Bästa dinosaurieleksakerna för barn 2023: Lek och lär om jätteödlorna från förr

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många barn går igenom en dinosaurieperiod. Det är något med de historiska jätteödlorna som engagerar till lek och lust att lära mer. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på olika typer av dinosaurieleksaker som med största sannolikhet kommer att gå hem hos de flesta barn!

Röd och blå stor dinosaurieleksak

Vilka dinosaurieleksaker är bäst i test?

Vill du ha verklighetstrogna leksaksdinosaurier, måste du kolla in de detaljrika dinosaurierna hos Forskarfabriken! De har ett stort utbud, med allt från T-Rex till en 37 cm hög Brachiosaurus!

Ett annat mycket populärt varumärke är förstås dinosaurierna från Jurassic World. De är rejäla, detaljerade och kommer ofta med funktioner som möjlighet att röra på kroppsdelarna och ibland till och med ljudeffekter!

Det finns givetvis många fler fina dinosaurieleksaker på marknaden! Längre ned i artikeln hittar du alla förslag vi letat fram.

Vilka sorters dinosaurieleksaker finns det?

Fyra olika dinosaurieleksaker mot naturbakgrund

Som du kommer märka i guiden nedan finns det massor med olika sorters leksaker kopplade till dinosaurier. Här kommer några exempel på vilken typ av leksak du kan köpa till ditt barn.

Det finns till exempel leksaker som kommer som ett ägg som väntar på att kläckas. Dessa är spännande och utvecklas över tid till att bli en liten dinosaurie. Med andra ord är de del av en lek som pågår i flera dagar.

Utöver detta finns också interaktiva leksaker med ljud och ljus. Det här är extra roligt för barn som tycker om en lek med mycket action och där det händer en hel del. Det kan handla om ögon som blinkar, eller om rytande och andra typer av spännande ljud.

Såklart finns det också rena modeller och miniatyrer som helt enkelt föreställer olika sorters dinosaurier. Med dessa är det bara fantasin som sätter gränser och för många barn är de ett mycket kul inslag i leken som bidrar till att göra den roligare och mer spännande.

Nedan följer en guide där vi går igenom flera olika exempel på dessa typer av leksaker och en hel del annat. Med hjälp av denna tror vi att du ska kunna hitta de dinosaurieleksaker som passar allra bäst för just ditt barn och bidrar till många timmar av rolig, lärorik och engagerande lek med dinosaurier!

Förutom de leksaker vi tar upp här, finns förstås även fina barnböcker om dinosaurier, eller mysiga gosedjur av dinosaurier!

Forskarfabriken dinosaurieleksaker

Brachiosaurus dinosaurieleksak med lång hals

Kolla priset hos:

Hos Forskarfabriken har man en massa olika dinosaurieleksaker som passar för alla åldrar. Här handlar det om modeller och miniatyrer som antingen kan användas som en cool prydnad på rummet, eller vara en del i en lek fylld med action och spänning.

Ett stort plus med dessa modeller är att de är mycket naturtrogna och med extremt många detaljer. De ser helt enkelt riktigt verkliga ut och liknar verkligen små versioner av riktiga dinosaurier.

Utbudet är stort och man har över 20 arter att välja bland. Allt från den fruktade T-rexen till andra lite mindre kända arter som exempelvis sågfisken. Om du har barn som har ett genuint intresse för dinosaurier och olika arter är det här en riktig guldgruva.

Vissa dinosaurier från forskarfabriken har också funktioner och detaljer som gör att de blir ännu roligare att leka med. På modellen av T-rex kan du till exempel öppna och stänga käken.

För att sammanfatta det hela har man ett mycket brett utbud och det finns något som kan passa de flesta. Mycket realistiska detaljer gör att leksakerna är perfekta för den som är intresserad av och vill lära sig mer om dinosaurier och de kan bland annat fungera utmärkt som spännande verktyg för lärande i skola eller förskola.


dinosaurier som växer

Forskarfabriken dinosaurier som växer när du lägger dem i vatten

Kolla priset hos:

På Forskarfabriken har man inte bara naturtrogna och häftiga modeller av stora dinosaurier. Man har också roliga leksaker som denna som de allra flesta barn kommer att tycka är häftiga.

Dessa dinosaurier kommer i ett litet format och ser ut som små ungar, eller bebisdinosaurier. De är tillverkade i ett material som kan ta upp och absorberar extremt mycket vatten, vilket bidrar till den häftiga funktionen.

När de läggs i vatten kommer de nämligen att växa till att bli många gånger större än sin ursprungliga storlek, en process som tar cirka en vecka. Att få se dinosarna växa och bli större och större dag för dag är något som de allra flesta barn kommer att tycka är både spännande och roligt.

Självklart har inte dessa dinosaurier riktigt samma detaljrikedom som modellerna ovan. Även om de har en snygg design och föreställer olika arter är de kanske mer anpassade för lek än för undervisning.

En liten nackdel är också att de tappar i storlek när man tar upp dem ur vattnet. Även om detta såklart inte är så konstigt eftersom de kommer att torka lite och tappa en del av sin volym är det något som är värt att nämna.

Ett plus är dock att du i varje set får med inte mindre än 6 stycken olika dinosaurier. En hel uppsättning med roliga leksaker att experimentera och ha riktigt kul med helt enkelt.


fossil utgrävningskit

Forskarfabriken fossil utgrävningskit brun sten och verktyg

Kolla priset hos:

Arkeologi är en viktig del när det kommer till att lära sig mer om dinosaurier. Det är inte bara de levande varianterna som är häftiga för barnen, att få gräva fram och upptäcka skelett och stora fossil är något som många barn drömmer om.

Med detta set kan ditt barn ha sin egen lilla utgrävningsplats i hemmet. Produkten består av ett stort block i lera som innehåller inte mindre än 5 olika fossiler som ditt barn kan få gräva fram. Många timmar av både spännande och motiverande lek, där ditt barn ständigt kommer att upptäcka mer.

I setet ingår också de verktyg som krävs för att hacka fram fossilerna. En hammare och ett stämjärn i trä gör det lätt att ta bort leran och en pensel som kan användas för det mer finkänsliga arbetet medföljer också. Dessutom får du med ett förstoringsglas som gör att arbetet kan utföras med precision.

Utöver detta ingår också en speciell förvaringspåse där barnet kan stoppa alla de fynd det hittat. Detta är en mycket bra leksak som förutom att vara rolig också är givande och bjuder på en hel del kunskap. Perfekt för alla vetgiriga barn som vill lära sig mer om forskning, dinosaurier och andra förhistoriska djur.


kläck din egen Dinosaurie

kläck din egen Dinosaurie ägg

Kolla priset hos:

Här är en häftig leksak för alla de barn som älskar dinosaurier. Med denna kan ditt barn upptäcka och lära sig mer om dinosaurier samtidigt som ni har riktigt roligt på vägen.

Denna leksak består från början av ett ägg. När detta placeras i vattnet kommer det långsamt att kläckas och ur det kommer en dinosaurie som sedan växer. Processen kan ta upp till en vecka och dinosaurien kan bli hela 16 cm hög till slut.

Forskarfabriken rekommenderar bland annat att använda denna för att lära sig mer om den vetenskapliga metoden, till exempel i skolans tidigare år. Genom att låta barnen ställa en hypotes och fundera på vad de tror kommer hända för att sedan utvärdera resultaten lär man sig mer om hur forskare arbetar och hur vetenskapen fungerar.

Precis som de andra växande dinosaurierna i guiden kommer denna att krympa när den tas upp ur vattnet, eftersom den då tappar vätska och volym. Detta är en perfekt leksak som passar många barn och de allra flesta kommer att längta efter att varje dag få kommer hem och se om dinosaurien har kläckts eller inte.


3D dinosaurieskelett

Forskarfabriken 3D dinosaurieskelett

Kolla priset hos:

Det är faktiskt så att det är svårt att veta exakt hur dinosaurier såg ut. Det enda vi vet är hur benstommen och skelettet såg ut eftersom det är dessa delar vi hittat fossil av. Med detta set kan ditt barn bygga upp autentiska och häftiga skelett från några av de mest populära arterna.

Det finns 5 olika modeller att välja bland. Barnet bygger själv ihop de olika delarna och när skelettet är klart når det en höjd på ca 18 cm. Ett perfekt sätt att lära sig mer om dinosauriernas anatomi och hur de är uppbyggda.

En sak som får nämnas som ett stort plus med denna produkt är den fungerar perfekt både som prydnad, men också ger möjlighet till många timmars rolig lek. Kort sagt ett svårslaget alternativ när det kommer till att ha något snyggt att ställa upp på hyllan i rummet, lära sig något, samtidigt som man har kul på vägen.


Schleich tyrannosaurus rex

Schleich tyrannosaurus rex

Kolla priset hos:

T-rex är kanske den allra mest kända arten när det kommer till dinosaurier. Den skräckinjagande köttätare är ett djur som de allra flesta barn som är intresserade av dinos tycker är häftig och imponerande. En cool leksak som denna kommer därför att gå hem hos många.

Detta är en mycket snygg och rätt så detaljrik modell och leksak. Det som framför allt sticker ut är de snygga och klara färgerna som både gör att den kommer pryda sin plats på hyllan ännu bättre, men också att den blir roligare att leka med.

Modellen mäter hela 28 cm från svans till nos och får räknas bland de större i denna guide. Förutom färgerna har man också gjort ett bra jobb med detaljer när det kommer till saker som struktur och former på muskler, detaljer i huden och så vidare.

Käken på denna leksak kan öppnas och stängas. Letar du efter en cool och häftig dinosaurie till ditt barn att leka med är detta definitivt en modell vi rekommenderar att du tar dig en lite närmare titt på.

Schleich är ett tyskt företag som kanske är mest kända för sina djurfigurer, med allt ifrån bondgårdsdjur till djungelns alla djur. De kännetecknas av detaljrikedom och hög kvalitet. I deras dinosaurie-serie finns många olika arter att välja mellan, samt en del unika lekset.


Redbox dinosaurie lekset

Redbox dinosaurie lekset med människor och dinosaurier och fordon

Kolla priset hos:

En värld där dinosaurier och människor lever samtidigt och möter varandra är något som kittlar fantasin hos de flesta. Det är helt enkelt en spännande tanke och med detta lekset kan ditt barn leva ut just detta.

Setet innehåller inte mindre än fem olika dinosaurier, fyra mindre och en större. Den stora är också batteridriven och har olika interaktiva funktioner som gör att den blir ännu roligare att leka med.

Förutom dinosaurierna får du också med två människor med en bil. Även saker som ett coolt vakttorn, en bro och flera träd är saker som ingår och gör att ditt barn kan bygga upp en häftig miljö där människorna möter dinosaurier på olika sätt.

Det hela kan utspela sig på den lekmatta med olika bakgrunder som medföljer. Det här är ett bra set med många delar som ger möjlighet till en lek som känns verklig och ger chansen att bygga upp massor med både spännande och häftiga miljöer.


Jurassic world dinosauriefigurer

Jurassic World Figur Albertosaurus Primal Attack

Kolla priset hos:

När man tänker på dinosaurier tänker många på filmerna Jurassic Park och Jurassic World. Detta varumärke har man en massa olika figurer och leksaker från denna värld som gör att ditt barn kan låta filmerna utspela sig hemma, i leken.

Här finns en lång rad leksaker på detta tema som alla är hämtade från filmen, och på olika sätt kan relatera till dessa spännande historier. Med många dinosaurier kommer också tillbehör och saker vi kan känna igen från filmerna som till exempel en bur för att släppa ut dinosaurierna, eller en munkorg till T-rexen.

Bland Jurassic Worlds leksaker finns flera modeller med interaktiva detaljer som ljudeffekter och möjlighet att röra på kroppsdelar med mera.

Om något ska nämnas som ett minus är det kanske att detaljrikedomen inte är riktigt lika stor som hos en del andra produkter i guiden. Med det sagt är detta fina leksaker som kommer blir extra roliga att leka med om ditt barn sett filmerna som de baseras på.


Schleich 41462 Forskningsstation Dinosaurier

Schleich 41462 Forskningsstation Dinosaurier

Kolla priset hos:

Här kommer en spännande leksak som passar alla de barn som vill ha lekar med mycket action och häftiga detaljer. Denna produkt består av en forskningsstation som kommer med olika häftiga detaljer, där undersökningar görs av dinosaurierna.

Stationen är stor och mäter 36 cm på höjden. Det som framför allt sticker ut med denna leksak är hur mycket detaljer och små bitar som stationen faktiskt innehåller. Den ser riktigt verklig ut och bjuder in till många spännande scenarion och massor av timmar med rolig och spännande lek.

Två dinosaurier och en liten människa ingår. Stationen består av flera olika rum och områden med bland annat två olika burar för dinosaurierna, ett kontrollrum och ett tak med saker som kranar och annat som kan användas för att hissa ned mat till djuren.

Modellerna av dinosaurierna är också detaljrika och med fina färger. Även om en produkt som denna såklart inte är helt baserad på vetenskap och forskning kan den vara ett mycket bra sätt att väcka intresse för dinosaurier och få ditt barn att börja upptäcka denna spännande värld.


Schleich 42564 Vulkan Expedition Basläger

Schleich 42564 Vulkan Expedition Basläger

Kolla priset hos:

Om ditt barn tycker om interaktiva leksaker där det händer mycket kan en variant som denna vara svårslagen. Det här är nämligen en vulkan med massor av funktioner och specialeffekter som gör att den är oerhört rolig att leka med.

Med denna leksak får du en stor vulkan med lava och en forskningsstation. Det ingår även två dinosaurier och en människa. En häftig scen som bäddar för massor av action helt enkelt.

Vulkanen kan skjuta iväg stenar som medföljer, vilket gör att det verkligen ser ut som ett riktigt vulkanutbrott. Rök stiger också upp från öppningen och bidrar ännu mer till den häftiga känslan och stämningen. Dessutom har den inbyggda ljus som gör att lavan och delar av vulkanen lyser.

Det finns också en hel del andra detaljer som gör att detta set är mycket roligt att leka med. Bland annat har  forskaren en speciell rutschkana som ser till att sätta den i säkerhet när vulkanen är på väg att få ett utbrott.


Zuru Robo Alive Dino Interaktiv

Zuru Robo Alive Dino Interaktiv

Kolla priset hos:

Även de här är en spännande och häftig dinosaurie som ger chansen till en mer interaktiv och ännu mer actionfylld lek. Modellen föreställer en T-rex och är relativt stor och mäter 32 cm på längden.

En sak som verkligen gör att denna figur sticker ut är att den kan gå av sig självt. Benen som drivs av ett batteri rör sig och får på så vis dinosaurien att gå framåt på golvet. Detta gör att leksaken verkligen får liv och känns ännu mer verklig.

Ett annat plus är att ögonen på denna skräckinjagande figur också lyser i mörkret. Den har dessutom en massa andra funktioner som en rörlig käke. Utöver detta ryter den även och ger ifrån sig ljud.

Med dinosaurien medföljer också ett ägg, fyllt med slime i vilket det gömmer sig en liten överraskning. Detta slime lyser också i mörkret vilket de allra flesta barn tycker är coolt och häftigt.


Radiostyrd Dinosaurie Velociraptor Leksaksdinosaurie

Radiostyrd Dinosaurie Velociraptor Leksaksdinosaurie

Kolla priset hos:

Velociraptorn var ett mycket häftigt rovdjur som trots sin ganska ringa storlek var en av de mest fruktade. Här kommer en radiostyrd modell av denna art som kan passa perfekt för alla de barn som vill kunna leka att dinosaurierna fortfarande lever.

Detta är till att börja med en stor leksak. Den är inte mindre än 46 cm lång och är helt perfekt för den som vill ha något rejält att leka med.

Det häftiga med denna är i första hand att huvudet och svansen är radiostyrda och kan röra på sig. En annan cool detalj är att den fjärrkontroll som används för att kontrollera detta ser ut som ett skelett av en dinosaurie.

En nackdel med denna leksak är dock att den inte är speciellt autentisk. Den ser lite klumpig och inte helt proportionerlig ut, samtidigt som den inte är den mest detaljrika. Men vill du åt de häftiga funktionerna kan den definitivt vara värd att kika lite närmare på.


Pussel 3D Dinosaurie Plywood T-Rex

Pussel 3D Dinosaurie Plywood T-Rex

Kolla priset hos:

Detta är en leksak som inte bara är häftig, den får också ditt barn att gnugga geniknölarna och börja fundera, under leken. Ett perfekt val för dig som vill förena nöje och skapande med lärande och övningar i logiskt tänkande för ditt barn.

En annan liknande modell finns även här:

Som du ser i rubriken är detta ett 3D-pussel som föreställer en modell av en T-rex. Att pusslet är i 3 dimensioner gör att det blir som ett litet utställningsföremål när det är klart som kan användas för att pryda hyllan eller göra rummet lite mer spännande. Ett annat plus med att pusslet är i 3D är att det är lite klurigare och ditt barn får tänka till och fundera lite extra.

Designen är snygg och man ser tydligt att det föreställer en T-rex. Pusslet är i trä och kommer smälta väl in i inredningen i de allra flesta rum.


Dinosaurieägg växande dinosaurie 11 cm

Dinosaurieägg växande dinosaurie 11 cm

Kolla priset hos:

Detta är precis som en av produkterna ovan ett ägg som läggs i vatten. Efter ca en dag kommer ägget börja kläckas och en liten dinosaurie kommer att kika fram. Denna kommer sedan att växa allt eftersom tiden går och  bli större och större medan den ligger kvar i vattnet.

Det finns flera olika dinosaurier i olika ägg, de säljs dock osorterat och det går inte att själv välja en specifik sort. En sak som är positiv med denna produkt är att äggen kommer i glada och fina färger som gör leken ännu roligare och mer spännande.

Precis som vi varit inne på, på liknande produkter kan det hända att dinosaurien krymper när den tas ur vattnet. Processen när ägget kläcks och dinosaurien växer är alltså det man i första hand betalar för med denna produkt, även om den såklart går att ta ur vattnet och leka med i viss utsträckning.


Varför är dinosaurier så spännande?

De flesta av oss känner nog igen att många barn tycker dinosaurier är både häftiga och mycket spännande att leka med och prata om. Det finns flera anledningar till att det är på detta vis och saker som gör att dinosaurier är bra leksaker för barn.

Till att börja med är det i grunden stora djur, där en del också är farliga. Denna spänning och all action som finns kring dinosaurier är något som lockar många barn och gör att de tycker det hela blir ännu roligare.

En annan sak som gör att just dinosaurier är så spännande är att de faktiskt funnits på riktigt. Det är något hisnande med att de för flera miljoner år sedan gått runt på den mark som vi själva går runt på idag.

Till sist är de såklart också populära i olika filmer och tv-serier eller böcker för barn. Även i skolan lär sig barnen en del om dinosaurier och många får där upp ögonen för att ta reda på mer om dessa otroliga och spännande djur.

Vi hoppas att den här guiden varit till nytta och att du helt enkelt lärt dig lite mer om vilka dinosaurieleksaker som finns på marknaden. Med hjälp av guiden ovan hoppas vi också att du ska kunna hitta något som passar alldeles utmärkt för just ditt barn.


Här hittar du massor av tips på leksaker!