Bästa dockan för barn 2022: Söta dockor att pyssla om

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Dockan är en klassisk leksak som funnits vid barnens sida i århundraden. Historiskt har de använts både som prydnader och leksaker. En docka tränar barnen i empati, socialt samspel, att sköta om, samt ger en trygghet då den alltid kan bäras med. Det finns idag otroligt många olika vackra dockor, från olika varumärken. I den här artikeln kollar vi in några favoriter och utser de bästa dockorna för barn!

Bästa dockan för barn

Vilken docka för barn är bäst i test?

Vi älskar den vackra Skrållan-dockan från svenska företaget Micki. Det är en stor och fin klassisk taldocka som varit med i flera generationer.

För dig som vill ha en verklighetstrogen babydocka kan du med fördel kolla in till exempel Baby Born eller Baby Annabell. De gör realistiska bebisljud, kan matas med nappflaska och vissa modeller kan till och med kissa i blöjan.

En annan tidlös klassiker är förstås Barbie-dockan. De har varit med länge och företaget är måna om att få med hela spektrat vad gäller utseende och bakgrund på sina dockor.

Om du vill ha någonting lite mer unikt så måste du kolla in de klassiska Monchhichi-dockorna som även är populära att samla på, eller underbara Rubens Barn och deras kollektion.

Slutligen måste vi även nämna Pippi-dockorna. Det finns bland annat en superfin taldocka på 40 centimeter. Ett måste för Pippi-älskare!

Läs vidare för att se alla dockor vi letat fram. Se även våra populära artiklar om träleksaker, leksakskök eller lära-gå-vagnar!

14 fina dockor av olika märken

Här är en närmare titt på alla de dockor vi spanat in lite närmare. De har väldigt olika stil och kommer från olika tillverkare.

Förutom att pyssla om dockor, är det även populärt med traditionella pyssel. Vi har jämfört en massa roliga pyssellådor för barn!

Skrållan – Vacker klassisk taldocka

Skrållan talande docka

Kolla priset hos:

Micki är ett svenskt varumärke som grundades 1944. Det är än idag ett familjeföretag och drivs av tredje generationen Aronsson. Fortfarande på den lilla orten Gemla utanför Växjö, där det grundades för nästan 80 år sedan.

Mickis docka Skrållan är en talande docka, Sveriges äldsta talande docka faktiskt. Hon har funnits sedan 1966 och är döpt efter Astrid Lindgrens älskade karaktär Skrållan, från filmerna om barnen på Saltkråkan.

Hon är 45 cm och finns med mörk eller ljust långt hår. På kommando kan hon säga 25 slumpmässiga meningar som uppmanar till lek och aktivitet. Mickis köpte 2014 upp varumärket Skrållan i samband med uppköpet av företaget Magtoys.

I Skrållanserien finns även Lillan, som är lite yngre än Skrållan. Hon har just lärt sig prata och kan bara säga några få ord, så som mamma och Lillan. Hon är 36 cm med lockigt kortare hår i ljust eller mörkt.

Sedan har vi Skrållans bästa kompis Pim, som är en 5-språkig, 45 cm stor docka med ljust kort hår. Pim är klädd i tuffa hängselbyxor och kan förmedla 24 meningar, som slumpmässigt väljs ut på kommando.

Sedan har vi dockan Selma. Hon har mörkt lockigt hår och bär en korallfärgad klänning. Selma är 45 cm och kan precis som Pim bjuda på 24 meningar på 5 olika språk.

Till de vackra Skrållan-dockorna finns givetvis en mängd olika tillbehör, inte minst de underbara dockvagnarna. Det här är en kollektion riktigt fina dockor som barnen lätt blir otrolig fästa vid.


Baby Born – Realistisk bebisdocka

Baby Born docka

Kolla priset hos:

Baby Born dockorna kommer i många olika variationer och storlekar. Först har vi allra minsta Baby Born Sleepy For Babies. Denna docka är 30 cm lång och har en mjuk kropp och rekommenderas från 0 månader.

Sedan har vi Baby Born Soft Touch som är 36 cm lång. En mjuk docka som passar perfekt att mysa med. Dockan kan bland annat gråta, sova och till och med göra i blöjan.

Denna docka rekommenderas från 3 år och i paketet ingår potta, nappflaska, kläder med mera.

Baby Born Magic är en 43 cm lång docka som finns både som flicka och pojke och med lite olika hårfärg och hudton. Magic har många realistiska funktioner. Hon kan bland annat gråta tårar, äta, dricka, göra i blöjan och sova.

Slutligen finns Baby Born Syster och Bror. De är också 43 cm men ger ett lite äldre intryck med tillbehör för lite större barn. Dessa dockor rekommenderas från 4 år.

Baby Born är ett varumärke under Tyska Zapf Creation, som har tillverkat dockor sedan 1932.


Cocomelon – känd från YouTube

Cocomelon JJ Docka

Kolla priset hos:

CoComelon är en 30 cm lång docka i plysch. Dockan är inspirerad av karaktären JJ, i den pedagogiska och populära YouTube-kanalen CoComelon Nursery Rhymes. Det är en interaktiv docka som kan spela upp sånger skratt och fraser. Dockan kommer i lite olika utseenden och med lite olika tillbehör.

Till en av dockorna följer det med skål och sked och dockan ger intryck av att kunna äta ärtorna på skeden.

Man kan utöver dockorna köpa lite andra lekset. Det finns bland annat mat, bad, skolbuss och doktorset att välja mellan.

I serien finns några extra populära sånger, som en av dockan kan. Bland annat ”Yes Yes Vegetables”, ”This is the way” och ”Your Name”. Dockorna är engelskspråkiga och rekommenderas från 18 eller 24 månader, beroende på vilken av dockorna man tittar på.

CoComelon är en Amerikansk YouTube-kanal, den näst mest streamade i världen och etta i USA. Dockorna och leksakerna, kopplade till serien började säljas 2020. Den här leksaken blev till och med utsedd till årets småbarnsleksak 2021 av branschorganisationen Lek & Babybranschen.


Baby Annabell – naturtrogen babydocka

Baby Annabell Docka

Kolla priset hos:

Baby Annabell är dockor från det Tyska företaget Zapf Creation. Dockorna kommer i olika storlekar och anpassade för olika åldrar. Det finns 22-30 cm dockor för de allra minsta. Dessa dockor är lämpliga redan från födseln. Det är mjuka dockor som passar perfekt för mys. De har en funktion för att spela in och spela upp ljud.

Baby Annabell My first och Baby Annabell Little rekommenderas från 1 år. My First är en 30 cm stor docka med egen flaska. Dockan har en mjuk kropp.

Little är 36 cm med mjuk kropp. Båda dockorna har ögon som kan öppnas och stängas.

Från 3 år finns Baby Annabell som är 43 cm. Man kan välja mellan lite olika hårfärger, kön och hudton, samt outfits. Även de mindre dockorna kommer i lite olika variationer.

Det finns även en hel del tillbehör man kan köpa till sina Annabell-dockor. Det finns bland annat kläder, vagnar vaggor, nappflaskor med mera.


Barbie – världens mest kända dockor

Barbie dockor

Kolla priset hos:

Barbies historia började den 9 mars 1959 i New York. Succén var omedelbar. Var och varannan vuxen tjej har nog ägt i alla fall en barbiedocka i sin livstid. 1961 Såg den manliga versionen ”Ken” dagens ljus för första gången.

Barbie är vanligtvis ungefär 30 cm lång. Hon har genom tiderna kommit i en uppsjö av variationer. Bland annat som Disneys prinsessor.

Det är en väldigt omtalad docka på gott och ont. Man får nog säga att hon är en av historiens mest kända dockor. Men hon har ju varit en del i blåsväder, angående huruvida hennes kropp är ett ideal man vill förmedla till våra små barn. Om den klassiska Barbie-dockan hade varit en verklig person så hade hon varit cirka 213 cm lång och vägt 59 kilo.

Samtidigt är företaget väldigt måna om sin image och strävar efter att vara ett modernt företag, där olikheter lyfts fram på många sätt. Det finns numera Barbie-dockor i många storlekar, hudfärger, funktionsvariation med mera.

Man kan utrusta sin Barbiedocka med både hus, bilar, kläder och möbler. Det finns även hästar som är anpassade för att barbie att kunna rida på. Sedan så finns ju som sagt Barbies man Ken, mindre dockor och bebisar med vagnar och diverse andra tillbehör.

En sak är säker: Barbie är ett otroligt populärt alternativ som fortfarande önskas av många barn runt om i världen.


Bayer Design docka

Bayer Design Baby Docka

Kolla priset hos:

Bayer Design är en naturtrogen docka som kommer i olika storlekar, hudtoner och kön. Dockorna finns i storlekarna:

 • 38 cm.
 • 40 cm.
 • 42 cm.
 • 46 cm.

Den minsta dockan på 38 cm har flera naturtrogna funktioner. Dockan kan bland annat skratta, gråta, blinka med ögonen och göra bebisljud. Dockan är lämplig från 10 månader och kommer i lite olika alternativ.

Dockan som är 40 cm är en naturtrogen docka, som för tankarna till en nyfödd bebis. Dockan är vattentät och kan följa med i badet. Rekommenderas från 2 år.

Den 42 cm stora dockan är mjuk och gullig. Den kan skratta, gråta och göra bebisljud. Rekommenderas från 3 år.

Den största dockan på 46 cm kan skratta och gråta och låta om man kittlar hennes fötter, rör hennes hand eller mage. Hon kan röra på munnen och låta som att hon dricker. Med denna docka följer det med skötväska, nappflaska med mera. Bayer Designs dockor rekommenderas från cirka 18 månader.


Disney Frozen dockor

Dockor från Frozen

Kolla priset hos:

Dockorna från Disneys film ”Frozen” kommer i väldigt många olika variationer. De flesta karaktärerna från filmen finns att få tag på:

 • Elsa
 • Anna
 • Kristoffer
 • Sven
 • Olaf

Elsa finns bland annat som en stor docka på 81 cm. Dockan kan med hjälp av sina 11 rörelsepunkter både sitta och stå. Hon har vackra ljuseffekter och kan spela upp sång och fraser ur filmen. Elsa finns även som mindre dockor med olika tillbehör och funktioner. Hon finns även som mjukisdjur.

Elsas syster Anna finns som docka med olika storleks- och klädval. Snögubben Olaf finns som mjuk docka och Kristoffer finns i lite olika varianter. Renen Sven, som i filmen drar Kristoffers släde finns som både mjuk och hård docka. Den hårdare figuren är 90 cm och honom kan man rida på. Han klarar en vikt på 30 kilo och kan äta sin morot och göra galopperande ljud.

Det finns även lekset med hela gänget ur filmen Frozen att köpa. Dockorna från Frost är otroligt populära och vi gillar att det finns så många varianter att välja på.


Rubens Barn – Originell design

Rubens Barn dockor

Kolla priset hos:

Rubens Barn grundades i Sverige 1998 av de två mödrarna Ewa Jarneskog och Teruko Wahlström.

Dockorna är mjuka, handgjorda och har en oerhört originell och mysig design. Skaparna ville tillverka en docka som inte jäktade barnen in i vuxenlivet och dess tänk. Företaget fick sitt namn efter Ewas pappa Ruben, som alltid drömt om en stor familj men tyvärr gick bort i ung ålder.

Rubens Barn kommer i olika storlekar, med olika kläder och olika utseenden. Gemensamt för dockorna är att de är mjuka, söta och handgjorda.

Dockorna är tillverkade av polyester och kan tvättas på 30 grader. Vissa av dockorna rekommenderas från 3 år och andra är lämpliga redan från födseln.

De minsta dockorna från Rubens Barn, EcoBuds, kommer med ett certifikat. Vid köp av en EcoBuds-docka planteras nämligen ett träd, i samarbete med One Tree Planted. Rubens Barns mål är att vid slutet av 2022, ha planterat 26000 träd med hjälp av försäljningen av sina EcoBuds-dockor.


L.O.L. Surprise! – Moderna trendiga samlardockor

L.O.L Surprise dockor

Kolla priset hos:

Dockorna från L.O.L. Surprise! Är tuffa dockor med hår i häftiga färger. Dockorna utstrålar girlpower långa vägar. Dockorna är skapade av det amerikanska företaget MGA Entertainment och har blivit åtråvärda som samlingsobjekt även bland äldre barn, tonåringar och till och med vuxna!

De senaste åren har dessa dockor blivit galet populära bland barn. En av de största anledningarna till att dessa dockors popularitet tagit en sådan fast är nog överraskningsmomentet för barnen.

Som med ett kinderägg, finns alltid spänningen över vad som döljer sig där i, som en födelsedag eller julafton varje gång.

Dockorna kommer i olika varianter. Vi har bland annat ”OMG Docka Travel” som leder barnen in i en värd av resor och mode, rekommenderas från 6 år.

Dockan ”OMG Movie Style” Är filmstjärnan i dockform. Hon finns i 4 varianter som man kan samla ihop. Det följer med 25 överraskningar med varje docka. Denna docka rekommenderas från 4 år.

Det finns fler dockor i serien och även olika set att köpa med kombinerade dockor och tillbehör.

Det finns en massa tillbehör att köpa till. Det finns även ballonger, och andra kalastillbehör, så man kan hålla sitt eget L.O.L. Surprise! -kalas.

Förutom dockor finns massor av prylar och kläder med L.O.L Surprise-tema, alltifrån hörlurar till pennskrin med de fräcka små figurerna finns att köpa.


Disney Princess dockor – För sagoälskare

Disney Princess docka

Kolla priset hos:

Disney Princess ger barnen möjlighet att kliva in i Disneys spännande värld. Varje prinsessa ur Disneys fantastiska berättelser bär ju på en väldigt spännande och unik historia. Prinsessorna är vackra starka kvinnor med ett oslagbart mod. 

Askungen som växte upp i trasor och som slav åt sin elaka styvmor och styvsystrar behöll alltid sin vackra inställning till omvärlden och som tack för det fick hon sin prins. Dockan Askungen kommer i en vacker blå balklänning. Hon har en krona och avtagbara skor, tillverkad av plast och är 26,5 cm lång. Dockan är lämplig från 3 år.

Den vackra och modiga prinsessan Jasmine från Aladdin, som satt i sitt palats och längtade ut till världens alla äventyr på andra sidan murarna. En dag tog hon sig mod och rymde, förälskade sig i den tjuvaktige gatupojken Aladdin, och skapade sig sin dröm trots att det gick emot hennes fars och samhällets vilja. Dockan är tillverkad av plast och kommer i sina karaktäristiska kläder och den flygande mattan från filmen.

Bland de andra Dockorna från Disney Princess ser vi bland annat Belle från skönheten och odjuret, Ariel från den lilla sjöjungfrun, Rapunzel och Snövit. Utbudet är kort sagt enormt, och om du har ett barn som gillar sagor och Disney så kommer dessa dockor garanterat att gå hem!


Tiny Treasures – Otroligt realistisk bebisdocka

Tiny Treasures dockor

Kolla priset hos:

Man får titta mer än en gång på dessa dockor för att kunna avgöra om det är en docka eller ett litet spädbarn man tittar på. De ser så oerhört naturtrogna ut. De både ser ut och känns som riktiga små bebisar. Dockan kostar en del men är värd varenda krona om det är en nästan skrämmande verklighetstrogen docka man är ute efter.

Dockorna kommer i olika utseenden och med olika hårfärg och frisyrer. Det finns även tillbehör att köpa till. Till exempel bilstol, skötbord och en mängd olika klädesplagg.

Dockan ”Tiny Treasures – Brown haired Doll Giraffe Outfit” Är en mörkhårig liten docka med en kläder med giraffmönster. Dockan ser ut, känns och till och med luktar som en riktig bebis! Den är 45 cm och rekommenderas från 3 år.

”Tiny Treasures – Doll/w Blond Hair & Blue Bear Outfit” Är en liten docka på 45 cm med blå sparkdräkt med ett grått bröntryck på magen och en blå liten mössa. Till dockan medföljer sjukhusmärke och födelsebevis.

Tiny Treasures dockor är populära bland annat i Storbritannien och är ett fint alternativ för den som vill ha en babydocka att sköta om.


Monchhichi – De berömda apdockorna

Monchhichi klassiska dockor

Kolla priset hos:

Monchichis historia började i Japan 1974. Leksakstillverkaren Sekiguchi Co. Ltds ägare Koichi Sekiguchi skapade Monchihis genom att korsa två av sina tidigare produkter, en mjuk apa och en modedocka som sög på tummen.

Monchichis blev väldigt populära och kunde ses världen över. I Sverige var dockan som allra populärast i början av 80-talet men den hänger sig kvar än idag.

Det är en söt liten figur med händer, fötter och ansikte av plast. Resten av kroppen är tillverkad i en oftast brun pälsliknande plysch. Monchichis finns i alla möjliga storlekar. Det karaktäristiska för figuren är att den har en tumme, banan eller napp som man kan stoppa in i munnen. Från början hade dockan blå ögon men från 1985 så ändrades det till bruna ögon.

Intrycket ger en blandning mellan bebis och ett gulligt litet djur. Det finns många olika outfits och variationer bland tillbehören till Monchihis idag. Rekommenderas från 3 år.

Monchichi-dockorna är en klassiker som många vuxna känner igen från sin barndom. Men de är lika söta nu och det här är en typ av dockor som brukar gå hem både hos pojkar och flickor.


Pippi Långstrump dockor – Vår svenska favorit

Pippi Långstrump docka

Kolla priset hos:

Här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp tjolahej tjolahoppsan-sa! Den trallvänliga barnvisan blir aldrig gammal.

Det spelar ingen roll hur många år som gått, sedan den folkkära Astrid Lindgren skapade den fantastiska karaktären Pippi Långstrump; barn världen över fortsätter att fascineras av hennes otroligt unika uppenbarelse!

Det är det svenska företaget Micki som äger rättigheterna till Pippidockan och tillverkar leksaker i form av karaktärerna från berättelserna om Pippi Långstrump.

Micki grundades 1944 i Gemla, Småland. Förutom varumärket Pippi så har de även Skrållan, Babblarna, Bamse, Rubens Barn med flera.

Självklart är Pippi huvudnumret i sortimentet. Hon finns att köpa som mjuk docka i olika storlekar, men även som figur i plast. Vi gillar verkligen den 40 centimeter stora taldockan, som kan läsa upp charmiga Pippi-citat på flera olika språk. En riktigt rolig leksak med en av Sveriges mest älskvärda och välkända karaktärer från barnböckernas värld.

Utöver Pippi så finns leksaker med kompisarna Tommy och Annika, apan Herr Nilsson, hästen Lilla Gubben, skurkarna Dunder-Karlsson & Blom, Pippis pappa och Prussiluskan. Hästen Lilla Gubben finns bland annat att köpa som käpphäst, så att man själv kan förvandlas till Pippi Långstrump och rida iväg ut på äventyr.

Pippi Långstrump upphör aldrig att locka nya generationer till lek och skratt, och Pippi-dockorna tenderar att vara ett säkert val bland redan Pippi-frälsta barn!


MissMiniMe – Dockan som liknar dig

MissMiniMe är ett Norskt företag som tillverkar högkvalitativa dockor. Dockorna är rätt dyra men de är verkligen fina.

Dockorna kommer i en massa olika utseenden, MissMiniMe vill att alla barn ska kunna hitta en docka som likar de själva om de vill. Dockorna är 45 cm och väger 700g. De är CE-märkta och tillverkade av vinyl och bomull med polyesterfyllning.

Till varje docka följder det med klänning, skor, pass och klistermärken. Det finns även en massa kläder att köpa till dockorna. Det finns även peruker om man skulle vilja variera utseendet på sin docka.

Bland dockorna hittar vi bland annat:

 • Sara med långt lockigt, rödaktigt hår.
 • Stella med långt rakt ljust hår.
 • Sara med mörk hudton och kort mörkt lockigt hår.
 • Maria med brun hudton och långt mörkt rakt hår.
 • Isabella med långt blont lockigt hår.
 • Emilia med långt blont rakt hår.

Alla dockor från MissMiniMe bär en rosa kjol och en vit kortärmad topp med rosa detaljer. Det är verkligen fina dockor och vi gillar tanken med ett ett utbud som låter varje barn hitta en docka att känna igen sig i.


I vilken ålder leker barn med dockor?

Intresset för dockor och olika roll-lekar brukar börja någonstans mellan 1,5 till 2 års ålder. Därefter tycker många barn om sina dockor flera år, inte sällan ända upp till skolåldern.


Här hittar du fler tips på leksaker!