Bästa bedside crib 2022: Sidosäng för bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bedside crib eller en sidosäng som de också kallas kan vara ett riktigt bra sätt att ha sitt barn nära sig på natten, utan att för den sakens skull behöva sova i samma säng. Detta gör denna säng till ett fantastiskt alternativ för föräldrar med mycket små barn. I den här artikeln tipsar vi om några av de bästa bedside crib som finns att köpa!

Baby sover i bedside crib bredvid föräldrars säng

Vilken bedside crib är bäst i test?

Bäst i test är Oliver Furniture Wood co-sleeper. Den är inte dyrast av alla, men är absolut finast enligt oss. En otroligt praktisk, vacker och genomtänkt design!

Vill du ha något lite billigare så är den mest klassiska varianten Troll Oslo Bedside Crib. En tidlös design, snygg utformning och bra funktionaliet!

Letar du billigare alternativ bör du kolla in Moweo Bedside Crib och även JLY Bedside Crib. Två prisvärda bedside cribs in helt olika stilar!

Vad är en bedside crib?

Mamma lägger sitt barn i bedside crib

Precis som man kanske hör på namnet är en bedside crib en säng för små barn som helt enkelt är tänkt att stå vid sidan av sängen, mot sängens kant. Vissa modeller har en öppen sida utan staket vänd mot sängen. Det är en av de typer av sängar som många föräldrar skaffar under den första tiden, då babyn ofta behöver ha mamma nära till hands.

De allra flesta modeller har hjul som gör att de snabbt och enkelt kan flyttas. Det finns många fördelar med en Bedside Crib där en är att du alltid har ditt barn nära under natten. På så sätt kan du ibland trösta ditt barn, ge det välling eller ta upp det utan att behöva lämna sängen.

En bedside crib kan alltså vara något som gör att du som förälder får en behagligare natt med lite mer sömn.

Recensioner av 10 olika bedside crib och sidosängar

Det finns när det kommer till sidosängar eller bedside cribs en mängd olika modeller och alternativ på marknaden att välja bland. Vissa har en öppen gavel mot sängen, andra inte. De kommer i olika former och storlekar och i ganska skiftande prisklasser. Att veta vilken du som förälder ska välja kan vara svårt. I guiden nedan jämför vi därför flera populära modeller och tittar på en mängd olika faktorer så att du kan bilda dig en uppfattning om vilken du tycker är bäst.

Troll Oslo Bedside Crib

Troll Oslo Bedside Crib

Kolla priset hos:

Denna bedside crib ser till utseendet lite ut som en klassisk spjälsäng. Med denna typ av väggar kan du känna dig trygg med att ditt barn håller sig kvar i sidosängen. Den här modellen har flera smidiga funktioner som gör att den är både enkel och trygg att använda. Designen är ljusgrå och faktisk ganska snygg och den smälter nog väl in i de allra flesta sovrum.

Om vi pratar smarta funktioner har denna modell som sagt många. Bland annat kan botten höjas och sänkas i totalt tio olika lägen. Detta gör att du kan anpassa sidosängen efter din egen säng, så att du och din bebis ligger på samma nivå.

Även om den är helt omsluten av staket eller spjälor, så kan staketet på ena långsidan i denna bedside crib sänkas till ungefär hälften. Detta gör att du enkelt kan sänka staketet och plocka upp ditt barn när det vaknar på natten, utan att behöva vara orolig för att barnet ska ramla mellan sidosängen och sängen, vilket kan vara en risk med en helt öppen långsida.

Denna bedside crib har också hjul som gör att den kan flyttas runt rummet till den sida av sängen du vill ha den på och enkelt flyttas undan under dagen.

En annan stor fördel med denna modell är att man har tänkt till en hel del kring hållbarhet när det kommer till produktionen av produkten. Till exempel har man sett till att saker som lim och färg är tillverkade i Sverige. Man använder även produktionsspill för att värma upp sina fabriker för att se till att inget virke går till spillo.

Om vi tittar på priset ser vi att denna modell ligger någonstans i mitten jämfört med andra populära modeller på marknaden. Det finns helt enkelt en hel del modeller som är lite billigare, men samtidigt en del som är ganska mycket dyrare.

Om den är prisvärd eller inte beror såklart på vad du är ute efter. Vill du ha en bedside crib som är helt omsluten av staket är detta ett alternativ vi varmt rekommenderar. Men vill du ha en som har en helt öppen långsida mot sängen som du själv som förälder sover i finns det andra alternativ som erbjuder just detta.


Bermbach Martha Bedside Crib

Bermbach Martha Bedside Crib

Kolla priset hos:

Det här är en bedside crib som passar dig som vill ha något handtillverkat och exklusivt som ditt barn kan sova i. Sängen liknar till viss del en spjälsäng, men har väldigt tunna spjälor och en ram som har mer runda hörn och former än en klassisk spjälsäng. Designen är noga genomtänkt och faktiskt riktigt snygg. Denna bedside crib kommer som sagt från Bermbach, vilket är ett märke som tillverkar handgjorda produkter i trä.

Sängen kommer med en öppen långsida. Detta innebär alltid en risk eftersom om sängen flyttar på sig kan barnet ramla mellan. Den har dock inte hjul som många andra modeller, vilket gör att risken för att den flyttar på sig är ganska liten. Det går också att montera på en långsida på denna bedside crib så att den blir lite mer som en vanlig spjälsäng, men då har man ju tappat den funktion man från början beställde en sidosäng för. Vi skulle därför önskat någon form av mellanalternativ till exempel en lite lägre kant.

Priset på denna är eftersom den är handgjord mycket högt. Med tanke på vad du får för pengarna är det tyvärr svårt för oss att säga att den är speciellt prisvärd då det är den absolut dyraste modellen i denna guide.

Detta är en barnmöbel för finsmakarna. Bermbach Martha Bedside Crib är utan tvekan ett av de mest eleganta alternativen på listan, men givetvis med en prislapp som matchar designen.


Oliver Furniture Wood co-sleeper

Oliver Furniture Wood co-sleeper

Kolla priset hos:

Oliver Furniture har här en bedside crib gjord i trä, som möjliggör att du som förälder kan vara nära ditt barn under natten. Modellen är ganska snygg och ser ut lite som en mindre spjälsäng på hjul. Denna variant är vit med detaljer i beige träfärg.

En av de stora fördelarna med denna modell är att den enkelt kan justeras på en mängd olika sätt. Bland annat kan botten där barnet sover höjas och sänkas, för att matcha nivån på föräldrarnas säng. Även den kant som är vänd mot föräldrarnas säng på långsidan, kan höjas och sänkas, så att du som förälder enkelt kan plocka upp ditt barn under natten.

Den här modellen har också smidiga hjul som gör att den kan flyttas undan under dagtid. En av de saker som gör att många tvekar kring att köpa en bedside crib, speciellt en som denna som är lite mindre, är att den bara kan användas under en kort tid.

Att köpa en sidosäng för att sedan behöva göra sig av med den redan efter ett eller två år är något de flesta vill undvika. Den här varianten från Oliver Furniture har dock en lösning på detta problem. När barnet vuxit ur sin Bedside Crib kan den byggas om till en liten bänk till barnet. På så sätt har ni användning för sängen under en lång tid.

Prismässigt är denna modell lite dyrare. Den är absolut inte den absolut dyraste på marknaden, men det finns också modeller som är ganska mycket billigare. Men om du känner dig lockad av de smarta funktionerna som möjligheten att bygga om sängen till en bänk när barnet vuxit ur den, kan denna modell definitivt vara värd pengarna.


Fillikid Bedside Crib

Fillikid Bedside Crib

Kolla priset hos:

Denna modell av bedside crib är kanske lite av en budgetvariant. Designen är enkel och den påminner om en väldigt enkel vit spjälsäng, men med hjul. Som du kommer att märka har man dock tänkt till ordentligt på en mängd olika områden och detta gör att det här inte är en sidosäng någon bör räkna bort.

Till att börja med har man på Fillikid sett till att tillverka en bedside crib där barnet är säkert. Bland annat kommer det med remmar som kan användas för att fästa sidosängen i föräldrarnas säng. Om du väljer att sova helt med öppen långsida, behöver du därför inte vara speciellt orolig för att barnet ska ramla mellan din säng och sin egen bedside crib.

Förankringen minskar risken för att en sådan glipa uppstår. För att ytterligare göra modellen säkrare har den bromsade hjul, något vi kan sakna på flera modeller i denna guide. På så sätt kommer denna bedside crib att stå stadigt bredvid föräldrarnas säng och ditt barn kommer att vara säkert.

Det går även att justera många detaljer på denna modell. Bland annat är botten höjbar och sänkbar så att du kan anpassa höjden som ditt barn sover på efter din egen säng. Det går också att smidigt dra upp eller ned det staket som sitter på den långsida som är vänd mot din säng. På så vis kan du smidigt plocka upp ditt barn, utan att behöva lämna sängen.

Detta är som sagt ett bra alternativ för dig som är på en budget och det är en av de absolut billigaste modellerna i denna guide. Men vi tycker att även du som hade tänkt betala lite mer för en bedside crib kan ta en titt på denna. Chansen är stor att den faktiskt har det du letar efter och att du därmed kan spara en slant. Med andra ord är detta en mycket bra och prisvärd sidosäng som vi varmt kan rekommendera och det är en av våra absoluta favoriter i denna guide.


Babybay Original Bedside Crib

Babybay Original Bedside Crib

Kolla priset hos:

Babybay har här en bedside crib som inte riktigt ser ut som den klassiska spjälsängen. Med rundade hörn och en långsida som är helt öppen har den ett lite mer modernt utseende. Sängen är ganska snygg och med sin vita färg passar den nog in i de flesta sovrum.

Denna säng har som sagt en långsida som är helt öppen. Det gäller därför att du känner dig trygg med en sådan lösning. För att det inte ska finnas någon risk att barnet faller mellan sin egen säng och din har man därför ett par rejäla hållare som fogar samma denna bedside crib med din säng. Botten kan också höjas och sänkas för att matcha din egen sängbotten. En annan fördel är att botten är tillverka på ett extra luftigt sätt. Det här gör att ditt barn kan hålla sig svalt och inte behöver bli för varmt på natten.

Prismässigt är det här en ganska billig modell. Om du känner dig trygg med att ha en helt öppen långsida för att smidigt kunna plocka upp barnet under natten, kan detta därför vara ett bra alternativ. Om du vill ha möjligheten att kunna stänga så att barnet är helt inneslutet i sin bedside crib får du tyvärr kika på andra alternativ. Detta är dock en både prisvärd och snygg modell som vi kan rekommendera.


Maxi-Cosi Iora Bedside Sleeper (Bedside Crib & Resesäng)

Maxi-Cosi Iora Bedside Sleeper

Kolla priset hos:

Till skillnad från många andra modeller i denna guide är denna bedside crib inte tillverkad enbart i trä. Den består huvudsakligen av tyg utvändigt och ser ut lite som en bebiskorg i tyg. Med andra ord är designen på denna annorlunda.

En annan sak som skiljer denna bedside crib från många andra, är att den är extremt väl anpassad för att även användas som resesäng.

Även om den kanske den mest traditionella bland babysängar, så kommer tyget troligen göra att barnet känner sig inneslutet och tryggt på ett annat sätt än med hårt trä på väggarna.

Modellen har en smidig långsida som går att fälla ned för att smidigt kunna plocka upp ditt barn under natten, eller bara för ökad närhet. Långsidan fälls inte ned hela vägen och det finns därför alltid en skyddande kant som gör att ditt barn är tryggt i sängen. Denna bedside crib går att höja och sänka i 5 olika positioner för att matcha föräldrarnas säng.

Om du vill ha en smidig bedside crib och ofta är på resande fot kan denna modell vara precis det du söker. Den kan nämligen enkelt packas ihop och tas med i den lilla medföljande väskan. Detta är en möjlighet som inte många andra modeller erbjuder.

En annan stor fördel med denna modell är den lilla förvarinsghylla som finns under själva bottenytan där ditt barn sover. På denna kan du förvara allt från böcker till gosedjur och nappflaskor, allt för att natten ska kunna flyta på smidigt.

Med tanke på att denna modell sticker ut ganska mycket från mängden och erbjuder en hel del smart funktioner är det lite förvånande att den hamnar någonstans i mitten prismässigt. Detta kan såklart ha att göra med materialet, en säng tillverkad i trä kan vara smidigare än en i tyg som denna, om olyckan skulle vara framme.

Hur som helst är detta ett bra alternativ, med många smarta funktioner som dessutom kommer till ett bra pris. Om du kan tänka dig en bedside crib i tyg är detta en modell vi rekommenderar att du tar dig en lite närmare titt på.


Little Louie Alice Bedside Crib

Little Louie Alice Bedside Crib

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare en lite enklare modell på bedside crib som skulle kunna klassas som en budgetvariant. Med en grå design som ser ut ganska mycket som en traditionell spjälsäng sticker den inte ut på speciellt många sätt.

Även när det kommer till olika funktioner håller den sig i ganska stor utsträckning till det man som kund förväntar sig. Med en botten som går att höja och sänka och en långsida som går att fälla ned för att nå barnet under natten, har den helt enkelt det som de flesta andra varianter erbjuder. Staketen runt sängen är rejäla och hög och det finns ingen risk att barnet lyckas klättra ur.

En sak som är värd att nämna är materialvalet. Denna modell är tillverkad i massiv ek och ger därmed en rejäl och rustik känsla. Man har också sett till att måla med en färg som är helt fri från farliga kemikalier som kan skada eller irritera känsliga barn. Trots att det är lite av en budgetvariant har man alltså sett till att välja material med omsorg.

Även om vi saknar några av de lite mer exklusiva funktioner som vissa mer avancerade modeller har, som smidiga hjul eller anordningar för att fästa sidosängen i sängen, tycker vi att detta är ett prisvärt alternativ. Det är som sagt lite av en budgetvariant och priset är lägre än på de flesta andra modeller i denna guide. Kort sagt ett prisvärt och bra alternativ för dig som är ute efter något lite enklare.


JLY Bedside Crib

JLY Bedside Crib

Kolla priset hos:

Denna bedside crib går också att använda som en fristående spjälsäng, beroende på vad du som förälder känner att passar bäst. Med andra ord är det ett bra alternativ för dig som känner att du vill börja med att ha ditt barn nära dig på nätterna, för att sedan låta det sova själv i spjälsängen när det blir lite äldre.

Modellen är tillverkad i trä och är målad vit. Den har flera smarta funktioner som underlättar användandet, till exempel en botten som går att höja och sänka efter önskemål. Den kommer även med ett band som gör att du enkelt kan förankra den mot sängen för att undvika att det skapas en glipa eller lucka. Hjulen gör att den går lätt att transportera och till exempel flytta undan under dagen. De kan också enkelt låsas för att se till att maximera säkerheten.

En sak som är negativ är att långsidan inte är höjbar och sänkbar utan endast har två lägen, på eller av. Detta gör att du som vill ha en lite lägre kant mot ditt barn, som gör att du enkelt kan plocka upp den men som samtidigt håller barnet säkert under natten, kan bli en smula besviken på denna modell.

Man bör också nämna att med denna modell medföljer en bekväm madrass. Madrassen är fylld med skum, lin och bomull. Den har också ett smidigt och antibakteriellt överdrag som enkelt kan tas bort och tvättas. Med andra ord en madrass anpassad för de minsta barnen.

Värt att nämna är dock att det här är en av de billigare modellerna i denna guide. Om du vill ha en klassisk spjälsäng som relativt smidigt kan användas som bedside crib har du med andra ord här en bra deal. Vi tycker att detta är ett prisvärt och bra alternativ, speciellt med tanke på den medföljande madrassen. Även om det kanske inte är den allra mest exklusiva sidosängen är det definitivt en modell vi kan rekommendera.


Moweo Bedside Crib

Moweo Bedside Crib

Kolla priset hos:

Här är ytterligare en modell på bedside crib som inte är tillverkad av trä. Istället har denna variant ben av metall och en korg eller säng på toppen som är tillverkad i tyg. Just denna modell är rosa och kanske inte smälter in i alla sovrum, även om den kan vara ett gulligt inslag. Den kommer med smidiga hjul som gör att den kan flyttas runt enkelt i sovrummet och ställas undan under dagen.

En smart funktion på denna säng är att den har små nätfönster som tillåter både ditt barn att se ut och dig som förälder att se in i denna bedside crib. På så vis kan du ka väggarna uppfällda under natten och ändå se ditt barn. Nivån på denna säng kan höjas och sänkas och därmed anpassas efter höjden på din egen säng.

Ytterligare en sak som är smidig på denna modell är att långsidan enkelt fälls ned med dragkedjor. Att det inte följer med något band för förankring samt att hjulen inte går att låsa gör att långsidan behöver vara stängd under natten för att barnet inte ska riskera att ramla mellan.

Men den smidiga dragkedjan gör att du på några sekunder kan fälla ned långsidan och plocka upp ditt barn. Jämfört med andra modeller där olika spärrar ska flyttas för att fälla ned en sida är det här en mycket smidig lösning.

Detta är en lite billigare variant på bedside crib som håller sig strax under snittet. Även om den saknar vissa smarta funktioner som de mer exklusiva modellerna i tyg har, som att kunna fällas ihop och packas i en väska tycker vi detta är ett prisvärt alternativ. Vill du ha en bedside crib i tyg är det här alltså en modell vi rekommenderar att du tar en lite närmare titt på.


JLY Future Bedside Crib

JLY Future Bedside Crib

Kolla priset hos:

Den här modellen liknar till ganska stor del den Bedside Crib från Maxi-Cosi som vi tittat lite närmare på ovan. Även denna är tillverkad i tyg, men denna modell från JLY har en bas eller ställning av aluminium. Längst upp är en korg eller box som fungerar som sängen. Denna går att höja eller sänka för att på bästa sätt matcha höjden på din egen säng. Ena långsidan går att smidigt öppnad, dock inte helt vägen ned för att få större närhet till barnet under natten, eller för att smidigt kunna plocka upp barnet.

Man har också tänkt till kring säkerheten. Modellen har smidiga hjul som gör att den kan flyttas undan under dagen, men dessa hjul går också att låsa eller plocka bort helt så att sidosängen står stadigt under natten. Eftersom denna modell är ganska hög och har relativt mycket vikt ganska högt upp på konstruktionen blir den också lite ostadig. Om ditt barn redan lärt sig sitta eller ställa sig upp bör du därför undvika denna modell, eftersom risken finns att den då välter.

En annan smidig funktion på denna bedside crib är att den har ett fack eller en behållare under själva sovdelen eller sängen. Denna kan användas till att förvara saker som du vill ha lättåtkomliga under natten som nappflaska eller napp. Ytterligare en fördel är att just detta alternativ kommer med en tillhörande madrass. På så vis kan den användas direkt utan att ytterligare utrustning behöver köpas till. Modellen kan också smidigt fällas ihop för att tas med på resor eller i bilen.

Prismässigt är denna modell strax under mitten. Även om det finns andra varianter på marknaden som erbjuder i stort sett samma funktioner tycker vi att den här är prisvärd. Att den går att fälla ihop och att madrass ingår är två exempel på funktioner som gör detta till ett väldigt smidigt och enkelt alternativ, som vi definitivt kan rekommendera.


I vilken ålder använder man bedside crib?

Att ha rätt säng till barnet är oerhört viktigt och att sängen är anpassad efter barnets ålder kommer att underlätta mycket. I vissa fall kan det till och med vara en fråga om säkerhet. När det kommer till bedside crib så bör denna användas under barnets första år, i första hand. Vissa modeller har åldersrekommendationer som sträcker sig till, till exempel 8 månader.

Att överskrida dessa rekommendationer kan vara farligt eftersom det kan leda till att barnet klättrar ur sin bedside crib och skadar sig, eller att det ställer eller sätter sig upp i sidosängen som sedan välter. Med andra ord är bedside cribs för det mesta anpassade för barn som ännu inte lärt sig sitta eller stå.

Men det finns också modeller som kan användas längre. Även om det kan vara dumt att ha en bedside crib med öppen långsida bredvid sängen när barnet blir lite större finns det modeller som kan byggas om. Till exempel tillåter många modeller att man bygger om dem till en spjälsäng som kan ställas separat och därmed användas längre under barnets första tid i livet.

Bedside crib eller vagga/spjälsäng

Många funderar kanske vad som egentligen är skillnaden på en bedside crib och en traditionell vagga eller spjälsäng. Som du kanske förstått lite av texten ovan beror detta till ganska stor del på hur gammalt barnet är.

Många väljer att inte lägga barnet i en egen spjälsäng eller i en vagga under de allra första månaderna, helt enkelt eftersom man inte vill lämna barnet ensamt hela natten. Det är i dessa fall en bedside crib kan komma väl till pass.

En bedside crib ger alltså en större närhet till barnet under natten jämfört med en fristående vagga eller en spjälsäng. Dessutom kommer det att vara smidigare för dig som förälder att inte behöva kliva upp varje gång du ska titta till ditt barn.

Det finns såklart dock vissa fördelar med en vagga eller spjälsäng jämfört med en bedside crib. Till exempel kan de ofta användas under en längre tid, kanske flera år, jämfört med en bedside crib som för det mesta bara bör användas i max ett år.

En annan fördel är att en enklare spjälsäng ofta är lite billigare än en bedside crib. Ekonomiskt finns det alltså alternativ som kan vara billigare än en bedside crib.

Att välja rätt modell

Som du sett i guiden ovan finns det en mängd olika modeller att välja bland när det kommer till bedside cribs. Att veta vilken du ska välja kan vara svårt. Några frågor som kan vara bra att ställa sig innan är till exempel om du vill ha en bedside crib i trä eller tyg, samt vilken prisklass du tänkt dig.

Genom att fundera på dessa saker först kommer det att bli enklare att välja. Vi hoppas att dessa tips i kombination med guiden ovan gör att du kan hitta rätt bedside crib som passar just dig och ditt barn allra bäst!


Här hittar du fler artiklar som är relaterade till barnens sömn!