Bästa cyklop för barn 2024: Dyk och se världen under vatten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är något särskilt med att uppleva livet i vattnet under vattenytan. Att träna på att hämta saker från botten, eller bara ligga vid ytan och spana. Här tipsar vi om några av de bästa cyklopen för barn och ungdomar just nu!

Barn under vattnet med cyklop på

Vilket cyklop för barn är bäst i test?

Våra favoriter just nu är Watery Cliff Cyklop. Det har en unik design, då cyklopet är helgjutet i silikon, till skillnad från de flesta som använder en ram i hårdplast. De är trots detta helt täta, och har en riktigt bra komfort! Finns i många fina färger och kan köpas som snorkelset eller bara cyklopet.

Watery Cliff Cyklop Blå

Kolla priset:


För de större barnen rekommenderar vi Seac Elba Cyklop. Riktigt bra kvalitet, finns att köpa i snorkelset och passar från cirka 7 år, upp till ungefär 14. Funkar även för vuxna med lite mindre damstorlek.

Seac Elba Cyklop för barn

Kolla priset hos:


Slutligen vill vi även lyfta de väldesignade Aqualung Cub cyklop för barn. Sitter bra på huvudet, läckagefri design och imfritt glas. Anpassat för små ansikten, lämplig mellan 4 och 12 år.

Aqualung cyklop barn

Kolla priset hos:


Jämförelse av en mängd olika cyklop för barn

Det finns många goda anledningar till att investera i ett cyklop till ditt barn. Det kommer att göra stunden vid badet så mycket roligare, på massor av sätt.

Till att börja med gör ett cyklop att ditt barn kan simma under vattnet och utforska denna spännande värld. Att jaga små fiskar i en sjö eller dyka efter små föremål som släpps ned på botten är aktiviteter som kan pågå i timmar.

Ett cyklop kan också vara en bra hjälp för de barn som precis ska lära sig simma. Ofta har de till en början svårt att hela tiden hålla huvudet ovanför ytan.

Detta leder många gånger till kallsupar och vatten i ögonen. Med cyklopet blir träningen mer behaglig. Det täcker både näsan och ögonen och simträningen kan fortsätta utan problem.

Allra roligast blir det såklart om cyklopet kompletteras med en snorkel. Då kan ditt barn ligga på ytan och spana ned mot spännande saker att undersöka.

I guiden nedan jämför vi flera olika populära cyklop. Vi tittar på allt från funktionalitet till design och hoppas att du ska kunna hitta ett par som passar perfekt till just ditt barn.

Tänk på att barn aldrig bör snorkla på djupt vatten, och att du alltid bör ha översikt över barn som badar, även om de lärt sig simma. Se vår guide till badvett för mer information!

Beco cyklop barn

Beco cyklop barn

Kolla priset hos:

  • Ålder: 4 – 12år

Vi börjar guiden med ett bra cyklop från Beco. Denna mask är något enklare och passar de barn som precis börjat lära sig dyka och vill utforska botten på sjöar eller hav.

En stor fördel med denna modell är att den är tillverkade i lite mjukare material. Det här gör att den är bekväm att ha på sig och anpassar sig fint efter ansiktet.

Ett annat plus är att Becos cyklop för barn har material som är mycket hållbara. Om det skulle råka tappas i marken till exempel kommer det ändå att hålla. Det är alltid bra när produkter för barn tål en lite tuffare behandling, eftersom barnen inte alltid är de mest försiktiga.

Designen är ganska enkelt. Cyklopet är till stor del genomskinligt, men med blå detaljer längst upp, närmast pannan. Det finns också en rosa variant för den som så önskar.

Spännena på cyklopet är även de ganska enkla. De kan smidigt fällas upp så att det gummiband som sitter runt huvudet kan justeras.

Till sist ska också nämnas att detta cyklop går att köpa i ett set tillsammans med en snorkel för den som vill. Perfekt för de barn som vill kunna flyta på ytan och titta ned mot allt det häftiga i sjön eller havet.


Watery cyklop cliff barn

Watery cyklop cliff barn

Kolla priset hos:

  • Ålder: Upp till 16 år

Watery Cyklop Cliff för barn är ett cyklop som sticker ut en del från mängden. Designen är annorlunda och skiljer sig från de flesta andra produkter i denna guide.

Det vanligaste på cyklop för barn är att de har en delar gjorda av plast för att ge mer stadga och struktur. Denna produkt är dock helt tillverkad i gummi, förutom själva linserna. Både själva ramen runt linserna, och den kjol som sitter utanför för att hindra att vatten tränger in, är alltså i gummi.

Detta beror på att tillverkaren gjuter både ramen och kjolen i en enda form, så att de är en enda del. Det här gör att cyklopet får en mycket bra hållbarhet. Det finns helt enkelt ingen risk att det uppstår glipor mellan ram och kjol över tid och det kommer alltså att hålla tätt.

Det har också andra fördelar. Vikten blir till exempel lägre och cyklopet blir ännu mer följsamt mot ansiktet. Med andra ord är det här en mycket bekväm modell att bära.

Linserna är härdade. Detta bidrar till att de ger en mycket bra sikt, så att det är enkelt för barnet att se allt det häftiga som pågår under ytan.

Att justera remmarna är även det både enkelt och smidigt. Istället för att fälla upp en spärr, som sedan ska fällas tillbaka, trycker barnen bara på en enkel knapp. Det här gör att dina barn själva utan problem kan ställa in remmarna, utan att du som förälder behöver hjälpa till.

Det ska dock nämnas att detta blir en något mer avancerad konstruktion. Frågan är därför om den kommer att hålla över tid när cyklopet används flitigt.  

Ytterligare ett plus är att ett fodral medföljer. På så vis kan ni förvara cyklopet i en väska eller liknande, utan att behöva oroa er för att glaset ska repas.

Produkten är enfärgad förutom linserna och kommer i massor av olika färger. Ditt barn kan välja mellan allt från röd till blå eller rosa, beroende på vilken som är favoritfärgen. Kort sagt är det här ett mycket bra cyklop som dock får räknas till de något mer exklusiva produkterna i guiden.


Seac Elba Cyklop för barn

Seac Elba Cyklop för barn

Kolla priset hos:

  • Ålder: Upp till 14 år

Seac Cyklop Elba dykmask är ett av de bästa valen för alla som älskar att dyka. Med dess tvålinsdesign får du ett extra brett synfält och en bättre upp- och nedåtssikt utan att behöva anstränga nacken. Det temperade glaslinset ger dig en kristallklar bild, så du inte missar en enda detalj i det undervattensvärlden.

Komfort är en viktig faktor vid dykning, och även här levererar Seac Cyklop Elba. Hela masken är tillverkad av mjukt silikon, så du får en bekväm passform även under långa dyk. Masken har också två kjolar, en inre och en yttre, för att minimera risken för läckage.

Silikonkjolen är designad med två nivåer för en bekväm passform mot huden, och dess runda kanter gör att den passar perfekt. Justering av banden är snabb och enkel med spännena på sidorna, och det flexibla silikonbandet gör passformen perfekt. Att bandet är brett baktill förhindrar att det glider omkring på huvudet.

Med sin snabba bandjustering, dubbla kjolar, temperade glas och bekväma silikondesign är Seac Cyklop Elba ett toppval för ungdomar eller dig med mindre damstorlek. Detta är vår favorit för de lite större barnen!


Aqualung cyklop barn

Aqualung cyklop barn

Kolla priset hos:

  • Ålder: 4-12 år

Aqualangs cyklop för barn fungerar lika bra att snorkla med, som för att öva på att dyka ned, djupt under vattnet. Denna modell är perfekt för dig som vill ha ett bra och gediget cyklop till ditt barn, men med en lite roligare design.

Många cyklop i denna guide är framställda för att se proffsiga och ge ett samlat intryck. Denna modell har en design som i lite större utsträckning tilltalar barn. Med en genomskinlig bas och blå och gula ränder runt hela masken är den helt enkelt ett lite roligare alternativ.

Materialen i detta cyklop är flexibla. De anpassar sig efter och följer ansiktets konturer. Det gör dels att produkten blir bekvämare att ha på sig, men också att den håller tätt mot vatten på ett ännu mer effektivt sätt.

En sak som ska nämnas är också det smidiga spännet. Precis som på cyklopet ovan består det av en tryckknapp som trycks ned när bandet runt huvudet ska justeras. Barnen kan alltså ställa in storleken på cyklopet själva, utan något krångel.

Förutom den blå och gula varianten finns också en design som bara är gul och genomskinlig. Även denna är fräck och sticker verkligen ut från mängden.

Till sist ska också nämnas att modellen har ett dubbelt band i silikon som spänns runt den bakre delen av huvudet. Detta ger ett ännu bättre grepp mot huvudet och gör att risken för att cyklopet halkar runt blir mycket mindre.


Beco cyklop för junior

Beco cyklop för junior

Kolla priset hos:

  • Ålder: 12-18 år

Beco har också tagit fram en modell på cyklop anpassad för de lite äldre barnen. Den här produkten är lite mer robust och passar den som vill ta dykandet till nästa nivå.

Till skillnad från flera av de cyklop som är framtagna för yngre barn har denna variant en enda lins. Det finns alltså ingen vägg mellan barnets ögon. Detta ger en ännu bättre sikt och gör att ingenting är i vägen och stör synfältet.

Utöver detta är det här cyklopet också tillverkat i så kallat polyvinmaterial. Detta är ett starkt och mycket tåligt material som kommer att klara även hårda fall. Perfekt för de barn som är vid klipporna och dyker på semestern.

Cyklopet är också designat för att hålla mycket tätt. Även under mer vilda lekar, eller när barnen hoppar ned i vattnet ska det alltså kunna hållas kvar på sin plats, utan att vatten läcker in.

Modellen finns i tre olika färger, blå röd och gul. Produkten är snyggt designad och kommer att gå hem hos de allra flesta, lite äldre barn. Den sammansatta linsen tillsammans med en i övrigt lite mer avskalad utformning ger ett mer professionellt intryck.

Även här har man också fokuserat på att cyklopet ska vara enkelt att ställa in och justera. En tryckknapp gör att gummibandet blir löst och kan dras åt önskat håll. Knappen sitter dock inbäddad i övrig plast, så risken för att mekanismen går sönder vid ett eventuellt fall blir därmed mindre.

Kort sagt är det här ett bra cyklop som passar alldeles utmärkt för de lite äldre barnen. Det finns såklart mer exklusiva alternativ på marknaden, men denna modell kan vara perfekt för dig som vill göra ett prisvärt köp.


Aqualung cyklop Cub junior

Aqualung cyklop Cub junior

Kolla priset hos:

  • Ålder: 8-18 år

Modellen Cub från Aqualang är ett mycket populärt alternativ för många barn. Den passar barn hela vägen från 8-18 år och kan därmed vara en produkt som nästan hela familjen kan använda.

Cub Junior har ett dubbelt band i silikon längst bak. Det här ger ett bra grepp och gör att det inte glider upp eller ner när barnet har cyklopet på sig.

En sak som också sticker ut är det system som används för att justera remmen på cyklopet. Det är mer avancerat och gediget än på de flesta andra modeller i guiden.

Ibland kan remmen som spänns runt huvudet glida genom spännet på ett cyklop, speciellt när det varit många timmar i vattnet och börjar nötas ut. Med den ordentliga designen på denna variant är dock risken för detta mycket liten.

Något annat som kan nämnas är att designen på detta cyklop faktiskt är riktigt cool. Runt linserna finns en färgad ram i blått och vitt. Den har dessutom olika mönster som ger ett ännu mer sportigt intryck.

En sak som vi tyvärr tycker är en nackdel är att linsen är tvådelad. Det här gör dels att designen på cyklopet inte blir riktigt så avskalad och elegant som den skulle kunna vara. Dessutom begränsas sikten i viss mån, och materialet mellan ögonen kan vara lite i vägen.

I övrigt har denna modell dock en mycket bra passform. Den håller tätt mot vatten på ett effektivt sätt och ser till att ditt barn kan upptäcka vad som finns under ytan. En bra produkt som dock får räknas till de något mer exklusiva alternativen i denna guide.


Vad ska man tänka på när det gäller cyklop för barn

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du köper ett cyklop till ditt barn. Här kommer därför en del påminnelser som kan vara bra att ha med sig.

Passform

Det är viktigt att cyklopet sitter bra runt ansiktet. Om det skaver på något sätt blir det lätt obekvämt att ha på sig under en längre tid.

Passformen är också oerhört viktigt för att det ska kunna hålla tätt. En dålig passform för ofta att det bildas glipor, som bidrar till att vatten kan läcka in.

Ofta är det cyklop som är tillverkade i ett lite mjukare material som ger den allra bästa passformen. Men även bandet som spänns bakom huvudet påverkar en hel del. Detta band ska allra helst vara dubbelt och enkelt att justera efter storleken på barnets huvud.

Med eller utan näsa?

Det finns cyklop tillverkade både med och utan skydd för näsan. Detta kan ha både fördelar och nackdelar.

Att dyka utan skydd för näsan gör att risken för en kallsup ökar. Barnet måste hela tiden blåsa ut lite luft genom näsan för att inte vatten ska kunna ta sig in. Det här gör att det är svårt att vara under vattnet riktigt lika länge.

Den enda fördelen med ett cyklop utan näsa är dock att det kan ge en lite bättre och tightare passform runt ögonen. Dessutom är det lättare och mindre att ta med sig. Dessa skillnader är dock ganska små och enligt oss är det bästa valet för de flesta ett cyklop med skydd för näsan.

Simglasögon eller cyklop – vad ska man välja?

För vanlig simträning är ett par simglasögon det bästa valet. De är helt enkelt inte lika stora som ett cyklop, ger mindre motstånd och gör att kroppen blir mer strömlinjeformad.

För den som vill utforska vattnet under ytan, sjöbotten, eller träna på att hämta föremål från botten, är ett cyklop ofta att föredra.

Det man ska komma ihåg är att simglasögon i första hand är framtagna och anpassade för simträning, inte dykning. De ger inget skydd för näsan och gör att risken för kallsup är ganska stor för den som vill utforska botten på sjön eller havet.

Den andra stora nackdelen med att använda simglasögon för dykning är det tunna bandet som håller fast dem. Detta gör att de riskerar att halka snett, när man inte ägnar sig åt mer monoton simträning. Då kan vatten läcka in helt enkelt.

Ska jag köpa till en snorkel?

En snorkel är lämplig först när barnet är trygg och bekväm med att vara i vattnet. Billiga snorklar är ofta svåra att blåsa ur ordentligt, då de saknar ventiler. Om snorkeln hamnar under vattnet kan känslor av panik uppstå. Barn bör endast snorkla på grunt vatten, under uppsikt av vuxna.

Med det sagt, kan det vara väldigt kul att få möjlighet att spana under vattnet, titta på fiskar med mer utan att behöva komma upp och ta luft. De allra flesta cyklop går att använda ihop med en snorkel. Här är några bra anledningar till att investera i en snorkel tillsammans med cyklopet som du köper till ditt barn.

För det första gör en snorkel att badandet blir ännu roligare. Ditt barn kan ligga på ytan och titta ned under vattnet för att leta efter saker att dyka efter. På så sätt är det enkelt att spana efter fiskar, växter och annat häftigt och det blir lättare att utforska sjön eller havet där ni badar.

En snorkel kan också vara en hjälp för att öva på kontrollen i vattnet. För att kunna använda en snorkel utan att stiga upp helt över ytan krävs att man arbetar lugnt och metodiskt lägger sig i rätt position i ytan och blåser ut kraftigt.

Att kunna hålla sig lugn och känna sig säker i vattnet kan komma väl till pass. Den typen av kontroll som man utvecklar genom att dyka med snorkel gör också att det övriga badandet blir säkrare.  

Vi hoppas att den här artikeln varit till nytta och att du lärt dig lite mer om cyklop för barn och juniorer. Med hjälp av guiden ovan tror vi att du kan hitta en produkt som gör att just ditt barn kan ha riktigt kul och utforska allt som finns under ytan.


Här hittar du fler artiklar om badutrustning med mera!