Bästa detektivböckerna för barn 2024: Spännande barndeckare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du ett barn som älskar spänning och skulle gilla att läsa detektivböcker? Då finns det massor av nyskrivna och väldigt bra böcker att välja mellan. Böckerna är lagom läskiga, inte särskilt svåra att läsa, och dessutom är de också roliga och mysiga att läsa.

Böckerna fungerar utmärkt både som högläsningsbok, att uppleva tillsammans, eller för barnet att läsa på egen hand. I vår lista hittar du alla de bästa detektivböckerna och liknande spänningsböcker för barn!

Flicka läser en bok, flera kända detektivböcker för barn runt om henne, bakgrunden visar spion eller detektiver med förstoringsglas

Vilka är de bästa detektivböckerna för barn?

De absolut mest populära deckarna för barn, är böckerna om Lassemajas Detektivbyrå. En finurligt skriven serie som engagerar läsaren att fundera ända fram till slutet. Bra läseböcker på en lagom nivå för många barn i grundskolan!

fyra böcker om Lassemajas Detektivbyrå

En nyare serie barndeckare med spöktema, är böckerna om Spökbyrån. Supertrevliga böcker, fyllda med vackra illustrationer. De är unika men har samma charm som böckerna om Lassemaja och Nelly Rapp.

Spökbyrån detektivböcker för barn

En annan modern detektivbok-serie för barn, som vi gärna lyfter fram, är Mysterieklubben. Tjusigt illustrerade berättelser i relaterbara miljöer. Riktigt spännande berättelser i modern stil!

Tre böcker ur serien Mysterieklubben

Club Creo är en idealisk tjänst för alla som älskar att pyssla. Få nya, spännande pysselmaterial varje månad och håll din kreativa hobby fräsch och inspirerande!

Club Creo Pyssel för barn

Lylli förvandlar läsning till ett äventyr för barn. Med denna tjänst kan de utforska en värld av digitala ljudböcker, vilket gör läsupplevelsen både roligare och mer prisvärd.

Lylli Logo

Det finns förstås fler intressanta detektivböcker som passar barn. Se hela vår lista nedan!

Lista på 10 olika bokserier på detektivtemat för barn

Här är vår kompletta lista. Vi har tagit med både nyare och äldre böcker. Böckernas genrer rör sig från klassiska detektivhistorier i stadsmiljö, till mer kusliga spökdeckare för barn.

Kolla även in våra andra artiklar med barnbokstips, till exempel fotbollsböcker eller lärorika böcker om kroppen.

LasseMajas Detektivbyrå

fyra böcker om Lassemajas Detektivbyrå

Handla Lassemaja-böckerna hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Martin Widmark

Serien om LasseMajas Detektivbyrå består idag av 31 delar. Dessutom finns det specialböcker som sommarlovsböcker, pysselböcker och korsordsböcker. 2006 gjordes en julkalender på tv med LasseMajas Detektivbyrå och 2020 kom kom en tv-serie på tv4 och Cmore.

Huvudpersonerna i böckerna är Maja och Lasse, två barn som bor i den påhittade staden Valleby. De gillar mysterier och har därför startat en detektivbyrå som ibland hjälper ortens polismästare. Fallen kan vara komplicerade, men inte alltför läskiga. Det kan till exempel handla om vem som stjäl dyrbara saker.

Den allra första boken var Diamantmysteriet och den senaste är Maskeradmysteriet. Alla böcker har samma upplägg, där man får reda på vad det är för brott som begåtts i början och en förklaring på hur allt gick till i slutet – efter att de lyckats lösa fallet.

Stilen och upplägget liknar pusseldeckare, men är anpassade efter unga läsare. Böckerna passar bra för barn som gillar spänning. Eftersom det bara är 8-10 kapitel per bok och böckerna dessutom är illustrerade måste man inte vara en särskilt van läsare för att kunna uppskatta dem.

Författaren Martin Widmark debuterade som författare år 2000. Sen dess har han blivit en av Sveriges mest populära och mest sålda författare inom barn- och ungdomslitteraturen.

Han har skrivit över 120 böcker och sålt mer än 12 miljoner exemplar – drygt 5 av dem utomlands. Förutom serien om LasseMajas Detektivbyrå har han bland annat skrivit serien om Nelly Rapp och Halvdan Viking-serien.

Finns Lassemajas detektivbyrå som ljudbok?

Ja, många av böckerna finns inlästa som ljudbok. Som ny medlem lyssnar du gratis hos:

Lassemajas Detektivbyrå Julsabotören Ljudbok

Handbok för superhjältar

fyra böcker ur Handbok för superhjältar bokserie

Handla serien Handbok för superhjältar hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Elias och Agnes Våhlund

Det finns sju böcker i serien Handbok för superhjältar och en åttonde bok kommer 2023: Handbok för superhjältar 8 – Den längsta natten.

Den första boken hette Handbok för superhjältar 1 – Handboken. Förutom de åtta böckerna finns det bland annat en jullovsbok och en adventskalender. En animerad filmatisering är planerad.

Huvudpersonen i den här bokserien är Lisa. Hennes mamma jobbar i en annan stad och Lisa måste bo hos sin mormor ett tag och gå i en ny skola. Det är inte särskilt bra där, det finns ett killgäng som jagar henne.

En gång gömmer hon sig inne på biblioteket, där hon hittar en lysande bok. Det är en handbok för superhjältar. Från den stunden blir allting annorlunda och Lisa blir en superhjälte som kämpar på de svagas sida.

Böckerna är skrivna som ett stöd för barn som är mobbade. De är också tänkta att göra så att det ska bli lättare att prata om utanförskap och utsatthet. Framför allt är det spännande böcker med en huvudperson det är svårt att inte älska – och som verkar kunna lösa nästan allting. Bokserien passar särskilt bra för barn som själva utsatts för mobbning.

Elias och Agnes Våhlund är ett gift par som valt att skriva böcker tillsammans. Agnes Våhlund är en illustratör som tidigare jobbat som formgivare och fotoredigerare.

Elias Våhlund har en lite brokig bakgrund och förutom att han är författare är han skådespelare, cirkusartist och kulturskapare. Han har bland annat startat och drivit en ettårsutbildning i stunt och ett treårigt cirkusgymnasium.

När släpps del 8 i Handbok för superhjältar?

Handbok för superhjältar del 8

Enligt förlaget Rabén & Sjögren släpps Handbok för superhjältar – Del 8: Den längsta natten, den 28 mars 2023.


Mästerdetektiven Blomkvist

Mästerdetektiven Blomkvist Samlade Fall

Handla böckerna om Mästerdetektiven Blomkvist hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Astrid Lindgren

Det finns tre böcker som handlar om Kalle Blomkvist:

 • Mästerdetektiven Blomkvist
 • Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
 • Kalle Blomkvist och Rasmus

Alla dessa är numera samlade i boken som heter Mästerdetektiven Blomkvist : samlade fall.

Böckerna kom ut mellan 1946 och 1953. Svenska filmatiseringar gjordes på 1940- och 1950-talet.

Det finns även en fjärde film som är baserad på en pjäs om Kalle Blomkvist. På 1990 talet gjordes två nya filmatiseringar utifrån samma berättelser.

Huvudpersonen i böckerna är Kalle Blomkvist, som är mästerdetektiven. I själva verket är han ett barn som tillsammans med vännerna Eva-Lotta och Anders har en grupp som kallas Vita Rosen.

En annan grupp barn kallar sig Röda Rosen och de två grupperna har en ständigt pågående lek som är en strid om en speciell sten. Medan konflikten pågår råkar de ofta upptäcka riktiga brott och problem, mysterier som de försöker lösa.

Det är Kalle som är hjälten även om de andra hjälper till. Han använder en del riktiga utredningsmetoder, som att ta fingeravtryck. Böckerna är inte så moderna, men fungerar fortfarande förvånansvärt bra. Passar förmodligen bäst för barn som redan är intresserade av detektiver.

Astrid Lindgren är ett av vårt lands mest kända och också mest älskade författare. Hon har skapat figurer som Pippi Långstrump, Madicken och Emil i Lönneberga, och skrivit böcker som Ronja Rövardotter, Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Många av hennes böcker har blivit filmer och tv-serier. Böckerna har översatts till 107 språk och blivit lästa av barn i hela världen.


Emil Wern Detektiv

Emil Wern Detektiv bokserie

Böckerna om Emil Wern finns hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Anna Jansson

Böckerna med detektiven Emil Wern i huvudrollen har hunnit bli 21 stycken. Den första hette Silverskatten och kom 2010 och den senaste heter Skurkfotografen och kom 2022. Det har också gjorts en pysselbok.

Emil Wern är 11 år och bor på Gotland, närmare bestämt i Visby precis innanför ringmuren. Han har en egen detektivbyrå som finns i en gul kiosk. Hans tre klasskompisar, hans lillasyster och hunden får ganska ofta hjälpa till när det är dags att lösa brott.

Böckerna har ibland historiska kopplingar, till exempel utspelar sig boken Riddarnas kamp under medeltidsveckan och Silverskatten handlar om en vikingaskatt. Böckerna om Emil Wern är lättlästa och enkla att hänga med i.

De är skrivna på ett roligt och spännande sätt som gör att det är lätt att dras in i berättelsen och vilja veta hur det ska gå. Passar bra för alla barn som gillar spänning och mysterier.

Anna Jansson har varit författare i drygt 20 år. Hon är mest känd för sina böcker om Maria Wern, deckare som sålt i flera miljoner exemplar i Sverige och översatts till sjutton olika språk. Dessutom har de gjorts till film och en tv-serie.

Böckerna om Emil Wern är en serie av böcker som är kopplade till hennes succéserie för vuxna. Emil Wern är nämligen Maria Werns son. Föräldrar som läser böckerna högt för sina barn kan därför känna igen sig ibland och uppskatta att få ett nytt perspektiv på den värld de känner igen från böckerna om Maria Wern.


Spökbyrån

Spökbyrån detektivböcker för barn

Böckerna om Spökbyrån finns hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Kristina Ohlsson

Böckerna om Spökbyrån finns i skrivande stund i fyra olika delar:

 • Fallet med den rysliga skuggan
 • Fallet med det mystiska godismonstret
 • Fallet med den farliga dimman
 • Fallet med den stora tågolyckan

Elsa och Kalle är experter på spöken och kan hjälpa människor som har problem med dem. Det kan vara till exempel om det spökar hemma hos dem. För att det ska gå att lösa problemet måste de räkna ut hur allt hänger ihop och varför spökena gör som de gör.

Först då kan en förändring ske. Det gör att böckerna om Spökbyrån inte bara är spännande utan också kluriga och mystiska. Det barn som läser kan själv försöka få ihop de olika pusselbitarna under läsningens gång.

Det är svårt att inte engagera sig i böckernas handling, dessutom är de skriva på ett sätt att de är roliga att läsa. Bokserien passar förmodligen bäst för barn som uppskattar både spänningen och att själv få en chans att försöka förstå och hitta lösningen samtidigt som barnen i boken gör det.

Författaren Kristina Ohlsson är utbildad till statsvetare och har jobbat på Säpo, Försvarshögskolan och OSSE. De senaste tio åren har hon jobbat som författare på heltid.

Mest känd är hon för sina vuxenböcker, kriminalromaner i olika serier med Fredrika Bergman, Martin Benner och August Strindberg som huvudpersoner. 2013 kom boken Glasbarnen, och sen dess har hon också blivit populär bland spänningslängtande barn.


Mysterieklubben

Tre böcker ur serien Mysterieklubben

Se alla böckerna om Mysterieklubben hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Patrik Bergström och Filippo Vanzo

Det finns sex böcker om Mysterieklubben. Den första kom 2019 och heter Mysterieklubben och det hemliga rummet. Den senaste kom 2022 och heter Mysterieklubben och spökhuset.

I böckerna om Mysterieklubben är Amanda och Carl huvudpersonerna. Amanda flyttar till en ny stad med sin familj. En mellanstor och tråkig stad, tror hon åtminstone. Det ska visa sig att den första känslan av att det är en plats där inget händer är helt fel.

Hon blir vän med Carl och gång på gång hamnar de mitt i spännande äventyr. Det här är böcker som har högt tempo, det är mycket action och inte så mycket tid för eftertanke och att klura på hur allt hänger ihop. Istället är det full fart – och såklart väldigt mystiskt.

Vad det är som är mystiskt skiljer sig åt i de olika böckerna. I den första boken är det en brinnande tankbil som riskerar att explodera, i nästa bok upptäcker de konstiga ljus och blir upptäckta av ett gäng tjuvar.

I alla böckerna är det något som är skumt, och som leder till att det blir mycket action. Passar för barn som gillar fartfyllda äventyr.

Författare till de här böckerna är Patrik Bergström och Filippo Vanzo. Patrik Bergström är en datakonsult, IT-chef och ekonomichef som länge älskat fantasy och drömt om att få skriva egen.

Filippo Vanzo är illustratör och tillsammans har det gjort flera fantasyböcker för barn. Förutom att de arbetat tillsammans med olika fantasyprojekt har de skapat böckerna om Mysterieklubben.


Nelly Rapp

fyra böcker ur Nelly Rapp barnboksserie

Köp böckerna om Nelly Rapp här:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Martin Widmark

Monsterakademin var den första boken om Nelly Rapp och den kom 2003. Sen dess har det kommit nya böcker varje år och 2023 kommer den 23:e delen i serien, Nelly Rapp och Skogsfrun.

2009 kom radio-julkalendern Nelly Rapp – En gastkramande jul. Det har dessutom gjorts två filmer: Nelly Rapp – Monsteragent och Nelly Rapp – Dödens spegel som kommer 2023.

Nelly Rapp är huvudpersonen i de här böckerna. Det kan verka som att hon är en vanlig tjej, men hos sin farbror utbildar hon sig till monsteragent. I böckerna möter hon olika typer av monster, och det gör dem till en speciell sorts detektivböcker.

Det är ju inte vanliga brott som ska lösas, utan problem där (minst) ett monster är inblandat. Böckerna är mysiga, roliga och rysligt läskiga, på ett sätt som passar för barn.

Böckerna är illustrerade av Christina Alvner och de är skrivna på ett enkelt språk, så de passar för nya läsare som längtar efter spänning och monster.

Martin Widmark är i grunden mellanstadielärare och har också jobbat med svenska för invandrare. Som författare har han riktat in sig helt och hållet på barn och ungdomar – och är en av dem som lyckats allra bäst.

Med sina drygt 100 böcker ligger han alltid på bibliotekens topplistor över mest utlånade böcker och förutom att de är populära här i Sverige har de översatts till nästan 40 språk.


Hästdetektiverna

3 böcker från serien om Hästdetektiverna

Se alla böcker om Hästdeckarna hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Catharina Hansson

Den första boken om Hästdetektiverna hette Mysteriet med den blodröda ponnyn och kom 2015. 2023 kommer bok nummer nio i serien, en bok som heter Hästdetektiverna: Världscupmysteriet.

Det här är riktigt spännande böcker där hästarna är minst lika viktiga som människorna. De två vännerna Noa och Alex lever ett liv fyllt av hästar och verkar förstå sig bättre på dem än vad många andra gör.

Men livet med hästar är inte särskilt lugnt – de verkar hela tiden snubbla över mysterier de måste lösa. De två vännerna är smarta och modiga nog att alltid lyckas hitta sätt att få ihop ledtrådar och avslöja den som är skyldig.

Böckerna är spänningsromaner för barn, som är svåra att lägga ifrån sig eftersom det är så spännande. Samtidigt är det böcker som handlar om hur det är att ta hand om hästar, lyssna på deras behov, sköta dem, tävla med dem och man får också ta del av annat som går att uppleva i hästvärlden. Därför passar den här serien bäst för barn som gillar både hästar och spänning.

Författaren Catharina Hansson blev redan som 19-åring chefredaktör för tidningen Min Häst. Sen dess har hon jobbat med flera olika tidningar som handlar om ridsport och hästar, både i Sverige och utomlands.

Hon är journalist och förutom att hon är författare till serien med böckerna om hästdetektiverna han hon skrivit fackböcker och skapat serieberättelser om hästar.

Sedan 2012 har hon ett eget förlag som heter Idéimperiet och som bland annat ger ut ett magasin som heter Kentaur. Hon är också chefredaktör för ridsportsajten ridenews.se.


Arkeologdeckarna

 4 böcker ur Arkeologdeckarna barndeckare

Köp böckerna om Arkeologdeckarna hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Dan Höjer

Hitintills har det kommit åtta böcker i serien om Arkeologdeckarna. Den första hette Arkeologdeckarna och inkaskatten och den senaste heter Arkeologdeckarna och tempelriddarnas skatt.

De andra böckerna innehåller mysterier som bland annat rör faraos förbannelse i Egypten, guldruschen i USA och fornnordisk tro.

Arkeologdeckarna är barnen Marvin, Ramses, Neffi och hunden Farao. I böckerna hamnar de mitt i olika äventyr, som alltid har en historisk koppling. Det är roliga och underhållande böcker där det är full fart.

Spänningen är det som gör att man lätt sugs in och att man råkar lära sig saker på vägen märks knapps eftersom man blir så uppslukad av handlingen. Böckerna passar för barn som gillar att läsa, och kanske också för barn som inte läser så ofta.

Med böcker som de här om Arkeologdeckarna kan intresset för läsning vakna. De passar för barn som kan läsa själv, men går också bra att läsa tillsammans som högläsningsböcker. Extra bra passar de för barn som är intresserade av historia eller av olika länder – de åker världen runt på sina äventyr.

Dan Höjer som skrivit de här böckerna är en barn- och ungdomsboksförfattare som gett ut ett sjuttiotal böcker. Förutom serien med böckerna om Arkeologdeckarna ligger han bakom serierna av böcker om Cirkusdeckarna och om Strumpmannen.

Han har dessutom skrivit en del spökhistorier och faktaböcker som är anpassade så att barn lättare ska kunna lära sig olika saker. Han har arbetat som journalist och varit chefredaktör på Kamratposten.


Sommarskuggan

4 olika Sommarskuggan böcker

Böckerna om Sommarskuggan finns hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Tina MacKic

Sommarskuggan är mest känd från barnprogrammet Sommarlov på SVT. Det är en väldigt populär figur som först dök upp 2016 och som hade en egen liten serie som sändes innan det vanliga Sommarlov-programmet.

Eftersom figuren blev så uppmärksammad och omtyckt skapades en hel värld kring figuren och det kom dessutom liknande figurer – Vinterskuggan och Lavaskuggan.

Det finns fyra olika böcker om Sommarskuggan. Till skillnad från huvudpersonerna i många andra detektivböcker för barn är Sommarskuggan inte den som löser mysteriet – Sommarskuggan är skurken.

Det är en figur som är ungefär två meter lång, kolsvart och med vissa drag som liknar en katts utseende. Även om Sommarskuggan är en skurk så är det snarare bus än brott den sysslar med. Sommarskuggan jagas av personer som vill ta fast den, men verkar alltid kunna komma undan.

Böckerna om Sommarskuggan passar för alla barn som tyckt om barnprogrammet med Sommarskuggan och vill ha mer av den här figuren. Böckerna kan läsas högt, men de fungerar också bra att läsa på egen hand för barn som börjar komma igång med läsningen.

Författaren Tina MacKic är en manusförfattare, producent och regissör som jobbar med tv, sen 2015 med Sommarlov. Hon har inte bara skrivit böckerna om Sommarskuggan, utan är också den som skapat figuren.

2019 debuterade hon som författare när Sommarskuggan tog steget in i böckernas värld. Innan Tina MacKic började jobba på tv arbetade hon på Sveriges Radio.


Här hittar du fler tips på böcker!