Bästa cykelvagnen 2021: Ta med familjen på cykeltur

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En cykelvagn är ett väldigt populärt sätt att snabbt och effektivt ta sig fram med barnen. Många cykelvagnar går att kombinera och göra om till många sorters sportvagn, till exempel joggingvagn, vagn att dra fram på skidor eller till och med på långfärdsskridskor.

Barn i cykelvagn med grön hjälm.

Det finns lite olika alternativ ute på marknaden och det kan skilja rätt mycket i pris mellan de olika modellerna. Det är ofta värt att satsa lite extra på kvalité när det gäller denna typ av vagn, då de ska hålla länge och utsättas för en hel del påfrestningar. Du vill dessutom inte göra avkall på bekvämlighet för barnet som ska sitta i vagnen, då trygghet och komfort är a och o.

I den här artikeln har vi tittat på många olika modeller från de främsta varumärkena. Vi utser bästa cykelvagnen och rekommenderar både några premium-alternativ, samt några lite billigare varianter.

Vilken är den bästa cykelvagnen?

Våra absoluta favoriter är:

Premium

Här har vi valt ut våra 3 favoriter av alla cykelvagnar just nu. Detta är otroligt fina vagnar med exceptionell följsamhet och körglädje. Våra toppval just nu!

Hamax Outback Cykelvagn

Hamax Outback Cykelvagn

Kolla priset hos:

Här har vi den ultimata cykelvagnen. Hamax har lyckats kombinera komfort för barnet, med en multifunktionell sportig vagn som kan användas både under cykelturer och som vardagsvagn. Det går även att köpa till extradelar för att göra om den till en fantastisk joggingvagn, eller skidvagn. Kort och gott en mycket mångsidig vagn som kan anpassas för alla, oavsett hur dina aktiviteter och vanor ser ut.

Det är en hyfsat lätt vagn, som i sin enklaste form bara väger runt 15 kg. Den är ändå är stadig och klarar av barn på upp till 22 kg och 117 cm på längden.

Hamax Outback har en lång rad användbara funktioner. Handtaget är väldigt ergonomiskt utformat i ett bekvämt skummaterial och kan justeras i höjdled. Hjulen rullar otroligt lätt och det är en fröjd att styra vagnen och känna följsamheten den erbjuder. Framhjulen går väldigt snabbt att få av och på med en tryckknapp. På så vis kan du lätt växla mellan barnvagn, cykelvagn eller jogging- och skidvagn om du köpt de paketen.

En riktigt bra funktion med Hamax Outback är själva designen på ramen. Det är en aerodynamisk utformning som gör att vagnen får minimalt med vindmotstånd. Samtidigt sitter ramen på utsidan och erbjuder ett skydd för barnet som sitter där inne. Bra justerbara bälten håller barnet tryggt på plats under hela åkturen. De får dessutom hela tiden god sikt både framåt och på sidorna, samt uppåt tack vare de genomskinliga fönstrena.

Andra smarta tillbehör till den här cykelvagnen är kombinerat skyddsnät som skyddar både mot sol, vind och insekter. Det är ett lätt och luftigt nät som dessutom bidrar till att hålla bra ventilation inne i vagnen.

En av modellerna på Outback är den så kallade reclinern. På den har du möjlighet att luta barnsätet något bakåt för en mer behaglig resa när barnen börjar bli trötta.

Vagnen är lätt att vika ihop och kan lätt tas med i bilen och på resan. Den kan köras på alla underlag tack vare de gedigna lufthjulen. En riktig allround-vagn som verkligen ger mycket för pengarna. Vill du ha det bästa som finns ute på marknaden just nu, kan du inte gå fel med en Hamax Outback!


Thule Chariot Sport 2 Cykelvagn

Thule Chariot Sport 2 Cykelvagn

Kolla priset hos:

Thule Chariot Sport 2 är en riktig drömvagn för familjen med en aktiv livsstil. Den går att bygga ut till skidvagn eller anpassa för löpning genom att köpa till joggingkit eller skid & vandringspaketet. Detta är en vagn med stora möjligheter!

Denna vagn kan du köra på i stort sett vilket underlag som helst. Fjädringen i vagnen ger oerhört bra dämpning och dessutom är barnsätet vadderat, vilket ger en mjuk och fin åktur även på ojämna markytor. Du kan justera själva utrymmet där barnen befinner sig genom att ta bort fönster om det är varmt, och justera solskyddet. Barnen sitter tryggt under hela åkturen med hjälp av ett 5-punktsbälte och sätet är justerbart om barnen vill sitta avslappnade lite lätt bakåtlutade.

Chariot Sport 2 har plats för antingen ett eller två barn. Den klarar en maxvikt på hela 45 kg så det är en rejäl vagn vi har att göra med här. Samtidigt är den hyfsat lätt på 15,9 kg och den kan fällas ihop och bli väldigt kompakt. När du vikt ihop vagnen mäter den bara 87 x 80 x 37,5 cm. Den är väldigt behändig när den är hopfälld och optimal för friluftsresor och dylikt.

En mycket bra säkerhetsdetalj är den handaktiverade skivbromsen som gör det lättare att få kontroll på vagnen om du rör dig på branta vägar eller svårhanterad terräng. En annan finess vi verkligen uppskattar är det väl tilltagna utrymmet undertill. Där finns gott om plats för allt ni kan tänkas behövas på era utflykter och äventyr. Samtidigt kan det finnas stunder då du inte vill ha ett stort bagage, i synnerhet under löpning eftersom det kan vara i vägen. Thule har givetvis tänkt på det med och det går att packa undan bagageutrymmet för dessa tillfällen.

Allt som allt är detta en cykel- och sportvagn av absolut högsta kvalitet. Det är främst en smaksak om denna eller Hamax Outback ska knipa förstaplatsen. Vi lutar lite åt att vi gillar design och den rundade ramen på Hamax mer, men annars är det jämnt skägg mellan båda dessa vagnar. Väljer du Thule Chariot Sport 2 kommer du garanterat få ut mycket nöje för pengarna, det är vi säkra på!


Thule Chariot Cougar

Thule Chariot Cougar Cykelvagn

Kolla priset hos:

Här har vi en riktigt fin och prisvärd cykelvagn från Thule. Vill du ha en riktigt maxad sportvagn finns den tillgänglig som ett sportpaket med utrustning för alla aktiviteter du kan tänka dig från cykel, promenad och jogging, till skidor och långfärdsskridskor. Dessutom ingår då ett spädbarnsinlägg för att kunna använda vagnen redan med de allra yngsta passagerarna. Alla dessa delar kan annars köpas till separat efter önskemål.

Själva vagnen Thule Chariot Cougar 2 är en mycket välkonstruerad anordning med plats för två barn. Det finns även en version som heter Cougar 1, med plats för ett barn. I sätet sitter de tryggt med hjälp av ett justerbart 5-punktsbälte. Ramen är designad med sport och rörelse i åtanke och aerodynamiken i utformningen ger vagnen bra fart utan onödigt vindmotstånd. Ramverket är tillverkat i anodiserad aluminium vilket är lätt men starkt och ger barnen ett mycket gott skydd i sina säten.

Hjulen är luftfyllda och hela vagnen har en god fjädring som dessutom är möjlig att justera. Det gör att åkturen blir följsam och mjuk oavsett vilken typ av underlag ni rör er på. Handtaget är givetvis justerbart det med så att det passar förarens längd, för den som går eller joggar med vagnen.

Vagnen kan ventileras bra efter önskemål och behov via fönsterluckorna. På fönstren finns en toning och ett solskydd vilket är praktiskt under varmare perioder på året. Andra smarta finesser är ett bra förvaringsutrymme baktill och ett särskilt så kallat Click n´ Store-utrymme där du fäster dina olika tillbehör till vagnen.

Vi gillar verkligen Thule Chariot Cougar 2. Särskilt förtjusta är vi i möjligheten att lägga till alla dessa extrafunktioner och få en komplett sportvagn. Precis som Thules andra vagnar går den att fälla ihop och den blir då mycket kompakt, även om den är något större på längden än till exempel Chariot Sport 2.

Är du ute efter en grym cykelvagn av premiumkaliber, som ändå ligger någon tusenlapp lägre i pris än de allra dyraste modellerna, är Thule Chariot Cougar ett fantastiskt bra val. Du har garanterat många års glädje av en sådan här vagn.


Budget

Här kommer förslag på 3 riktigt bra billigare cykelvagnar. Nu för tiden behöver det inte vara särskilt dyrt att köpa en cykelvagn, särskilt inte om du bara behöver den för enklare resor på cykelvägarna i närområdet.

North 13.5 Speeder 2 Cykelvagn

North 13.5 Speeder Cykelvagn

Kolla priset hos:

Speeder 2 är ett bra bevis för att en cykelvagn inte behöver kosta skjortan för att ge en god cykel- eller sportupplevelse som småbarnsförälder. Det är en oerhört praktisk vagn med bra säkerhetstänk och robust konstruktion.

Detta är en bred och rymlig vagn med plats för två barn. Den är lämplig att använda från omkring ett års ålder, upp till ungefär sex. Barnet eller barnen sitter tryggt i vagnen fastspända i selen och bakom huvudet finns en liten kudde för säkerhet och bekvämlighet. Chassit och ramen är genomtänkt för att skydda passagerarna.

North 13.5 Speeder 2 har stora luftfyllda hjul på hela 20 tum och en välfungerande fjädring som dämpar stötar och ger en mjuk och jämn körupplevelse. Det går att köpa till extra tillbehör för att använda vagnen som jogging- och promenadvagn, samt använda den för skidåkning. Det finns flera mycket prisvärda paket som gör detta till en heltäckande sportvagn för alla årstider.

Bakom vagnen har du ett stort och behändigt förvaringsutrymme, med plats för allt du behöver med dig på era färder och utflykter. Ett allvädersskydd följer med, vilket inkluderar ett bra ventilerande nät mot insekter samt ett regn- och vindskydd. Barnen kan njuta av utsikten inifrån vagnen genom fönster och en lucka uppe i taket.

På vagnens handtag finns en handbroms och den har även en fotbroms för att stanna eller parkera vagnen tryggt. Säkerheten är god överlag och hela vagnen ger en trygg känsla. När du får hem vagnen behöver den monteras, vilket är en hyfsat enkel process även om den kräver lite tålamod och noggrannhet.

Det som skiljer North 13.5 mot andra dyrare varumärken, märks framförallt i mjukheten i körningen och komforten inne i vagnen. Missförstå oss rätt nu, denna vagn håller en god kvalité och ger en bra upplevelse. Men har du testat någon av de riktigt fina vagnarna märker du skillnad. Dels i stötdämpning, dels i mjukhet och bekvämlighet i sätena. Även vagnens följsamhet och förmåga att köras mjukt oavsett underlag är något sämre hos en sådan här vagn.

Allt som allt är detta en fantastiskt fin vagn och det går inte att komma ifrån att den ger riktigt mycket valuta för pengarna. Faktum är att vi vågar påstå att North 13.5 Speeder 2 är den vagn som ger absolut mest värde per krona när det gäller cykel- och sportvagnar. Om priset är en viktig faktor är detta den vagnen vi allra helst rekommenderar!


Hamax Traveller

Hamax Traveller Cykelvagn

Kolla priset hos:

Detta är en superlätt cykelvagn från erkända kvalitetsmärket Hamax. Denna vagn har utrymme för två barn och är utmärkt både för cykelturer och promenader.

Detta är en av de lättaste vagnarna vi fått nöjet att titta närmare på. Den väger bara cirka 13 kg, men kan trots det klara av en vikt på upp till 45 kg. Enligt beskrivningen kan den användas för barn från 6 månader. Vår erfarenhet är dock att det kan blir lite för guppigt och barnet halkar lätt ner till en dålig position när de är för små. För de yngre barnen skulle vi vara lite försiktiga och då helst använda vagnen för promenader på asfalterad väg.

En av de stora fördelarna med Hamax Traveller är storleken. Den är som sagt väldigt lätt i vikten, men även väldigt kompakt. Den kan enkelt fällas ihop och blir då väldigt smidig att förvara eller ta med i bagageutrymmet på bilen.

Säkerheten i vagnen är god och sittplatserna har trepunktsbälten för att hålla de små resenärerna på plats. Det finns en praktisk fotbroms för enkel reglering med foten. Det som dock inte är särskilt påkostat är stötdämpningen, och det är där du märker att vagnen är av en billigare modell. Cykelvagnen har bra stadiga luftfyllda hjul och har en viss dämpning men om du rör dig på lite ojämnare terräng kan det lätt bli lite skakigt inne i vagnen. För cykelturer eller promenader på vanliga vägar är körupplevelsen god och det är på det stora hela en mycket fin vagn.

När du köper en Hamax Traveller får du med en cykelarm och ett par vanliga barnvagnshjul. Det är enkelt att skifta mellan dessa och cykelarmen får dessutom plats i förvaringsutrymmen under vagnen. Vagnen är gjord för att synas och har både en vimpel och flera reflexer som gör den synlig i mörkret.

I sin helhet så är detta en ganska basic cykelvagn men samtidigt en riktigt bra, trofast och trygg tjänare att ha med sig. Den är säker och hållbar och helt klart en kvalitetsprodukt. Det enda den brister i, är det lilla extra när det gäller komfort. Är barnen lite större, säg 1,5 år eller mer så är vagnen som allra bäst. Vill du ha en bra cykelvagn till ett mycket förmånligt pris är Hamax Traveller helt klart ett riktigt bra alternativ!


Thule Coaster XT

Thule Coaster XT

Kolla priset hos:

Här har vi en lite billigare vagn från de mycket duktiga tillverkarna Thule. Det är en utmärkt vagn för cykling och promenader, framförallt med lite mindre barn. Den rymmer två barn, men klarar bara en maxvikt på cirka 22 kg. Om du har två barn i ungefär samma ålder kommer den inte att vara lämplig att använda när de börjar växa till sig lite grann.

Vagnen är lätt att skifta om från cykelvagn, till promenadvagn och tvärtom. Thule kallar systemet för exHitch och är ett smidigt sätt att fästa cykeldelen på din cykels bakhjul. Du behöver alltså inte köpa till något extra för att kunna använda den både som vanlig barnvagn för promenader, eller som cykelvagn.

Thule Coaster har luftfyllda bakhjul och ger en helt ok upplevelse. Den klarar terräng någorlunda men är inte lämplig att använda på alltför svårt underlag, särskilt inte om barnet som åker med är alltför litet.

Ett stort plus för denna vagn är den otroligt lätta vikten. Den väger bara 12 kg och kan enkelt fällas ihop för enkel förvaring eller transport. Samtidigt så medför detta att den inte är lika tuff som många andra vagnar och det märker vi framförallt i att den inte klarar så stor belastning.

Allt sammantaget är detta en bra vagn som är lätt att sköta om och lätt att använda. Den är väldigt prisvärd och om du är ute efter en simpel men mycket användbar vagn för att kunna cykla med småbarn, är Thule Coaster XT ett klockrent val. Tillverkarna visar att kvalitet inte behöver kosta, även om du givetvis måste ge upp en hel del i bekvämlighet och stabilitet.


Frågor och svar om cykelvagnar

Här kommer svaren på en mängd frågor som konsumenter brukar ställa sig inför ett köp av en ny cykelvagn.

Saker att tänka på när det gäller cykelvagn

Innan du väljer cykelvagn kan det vara bra att ställa dig själv några frågor. Här är några punkter att tänka på:

 • Var du tänker köra – En cykelvagn är ganska bred och inte det bästa färdmedlet för områden med mycket trafik och trånga gator.
 • Hur du vill använda vagnen – Vill du kunna jogga eller till och med åka skidor med vagnen så är det smart att köpa tillbehör som passar för detta.
 • Vem som ska sitta i – Kommer du bara att köra ett barn, eller kan det bli två passagerare? Välj en vagn med rätt storlek för den som ska åka med.
 • Vagnens mått – Om du kommer att ha vagnen stående inne i ditt hus eller lägenhet, eller vill kunna resa med den, är det bra att ha koll på vagnens mått. En alltför bred vagn kanske inte kommer in genom ytterdörren till exempel. Kolla måtten på återförsäljarens hemsida innan du gör ditt köp.
 • Hur ofta du kommer att använda din cykelvagn – Ju mer aktiv du är, desto mer är det rimligt att lägga ner på en sådan investering. När det gäller cykelvagnar är det verkligen så att de dyrare vagnarna är betydligt bättre. Men om du till exempel bara kommer att använda vagnen kortare sträckor, till förskola eller liknande, är det förmodligen inte värt att köpa en dyr sportvagn. Då räcker det med en av de billigare varianterna.

Är cykelvagn lämpligt för bebis?

Cykelvagnen är bäst lämpad från och med att barnet är ungefär 6 månader och kan sitta någorlunda stadigt på egen hand. Det finns dock särskilda inlägg från vissa tillverkare, som är gjorda för att riktigt små barn ska kunna sitta säkert i cykelvagnen. Dessa kallas infant sling och Thule anger att du med deras inlägg och vagn kan använda vagnen redan innan 6 månader. Det viktigaste är att barnet sitter bekvämt, i en position där de inte riskerar att skakas eller glida ner och hamna i ett konstigt läge.

Ska barn ha hjälm i cykelvagn?

Vi, precis som NTF, rekommenderar att barn har hjälm i cykelkärra. Det är en enkel säkerhetsdetalj som gör skillnad om en olycka skulle inträffa.

Till skillnad från vanlig cykel finns dock ingen lag om att barn i cykelvagn måste ha hjälm. Själva cykelvagnen räknas vara en del av cykeln och räknas som ett fyrhjuligt cykelfordon.  

För vilken ålder kan man använda cykelvagn?

6 månader är en ålder som ofta rekommenderas för att börja cykla med barn i cykelvagn. Det finns dock ingen tydlig regel som säger att det måste vara så. Vissa försäkringsbolag anger 6 månader som gräns för när barnförsäkring i cykelvagn börjar gälla, vilket kan vara bra att kolla upp du har en barnförsäkring.

Den viktigaste anledningen till att det kan vara bra att vänta är för att barnen lätt kan glida ner och hamna i en dålig position om de sitter ostadigt. Runt 6 månader kan de flesta sitta stadigt på egen hand och har fått stark nackmuskulatur.

Det finns särskild anordning, en så kallad Infant Sling, en hängmatteliknande produkt som kan fästas i cykelvagnen. Den ger barnet större stöd och är rekommenderad för de allra minsta barnen. Barn mellan 1 och 10 månader kan åka i en sådan. Det är dock viktigt att se så att den passar just den vagntyp du har.

Kan man ha åkpåse i cykelvagn?

Ja. Om en åkpåse har öppningar för 5-punktssele så går det i de flesta fall att använda den i cykelvagnen. Det finns åkpåsar som är tillverkade med cykelvagnen i åtanke, till exempel Thule Åkpåse Sport. Här kan du läsa om våra favorit-åkpåsar!

Vilken cykelvagn passar för äldre barn?

Rejäla cykelvagnar klarar barn upp till cirka 5 – 6 år. Här är några exempel på cykelvagnar som har god kapacitet:

VagnVagn MaxviktBarn MaxlängdBarn rek. ålder
Hamax Outback40 kg117 cm5-6 år
Thule Sport 245 kg5 år
Thule Chariot Cougar 245 kg5 år
North 13.5 Speeder 240 kg116 cm6 år

Vad är bäst, cykelbarnstol eller cykelvagn?

Cykelvagn och cykelbarnstol har lite olika för- och nackdelar. Såhär skulle man kortfattat kunna säga.

Cykelvagn är bäst för:

 • Breda cykelvägar
 • Cykling nära naturen
 • Cykling med fler än ett barn
 • Att ha med sig packning
 • Motionscykling och sportaktivitet

Cykelbarnstol är bäst för:

 • Cykling i trafikerad miljö
 • I staden

Cykelvagnen är ett mer njutningsfullt sätt att cykla och det är både bekvämare och mer spännande för barnet. Cykelbarnstolen är ett mer regelrätt transportmedel som kan ta er från punkt A till punkt B på ett säkert sätt.

Kan man använda elcykel till cykelvagn?

Det krävs en del motorkraft för att dra en cykelvagn och det är inte alla modeller som klarar av en lastad cykelvagn. Det går dock, men du får räkna med att du kommer behöva en elcykel med kraftfull motor för att det ska fungera optimalt.

Kan man jogga med en cykelvagn?

Ja, men du behöver ha framhjul anpassat för löpning. Vanligtvis behöver köpa till ett särskilt löparhjul, eller köpa din cykelvagn i ett sportpaket där ett sådant hjul ingår. Det finns även möjlighet att åka skidor eller långfärdsskridskor med vagnen om du byter ut bakhjulen mot medar och fäster vagnen runt midjan. Med rätt tillbehör blir din cykelvagn en komplett sportvagn.

Hur ska man låsa en cykelvagn?

En cykelvagn låses som en vanlig cykel. Bäst är att använda ett rejält lås, till exempel ett sådant här rejält kättinglås. Säkrast är det att låsa fast cykeln i något, ett cykelställ eller annan fast förankrad punkt. Du bör låsa både cykel och cykelvagn, samt försöka att alltid ha dem inlåsta i särskilt förråd eller cykelrum när det är möjligt. Dyrare cyklar och vagnar kan vara attraktiva stöldgods och särskilt i storstäderna förekommer det att de stjäls.

Vilken Thule cykelvagn är bäst?

Thule Chariot Sport 2 är deras främsta modell. Det är en fantastisk allround cykelvagn som både har grym körkänsla, är trygg och säker, samt otroligt är otroligt hållbar.

Glöm inte att kolla om vi har några särskilda kampanjer eller erbjudanden här på Familjemys just nu!