Bästa bröstpumpen 2021: Stor guide till detta hjälpsamma amningsredskap

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Jämförelse av bästa bröstpumparna.

Många mammor vill amma sina barn och ge dem sin egen mjölk under den första tiden i livet. Amning är dock inte helt enkelt alla gånger och många kvinnor uppskattar all hjälp de kan få under denna period. Oavsett om du har för mycket mjölk eller om du har svårt att få ut tillräckligt, kan en bröstpump vara ett oerhört hjälpsamt redskap. Eller om du helt enkelt bara vill kunna spara mjölken till senare.

Det finns många olika bröstpumpar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja. Så kände vi, och därför har vi skrivit den här guiden till de bästa bröstpumparna som finns att köpa idag. Vi har delat in innehållet i två kategorier: Elektriska bröstpumpar och Manuella bröstpumpar.

Det är en smakfråga vilket du föredrar. Elektriska bröstpumpar är mer effektiva och kräver mindre jobb för att få ut mjölken. Du kan få en paus medan du pumpar och ofta får du ut mjölken lättare. Samtidigt kostar de mer och kräver att du har tillgång till eluttag och så vidare.

Manuella bröstpumpar kräver lite mer jobb. Om du har dåligt med mjölk kan det vara väldigt tidskrävande och jobbigt att få ut mjölken med en sådan. De är bättre lämpade om du har mycket mjölk och snabbt vill kunna lätta på trycket. Enligt våra egna erfarenheter är elektriska bröstpumpar mer användbara, men vissa tycker att den manuella varianten är smidig. Dessutom är de billigare, vilket förstås är ett plus.

Bästa elektriska bröstpumparna

Här är våra toppkandidater när det gäller elektriska bröstpumpar:

Medela Swing Flex & Maxi Flex (Vår favorit)

Medela Swing Flex bröstpump

Medela är ett företag med lång erfarenhet av amning och de har utvecklat säkra och välfungerande hjälpmedel för att stödja kvinnor genom amningsprocessen. De är helt inriktade på just amning och hälsa, vilket de även bidrar till genom att investera i forskning. På deras hemsida kan du läsa mer om företaget Medela och deras projekt.

Medela Swing Flex är en smidig bröstpump som är väldigt lätt att ta fram och använda. Den är lätt att ta med på resa, går enkelt att hålla ren och är mycket effektiv. Den ansluts till ett vanligt eluttag men kan även köras på batteri.

Pumpen är designad att efterlikna barns naturliga sugteknik, vilket innebär att den inleder med att suga snabbare för att få fart på flödet, för att sedan amma i ett lugnare tempo. Detta gör hela pumpprocessen naturlig och bekväm för kroppen.

En annan otroligt smart funktion i Swing Flex design, är den mjuka kanten på själva tratten. Eftersom den har en oval form och en ganska bred öppning kan du rotera den för att anpassas till just dina bröst. Alla mammor har unika kroppar och inget redskap passar alla, därför är anpassning otroligt viktigt.

Videon visar den smarta Flex-tekniken som Medela använder för sina bröstpumpar.

Med i paketet med pumpen får du flera olika trattar, en specialtillverkad bröstmjölkflaska, flaskhållare och mycket mer. Paketet är komplett för att du ska kunna amma säkert. Det är dock vanligt att man köper till lite extra tillbehör såsom flaskor, förvaringspåsar för bröstmjölk eller andra hjälpmedel såsom amningskudde till exempel.

Det går även att köpa en dubbelbröstpump så att du kan amma på båda brösten samtidigt. Medelas version kallas Swing Maxi Flex. Har du hög mjölkproduktion är detta ett ypperligt sätt att optimera pumpningen och få ut mycket mjölk på kort tid. Det kostar inte så mycket mer att köpa en dubbelpump så det är helt klart ett alternativ värt att se över!


Beemo Care Elektrisk Bröstpump & Dubbelpump (Bästa budgetval)

Beemo Care Bröstpump från Jollyroom

Beemo Care är nätbutiken Jollyrooms egna märke. De har utvecklat en serie produkter som håller hög kvalitet men ett lägre pris än många andra konkurrerande varumärken. Beemo Cares elektriska bröstpump är vårt val när det gäller en billigare pump som fortfarande håller måttet i kvalité och utförande.

Vid en första anblick blev vi väldigt imponerade av design och känsla på denna produkt. Den känns gedigen och ger sken av att vara lika påkostad som många dyrare modeller.

Även denna modell utför pumpningen i två faser: en inledande stimulerande fas för att få igång flödet, följt av en fas där mjölken pumpas. Detta är menat att efterlikna barnets naturliga amning, vilket både är behagligare för mamman och ger ett naturligare mjölkflöde.

Det går att justera pumpningen via hela nio olika inställningar så att du kan amma på det sätt som bäst passar din kropp. Det är enkelt och smidigt att förstå och komma igång med pumpen och de olika funktionerna.

När du köper pumpen medföljer en förvaringsmugg som även kan fungera som nappflaska. Du får ett särskilt tätt lock att försluta med så att du på ett säkert sätt kan spara mjölken i kylskåpet. I paketet ingår allt du behöver, men du kan även köpa till reservdelar, extra flaskor och så vidare. I samma butik kan du även om du vill, köpa ett så kallat amningspaket, där du får pumpen plus amningskudde och skötväska.

Det går även att köpa Beemo Care Elektrisk Bröstpump med dubbel pump. Det ger möjlighet att pumpa båda brösten samtidigt, vilket många uppskattar. Det sparar tid och är särskilt användbart för kvinnor som har mycket mjölk och behöver pumpa ofta. Priset skiljer inte så mycket, vilket gör att många väljer att köpa dubbelpumpen direkt.


NUK Nature Sense Elektrisk Bröstpump (Kvalitetsmärke)

Bra bröstpump från NUK Nature Sense

Företaget NUK har en gedigen historia bakom sig, då de började utveckla sina produkter i Tyskland på 1950-talet. Sedan dess har de vuxit och blivit ett globalt företag med många kvalitetsprodukter inriktade mot bland annat att hjälpa mödrar med amningen.

Nature Sense är en elektrisk bröstpump som kan laddas upp och pumpa hela 3 x 30 minuter innan den behöver laddas igen. Det går även att pumpa med strömkabeln ansluten eller via anslutning till en extern powerbank.

Pumpen har en LCD-display där du kan styra och ställa in hur du vill att den ska pumpa. Det finns totalt hela 16 olika inställningar att välja mellan, med 4 olika pumprytmer och 4 olika sugstyrkor. Du kan även lagra ditt favoritprogram så att du slipper ställa om apparaten mellan varje pumpning.

NUK:s bröstpump kommer med en bröstmjölksbehållare och en dinapp så att du enkelt kan mata din bebis med samma flaska. Det går givetvis köpa till flera flaskor och andra tillbehör från varumärket NUK, så att du kan förvara en större mängd i kylskåpet.

Vi gillar den här bröstpumpen och den ger ett väldigt modernt intryck. Framförallt har den riktigt bra komfort och känns skonsam och bekväm att använda. Väldigt lätt och väldesignad produkt från ett bra varumärke med riktiga kvalitetsprodukter som vi varmt kan rekommendera!


Bästa manuella bröstpumparna

Här är våra tips på marknadens bästa manuellt drivna bröstpumpar

Medela Harmony Manuell Bröstpump (Utmärkt val)

Medelas manuella bröstpump

Kolla priset hos:

Precis som för de elektriska bröstpumparna, rankar vi Medelas produkt väldigt högt även på den manuella sidan.

De visar sin innovationskraft med den här pumpen som är unik i sitt slag: det är den enda manuella bröstpumpen som är designad att pumpa i två steg, såsom barnet naturligt beter sig vid amning. Ett inledande stimulationstryck och sedan inleds pumpfasen. Det gör mjölkpumpningen både mer effektiv och behagligare för kroppen.

Alla delar av det här setet är enkla att hålla rena och kan dessutom diskas i maskin. En specialdesignad amningsnapp som tillverkarna kallar för Calma ingår i paketet.

Pumpen är av riktigt hög kvalitet och den är liten och nätt, vilket gör den smidig att ta med sig. Medelas bröstpump är en klar favorit för oss när det kommer till manuella bröstpumpar!


Philips Avent Comfort Bröstpump (Vår manuella favorit)

Manuell bröstpump från Philips.

Philips manuella bröstpump är något dyrare, vilket drar ned vår bedömning något. Men bortsett från detta är det verkligen en klockren manuell pump. Den är designad för att mjölken direkt ska kunna rinna ner i flaskan, vilket fungerar även om du sitter upprätt. Detta är viktigt eftersom din position när du pumpar påverkar hur lugn och harmonisk du känner dig, vilket i sin tur spelar roll för mjölkflödet.

Avent Comfort lever upp till sitt namn, eftersom det verkligen är comfort i fokus här. Den är bekväm att använda och skonsam mot huden och brösten tack vare sin form och funktion. När du pumpar uppstår precis ett lagom vakuum för att mjölken ska sugas ut genom pumpen.

Precis som med de flesta bröstpumpar kommer Philips med en flaska och tillhörande dinapp. Det går såklart beställa till fler flaskor och andra tillbehör såsom amningskåpor och liknande.


NUK Nature Sense Breast Feeding Set (Bra paket)

Paket från NUK med manuell bröstpump

Det här paketet från NUK innehåller en hel uppsättning med: flaskor, behållare, silikonkåpor och andra detaljer som du behöver för att pumpa, lagra och mata. Det går även att köpa bara pumpen separat, men allt som oftast inser vi att vi kommer behöva fler tillbehör och det är skönt att ha allt på en gång.

NUK är ett av de bästa kvalitetsmärkena på marknaden och det är lätt att förstå varför när man provar deras produkter. De är smidiga att använda och otroligt skonsamma mot kroppen. De är designade med mamman i åtanke och vet om att en lugn och harmonisk mor, ger större mängder näringsrik mjölk åt sitt barn.

Att köpa allt i ett paket på det här viset blir ändå prisvärt och om du känner förtroende för NUK som tillverkare är detta ett av de bästa alternativen på marknaden. Gedigna produkter som håller länge, gör sitt jobb och är skonsamma mot din kropp!


Vanliga frågor och svar om bröstpumpar och amning

Här följer några av de frågor om folk brukar ha inför sitt köp av en bröstpump.

Hur fungerar bröstpumpar?

Det finns manuella och elektriska bröstpumpar. De fungerar lite olika men den gemensamma nämnaren är att de suger ut bröstmjölken med hjälp av ett tryck. När luften mellan tratten och bröstet försvinner skapas ett sug mot bröstvårtan som gör att mjölken sugs ut.

Många bröstpumpar är utformade för att efterlikna bebisens naturliga teknik vid amning. Det innebär först en fas där bebisen får ett ordentligt tag kring bröstet, för att sedan inleda själva amningsfasen då den kontinuerligt suger ut mjölken.

Den elektriska pumpen drivs genom en motor som skapar sugtrycket och den manuella genom en handdriven pump som trycks ihop repeterade gånger.

Viktigt att komma ihåg är att hela processen men hantering av bröstmjölk kräver stor hygienisk försiktighet. Därför brukar man bland annat koka flaskor, nappar och pumpens delar som kommer i kontakt med mjölken. Detta för att sterilisera allt innan det används för att hantera bröstmjölk. Detta är i synnerhet viktigt när bebisen är liten och mer känslig mot bakterier och dylikt.

Vilken är den bästa bröstpumpen?

Det finns många bra pumpar på marknaden. Vi jämförde bland de vanligaste märkena och kom fram till ett par favoriter:

Hur länge ska man pumpa bröstmjölk?

En vanlig pumpning tar ofta omkring 10 minuter. Det varierar förstås väldigt från person till person och beror bland annat på hur mycket mjölk du har och hur väl den flödar. Hur som helst bör du inte regelbundet pumpa för långa pass. Om det börjar skava eller kännas för obekvämt är det bättre att sluta.

Det går bra att pumpa många gånger under ett dygn, många pumpar så ofta som var fjärde timme. Kolla 1177 vårdguiden för massor med bra information om att pumpa bröstmjölk.

När börjar man använda bröstpumpen?

Det går bra att använda den när du vill efter födseln. Det är svårt att veta på förhand hur mycket mjölk du kommer att ha, men om du antingen har svårt att amma själv eller om du har mer mjölk än ditt barn orkar dricka kan det vara en bra idé att använda bröstpump.

Ska man ha manuell eller elektrisk bröstpump?

Bortsett från amning finns det egentligen tre sätt att få ut bröstmjölken:

  • Handmjölkning
  • Manuell pump
  • Elektrisk pump

Du kan enkelt prova att handmjölka på egen hand om du vill vänta med att köpa en pump. Har du behov av en pump kan du välja antingen den manuella eller elektriska. I ärlighetens namn är våra erfarenheter av den manuella att det är mycket jobb för väldigt lite mjölk. Men personer med väldigt mycket mjölk kan se större effekt av en sådan.

Om du har råd är vårt bästa tips att satsa på en elektrisk pump direkt. Tiden efter födseln är jobbig nog som den är och det är fel läge att spara in några kronor genom att göra avkall på bekvämlighet.

Kan man diska bröstpumpen i diskmaskin?

Många modeller, särskilt av de manuella pumparna, tillåter maskindisk av alla delar. Flaskorna går oftast att diska i maskin. Hur som helst bör alla delar som kommer i kontakt med mjölken eller huden kokas innan varje användning för att sterilisera dem. Hygienen är särskilt viktig när det kommer till spädbarn och bröstmjölk.

Vem behöver bröstpump?

Det finns ett flertal skäl till att en bröstpump kan vara ett bra hjälpmedel, till exempel:

  • Om barnet har svårt att få tillräckligt via amning.
  • Om du har mer mjölk än barnet kan äta.
  • Om till exempel pappan vill hjälpa till och flaskmata.
  • Om du vill kunna spara och lagra bröstmjölk.

Sanningen är att de flesta upplever att de har nytta av en bröstpump under en viss tid när de har spädbarn.

Är det bättre att pumpa båda bröst samtidigt?

Det är ingen större skillnad, men fördelen är såklart att det går snabbare med en dubbelpump. Vissa får dessutom ut mer mjölk genom att pumpa båda brösten samtidigt. I slutändan vågar vi påstå att det inte spelar så stor roll. Men det kan vara behändigt, särskilt om du ofta är ensam med din bebis, att få ner tiden som du står upptagen med pumpen. Det minskar risken att du behöver avbryta pumpandet om ditt barn vaknar och behöver dig.

Om du vill kolla in hela utbudet av bröstpumpar kan du göra det hos olika nätbutiker här: Jollyroom, BabyV, Babyland, Babyshop