Bästa bärsjalen 2021: För dig som vill bära nära

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett populärt sätt att bära sitt barn för att få vara nära, känna trygghet och bära ergonomiskt är bärsjalen. Här är en guide till våra bäst-i-test bärsjalar!

Mor och barn med bärsjal i motljus.

En bärsjal är egentligen en oerhört gammal uppfinning. Många ursprungsbefolkningar, bland annat i Afrika och Sydamerika bär sina barn i saronger eller sjalar som på många sätt liknar de bärsjalar vi använder här i Sverige nu för tiden.

I den här artikeln tittar vi närmare på bärsjalen och listar våra favoriter som går att köpa på nätet just nu! Läs vidare för att hitta den bästa bärsjalen för dig!

Vad är en bärsjal?

En bärsjal är i sin enklaste form ett tygstycke som du sveper runt dig och bär barnet i. De kan vara konstruerade lite olika. Vanligtvis knyts de runt kroppen på olika sätt, men det finns även varianter som är som ett mellanting mellan en bärsele och en bärsjal; dessa behöver inte knytas. Andra varianter som förekommer är så kallade ringsjalar, där tyget spänns fast med hjälp av en ring.

Under de senaste årtiondena har bärsjalen stigit i popularitet. En stor anledning till detta är att det är ett oerhört skonsamt sätt att bära barnet. Det avlastar din kropp när du bär och barnet kan sitta bekvämt och inlindat i ett mjukt tyg. Samtidigt bibehåller ni kroppskontakt, du och barnet, vilket både är mysigt och dessutom hälsosamt.

Det finns studier som visar att barn som blir burna gråter mindre och är nöjdare. Vi vill även passa på att rekommendera Rebecca Wilms bok: Bära barn: En guide till att bära barn i bärsjal och bärsele (länk till Adlibris).

Bokomslag till Bära barn av Rebecca Wilms

Köp boken hos:

I den boken går författaren igenom en massa forskning kring att bära barn och varför det är hälsosamt och kan ge en bra start på livet. I boken finns också massor med superbra tips på hur du kan bära och knyta sjalen och så vidare.

Om du vill läsa mer om bärsjalar kan du även passa på att läsa vår artikel om skillnaden mellan en bärsele och en bärsjal.

Bästa bärsjalarna som går att köpa på nätet

Här kommer våra absoluta favoriter som vi har tittat på i olika svenska babybutiker online. De ligger hyfsat lika i pris så vi har inte sorterat dem på något särskilt sätt utan presenterar våra val som en topplista över bästa sjalarna just nu.

Aldoria Bambu Soft Bärsjal – Vår favorit för nyfödda

Aldoria Bärsjal lila färg mamma med sitt barn.

Finns hos:

Aldoria är ett svenskt varumärke som funnits sedan 2010. Företagets grundare är en kvinna med lång erfarenhet av att använda bärsjal. Ingrid Hägermark, som hon heter, höll långt innan detta kurser i hur man använder en bärsjal och sålde importerade sjalar till svenska mödrar.

Numera är Aldoria Bambu Soft en oerhört populär bärsjal här hemma och det finns goda anledningar till detta. Denna sjal är i synnerhet väl lämpad att använda för små barn. Det går alldeles utmärkt att använda den redan med nyfödda bebisar och sedan upp till cirka 1 års ålder, eller en vikt på omkring 10 kilo. Även för prematurfödda går det bra att använda Aldorias bärsjal.

Sjalen är vävd i ett bambufibermaterial som håller sig svalt även under hetare sommardagar. Den är dessutom väldigt mjuk och detta är något som många brukar kommentera och uppskatta med Aldorias bärsjal. Den har en silkeslik känsla och är mjuk och behaglig. När det är kallt ute håller den även värmen bra, så det är en ypperlig sjal att använda oavsett årstid.

Det mjuka materialet för dessutom med sig fördelen att det blir lätt att knyta sjalen. När du knyter den symmetriskt så fördelas tyngden jämt över axlar, överkropp och höftparti. Det är skonsamt för bäraren och även barnet ligger eller sitter bekvämt med dubbelvikta fällar och mjukt tyg som inte skaver.

Aldorias sjal kan tvättas i maskin i 40 grader och tål torktumling. Materialet bambutrikå som sjalen är tillverkad av är ett väldigt resurssmart material. Det krävs inga stora resurser för att odla materialet, till exempel jämfört med bomull.

Vi älskar materialet, designen och den behagliga känslan som denna bärsjal erbjuder. Ha i åtanke att denna sjal endast är rekommenderad för barn upp till 10 kilo. Det är lite mindre än många andra modeller, så vill du kunna bära upp till ett par år kanske detta inte är rätt modell för dig.

Hur som helst är Aldoria Bambu Soft för oss utan tvekan en av de allra bästa bärsjalarna som går att köpa på nätet just nu!


Babylonia Tricot Slen Bärsjal – Mycket fin och populär

Babylonia Tricot Slen Bärsjal grå färg pappa som bär sitt barn i bärsjalen.

Finns hos:

Märket Babylonia grundades , och har sitt huvudkontor, i Belgien. Det började med en moders vilja att sprida ordet om ett ergonomiskt sätt att bära sitt barn. För att göra en lång historia kort så har Babylonia sedan vuxit till ett större företag som både säljer sina egna produkter och marknadsför andra varumärken på den europeiska marknaden.

Tricot Slen är en väldigt anpassningsbar och enkel bärsjal att använda. Den kan användas från start när babyn är nyfödd. Även för tidigt födda kan bäras i sjalen och den klarar en vikt upp till hela 18 kilo. Orkar du kan du alltså bära ditt barn i flera år med denna fina bärsjal.

Materialet är väldigt elastiskt vilket har många fördelar och ger en oerhört bekväm känsla både för dig och ditt barn. Bärsjalen är len och mjuk och är gjord helt och hållet av certifierad ekologiskt bomull. Tack vare elasticiteten är det enkelt att knyta sjalen och många olika positioner kan användas. Med bärsjalen får du även tillgång till en digital manual med de sex vanligaste bärpositionerna.

Babylonias sjal finns i flera olika färger och kan tvättas i maskin. Det är en bekväm, lättanvänd och oerhört praktisk sjal på alla tänkbara vis. Vi har haft mycket glädje och nytta av Tricot Slen genom åren och kan varmt rekommendera den till dig som vill prova på att bära i sjal!


Ergobaby Aura Bärsjal – Utmärkt val i viskos

Ergobaby Aura bärsjal bra bärsjal här i ljusgrå färg en mamma som bär sin baby i sjalen.

Finns hos:

Ergobaby är ett amerikanskt varumärke och skapades från början 2002 av en kvinna på Maui, Hawaii. De har sedan blivit ett globalt företag som i huvudsak fokuserar på produkter som bärsjalar och bärselar för att på ett ergonomiskt vis kunna bära småbarn.

Aura bärsjal är lätt att använda och är utformad med färgkodade sömmar som fungerar som en guide när du ska knyta sjalen. Med hjälp av denna blir det enklare även för nybörjare att komma igång och bära med sjal.

Sjalens material består av viskos, vilket är ett mjukt och skonsamt material som inte irriterar barnets hud. Viskos är dessutom ett material som andas vilket gör att du och barnet håller er svala även när du håller barnet tätt inpå kroppen. Många barn trivs så bra i en Aura bärsjal att de somnar gott när de blir burna.

När du inte använder bärsjalen kan du vika ner och ha den i den medföljande förvaringspåse för praktisk och elegant förvaring. Sjalen kan enkelt tvättas i maskin i 30 grader och har en lång livstid.

Som du kanske redan förstått är vi stormförtjusta i Ergobaby Aura och håller den högt bland konkurrensen. En toppenbra bärsjal som passar i stort sett alla barn!


Baby K’tan Bärsjal – Enklast att använda utan knytning

Baby Ktan bärsjal mamma som bär sitt barn i grodposition.

Finns hos:

Företaget Baby K’tan grundades 2007 i USA och har sitt huvudkontor i Florida. Det kom till då två kvinnor som båda hade barn med speciella behov, designade och utvecklade en produkt som kunde hjälpa dem att bära barnen på ett tryggt sätt.

Baby K’tans bärsjal är en prisbelönt produkt med en originell design. Den är lite av en hybrid mellan en bärsjal och en bärsele då den inte kräver att du knyter den som en vanlig sjal. Du klär på dig bärsjalen som en vanlig t-shirt och den kommer i olika storlek mellan XXS och XL.

I den här bärsjalen kan du bära barn från cirka 3,5 kilo upp till 16 kilo, vilket gör att den går att använda ett par år oftast om du orkar och vill.

Materialet är av naturlig bomull och andas bra så att ni håller er svala och fräscha när barnet sitter i. Av alla bärsjalar vi har provat är detta den absolut enklaste att använda. Den är helt fri från tygstycken som hänger ut, ringar eller blixtlås och annat som kan vara i vägen eller skava. Det är en behaglig upplevelse att dra på och använda Baby K’tans bärsjalar.

Storleken du ska välja är i praktiken som på en vanlig t-shirt. Den ska gärna sitta lite tajt för att erbjuda bästa möjliga support när du bär i den. Du hittar mer specifika storleksguider hos återföräljaren innan du gör ditt köp.

Sjalen kan maskintvättas och är lika lätt att sköta om som att använda. Du får med en tydlig och lättförståelig manual när du köper den. Där kan du även se vilka positioner som är lämpliga att använda när du bär med din Baby K’tan.

Vi gillar verkligen den här bärsjalen och uppskattar den innovativa idén. Om du vill ha en bärsjal som är enkel att använda och både bekväm och ger ergonomisk avlastning, är Baby K’Tan ett fantastiskt bra val!


Frågor och svar kring bärsjalar

Här kommer svaren på några vanliga frågor som konsumenter brukar ha inför sitt köp av en bärsjal.

Vilken är den bästa bärsjalen?

De fyra bärsjalar vi rekommenderar i artikeln är de bästa som finns på marknaden just nu enligt oss.

Alla dessa är väldigt bra bärsjalar som är både bekväma, funktionella och går att köpa till ett rimligt pris.

Vilken sorts bärsjal ska man köpa?

Sjalar finns i olika modeller och kan vara tillverkade i olika material. Vanligtvis är en mjuk och elastisk sjal mer versatil och brukar vanligtvis upplevas mer bekväm.

En riktigt mjuk bärsjal som till exempel Aldoria Bambu Soft kan vara lite för elastisk när barnet blir lite större. Därför kan det vara rekommenderat att ha en sjal med lite mer motstånd när barnet växer. Beroende på om du tänkt bära barnet även när det kommer upp i ett- till tvåårsåldern, kan det vara värt att överväga en sjal som klarar en högre vikt.

Om du vill ha en sjal som är lite smidigare än en vanlig bärsjal, kanske Baby K’tans sjal, eller en ringsjal kan vara ett alternativ. Dessa är utformade för att inte behöva knyta om varje gång du ska använda den.

Hur gör man för att knyta en bärsjal?

En bärsjal kan knytas på flera olika sätt och barnet kan sitta i många positioner. Vanligtvis tillkommer instruktioner med sjalen när du köper den. Det finns även ett rikt utbud av instruktionsvideos att finna på nätet. Här är en väldigt bra video som visar en grundläggande knytning med en elastisk trikåsjal:

Kan man ha en nyfödd i bärsjal?

Ja, det går att ha nyfödda i bärsjalen. Det är viktigt att hålla koll så att barnet trivs och ligger bekvämt hela tiden. Många föräldrar skaffar en bärsjal redan innan barnet är fött. På så vis hinner ni träna på att knyta och använda sjalen i lugn och ro. Vanligt är att nyfödda sitter i så kallad ”grodposition”. Där har de ett gott stöd vilket är viktigt då barnets skelett är mjukt och kroppen behöver hållas upp och stödjas.

Hur många kilo klarar en bärsjal?

Det varierar mellan olika sjalar. Vissa är endast lämpliga att använda upp till 10 kilo, medan många andra är rekommenderade för upp till 15 eller 18 kilo. Se till att kolla upp vilka rekommendationer som finns i beskrivningen till den sjalen du är intresserad av.

Vad är bäst bärsele eller bärsjal?

Både bärsele och bärsjal är populära sätt att bära små barn. Bärsele har till exempel fördelen att det är smidigare att ta på sig den. Bärsjalen har fördelen att du får närmare kroppskontakt med barnet när du bär. Kolla in vår artikel där vi skriver mer om just bärsele vs. bärsjal!

Om du vill se ännu fler bärsjalar kan du kolla in hela utbudet hos olika butiker här: Jollyroom, Babyland, Babyshop, BabyV, Adlibris, CDON.