Bästa barnmatsberedare 2023: Mixer för barnmat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När barnen ska börja smaka på mat, är det lätt att börja med att servera olika livsmedel i puréform. Du kan köpa färdig, eller tillaga din egen barnmat hemma.

Ett sätt att ha full kontroll över vad barnen äter är genom att göra egen barnmat i en barnmatsberedare. Dessutom är detta en billigare metod än att köpa färdig barnmat på burk. I den här artikeln kikar vi närmare på ett antal högkvalitativa och bra barnmatsberedare!

Äpplen, broccoli och morot samt puré av dessa i skålar.

Vilken barnmatsberedare / barnmatsmixer är bäst i test?

Ett av de absolut bästa alternativen är Baby Brezza One Step Baby Food Maker Deluxe. En prisvärd och praktisk matberedare och ångkokare som gör det enkelt att tillaga näringsrik, hemlagad babymat på bara 10 minuter. Lätt att använda, lätt att diska och kan användas till mycket mer än bara barnmat.

Baby Brezza One Step Baby Food Maker Deluxe

Kolla priset hos:


Den mest avancerade barnmatsberedaren är BEABA Matberedare Babycook Smart. Det är en supermodern apparat med wifi-anslutning, touch-kontroll och en mängd otroligt smarta funktioner, inklusive automatisk rengöring. Otroligt smidig att använda, men definitivt en mer exklusiv maskin.

BEABA Matberedare Babycook Smart

Kolla priset hos:


Det mest prisvärda alternativet till att använda en särskild barnmatsberedare, är att använda en vanlig stavmixer eller liknande köksprodukt. Vi har testat Bosch Stavmixer MSM2650 som fungerar utmärkt för syftet. Du behöver dock ångkoka och förbereda matvarorna separat innan du kan mixa till puré.

Bosch Stavmixer MSM2650B

Kolla priset hos:


Tips! Det är oerhört praktiskt att spara barnmaten genom att frysa in den. Använd en silikonform för barnmat och frys in perfekta portionsstorlekar!

Barnmat silikon Frysform med lock

Finns hos:


Se fler barnmatsberedare längre ned i artikeln! Se även våra tips på barntallrikar med separata fack, superbra när det är dags för barnen att börja prova på plockmat!

Jämförelse av många olika barnmatsberedare

Som du ser nedan finns ett brett utbud av olika barnmatsberedare och mixers anpassade för att tillverka barnmat. Att veta vad som skiljer varianterna åt och vilken som passar bäst för dig kan såklart vara svårt.

I listan nedan jämför vi smarta funktioner, användarvänlighet, kvalitet och en del annat. Med hjälp av den hoppas vi alltså att du ska kunna hitta en barnmatsberedare som gör det enklare för just dig att ge de minsta god och nyttig mat.

Tommee Tippee Quick-Cook Barnmatsberedare

Tommee Tippee Quick-Cook Barnmatsberedare

Kolla priset hos:

Vi börjar denna guide med en gedigen produkt från Tommee Tippee. Som du hör på namnet gör modellen Quick-cook att det går både enkelt och snabbt att få till smarrig barnmat till ditt barn.

Denna modell har en inbyggd ångkokare. Det gör att maten alltså tillagas i maskinen och på så sätt både blir mjuk och lätt för barnet att äta.

Det finns olika alternativ och val, beroende på hur gamla barnen är och vilken typ av mat du vill servera. Det går att få maten till en helt slät puré men det finns också möjlighet att blanda till barnmat som har en lite tjockare konsistens och små bitar i, för ökad textur.

På så vis kan denna maskin användas från att barnen är riktigt små, och en bit upp i åldrarna också för den som önskar.

Maskinen ser också till att bevara näringsämnen på ett smart sätt så att målet blir så nyttigt som möjligt. Den är enkel att använda och tillverkar färdig mat på nolltid. Med får du också en liten smidig kopp som är perfekt när maten väl ska serveras.


AGU Mini Cookee Matberedare 3-In-1

AGU Mini Cookee Matberedare 3-In-1

Kolla priset hos:

Vi fortsätter med modellen Mini Cookee från märket AGU. Det här är en smart matberedare som faktiskt har tre olika användningsområden i samma maskin. Du kan göra massor av smarrig mat för de minsta i denna maskin.

Precis som varianten ovan har den en inbyggd ångkokare. Det gör att den klarar av allt från hårdare grönsaker, till olika animaliska protein.

Mixern gör att du får en barnmat med lagom konsistens. Hur länge du väljer att mixa är det som avgör hur slät maten ska bli och hur mycket bitar som ska finnas kvar.

I maskinen finns också olika områden som är avgränsade från varandra. Det här kommer med den stora fördelen att du kan laga flera olika rätter på samma gång om du vill.

Förutom att ångkoka och mixa maten kan denna produkt också användas till sterilisering av flaskor. Perfekt för dig som verkligen vill se till att behållaren barnen äter ur, hela tiden är ren. Det kan gå åt många flaskor på en dag och det är skönt att inte alltid behöva starta diskmaskinen för att få dem helt rena.

En enda knapp sköter kontrollen av alla dessa funktioner. Apparaten är alltså lättskött och smidig att använda och något vi varmt kan rekommendera till dig som vill ha ett mångsidigt verktyg i köket.


AGU Octopy Matberedare 5-In-1

AGU Octopy Matberedare 5-In-1

Kolla priset hos:

AGU kommer här med ytterligare en högkvalitativ matberedare. Denna variant har dock ännu fler funktioner och smarta detlajer än modellen ovan.

Precis som på produkterna ovan kan du ånga maten med denna matberedare. Du kan själv ställa in exakt vilken temperatur du vill ha för att få mat som är lagom tillagad.

Det går också att laga flera olika rätter på samma gång. Ett stort plus för dig som vill optimera tiden och förbereda flera måltider för lång tid framöver.

Denna variant kommer med en tydlig och upplyst digital display. Här finns gott om möjligheter till inställningar och justeringar för att få maten precis som du vill. Precis som modellen ovan kan denna också användas för att sterilisera flaskor.

En funktion som sticker ut är att du kan använda denna för att värma upp barnmat på ett smart sätt. Istället för att kasta i den i micron där den ofta förlorar en del vätska kan du alltså värma upp maten i denna maskin istället. Den kan också hjälpa till med varmhållning av maten om du vill att den ska hålla sig varm tills ni ska äta.

Kort sagt en lite mer avancerad matberedare med massor av smarta funktioner.


Twistshake Matberedare 6-i-1 V2

Twistshake Matberedare 6-i-1 V2

Kolla priset hos:

Till att börja med är V2 från Twistshake en av de snyggare matberedarna i guiden. En faktor som absolut är värd att väga in, om den ska stå framme i köket när den inte används. Denna modell ser ganska mycket ut som en modern kaffebryggare och har en stilren design.

Den har också massor av smarta funktioner. Olika behållare gör att du kan laga flera maträtter på samma gång.

V2 från Twistshake ser också till att sterilisera flaskor vid behov. En inbyggd ångkokare gör också att det är enkelt och lätt att låta maten få en mjuk konsistens, samtidigt som näringsämnen bevaras.

Dessutom har denna modell också funktioner för både uppvärmning och varmhållning. En matberedare som fyller många funktioner och kan ersätta en hel del andra maskiner helt enkelt.

Till sist kan också nämnas att V2 har en självrengörande funktion. Ett stort plus och något som gör att det blir så mycket enklare att hålla alla de små utrymmena i maskinen fräscha, utan att behöva lägga ner för mycket tid på det.


Baby Brezza One Step Baby Food Maker Deluxe

Baby Brezza One Step Baby Food Maker Deluxe

Kolla priset hos:

Baby Brezza – One Step Baby Food Maker Deluxe är en innovativ och praktisk köksmaskin som kombinerar en matberedare och ångkokare i ett enda kompakt paket. Denna multifunktionella köksapparat gör det enkelt att tillaga näringsrik, hemlagad babymat på bara 10 minuter, vilket ger föräldrar mer tid att fokusera på andra viktiga uppgifter.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Baby Brezza One Step är dess förmåga att ångkoka och mixa olika ingredienser, såsom grönsaker, frukt, kött och fisk, till en perfekt konsistens med hjälp av dess effektiva Viper-knivblad. Med ett enkelt knapptryck kan du laga upp till tre olika måltider för ditt barn samtidigt, vilket gör matlagningen snabb och effektiv.

Förutom att vara en pålitlig köksassistent för föräldrar, erbjuder Baby Brezza One Step ett komplett paket med 12 delar för att laga, servera och lagra mat till ditt barn. Det inkluderar tre återanvändningsbara matpåsar och trattar som gör det enkelt att förvara och transportera babymat på ett hygieniskt sätt.

Den enkla rengöringsprocessen är en annan fördel med denna matberedare. Både ångtanken och vattentanken är avtagbara, och skålen och bladen kan enkelt diskas i diskmaskin. Detta sparar tid och energi för upptagna föräldrar.

Baby Brezza One Step Baby Food Maker Deluxe är inte bara begränsad till att laga babymat; den kan även användas för att tillaga pasta, ägg och grönsaker för vuxna, vilket gör den till en mångsidig investering för hela familjen.

Förutom den här apparaten är Baby Brezza kända för sina omtyckta vällingmaskiner, som de vunnit flera fina utmärkelser för.

Sammanfattningsvis är Baby Brezza One Step Baby Food Maker Deluxe en imponerande och användarvänlig köksmaskin som gör det möjligt för föräldrar att enkelt laga näringsrik och hemlagad mat till sina barn.

Dess effektiva mixnings- och ångkokningsfunktioner, tillsammans med dess enkla rengöring och mångsidiga användningsområden, gör det till ett utmärkt val för föräldrar som vill spara tid och energi i köket.


Philips Avent 4-i-1 Barnmatsmixer

Philips Avent 4-i-1 Barnmatsmixer

Kolla priset hos:

Philips är ett minst sagt erkänt märke när det kommer till teknologi och köksprodukter. Här kommer en mycket bra matberedare för barnmat från just Philips.

Designen är relativt enkel. Precis som de flesta barnmatsmixrar ångar denna maskin maten för att sedan med hjälp av en mixer mala ner den till en pure.

Maskinen har också inbyggda värmefunktioner. Det gör att den fungerar utmärkt för att tina, värma upp eller varmhålla mat till barnen. Mycket smidigt och något som gör matlagningen i vardagen till de minsta så mycket enklare.

Något som får nämnas som ett stort plus är de praktiska tillbehör som medföljer. En receptbok gör att du direkt får med dig tips på bra rätter som passar perfekt för riktigt små barn. Slickepotten ser till att ni kan skrapa helt rent och att det blir enkelt att tömma behållaren på barnmat.

Dessutom medföljer en extra behållare för förvaring, så att du kan ta med dig barnmaten vart ni än ska.


Philips Avent Kombinerad ångkokare och mixer

Philips Avent Kombinerad ångkokare och mixer

Kolla priset hos:

Detta är ytterligare en gedigen produkt från Philips. Denna modell kommer med massor av fördelar och är en av de mest genomtänkta varianterna i guiden.

Först ångar du maten i maskinen. Därefter vänder du enkelt på behållaren för att börja mixa. Du behöver alltså inte flytta maten någon gång och detta gör tillagningen både enkel och smidig.

Ett stort plus är att denna modell har stor valfrihet när det kommer till struktur. Du kan välja mellan en helt slät pure, en barnmat med ganska stora bitar och massor av steg däremellan. På så sätt är det här en maskin som kommer kunna användas under hela barnets övergång från mjölk till fast mat.

Du får också med en receptbok. Den innehåller olika recept som är speciellt anpassade och framtagna för olika delar av avvänjningsprocessen.

Till sist är denna matberedare också uppbyggd av få men väl genomtänkta delar. Den är lätt att förstå sig på och även enkel att göra ren.

Även om den inte har alla funktioner, som varmhållning eller självrengöring som en del andra produkter har är det här ett mycket stabilt alternativ där man fokuserat på det allra viktigaste. Du kommer kunna laga barnmat på ett enkelt, snabbt och smidigt sätt, under hela barnets avvänjningsperiod.


BEABA Matberedare Babycook ® NEO 4-in-1

BEABA Matberedare Babycook ® NEO 4-in-1

Kolla priset hos:

Här kommer en matberedare från Beaba med en hel del smarta funktioner. Den kan vara ett bra och praktiskt verktyg att ha med sig, när du ska laga mat till de minsta.

Babycook från Beaba tillagar maten med hjälp av en ångkokare. Denna ångkokare har också andra funktioner.

Den kan användas till att tina frusen mat, samtidigt som det absolut mesta av näringsämnen bevaras. Med andra ord är det perfekt att tillaga mat i denna, stoppa i frysen och plocka fram och tina så fort det behövs.

Maskinen har även en funktion för att värma mat som redan är tinad.

Du kan få mat i tre olika konsistenser: Grov pure med bitar, slät pure eller finhackad mat med mer struktur. Genom att justera hur mycket vatten som tillsätts kan du också enkelt variera tjockleken på puren.

Till sist kan också nämnas att det här är en produkt utvecklad för att vara så effektiv som möjligt och använda energin på ett så smart sätt som bara går. Den är rejäl och har en garanti på flera år.


BEABA ® Matberedare Babycook Express

BEABA ® Matberedare Babycook Express

Kolla priset hos:

Om du är under tidspress och gärna vill att matlagningen ska gå fort är det här ett svårslaget verktyg att ha med sig i köket. Denna matberedare från Beaba är en variant av den ovan.

Den har en expressfunktion som gör att maten tillagas extra fort. Med ångkokning och mixning ger den barnmat som håller hög nivå, på ännu kortare tid.

Den saknar dock inte några av de viktiga funktioner som varianten ovan har. Den både ångkokar och mixar maten till flera olika strukturer, beroende på vad du är ute efter.

Dessutom finns inbyggda program för upptining och uppvärmning av barnmat. En mixer som har allt du behöver och få maten klar lite snabbare helt enkelt.


BEABA Matberedare Babycook Smart

BEABA Matberedare Babycook Smart

Kolla priset hos:

Babycook smart tar verkligen tillverkandet av barnmat till nästa nivå. Förutom en oerhört snygg och svårslagen design kommer denna produkt med smarta funktioner som minst sagt sticker ut. Det ska dock nämnas att denna modell för räknas till de mest exklusiva barnmatsberedarna på marknaden.

Med inbyggda touchskärmar är den mycket enkel att sköta. Du klickar dig helt enkelt fram till det program som önskas för den mat du ska laga.

Det kanske mest anmärkningsvärda är att matberedaren kan kopplas till en app. Där finns färdiga recept, som är kopplade till program i maskinen.

På så vis får du en matlagning där du steg för steg ser vad som ska göras. Maskinen anpassar processen och tillagningen för att passa precis för det recept du lagar och du slipper alltså tänka på de delarna själv.

I appen kan du också få en färdig inköpslista med allt som behövs för att laga maten. Matberedaren är uppkopplad till wifi och kan därmed hela tiden uppdateras med nya spännande recept.

Det kan också nämnas att denna produkt har inbyggd rengöring, vilket såklart även det underlättar en hel del. På det kommer också funktioner för upptining och uppvärmning.

Är du på jakt efter den absolut enklaste och samtidigt mest optimerade matlagningen till ditt barn är det få produkter på marknaden som slår denna.


babymoov Köksmaskin Nutribaby plus industrial

babymoov Köksmaskin Nutribaby plus industrial

Kolla priset hos:

Detta är en minst sagt genomtänkt och välplanerad barnmatsmixer. Den har allt som behövs för att enkelt och smidigt laga god och smarrig barnmat.

Till att börja med är designen snygg. Genomskinliga behållare gör att du hela tiden kan hålla koll på processen, samtidigt som en stor och tydlig kontrollpanel gör maskinen lättskött.

Du kan utan problem laga två rätter på samma gång. Ångbehållaren har två fack där du kan placera maten som ska tillagas och en rejäl volym på totalt 1200 ml. Med saker som timer och massor av andra inställningar blir det enkelt att få maten precis som du vill.

En nackdel är såklart att du måste hälla över maten från en behållare till en annan när det är dags att mixa.

Förutom att tillaga och mixa barnmat kan denna produkt också användas till att sterilisera upp till tre flaskor på samma gång. Dessutom har den funktioner för uppvärmning av mat, vilket såklart är ett stort plus.

Det finns en tillhörande app med inspirerande recept. Dessutom får du med denna produkt en livstids garanti. Något som får räknas som en enorm fördel. Du kommer alltså kunna använda den så länge du vill och detta om något talar för en hög kvalitet.


Bosch Stavmixer MSM2650B

Bosch Stavmixer MSM2650B

Kolla priset hos:

Detta är inte en barnmatsmixer utan en stavmixer. Den har alltså ingen funktion för ångkokning av maten. Ett antal egenskaper och detaljer gör dock att den fungerar utmärkt för att tillverka olika typer av pureer med.

Bosch är ett märke met gott rykte som håller hög kvalitet. Denna stavmixer på 600 watt är rejäl och kommer inte att ge med sig i första taget.

Den har en fyrbladig kniv som lämpar sig extra bra för att göra pure med. Dessutom är denna modell mer tystgående än många andra mixers, ett stort plus när man har små barn i huset. Den har ett ordentligt skydd för att minimera stänk så mycket som det bara är möjligt.

Mixern kommer med massor av tillbehör. Bland annat kan den kopplas till en behållare med inbyggd knix, så att du får som en egen liten matberedare.

Den är dessutom enkel att göra ren. Även om det kan kräva lite mer jobb att tillaga ingredienserna utanför mixern är det här ett mycket bra alternativ för att göra god pure till barnen. Det är förmånligt prismässigt och dessutom får du ett köksredskap som kan användas till så mycket mer än bara barnmat.


Bosch MFQ36480 Elvisp med Tillbehör

Bosch MFQ36480 Elvisp med Tillbehör

Kolla priset hos:

En annan väg att gå är att ta hjälp an en elvisp för att göra pure och barnmat. Det här är en variant som kommer med tillbehör som gör den optimal för att tillverka just barnmat.

Förutom de vanliga tillbehören som kommer med en elvisp är denna variant från Bosch utrustad med en mixerstav som kan monteras på elvispen. Denna kan användas i den avlånga behållaren som medföljer för att få till en fin och härlig pure.

Du får också med en stängd behållare med tillhörande knivar inuti, som en liten matberedare. Denna kan fungera extra bra för att få en blandning med en jämn konsistens och lika stora bitar. Den kan också användas för att hacka ned stora ingredienser till mindre beståndsdelar, innan de hamnar i mixern för att bli pure.

Motorn är kraftfull men tyst, något som är viktigt för de flesta som har små barn i hemmet. 5 olika hastigheter gör dessutom att du själv kan välja hur hårt du vill mixa eller behandla alla de ingredienser som ska bli till barnmat.


Kitchenaid Mini Matberedare

Kitchenaid Mini Matberedare

Kolla priset hos:

Här är en liten matberedare utan ångkokning som kommer kunna vara till stor hjälp om du vill mixa eller göra egen pure till dina barn. Den har en snygg och avskalad, kompakt design som gör att den inte kommer ta speciellt mycket plats i köket.

Du får med ett tillbehör för uppdelning och finfördelning av mat, nämligen en pinne med roterande knivar, likt den som brukar finnas i de flesta matberedare. Detta i kombination med den runda behållare är ett perfekt verktyg för att få till pure, med bitar eller som är helt slät.

Ett plus är den ordentliga volymen på 850 ml. Den gör att du kan laga många omgångar barnmat på samma gång.

Två olika hastigheter gör att du till viss del kan kontrollera hur snabbt maten ska brytas ned. Dessutom finns en pulsfunktion för att få till den där sista finishen och den perfekta konsistensen.

En praktisk droppfunktion gör att du kan tillsätta vätska medan maskinen arbetar. Något som är en stor fördel vid tillverkning av mjuk mat.

Till sist kan också nämnas att alla delar i maskinen kan diskas i maskin. Om du inte är i behov av ångkokning i din barnmatsberedare är det här helt enkelt ett mycket bra alternativ.


Bosch Matberedare MCM3501

Bosch Matberedare MCM3501M

Kolla priset hos:

Vi avslutar guiden med en högkvalitativ matberedare från Bosch. Den kommer med massor av tillbehör som gör att du kan tillverka enormt många olika typer av texturer i din barnmat och dina pureer.

Matberedaren kommer med ett flertal olika knivar. De kan användas för att hacka, strimla, skiva eller helt och hållet mosa ned maten till en fin och slät massa.

En effekt på 800 watt gör att den klarar av det allra mesta. Den ger ett jämnt resultat. Vill du till exempel ha barnmat med lite bitar i kommer du att få mycket jämnstora bitar, utan några som blir för stora och svåra att tugga.

Produkten har mycket goda recensioner. Av nästan 50 lämnade betyg har den fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 möjliga. Att den gör sitt jobb råder det alltså ingen tvekan om.

Du får med olika behållare, en avlång som funkar perfekt som mixer och en bredare som mer används till att hacka, skiva och strimla.

En mycket bra och högkvalitativ matberedare med många olika bra och smarta funktioner helt enkelt. Förutom att vara effektiv och bra för att tillverka barnmat är denna ett oumbärligt verktyg att ha till alla typer av matlagning i köket.


Göra egen barnmat eller köpa färdig på burk?

För den som inte vill göra egen barnmat går det såklart att köpa färdig på burk, eller i mjuk behållare. Men det finns faktiskt många fördelar med att göra all eller delar av barnmaten hemma istället.

Priset

Det blir i stort sett alltid billigare att göra barnmaten hemma. Du kan välja recept med ingredienser som är i säsong just nu och på så sätt komma ned en hel del i pris.

En burk med barnmat kostar såklart inte så mycket. Men att köpa flera stycken varje dag brukar resultera i ganska stora summor i slutet på månaden. Genom att spara in en del av kostnaden på varje burk har du ganska fort tjänat in vad maskinen kostade från början.

Det bli dessutom en del att släpa på och många glasburkar och behållare att lämna till återvinningen.

Kontroll över ingredienserna

Som förälder kan det kännas tryggt att veta vad barnet stoppar i sig. Det handlar inte bara om att undvika farliga ämnen, utan kanske snarare att se till så att ditt barn får i sig tillräckligt av allt det behöver.

Genom att tillverka barnmaten själv har du full koll hela tiden på vad ditt barn får i sig och vilka ingredienser som ingår. Genom att följa smarta recept och guider kan du se till att lägga upp en kost som passar perfekt för små barn.

Du kan hålla nere mängden salt och socker, något som vissa färdiga barnmatsburkar ibland innehåller lite för mycket av. Samtidigt är det viktigt att du själv håller koll på att maten du gör, är tillräckligt mångsidig och innehåller alla näringsämnen som barnet behöver.

Näringsämnen bevaras

Ett stort plus är också att hemlagad barnmat ofta är rik på näringsämnen. När du använder ångkokning av till exempel grönsaker och kött bevaras mycket mer av all näring än genom andra tillagningssätt.

Kräver en del tid

Nackdelen är såklart att det kräver en del tid att tillverka barnmat på egen hand. Även om det inte är så många minuter per portion kan det kännas smidigare att bara plocka på sig burkarna i affären.

Ett tips kan vara att göra mycket på samma gång. På så vis fyller du snabbt frysen eller kylen med färdig barnmat redo att ätas. Om du dessutom väljer en barnmatsberedare med inbyggd upptining kommer du snart märka att det går ganska smidigt att både laga och värma maten till ditt barn och att det inte kostar speceillt mycket tid varje vecka.

Vad är skillnaden på barnmatsberedare och vanliga matberedare?

Den stora skillnaden mellan en barnmatsberedare och en vanlig matberedare är att en barnmatsberedare ofta kommer med en inbyggd ångfunktion. Detta gör att du i maskinen kan ångkoka maten innan den processas ned till en pure.

Att ångkoka maten är ett sätt att tillaga den, ge den en mjuk konsistens, samtidigt som näringsämnen bevaras. Därför är denna metod att föredra när det kommer till just barnmat.

En annan skillnad är att en barnmatsberedare i vissa fall har olika funktioner och inställningar där du kan välja exakt konsistens på purén. Den justerar saker som hastighet och tid för att få en pure med lagom stora bitar eller helt utan bitar. Sådana program och finesser finns för det mesta inte på en vanlig matberedare, där får du manuellt justera konsistensen på det som tillagas.

Kan man använda stavmixer för att göra barnmat?

Det går alldeles utmärkt att använda en stavmixer för att göra barnmat hemma. Det finns dock vissa saker som är bra att tänka på.

Bland annat behöver maten såklart tillagas på förhand, även när det kommer till grönsaker. Detta för att den ska vara mjuk och enkel att få till en slät och fin pure. Att ångkoka grönsakerna är som vi varit inne på ett bra sätt att mjuka upp dem, samtidigt som näringsämnen bevaras.

När grönsakerna är tillagade och ska mixas är det viktigt att tänka på att tillsätta tillräckligt med vatten. En mixer passar bra för att göra en helt slät pure utan bitar i. Se därför till att köra igenom maten ordentligt så att den blir helt jämn.

Kan man använda vanlig matberedare för att göra barnmat?

En matberedare kan också vara ett smidigt verktyg för att få till barnmat hemma. Men även här finns vissa saker som kan vara bra att tänka på.

Se till exempel till att du väljer en modell som har de tillbehör som krävs. En speciell mixerbehållare som kan göra riktigt släta blandningar är bra för dig som vill ha en helt jämn barnmat utan bitar.

Ett plus med en matberedare är att du kan blanda i en stängd behållare utan risk för att det stänker. Den är också för det mesta bra på att göra blandningar med små bitar som är lika stora, vilket är ett plus när man gör barnmat med lite mer textur. Dessutom kan du ofta genom en öppning tillsätta vätska allteftersom, medan maskinen arbetar.

Hur länge håller hemmagjord barnmat?

Hur länge maten kommer att hålla beror såklart på en hel del. En öppnad burk ska gärna förbrukas inom en till två dagar.

Ett tips är därför att inte göra för stora portioner. Förvara maten i burkar som är lagom stora för en portion så minskar risken för att den blir dålig och måste slängas. Det hela beror såklart också en hel del på saker som vilka ingredienser som är i.

I frys kan barnmaten hålla flera månader. Det är därför inga problem att göra mat för lång tid framöver i stora omgångar. Om du hela tiden ser till att använda den mat som legat längst i frysen (datummärk gärna) så är risken oerhört liten att barnmat som fryses in blir för gammal. Det går ju åt i stort sett varje dag  och burkarna brukar därför sällan ligga allt för länge.

Ett bra tips är att packa i burkar som håller helt tätt. När maten fortfarande är varm, ställ burken upp och ned, så bildas ett undertryck som gör att locket sitter fast ännu bättre.

Är det billigare att göra egen barnmat än att köpa färdig?

Det korta svaret på den frågan är ja. Genom att köpa in egna råvaror och laga maten själv kommer du allt som oftast ner en hel del i pris.

Detta kan göra ganska stor skillnad på en månad, eftersom barnen ju äter barnmat flera gånger om dagen för det mesta.

Ett tips är att köpa grönsaker och andra råvaror som är i säsong. På så vis kan du få ett ännu lägre totalpris på barnmaten.

Vi hoppas att den här artikeln varit till nytta och att du lärt dig lite mer om att göra egen barnmat. Med hjälp av listan ovan tror vi att du kan hitta alla verktyg som du behöver för ett lyckat resultat!


Här hittar du fler tips kring mat för barn!