Bästa bärsele 2024: Den enklaste sättet att bära barnet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med en bärsele kan du ha ditt barn nära och samtidigt ha händerna fria så att du kan göra saker. Det är ett praktiskt alternativ som samtidigt är mysigt och gör att ni kan tillbringa många timmar nära varandra.

Vad finns det då för bärselar att välja mellan, vad skiljer dem åt och vilken kan passa dig? Valet av sele beror i hög grad på vad du själv tycker är viktigt, och även hur stort ditt barn är. Hur stor betydelse har till exempel utseendet, och vilket material tycker du verkar bäst?

Här kan du läsa mer om några av de bästa bärselarna som finns just nu, så att du lättare kan avgöra vilken som verkar vara den rätta för dig och ditt barn.

Mamma på strand med barn i bärsele

Vilken bärsele är bäst i test?

Det senaste alternativet som vi provat är Najell Easy Soft Flow. Det är en lätt och otroligt bekäm bärsele, som vi kan rekommendera för dess mjuka och behagliga material och passform. Starkt rekommenderad!

Superlätt, bekväm och enkel att använda

Najell Easy Soft Flow Bärsele

Det mest välkända alternativet här hemma i Norden, är bärselarna från BabyBjörn. De har en mängd olika modeller numera, med lite olika fördelar. De har vunnit flera utmärkelser i olika test och har ett stort fokus på barnsäkerhet. Deras mest klassiska variant heter BabyBjörn One, som även finns som One Air, i ett luftigt mesh-tyg.

✅ Otroligt populärt märke, fantastisk barnsäkerhet

4 olika bärselar från BabyBjörn

Det andra riktigt populära märket som håller extremt hög kvalitet, är bärselarna från Ergobaby. Även dessa finns i ett flertal modeller, beroende på vilka kvalitéer du värderar. Deras testvinnare och bästsäljare heter Ergobaby Omni 360, som även denna finns i en variant i mesh-tyg under namnet Omni 360 Cool Air.

✅ Internationell storsäljare, flerfaldig prisvinnare

4 olika bärselar från Ergobaby

Kolla priset hos:


Fler bärselar hittar du längre ned i denna artikel!

Se även våra tips på utmärkta bärsjalar, om du föredrar det mer avskalade sättet att bära barn!

Jämförelse av många olika bärselar

8 olika bärselar sida vid sida

Här går vi igenom många olika modeller, från olika tillverkar. Läs mer om varje produkt och hitta länkar till återförsäljare.

BabyBjörn Bärsele Mini

BabyBjörn Bärsele Mini

Kolla priset hos:

BabyBjörns bärsele Mini är framtagen speciellt för nyfödda barn. Med Mini kan du skapa en naturlig närhet till din baby och samtidigt ha armarna fria så att du kan göra saker. Selen är väldigt mjuk och gör att ni kan få många mysiga stunder tillsammans.

När du ska bära ditt barn i selen kan du välja mellan att ha barnet på magen och vänt mot dig, eller vänt framåt. Det finns också en särskild bärposition för nyfödda. Det är viktigt att tänka på att barn måste vara minst fem månader innan de kan bäras framåtvända.

Mini har en avskalat snygg stil med en smart kant som kan användas som nackstöd för de minsta barnen, och senare vikas ner. Axelbanden går i kors på ryggen så att du får ett ergonomiskt bärande. Bärselen Mini finns i färger som ljusbeige, duvblå, svartgrå, mörkgrå, ljusgrå och ljusrosa. Det går också att välja mellan olika material: 3D-jersey, 3D-mesh eller bomull.

Varumärket BabyBjörn har funnits sen 1961 och det är ett svenskt varumärke som erbjuder kvalitetsprodukter till små barn och deras föräldrar. Deras grundtanke är att de vill att det ska bli lättare att skapa närhet och att vardagen ska få en chans att fungera bättre.

I sitt kvalitetstänkande har BabyBjörn inte bara fokus på att det ska vara material som håller för mycket användning. Det måste också vara en funktionell design som har tillräckligt mycket säkerhet för att du och ditt barn ska känna er trygga.


BabyBjörn Bärsele Harmony

BabyBjörn Bärsele Harmony

Kolla priset hos:

Från BabyBjörn kommer också bärselen Harmony, en sele i 3D-mesh som finns i färgerna off white, antracitgrå, silver, svart, marinblå och antikrosa. 3D-mesh är ett högteknologiskt material som är gjort av polyester och har många fördelar.

Det är supermjukt, stabilt och luftigt. Det ger en bra flexibilitet och torkar snabbt efter tvätten. Materialet tål också mycket slitage och håller formen. I den här selen har meshen kompletterats med 3D-jersey på vissa ställen, som också är ett mycket mjukt och hållbart material. Selen går bra att tvätta i maskin.

Att Harmony är gjord i 3D-mesh gör att den får ett lite sportigt utseende, men den har samtidigt en lyxig och modern känsla. Axelremmar, midjebälte och ryggstöd har en rejäl vaddering så att du som bär får ett bra stöd.

Barnet sitter ergonomiskt vilken bärposition du än väljer, och med Harmony har du möjlighet att bära med barnet på ryggen, på magen vänt mot dig och på magen vänt mot omvärlden. Det finns också en särskild position för nyfödda.

BabyBjörn finns bland de ledande företagen när det kommer till bärselar och andra produkter som kan göra livet med små barn smidigare. Allra viktigast för dem är säkerheten. Du ska aldrig behöva oroa dig för om produkterna ska hålla, utan de tål slitage under väldigt lång tid.

Genom mängder av tester försäkrar de sig om att deras produkter är säkra att använda och att barn inte riskerar att skadas. Förutom säkerheten är en enkel design och en genomtänkt funktion centrala delar i deras produktutveckling.


BabyBjörn Bärsele Move

BabyBjörn Bärsele Move

Kolla priset hos:

Om du väljer Move får du en bärsele från BabyBjörn som är enkel och smidig att använda. Den är skapad för att du ska kunna ha en aktiv livsstil även om du har ett litet barn. Selen är gjord för att passa för barn upp till 15 månader.

Med Move får du närhet till ditt barn och både du och ditt barn får en behaglig och bekväm upplevelse när du använder den. Den har en tvådelad design som gör att du lätt kan ta av och på den själv, även om barnet somnat medan du burit runt på honom eller henne.

Move är gjord i 3D-Mesh och finns i färgerna marinblå, grå, antracitgrå, grafitgrön,svart, gråbeige, antikrosa och antracitgrå med leopardmönster. Den är vadderad och ergonomisk både för vuxen och barn.

Med Move har du bara möjlighet att bära barnet på magen, men det går bra att ha det både framåtvänt och vänt mot dig. Tänk på att barnet behöver vara minst 5 månader innan nacken kan klara den framåtvända positionen. Move kan tvättas i maskin.

BabyBjörn är ett varumärke som vill underlätta för småbarnsfamiljer med sina produkter. I sortimentet hittar du bärselar, babysitters, resesängar och annat som passar för de minsta barnen.

Företaget startade 1961 och säljer idag sina produkter i hela världen. Att märket är populärt bland småbarnsföräldrar beror förmodligen på kombinationen av stort säkerhetstänk, hög kvalitet och funktionella lösningar. Saker från BabyBjörn tål att användas under lång tid och är skapade utifrån både dina och barnets behov.


BabyBjörn Bärsele One

BabyBjörn Bärsele One

Kolla priset hos:

Med bärselen One från BabyBjörn kan du räkna med ett bekvämt bärande och en fin närhet till ditt barn. Du kan använda den från att barnet är nyfött och upp till tre år, eller tills barnet väger 15 kilo. Selen ger dig möjlighet att använda fyra olika bärpositioner. En är framtagen särskilt för nyfödda och när barnet blivit lite större kan du bära det framåtvänt eller inåtvänt på magen eller så kan du ha ditt barn på ryggen.

One är gjord i en mjuk bomullsmix, och har en beige grundfärg med ett leopardmönster. Det gör att den får en speciell stil som är lite roligare än de enfärgade selarna. Selen har ett stabilt midjebälte och skönt vadderade axelremmar, så att du kan bära länge utan att det blir jobbigt för kroppen.

Materialet gör att du får lättare att både se och känna så barnet är i en naturlig position. Det är mycket följsamt och ger ett bra stöd. Med det här materialet kan du tvätta din sele i tvättmaskin.

Den första produkten BabyBjörn tog fram var en babysitter, som kom 1961. Med hjälp av den kunde barnet vara en aktiv del av det som hände utan att någon av föräldrarna behövde bära runt på honom eller henne.

Efter det har BabyBjörn utvecklat produkt efter produkt som uppmuntrat till aktivitet, närhet och som kunnat förenkla i livet som förälder. Några exempel är den uppblåsbara skötbädden som kom på 1960-talet, de smarta blöjväskorna från 1980-talet och kollektionen som bara riktar sig till pappor som kom 2017.


BabyBjörn Bärsele One Air

BabyBjörn Bärsele One Air

Kolla priset hos:

BabyBjörn har tagit fram One Air, ett alternativ till deras sele One. I grunden är det samma modell, men medan One är gjord i en bomullsmix är One Air gjord av 3D-mesh. Oavsett vilket du väljer får du en stabil och bra sele, som samtidigt är mjuk och följsam.

One Air är lika bekväm att ha på dig och ditt barn sitter lika ergonomiskt. 3D-mesh är ett modernt material vars stora fördel är att det kan ha stabilitet och mjukhet och samtidigt vara svalt och släppa igenom mycket luft. Därför är One Air en sele som kan passa bättre om du lätt blir varm eller om du och ditt barn bor på en plats med varma temperaturer.

One Air finns i färgerna antracitgrå, svart, gråblå, pärlemorrosa, silver, marinblå, gråbeige och antracitblå med leopardmönster. Materialet gör att One Air får ett lite sportigare utseende, men framför allt är den enkel och snygg med en smart design som är lätt att använda. Du kan tvätta One Air i maskin, och 3D-mesh är ett material som torkar väldigt snabbt efteråt.

BabyBjörn tar fram sina produkter med omsorg om de små barnen – den kommande generationen. Sen 1960-talet har de tillverkat produkter för småbarn och med tiden har de hunnit samla på sig mycket kunskap och erfarenhet.

De lyssnar både på föräldrar och experter när de funderar på olika lösningar, och väljer att använda sig av en enkel och tidlös design som kan passa de flesta. Sakerna håller för mycket användning och trots slitage blir varken säkerhet eller funktion sämre.


Najell Easy Soft Flow

Najell Easy Soft Flow

Kolla priset hos:

Easy Soft Flow är en bärsele från Najell, där de utgått från att enkelt är bra. Det finns inte många inställningar du behöver tänka på och den går att fästa med en hand. På det sättet blir den enkel att använda och går snabbt att få på.

Även att växla mellan olika bärpositioner är lätt att göra även om du är ensam, och du kan bära Easy Soft Flow på magen vänd mot dig, vänd mot omvärlden, eller på ryggen. Alla alternativen ger dig ett bekvämt och ergonomiskt bärande och ditt barn sitter tryggt.

Easy Soft Flow finns både som enfärgad och mönstrad, med alternativ som mercury grey, cloud pink, pistachio green, berry blue, jet black och almond beige. Selen är helt och hållet gjord i airmesh, som görs av polyester.

Det är ett 3D-tyg som är högteknologiskt och framtaget för att både kunna ge stabilitet och ett bra luftflöde. Najell använder sig av veganska och miljövänliga material till sina bärselar, och är märkta med Öko-tex klass 1. Du kan tvätta selen i tvättmaskin.

Najell är ett företag som startade 2012 i Lund. Grundaren hade nyss fått en systerdotter och han märkte att varje gång han försökte lägga det lilla barnet ner vaknade hon. Med SleepCarrier löstes problemet, och Najells första produkt hade skapats.

SleepCarrier gör det möjligt att bära runt på det sovande barnet, vilket både kan vara tryggt för babyn och praktiskt för en vuxen som vill leva ett aktivt liv. Idag finns även till exempel åkpåsar, bärselar och en färdigknuten sjal i sortimentet.


Najell Original Volume 2

Najell Original Volume 2

Kolla priset hos:

Med Original Volume 2 har Najell använt sina erfarenheter och skapat en helt ny bärsele som anpassar sig efter ditt barn medan han eller hon växer. Selen gör det bekvämt att bära ditt barn nära och den är enkel att ta på och av.

Med en enhandsfästning och några få inställningar som kan justeras när barnet byter position blir den lätt att använda. Original Volume 2 gör att du kan välja mellan fem olika bärpositioner. Du kan också välja att ta bort midjebältet, vilket kan vara skönt om du till exempel har ont efter ett kejsarsnitt.

Najell Original Volume 2 har ett skal av 100% bomull medan resten av selen är gjord av airmesh, som är 100% polyester. Alla material Najell använder sig av är märkta med Öko-tex klass 1, som visar att de är fria från kemikalier.

De är också veganska. Original Volume 2 har ett enkelt utseende med snygga sömmar som gör att den får en egen stil. Den finns i färgerna denim indigo, sage green, matte black och oat beige. Det går bra att tvätta den i maskin.

Varumärket Najell utgår från små barns naturliga behov av närhet – och vuxnas behov av att kunna göra annat medan barnet sover.

Med sina bärselar, den färdigknutna sjalen Wrap och deras SleepCarrier kan du lätt hitta en lösning som passar dig och gör att du kan bära runt på ditt barn. Produkterna är framtagna så att de ska hålla länge och ha hög kvalitet. Designen är också vald för att den ska fungera oavsett hur det aktuella modet ser ut.


Beemoo Carry Comfort Air Bärsele

Beemoo Carry Comfort Air Bärsele

Kolla priset hos:

Beemoos bärsele Carry Comfort Air är en väldigt praktisk sele som går i grått och svart. På det sättet passar den till i stort sett alla kläder och sammanhang, och den går lika bra att använda ute som inne.

Carry Comfort Air ger dig möjlighet att bära barnet både på magen och ryggen, och när du väljer att ha barnet på magen kan du enkelt spänna fast selen och få barnet på plats utan någon annans hjälp. Barnet kan då både vara vänt inåt mot dig och utåt mot världen.

Det här är en bärsele som satsat på smarta detaljer, som praktiska fickor och ett stabilt huvudstöd till barnet. Den rekommenderas från fem månaders ålder, så den passar inte för de allra minsta. Du kan använda den tills barnet väger 15 kilo.

Carry Comfort Air är gjord i 100% polyester, vilket gör att den blir slitstark och tål olika sorters påfrestningar och väder. Du kan tvätta den för hand genom att torka av den med en fuktig trasa.

Beemoo är ett varumärke som bara säljs på Jollyroom, en av de största butikerna online när du letar efter saker till barn. I sitt sortiment har Beemoo bland annat barnvagnar, resesängar, bilstolar och olika sorters babyprodukter.

Designen är stilren och produkterna är prisvärda samtidigt som de håller en hög kvalitet. Utbudet är relativt brett, så när du behöver något för att kunna ta hand om ditt barn kan det vara värt att börja med att kolla vad Beemoo har.


Beemoo Care Dynamic Bärsele

Beemoo Care Dynamic Bärsele

Kolla priset hos:

Från Beemoo kommer Care Dynamic, en bärsele som passar för barn upp till 15 kilo. Du kan börja använda den när ditt barn blivit 4 månader. Med en bärsele av det här slaget får du närhet till ditt barn och samtidigt har du händerna fria och kan göra det du behöver få gjort. Selen har ett brett midjebälte och axelremmar som är mjuka av vaddering, så den är bekväm att bära.

Care Dynamic är gjord av mesh i 100% polyester. Det är ett teknologiskt framtaget material som är ventilerande och gör att du och ditt barn lättare kan hålla er svala. Selen är helt svart och har en enkel stil med fokus på de praktiska aspekterna.

Till exempel finns det en ficka framtill som kan användas om du vill skapa avlastning eller hålla om barnet. Det finns också en huva som kan göra det lättare för barnet att sova i selen. Care Dynamic behöver handtvättas.

Förutom bärselar erbjuder varumärket Beemoo till exempel bilstolar, resesängar, barnvagnar och andra produkter du kan behöva för att ta hand om din baby. Är det dags att resa med ditt barn, eller om ni rör på er mycket i er vardag, kan Beemoos produkter passa perfekt.

De är hållbara och tål att du använder dem mycket, och stilen är för det mesta snygg och avskalad. På det sättet kan sakerna från Beemoo passa i nästan alla sammanhang.


Tula Free-to-Grow Bärsele

Tula Free-to-Grow Bärsele

Kolla priset hos:

När du letar efter en bärsele som är riktigt snygg kan Free-to-Grow från Tula vara den som passar dig bäst. Den finns i fyra olika färger och stilen är enkel men skapar ett mjukt intryck. Färgerna du kan välja mellan är grå, linen sand, linen rain och sleepy dust.

Sleepy dust är en gråbrun färg med ett mönster av vita trianglar, medan linen rain motsvarar en ljust blå jeansfärg. Materialet är 100% bomull och du kan tvätta den i maskin.

Free-to-Grow är en bärsele som passar för barn mellan 0 och 4 år, eller för barn som väger 3-20 kilo. Du behöver inte använda något spädbarnsinlägg, utan det går bra att använda den som den är och bara justera så att den passar för barnets storlek.

Free-to-Grow går att bära både på ryggen och magen. Med både axelremmar och midjerem som är ordentligt vadderade kan vikten fördelas och bärandet bli bekvämt.

Varumärket Tula heter egentligen Baby Tula, och det är ett familjeföretag som funnits sen 2009. Grundarna skapade företaget när de blev föräldrar. De ville fortfarande kunna ta sig runt i världen på ett smidigt sätt, men nu tillsammans med sina barn.

Med sina bärselar erbjuder Tula ett alternativ som är bra både för förälder och barn. De har snygg design, ergonomiska  lösningar och hög funktionalitet. Förutom bärselar har Baby Tula bland annat filtar och ryggsäckar i sitt sortiment.


Tula Explore Bärsele

Tula Explore Bärsele

Kolla priset hos:

Explore från Tula är en bärsele som ger dig många olika alternativ när det kommer till utseendet. Den finns i olika färger och det går att välja om du vill ha en enfärgad eller mönstrad. Bland de enfärgade finns färger som olivine, obsidian, linen sand, ash och rain.

Vill du ha en mönstrad kan du välja den gråbruna sleepy dust som har ett mönster med vita trianglar, den rosa bloom med mönster av blommor och blad, eller discover som är svart med ett stjärnmönster. Explore är gjord i bomull och går bra att tvätta i maskin.

Explore är en mjuk sele, där både axelremmar och midjeremmen har ordentligt med vaddering. Även stödet för barnet är bra vadderat. Vadderingen gör att selen kan bli ergonomisk både för dig och ditt barn.

Det här är en väldigt flexibel bärsele eftersom du kan skifta mellan att bära den inåtvänd, utåtvänd och på ryggen. Selen passar för barn upp till 20 kilo och det vadderade nackstödet kan ge stöd åt de allra minsta. En bonus med Explore är den praktiska fickan som finns på midjebältet.

Baby Tula är ett varumärke som också kallas för Tula. De skapar produkter för barn och deras föräldrar. Materialen är av hög kvalitet, designen speciell och de tummar aldrig på ergonomin.

Tulas ambition är att kunna erbjuda en snygg stil med iögonfallande mönster och samtidigt en hög grad av bekvämlighet, så det är kanske inte så konstigt att de blivit populära bland många föräldrar. Baby Tula har också fått priser för sina bärselar.


Ergobaby Adapt Bärsele

Ergobaby Adapt Bärsele

Kolla priset hos:

Adapt är en bärsele från Ergobaby som passar för barn som väger 3,2-20 kilo. Det finns inget spädbarnsinlägg, utan den går att använda som den är även för små barn. Adapt är lätt att justera så att den ergonomiska sitsen kan passa för barn i olika storlekar.

Axelremmarna är vadderade och det är möjligt att korsa dem. De har kompletterats med ett midjebälte som också erbjuder stöd för ländryggen hos dig som bär. Vikten fördelas på höfterna och axlarna, så att det blir bekvämt och mindre tungt för dig att använda den.

När du använder Adapt kan du själv välja om du vill bära selen på magen, på höften eller på ryggen. Vill du använda den under amning går det alldeles utmärkt.

Adapt är en grå bärsele i en enkel design, som har en stil som kan passa de flesta. Materialet är 100% bomull och det är möjligt att tvätta den i maskin.

När du har en nyfödd baby kan Ergobabys produkter vara till stor hjälp. De har till exempel bärsjalar, bärselar, sovpåsar och vagnar. De erbjuder också amningskuddar och olika tillbehör som kan underlätta när du ska ta hand om ditt barn.

Ergobaby har länge arbetat med att ta fram produkter som är så ergonomiska som möjligt, både för dig och ditt barn. De är också måna om att hålla en hög kvalitet, att designen ska passa i de flesta sammanhang och att produkterna ska framställas på ett hållbart sätt.


Ergobaby Omni 360 Bärsele

Ergobaby Omni 360 Bärsele

Kolla priset hos:

Ergobaby är ett av de ledande varumärkena för bärselar och med sin Omni 360 har de skapat en bärsele som är enkel att använda. Den finns i svart och grått och passar för allt från nyfödda barn till barn som är tre år. Materialet är 100% bomull och den tål maskintvätt, så den är lätt att rengöra.

Med Omni 360 kan du ha ditt barn nära så ofta du vill, och du kan välja mellan fyra olika bärpositioner. Den är gjord så att den blir ergonomisk för dig, till exempel genom att ha axelremmar som korsas på ryggen och ett bra midjebälte. För barnet går den att justera så att han eller hon sitter bekvämt både som spädbarn och när hen hunnit bli lite större.

Det behövs inget spädbarnsinlägg och det ingår smarta tillbehör. Ett exempel är huvan som gör att ditt barn lättare kan vila, ett annat är den löstagbara förvaringsväskan som gör att du kan ha med dig vad du behöver. Det är möjligt att använda Omni 360 medan du ammar.

När Karen Frost startat sitt varumärke Ergobaby togs en bärsele fram som var tänkt att vara bra för barnets rygg och samtidigt avlasta förälderns rygg och nacke. Originalselen fördelade vikten på ett nytt sätt genom remmarna som var både för höfter och axlar.

Ända sen starten 2003 har det viktigaste för Ergobaby varit att hitta smarta ergonomiska lösningar. Företaget jobbar också hårt med hållbarhet, bland annat genom att använda återvunna och ekologiska material.


Ergobaby Omni 360 Cool Air

Ergobaby Omni 360 Cool Air

Kolla priset hos:

Ergobabys Omni 360 Cool Air är en vidareutveckling av Omni 360. Det här alternativet är inte gjort i bomull utan istället har man valt meshtyg. Det gör att Omni 360 Cool Air blir en lätt sele som släpper igenom mycket luft och som lättare kan hålla ditt barn svalt även under sommaren.

Selen passar att använda redan under barnets första vecka och fungerar för barn upp till 36 månader. Du kan justera inställningarna så att ditt barn alltid sitter bekvämt och ergonomiskt, och Omni 360 Cool Air är också utformad så att du ska få ett ergonomiskt bärande.

Omni 360 Cool Air finns i flera olika färger. Du kan välja mellan svart, midnattsblå, grå och khakigrön. Den har en funktionell design som passar för ett aktivt liv. Med babyhuvan kan ditt barn avskärmas från det som händer runt er och lättare komma till ro, och med den avtagbara förvaringsväskan får du ett smidigt tillbehör.

Varumärket Ergobaby har varit ett av de tongivande företagen när det kommer till att förändra hur vi bär på våra barn. Deras bärselar gör att det är möjligt för ditt barn att hitta en sittställning som är ergonomisk och bra för barnets höfter, bäcken och rygg – samtidigt som de är bekväma och även ergonomiska för dig som är vuxen. Med olika produkter kan du välja om du vill bära barnet på magen, ryggen eller höften.


Ergobaby Omni Breeze Bärsele

Ergobaby Omni Breeze Bärsele

Kolla priset hos:

Modellen Omni Breeze från Ergobaby finns i en rad olika färger, så om utseendet är viktigt för dig kan det här vara ett alternativ som passar bra.

De färger som finns är:

  • svart onyx
  • pärlgrå
  • grafitgrå
  • naturbeige
  • safirblå
  • slate blue
  • midnattsblå
  • pink quartz
  • svart med mönstret onyx bloom

Selen får ett lite sportigt utseende genom materialet som är SoftFlex mesh. Materialet släpper igenom mycket luft och gör att både du och ditt barn kan hålla er svala.

Du kan använda Ergobaby Omni Breeze från att barnet är nyfött och upp till 4 år. Med de olika bärpositionerna och inställningarna kan du alltid hitta något som passar både barnet och dig.

För att öka ergonomin finns det ett vadderat stöd för ländryggen, vadderade axelremmar och ett avlastande midjebälte. Selen har fickor på sidorna, vilket gör att det blir lätt att till exempel ha med nycklar eller annat du kan behöva. Det medföljer också en väska som kan bäras i midjebältet eller tas av.

Karen Frost grundade Ergobaby 2003. Den nyfödda sonen gjorde att hon ville skapa den perfekta bärselen, och hon lyckades verkligen bra. Bärselen som togs fram var i 100% bomull  med vadderade remmar för höfter och axlar.

Originalselen säljs fortfarande, även om utbudet med tiden växt. Idag finns det fler olika selar från Ergobaby att välja mellan, och dessutom sovpåsar, vagnar, bärsjalar och olika tillbehör som du kan behöva när du tar hand om ditt barn.


Ergobaby Embrace Bärsele

Ergobaby Embrace Bärsele

Kolla priset hos:

Med Embrace från Ergobaby får du en bärsele som både har en väldigt mjuk framtoning och är väldigt mjuk att använda. Materialet är 100% polyester, som förutom att det är följsamt är väldigt tåligt.

Det går att tvätta i maskin, så rengöring blir inget större problem. Embrace finns i färgerna blush pink, heather grey, oxford blue, soft olive, cream, soft navy, och svart. Allt är mjuka nyanser som passar när du ska skapa närhet till ditt lilla barn.

Embrace har tagits fram för att passa från att barnet är nyfött och upp till 11 kilo. Bärandet blir extra nära och skapar en mysighet som både du och barnet kan behöva. Samtidigt är den ergonomisk, ditt barn sitter bra och för egen del får du avlastning bland annat genom de breda axelremmarna som går i kors över ryggen.

Till den här selen har Ergobaby hämtat sin inspiration från de populära bärselarna och tanken är att det ska vara ett alternativ som ger samma närhet men som är enklare att använda.

Ergobaby är ett varumärke som erbjuder olika former av bärselar. De har också till exempel bärsjalar, sovpåsar, vagnar, amningskuddar och annat som kan förenkla livet tillsammans med ett litet barn.

Produkterna är väldigt praktiska och stor vikt läggs vid att de ska vara bra både för barnet och föräldern. Genom en smart bärsele kan närhet skapas samtidigt som både barnets och den vuxnes kroppar får en bra avlastning. Kvalitet, miljötänk och ergonomi är tre av de saker Ergobaby lägger störst vikt vid.


Stokke Limas Plus Bärsele

Stokke Limas Plus Bärsele

Kolla priset hos:

Stokkes bärsele Limas Plus har tagit inspiration av de populära bärsjalarna, eftersom du kan knyta ihop nederdelen av axelremmarna under barnets rumpa. Samtidigt får du en helt annan ergonomi och stabilitet än du får från en bärsjal, så det är lite som det bästa från två världar.

Limas Plus har en väldigt genomtänkt design med många smarta detaljer. Midjebältet är till exempel extra brett, det finns en ficka med extra stoppning och vikten fördelas jämnt mellan rygg, axlar och höfter.

Selen går att bära på magen, på ryggen eller på höften, utifrån vad du tycker känns bäst i olika situationer. Sittytan som barnet sitter på kan justeras och ditt barn får bra stöd för såväl ryggen som för ben och höfter.

Limas Plus är gjord i 100% bomull som är ekologiskt odlad, och den går bra att tvätta i tvättmaskin. Du kan välja mellan olika färger som antracitgrå, grey tweet och anthracite melange.

Det norska varumärket Stokke har blivit känt i hela världen genom att tillverka barnprodukter av riktigt hög kvalitet. Förutom att sakerna är smart uttänkta och håller för mycket användning har de stort fokus på att det ska vara hållbara material.

Designen är tidlös och gör att produkterna lätt kan användas till exempel av flera syskon i rad. I sitt sortiment har de bland annat sängar, barnvagnar, badkar och barnmatstolar. Deras mest kända produkt är stolen Tripp Trapp.


Bärsele i mesh eller bomull? Vad ska man välja?

Alla bärselar som tillverkas idag är moderna och tål slitage. Både bomull och mesh kan vara följbara och mjuka material som blir behagliga för dig och barnet att använda, men trots allt finns det skillnader mellan de två materialen.

Fördelar och nackdelar med bomull

Bomull är ett naturligt material och med ekologisk och oeko tex-märkt bomull kan du få ett tyg som innehåller minimalt med gifter och skadliga ämnen. Bomull är ett material som kan andas och absorbera fukt, något som kan hjälpa kroppstemperaturen.

Med en bärsele i bomull kan du lätt känna hur ditt barn sitter och så att det inte hamnat i någon konstig position. Bomull är ett stabilt material och med hjälp av vaddering kan stabiliteten ökas.

Även om bomull kan absorbera fukt och på det sättet hjälpa kroppstemperaturen är värme ändå den största nackdelen om man jämför med mesh. Bomull har inte ett lika bra genomflöde av luft och kan inte erbjuda svalka på samma sätt.

Fördelar och nackdelar med mesh

Med mesh, eller 3D-mesh som det ofta kallas, får du ett modernt och högteknologiskt material som tagits fram för att få en så bra funktion som möjligt. Det är mjukt och följsamt samtidigt som det är stadigt. Barnet får det stöd det behöver.

Det som är extra bra med just mesh är att det är ett material som har ett bra luftflöde, vilket gör att både du och barnet kan hålla er svala när ni använder selen. Det är såklart en egenskap som har störst betydelse om du lätt blir varm eller om ni befinner er i ett varmare klimat. En annan fördel är att materialet torkar mycket snabbt efter tvätt.

Något som kan upplevas som en nackdel med mesh är utseendet. Mesh ger ingen slät yta, utan det blir ett tyg fullt av små hål. Det är inte alla som tycker det är snyggt. En annan nackdel är att mesh görs av polyester, som är en sorts plast. Tillhör du dem som vill undvika alla sorters plast medan ditt barn är litet kanske det inte känns bra med en sele i mesh.

Vilket ska du välja?

Vilket ska du då välja? Båda alternativen har som du kan se både fördelar och nackdelar. Bara du kan avgöra vilka saker som spelar störst roll för dig och ditt barn. Det finns bärselar med hög kvalitet och god ergonomi i båda materialen.

Hur mycket vikt klarar en bärsele?

Det vanligaste är att en bärsele klarar 3-20 kilo. En del har en lägre maxvikt som till exempel 18 eller 15 kilo. Vissa är gjorda speciellt för nyfödda och mycket små barn och då kan maxvikten vara ännu lägre. Även den nedre gränsen kan variera lite, men där är skillnaderna mindre. Det kan till exempel vara rekommenderat att använda en viss sele från 3,2 eller 3,5 kilo.

I vilken ålder använder man en bärsele?

Bärselar är normalt gjorda för barn upp till 4 år. Du kan använda dem redan när barnet är nyfött. Det brukar finnas möjlighet att bära barnet på flera olika sätt i samma sele så att du till exempel kan ge ett nyfött barn extra stöd för nacken eller vända ett lite större barn framåt så att det kan se mer av vad som händer runt er.

Det finns en del bärselar som är gjorda för att bara passa den allra första tiden, och då kan det vara möjligt att använda just de modellerna upp till 1 eller 1,5 års ålder. Det finns också en del modeller som inte passar för just de första månaderna, men sen går att använda tills barnet är 4 år.


Hitta fler tips när det gäller att bära barn!