Bästa broddar 2024: Bra skydd mot halka och is

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När halkan kommer på vintern, ökar risken för att ramla olyckligt och skada sig rejält. Med ett par broddar redo, kan du skydda dig mot olyckor när vägarna täcks av is och hård snö. Här tipsar vi om några av årets allra bästa broddar!

fyra par broddar mot isväg i bakgrunden, kvällsljus

Vilka broddar är bäst i test?

Bästa standardvalet för vardagsbruk är de populära broddarna från Springyard. Det är en storsäljare och de har en mängd olika sorter anpassade för olika behov.

✅ Bra för vardagsbruk

Springyard SportGrip Runsafe

Vill du ha något ännu lite rejälare, med modeller även för tuffa vandringar på is och hårdsnö, bör du kolla in Nortecs broddar. Kvalitetsmärke som är populärt bland friluftsmänniskor i Europa!

✅ För tuffare vandringar

Nortec Nordic Broddar Grön

Slutligen måste vi lyfta fram Snowlines broddar. Sydkoreanskt märke med mycket högkvalitativa broddar. Finns både som promenadmodell och lite tuffare sorter!

✅ Kvalitetsmärke

Snowline Chainsen Trail

Om du rör dig ute mycket när det är is och halt, skulle vi rekommendera att skaffa ett par riktiga dubbskor. Det finns modeller som passar både för promenader, vandring, löpning med mera.

Olika typer broddar jämförda

6 par broddar mot en isig vinterbakgrund

När det kommer till broddar finns det ett brett utbud av produkter från många olika tillverkare. Olika varianter har olika fördelar och nackdelar och det kan kännas klurigt att hitta de som passar bäst till dig och dina skor.

Broddar kan dessutom vara anpassade för olika syften. Vissa är designade för att kunna fungera i vardagen när du rör dig både utomhus och inomhus. Andra är rejäla med ståldubbar för vandring på isklädda naturlandskap.

I guiden nedan tittar vi närmare på ett stort antal olika broddar, Vi jämför saker som pris, funktionalitet och ger vår bild av vem produkten passar för. Med hjälp av denna guide tror och hoppas vi att du ska kunna hitta den variant som gör att just du kan gå säker genom vintern, utan att halka!

Andra säkerhetsåtgärder som rekommenderas på vintern är att bära reflexkläder eller reflexväst för att synas ordentligt i trafiken. Gäller både vuxna och barn, i synnerhet om du går nära trafikerade vägar!

Nortec Broddar

Nortec Street Broddar

Kolla pris och utbud hos:

Nortec är ett europeiskt varumärke med huvudkontor i Italien. De producerar utrustning som möjliggör löpning och vandring i alla klimat. I sitt sortiment har de en del handskar och andra funktionella plagg, samt givetvis ett stort utbud av olika typer av broddar.

På bilden ovan ser du deras Nortec Street, ett par klassiska mindre dobbar lämpliga för vardagsbruk, lättare promenader och vandringar.

I sitt övriga sortiment har de bland annat modellerna:

  • Alp – För is och hårdsnö
  • Nordic – För vandring eller trailrunning
  • Trail – Lätt modell för löparskor och trailrunning
  • Easy – Smidig variant för den som bara använder broddar vid få tillfällen
  • Fast – Lättaste modellen av alla, bra för trailrunning eller vandringsskor

Generellt är Nortec ett högt ansett märke bland friluftsintresserade runt om i Europa. Deras produkter håller hög kvalitet och utbudet gör det lätt att anpassa. Nortec har någon typ av broddar som passar alla.


Kvill Ice Gripper

Kvill Ice Gripper

Kolla priset hos:

Detta är en typ av broddar som kan passa dig som är på jakt efter ett bra budgetalternativ. Denna modell kommer till ett lågt pris, men har flera fina och bra egenskaper som gör den till ett bra alternativ.

Även det här är ett helfotsskydd som träs över hela foten. Detta gör att broddarna sitter fast bra och är enkla att ta på och av, men det gör också att de inte är så diskreta som vissa skulle önska. Om du vill ha ett par broddar som syns så lite som möjligt finns det därför andra alternativ som kanske är bättre.

På undersidan har dessa broddar dubbar i härdat stål. De ger ett bra grepp och kommer att hålla länge. Man har dessutom en speciellt utformad struktur i gummit under broddarna för att ge dem ett så bra skydd mot halkning som möjligt.

Broddarna kommer i olika storlekar, som inte kan justeras så mycket utan endast dras över skon. Det här gör att du inte garanterad en helt perfekt passform, det finns en risk att de sitter lite för löst, eller för tight över skon så att de blir lite svårare att ta av.

Något som dock får nämnas som ett plus är att dubbarna som sitter under broddarna, faktiskt går att byta ut för den som vill. På så sätt är det här en produkt som kan användas länge.

Detta är en av de billigaste produkterna i guiden. Vill du kunna gå säkert fram över hala gator, utan att behöva slakta spargrisen kan det här alltså vara något för dig.


Springyard SportGrip Runsafe

Springyard SportGrip Runsafe

Kolla priset hos:

Om du löptränar mycket och vill kunna fortsätta göra det under vintern utan problem kan dessa broddar vara det perfekta valet. De hör dock till de dyraste i denna guide och även om de enligt oss är värda några kronor extra är det inget alternativ för dig som handlar på en tight budget.

Det som framför allt för att dessa broddar lämpar sig för löpning är den tighta passformen. De sitter mycket bra runt skon och för de allra flesta kommer det knappt att märkas att broddarna är där.

Designen är också ganska diskret, trots att detta är broddar som går över hela foten. Ett stort plus för dig som inte vill märka av den extra utrustningen för mycket när du är ute och löper.

Dubbarna på undersidan är tillverkade i tungstenskarbid och ger ett mycket bra grepp. De är också slitstarka och kommer att hålla för många mil av löpning och träning. Att de går att byta ut när de blir slitna gör också att denna produkt får en extra lång livslängd.

Broddarna är i övrigt tillverkade i naturgummi, vilket även det är slitstarkt och bidrar till en mycket bra livslängd. Något som dock är en nackdel med detta material är att det kan färga av sig. Har du ljusa skor som du vill bevara är dessa broddar därför kanske inte de bästa.

Som sagt är detta också en av de dyraste produkterna i guiden. Men med kvalitativa material och en snygg design tycker vi definitivt att det kan vara en prisvärd investering för dig som vill fortsätta springa även när minusgraderna knackar på dörren.


Springyard Steadygrip Walksafe

Springyard Steadygrip Walksafe

Kolla priset hos:

Detta är ett mycket diskret fotskydd som kan vara ett riktigt bra verktyg för dig som vill kunna vandra och promenera på snö och is. Broddarna har en snygg design och en hel del andra egenskaper som gör detta till en attraktiv produkt.

Dessa broddar sträcker sig inte över hela framfoten, på ovansidan som många andra modeller. Det går istället bara upp en liten bit på ovansidan av tårna för att fästas. På så sätt syns de inte lika mycket och blir nästan som en del av skon.

Under finns 6 stycken dubbar, fyra fram och två bak. De är tillverkade i tungstenkarbid och är mycket slitstarka samtidigt som de ger ett bra grepp. Dubbarna kan också bytas ut, vilket förlänger livslängden på dessa broddar.

Att de inte går upp så högt på ovansidan av foten gör också att dessa broddar är lätta att ta på och av. Grunden i broddarna är tillverkat i naturgummi vilket gör att de kommer att hålla länge, men också som vi varit inne på tidigare att det finns en risk att de färgar av sig om du har ljusa skor.

Priset är också ganska högt och denna får räknas till de lite dyrare produkterna i guiden. Men vill du ha ett par diskreta broddar som är slitstarka tycker vi definitivt att denna produkt kan vara prisvärd.


Springyard SandyGrip Citysafe

Springyard SandyGrip Citysafe

Kolla priset hos:

Vanliga broddar kan vara svåra att använda inomhus. De vassa dubbarna i hårt stål lämnar märken och repor på golv och att till exempel gå in med broddarna på i olika butiker är inte att rekommendera. Om du vill kunna shoppa på stan, utan att behöva halka kan denna produkt komma väl till pass.

Istället för dubbar i stål har dessa broddar keramiska plattor under. Det gör att de kan användas inomhus i olika butiker och att du smidigt kan gå runt och handla på stan utan att behöva ta av broddarna hela tiden.

Den keramiska undersidan ger ett bra grepp på snö och is. Man har också sett till att ge denna modell en lite mer elegant design som gör att den fungerar bra med de flesta skor och att du inte behöver känna att skorna är klumpiga när du går runt och handlar.

Precis som många andra produkter från Springyard är de övriga delarna av broddarna tillverkade i naturgummi som kan färga av sig om du har ljusare skor.

Ett plus är dock att plattorna under broddarna har grepp på båda sidor. Om de börjar bli slitna på den ena kan du därför enkelt vända dem. Priset är också bra och vi ser detta som en av de mesta prisvärda, men också unika och smarta produkterna i denna guide.


Springyard Heelgrip Walksafe

Springyard Heelgrip Walksafe

Kolla priset hos:

Om du känner att ett par heltäckande broddar är lite väl otympliga och stora kan en produkt som den här vara ett bra val. Detta är nämligen ett par broddar som bara fästes och används på hälen.

Ett stort plus med denna produkt är att den blir ganska mycket enklare att ta på och av än ett par heltäckande broddar. Dessa fästes enkelt med kardborre och kan utan problem både tas på och av på stående fot. Detta gör också att storleken kan anpassas och att broddarna kan justeras för att sitta som bäst på just dina skor.

Broddarna har fyra dubbar och en grovt mönstrad sula som ger bra grepp. Denna produkt är inte tillverkad i naturgummi utan i så kallad TPR, vilket är ett plus för den som har ljusa skor och inte villa att broddarna ska färga av sig.

Till sist är de också utrustade med en reflex längst bak som kan bidra till att du syns bättre i vintermörkret.

Om något ska nämnas som en nackdel är det tyvärr priset. Man skulle kunna tänka sig att broddar för endast halva foten är lite billigare, men så är inte fallet med dessa utan de hör till de dyraste i guiden. Men vill du ha en variant som är enkelt att ta på och av, med bra passform kan denna såklart vara värd några kronor extra.


Springyard Citysafe Frontgrip One size

Springyard Citysafe Frontgrip One size

Kolla priset hos:

Detta är en av de allra smidigaste produkterna i denna guide och något för dig som snabbt och enkelt vill kunna ta på och av dina broddar. Denna produkt är endast till för den främre delen av foten och inte heltäckande som många andra i guiden.

Broddarna består egentligen av ett band som träs över den främre delen av foten. På undersidan finns tre dubbar i stål som ger ökat grepp på hala underlag som snö och is. En mycket smidig lösning som gör att den endast tar några sekunder att ta på eller av broddarna.

Ett annat plus med just denna produkt är att den kommer med en smidig liten box för förvaring. Detta gör att du enkelt kan ha med dig broddarna i väskan eller fickan var du än ska och enkelt plocka fram dem när det behövs.

Precis som en del andra produkter i guiden är dessa tillverkade i naturgummi, vilket kan färga av sig om du har lite ljusare skor. Priset är dock lågt och även om de såklart inte ger riktigt samma skydd som en modell med dubbar både vid hälen och tån, är det här ett bra alternativ för dig som inte vill lägga ut allt för stora summor.


Gridarmor Ice grippers

Gridarmor Ice grippers

Kolla priset hos:

Här är kanske den allra mest prisvärda produkten i denna guide. Dessa broddar från Gridarmor kommer till ett mycket bra pris, men är ändå lika  bra eller bättre än de dyraste modellerna på många olika områden.

En sak som gör att dessa broddar sticker ut är att de har hela 10 dubbar. Dubbarna är tillverkade i rostfritt stål och tungsten och håller för ett gediget användande. Broddarna träs smidigt över skon och kommer i flera olika storlekar och passar de allra flesta skor.

Denna produkt är tillverkad och framtagen av det norska företaget Gridarmor. Där har man stor erfarenhet av friluftsprodukter för de aktiva och man fokuserar på att ta fram varor som håller en hög nivå när det kommer till både kvalitet och funktionalitet.


Snowline Chainsen Pro

Snowline Chainsen Pro

Kolla priset hos:

Detta är en typ av broddar som kan passa bra om du till exempel ska ge dig ut på en tuff vandringsled, eller om du i ditt jobb ofta kämpar med halka i form av snö och is. En av de mest rejäla varianterna i denna guide och något som kommer att ge ett mycket bra grepp på mer eller mindre alla underlag.

Swowline är ett sydkoreanskt företag som tillverkar campingutrustning och prylar for outdoor-livet. Deras produkter genomsyras av hög kvalitet och är populära både i Europa, Nordamerika och delar av Asien.

Istället för en bas av gummi är dessa broddar tillverkade av sammanhängande kedjor i första hand. På dessa kedjor finns också vassa spikar som borrar sig ned i marken och ser till att du får ett stadigt och stabilt grepp. Kedjorna och spikarna är tillverkade i rostfritt stål.

Självklart adderar detta en del vikt till broddarna och gör att fötterna blir lite tyngre att lyfta. De sitter dock tight runt foten, vilket gör att den inte är allt för otympliga att ha på sig.

Något som får nämnas som ett plus med dessa är att de kommer med en smidig väska för förvaring som gör att du enkelt kan bära med dig dem för att sedan plocka fram dem när de behövs.

Det här är den allra dyraste varianten av broddar, vilket dock inte är så förvånande med tanke på den robusta designen. Speciellt om du vill kunna ge dig ut på lite tuffare äventyr, även under vintern är det här en produkt som kan vara prisvärd.


Snowline Chainsen Trail

Snowline Chainsen Trail

Kolla priset hos:

Att springa på snötäckta stigar eller vägar innebär inte bara en risk för att man halkar. Det är också mycket jobbigt, eftersom man i varje steg slinter lite och tappar både fart och kraft. Som du sett ovan finns en del broddar designade för löpning, men är du ute efter det allra mest rejäla kan du med fördel ta en närmare titt på denna.

De här broddarna liknar i ganska stor utsträckning varianten ovan. De består av kedjor med spikar, som gör att de borrar ned sig i marken och snön och ger ett svårslaget grepp. Om du ska löpa på fjället eller på en snöig väg under vintern är en variant som denna en av de bästa.

Broddarna är tillverkade för att i första hand passa på alla typer av löparskor, men kan också användas för vandring, eller andra aktiviteter utomhus när risken för att halka finns. Precis som varianten ovan sticker dessa iväg lite i pris, men vill du verkligen ha ett säkert grepp när du är ute och springer är denna produkt svårslagen.


Snowline Walk Broddar

Snowline Walk Broddar

Kolla priset hos:

Det här är Snowlines broddar anpassade för det vardagliga bruket. Perfekt för promenader under hala väderförhållanden.

De är relativt lätta på cirka 280 gram styck och utrustade med rejäla 1 cm dobbar i rostfritt stål. Detta är ett bra alternativ om du vill ha något lite mer rejält, men ändå anpassat för mer vardagligt bruk och inte extremsport eller alpin vandring.

Snowline Walk sitter stadigt runt skon med en mjuk och robust gummikonstruktion. Broddarna sitter i kedjor som håller sig på plats och ger rätt stöd och grepp där det behövs. En solid konstruktion och mycket väldesignad produkt!


Hjärtats Halkskydd Promenad

Hjärtats Halkskydd Promenad

Kolla priset hos:

Här har vi ett par prisvärda broddar från Apotek Hjärtat. Denna produkt kan vara ett perfekt val för dig som vill ha ett heltäckande och rejält skydd, som sitter bra runt skon.

Modellen består av ett skydd som täcker hela foten och är tillverkat i gummi. I gummit sitter ordentliga dubbar i tungsten. Denna blandning av olika material gör också att broddarna ger ett gott skydd på flera olika typer av underlag.

Att dubbarna är tillverkade i tungstenskarbid är även det att betrakta som ett plus. Detta material är hårdare än stål, vilket ger en mycket bra slitstyrka. På så sätt kan broddarna användas under lång tid, klarar många mil även på hårdare underlag som asfalt.

En sak som kan nämnas som en nackdel med denna typ av broddar är att de kan bli hala på ytor som sten eller metall. Detta är kanske inte något som kommer att påverka dig varje dag, men en sak som kan vara bra att veta för att undvika att halka.

Till sist är ett stort plus med denna produkt att den passar alla olika typer av skor. När vi kikar på priset placerar sig dessa någonstans i mitten, lite dyrare än de billigaste varianterna men också en bit ifrån de allra dyraste. Ett prisvärt val som vi varmt kan rekommendera.


Hjärtats Halkskydd Löpning

Hjärtats Halkskydd Löpning

Kolla priset hos:

Här är en liknande modell också från Apotek Hjärtat, men en produkt som passar dig som tycker om att springa eller gå raska promenader. Detta halkskydd med dubbar kan hjälpa dig att få bra grepp under träningen, även på vintern.

Även detta är ett halkskydd som täcker hela foten. Skillnaden mot produkten ovan är att denna sitter lite tightare runt foten. Detta gör den optimal för saker som löpning och den blir ett smidigt verktyg för dig som tränar på vintern.

Precis som varianten ovan har denna dubbar i Tungstenkarbid, vilket gör att den kommer att hålla länge och stå emot slitage på ett ännu bättre sätt än dubbar av stål. Det här är såklart extra viktigt för den som löptränar och kommer använda broddarna i många mil.

En sak ska nämnas är dock att den lite tightare passformen gör att denna modell är lite krångligare att ta på och av och det krävs lite mer kraft. Även denna kommer till ett bra pris och vill du kunna löpträna även under vintern kan du med fördel ta en närmare titt på dessa broddar.


Nordic grip Running & Hiking

Nordic grip Running & Hiking

Kolla priset hos:

Här är ytterligare ett alternativ för dig som inte vill lägga löparskorna på hyllan bara för att temperaturen rör sig ned under nollan. Ett par bra broddar, speciellt anpassade för både löpning och låga temperaturer.

Under dessa broddar finns 7 stycken dubbar i tungsten som ger ett bra grepp. Tungsten är som vi varit inne på tidigare ett hållbart material, vilket är viktigt när det kommer till broddar som ska användas till många mil av löpning.

De övriga delarna av produkten är gjorda av en typ av TBE-blandning. Denna är tillverkad för att klara så kalla temperaturer som –40 grader och detta är därmed ett par broddar som klarar av även de allra tuffaste förhållanden.

Priset är bra och denna hör inte till de dyraste produkterna på marknaden. Vill du ha ett par bra broddar för löpning, som också kommer till ett bra pris kan du med fördel ta dig en närmare titt på dessa.


Adapt Ice Trekkers Spike

Adapt Ice Trekkers Spike

Kolla priset hos:

Vi avslutar denna guide med ett par broddar som kan passa bra för dig som vill spara en slant. Denna produkt är en av de billigaste i guiden, men fullt tillräcklig för många som vill ha lite bättre grepp när de är ute och promenerar.

Broddarna träs enkelt över hela skon och sitter säkert på foten. De är ganska enkla att ta på. Designen är kanske inte den allra mest diskreta och vill du inte att skorna ska döljas för mycket av själva broddarna kanske det är mer värt att satsa på en annan modell.

Dubbarna i metall under broddarna ger dock ett bra grepp och ser till att risken för att du halkar blir mindre. En sak som dock skiljer denna produkt från de lite dyrare, är att själva sulan inte har någon struktur utan är helt bland. Detta gör att broddarna kan bli hala på ytor där dubbarna inte lyckas borra sig ned och få fäste, såsom hårda ytor som sten eller metall.


Varför ska man använda broddar under vintern?

Många kanske tycker att broddar verkar lite omständligt, eller förstör lite av den look man försöker skapa under vintern. Men att använda broddar när det är halt ute är en mycket bra idé och något fler borde göra. Här kommer lite om varför.

Att ramla och slå sig utomhus är vanligare än vad de flesta faktiskt tror. Varje vinter när det blir halt ute får sjukhusen in mängder med människor som på ett eller annat sätt skadat sig. Även om en del klarar sig lindrigt undan finns det alldeles för många som får allvarligare skador som tar lång tid att läka.

Äldre personer löper störst risk att skada sig allvarligt, med brutna och frakturer som följd. Men även yngre personer ramlar lätt och har du otur kan du slå dig rejält. Har du riktig otur kan du slå i bakhuvudet när du halkar på en hal isfläck. När gångvägarna är istäckta bör du se till att du tänker till och skyddar dig på bästa sätt.

Med ett par broddar under skorna är du säkrare och risken för att du halkar blir betydligt mindre. Även om du inte är den som brukar halka vet man aldrig när olyckan kan vara framme. Med det väder vi har på många platser i Sverige med ofta växlande töväder och kyla bildas det ofta mycket is och det är helt enkelt lätt att halka.

Men att bära broddar behöver inte bara vara en säkerhetsfråga. Det gör också att du kan ta dig fram mer eller mindre som vanligt, även om det är halt istället för att behöva hasa fram med försiktiga steg.

Detta gör stor skillnad, speciellt om man löptränar. Att hela tiden glida med dåligt grepp när man springer är jobbigt och gör att man tappar fart och energi. Med ett par broddar kommer löpningen att kännas mer som på sommaren, även om du springer på snöiga eller isiga underlag.

Att välja rätt modell

Som du sett i guiden ovan finns det många olika typer av broddar och det kan vara svårt att veta vilken sort du ska välja. Här kommer några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

Om du vill ha ett par mångsidiga broddar som kan användas till promenader under vintern, eller till exempel när du går till och från jobbet kan en variant i någon typ av gummi, med dubbar i metall vara att rekommendera. Om gummit dessutom har en lite grövre struktur kommer det med stor sannolikhet att ge bättre grepp på flera olika typer av underlag.

För dig som löptränar finns speciella broddar för dessa tillfällen. De sitter ofta tight runt foten och är designade för att märkas så lite som möjligt när du springer.

Ger du dig ut på löpturer eller tuffa vandringar på ren snö eller is, till exempel på plattade eller pistade leder på fjällen kan en modell gjord i metall med kedjor vara något att välja. Dessa har också ofta lite större spikar som gräver sig ned i snön och gör att du inte tappar kraft i löpsteget på samma sätt.

Till sist finns också broddar tillverkade i exempelvis keramik. Dessa kan du använda om du vill kunna ha broddarna på även inomhus, till exempel om du ska shoppa och vill kunna gå ini och ur olika butiker utan att behöva krångla med att ta på eller av dem.

Vi hoppas dessa tips och guiden ovan varit till nytta och att du ska kunna hitta de broddar som gör att just du kan ta dig genom vintern på ett halksäkert sätt.


Läs fler artiklar inom området säkerhet!