Bästa barnböckerna om att börja skolan 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Skolstarten är en av de absolut största förändringarna i ett litet barns liv och som förälder önskar man mer än något annat att övergången från förskola till förskoleklass ska bli så problemfri som möjligt.

Tips på barnböcker om att gå i skolan

För att förbereda barnet på nya rutiner och en vardag som inte riktigt är lika omhuldad som den man är van vid från förskolan, kan man läsa böcker tillsammans med sin blivande förskoleklassare.

Det finns många fina berättelser om att börja skolan, och vi har valt ut några favoriter som kan vara till hjälp för både barn och föräldrar som ska introduceras i den nya värld som skolan innebär.

Vilken är den bästa barnboken om att börja skolan? Våra favoriter

Vi älskar den personliga barnboken om att börja skolan. Där får du själv fylla i barnets namn, skolans namn och designa utseendet så att den verkligen känns som barnets egen bok!

Vår favorit bland ljudböckerna är Mitt Lyckliga Liv av Rose Lagercrantz. Det är en mycket hyllad bok som gör sig bra som ljudbok!

Vi måste även tipsa om boken Jag ska börja skolan. Det är en samling texter från både kända och mindre kända författare, om skolan och skolstarten. En kul blandning av texter från olika tider!

Scrolla ner för fler tips på temat börja skolan! Se även våra tips på barnböcker om insekter, för nyfikna små naturvetare, eller böcker om bilar för motorintresserade barn!

Recensioner av 12 fina barnböcker om att börja skolan

Här är hela listan på 12 härliga barnböcker som tar upp många av de frågor som barnet kan ha tiden innan skolan ska börja. Alla böcker finns hos de flesta nätbokhandlare, och vissa finns även som ljudbok.

Personlig barnbok om att börja skolan – Ina Victoria Haller

Personlig barnbok om att börja skolan

Kolla priset hos:

  • Välj barnets namn
  • Välj skolans namn
  • Välj barnets utseende och andra detaljer

En riktigt fin bok skriven av psykologen och barnboksförfattaren Ina Victoria Haller. Boken är en uppskattad present till någon som ska börja förskoleklass. Både omslaget och bilderna är inbjudande och lockar hela familjen till läsning. När man beställer boken anger man barnets namn och sedan får man hem en bok där barnet själv är huvudperson.

Boken finns i två storlekar och vid beställningen väljer man även kön, hudfärg, frisyr och hårfärg på barnet och en eller två föräldrar. Berättelsen blir personlig och därmed extra omtyckt av blivande små förskoleklassare. Den passar också bra att läsa för småsyskon som är nyfikna på skolan.

I boken berättas det om olika situationer som skolbarn och föräldrar känner igen eller kan komma att hamna i. Det ställs frågor till barnet, vilket kan underlätta när man som förälder vill skapa en dialog kring tankar och funderingar som barnet bär på. Detta gör att barnet kan känna sig förberedd och trygg när det är dags för skolstart.


Boken om att börja skolan – Helena Bross

Boken om att börja skolan Helena Bross

Kolla priset hos:

Denna bok är skriven av den populära barnboksförfattaren och lågstadieläraren Helena Bross. Den handlar om Isak som ska börja i ettan och både känner sig orolig och förväntansfull. Boken tar upp vardagliga situationer i skolan, allt från idrott och läxor till utflykter och samling. Den är framför allt tänkt som högläsningsbok men kan också läsas av barn som knäckt läskoden.

Denna omtyckta bok låter läsaren bekanta sig med skolan på ett roligt och spännande sätt. Berättelsen är illustrerad av Emma Göthner och bilderna är inbjudande och livfulla. Bland karaktärerna finner vi, förutom Isak, också Gunnar, Leila, Juli och fröken. Det är en bok där små läsare lätt kan identifiera sig med berättelsens personer.

I recensioner beskrivs boken som angelägen och efterlängtad. Den passar förskolebarn i alla åldrar då den även kan ge yngre syskon en inblick i hur det äldre syskonet har det om dagarna. Författaren skriver utifrån egna erfarenheter och har lovordats med beskrivningar som fenomenal och träffsäker.

Lyssna på Boken om att börja skolan gratis som ljudbok (gäller nya kunder):


Mitt lyckliga liv – Rose Lagercrantz

Mitt lyckliga liv – Rose Lagercrantz

Kolla priset hos:

En mycket omtyckt berättelse som beskrivs som den ultimata boken för barn som ska börja eller byta skola. Boken har 143 sidor och rekommenderas för barn mellan 6 och 9 år. Den passar utmärkt som högläsningsbok såväl som för egen läsning för de lite större barnen.

Mitt lyckliga liv är den första delen i Rose Lagercrantz bokserie om Dunne, en flicka som länge längtat efter att få börja skolan. Det som Dunne oroar sig mest över är att hon inte ska hitta kompisar. Det är en oro som många blivande skolbarn och deras föräldrar kan känna igen sig i.

Böckerna om Dunne är illustrerade av Eva Eriksson och beskrivs som äkta, varma och fulla av vänskap och äventyr. Den första boken gavs ut 2010 och serien har uppmärksammats både i Sverige och internationellt, främst för språket och sättet på vilket barns känslor skildras. Denna bok är svår att lägga ifrån sig!

Lyssna på Mitt Lyckliga Liv gratis som ljudbok (gäller nya kunder):


Var är bus-Alfons? – Gunilla Bergström

Var är bus Alfons Gunilla Bergström

Kolla priset hos:

För barn och föräldrar som älskar Alfons Åberg är detta en riktig klassiker och den perfekta boken att läsa tillsammans inför skolstarten. Den handlar nämligen om när Alfons själv ska börja i första klass. Kvällen före första skoldagen är Alfons inte lika busig som han brukar, utan lugn och tyst. Hans pappa blir orolig och undrar vad som är fel.

På ett humoristiskt och lättillgängligt sätt beskriver författaren den oro som både Alfons, hans klasskamrater och fröken i skolan känner. Små läsare kan känna igen sig och få en förståelse för att de inte är ensamma om att uppleva nervositet inför skolstarten.

Böckerna om Alfons är skrivna av Gunilla Bergström och har blivit omåttligt populära bland barn i förskoleåldern. Sättet att berätta och de rika illustrationerna älskas av både barn och vuxna. Alla böckerna i serien lämpar sig utmärkt såväl för högläsning som för den som vill utforska berättelser på egen hand.


Jag ska börja skolan – antologi med flera författare

Jag ska börja skolan

Kolla priset hos:

Äntligen finns det en samling med allt från sånger och historier till härliga bilder och medryckande ramsor för familjer med blivande skolbarn. Denna fyndiga och läsvärda antologi består av 79 sidor och innehåller både korta och långa texter av älskade författare och illustratörer som Lennart Hellsing, Hanna Granlund, Jens Ahlbom och Filippa Widlund.

Boken tar upp det mesta som har med skolan att göra, och här kan man läsa om att knäcka läskoden, vad som händer på rasten och hur första skoldagen kan se ut. Genom att läsa tillsammans får man många tillfällen att prata om sådant som barnet undrar och oroar sig över när det gäller skolstarten.

Boken är en uppskattad och prisvärd present till egna eller andras barn. Det finns något för alla i den och man kan välja ut sådant som är aktuellt för barnet. Den beskrivs en som en perfekt bok att läsa vid läggdags och många barn och föräldrar älskar den!


Den dag du börjar – Jacqueline Woodson

Den dag du börjar Jacqueline Woodson

Kolla priset hos:

En prisbelönt och oerhört omtyckt berättelse som både innehåller glädje och smärta. Den är skriven av den amerikanska barn- och ungdomsförfattaren Jacqueline Woodson och är en rikt illustrerad bilderbok som handlar om Angelina. Hon är en ängslig flicka som oroar sig över att inte ha något spännande att berätta för klassen efter sommarlovet.

I denna bok behandlas viktiga ämnen som utanförskap och gemenskap. Många barn i skolåldern kan identifiera sig med bokens huvudperson och känna igen känslan av att vara annorlunda och inte passa in. Berättelsen är en utmärkt ingång till diskussioner om inkludering och att våga vara den man är.

Boken känns modern och aktuell. Den har fått fina recensioner och beskrivs som vacker, känslig och viktig. Den lämpar sig utmärkt för högläsning och kan väcka många funderingar hos både barn och vuxna. En mycket angelägen bok som man gärna läser igen och igen!


Bockarna Bruse börjar skolan – Bjørn Rørvik och Gry Moursund

Bockarna Bruse börjar skolan

Kolla priset hos:

Denna fantastiskt humoristiska och väl genomarbetade bok beskrivs som en riktig fullträff och är översatt till svenska av populära Pija Lindenbaum. Den handlar om när bockarna Bruse får ett brev från rektorn och bestämmer sig för att ge skolan en chans eftersom de inte är speciellt bra på att läsa eller räkna. Vem rektorn är blir minst sagt en överraskning!

Boken rekommenderas för barn mellan 3 och 6 år men kan även uppskattas av äldre barn då illustrationerna är levande och skickligt gjorda och kan väcka lusten till många intressanta diskussioner. För den som är orolig inför skolstarten kan denna bok vara en lättsam ingång till samtal om sådant som barnet funderar över.

I recensioner omnämns boken framför allt som rolig men även upprorisk, spännande och annorlunda. Många föräldrar berättar att boken blivit en favorit som barnen aldrig tröttnar på att höra. En modern version av den gamla sagan som läsaren sent ska glömma!

Lyssna på Bockarna Bruse börjar skolan gratis som ljudbok (gäller nya kunder):


Nina börjar skolan – Emi Gunér

Nina börjar skolan

Kolla priset hos:

Böckerna om Nina är en serie kapitelböcker skrivna av Emi Gunér och illustrerade av Loka Kanarp. De kan läsas fristående men för barn som ska börja skolan passar andra och tredje boken speciellt bra. Gunér har inspirerats av andra kända barnboksförfattare och även av sin egen dotter. Boken om när Nina börjar i förskoleklass beskriver trovärdigt och träffsäkert en sexårings vardag.

Nina har längtat efter att börja skolan så länge hon kan minnas. Ändå är första skoldagen pirrig. Läsaren får följa huvudpersonen under hela första terminen och boken tar upp olika ämnen som är aktuella och som många blivande förskoleklassare och deras föräldrar funderar över.

Denna bok lämpar sig utmärkt för högläsning tillsammans med barnet eller klassen. Kapitlen är lagom långa och uppmuntrar till samtal om hur barnet själv tycker och tänker kring olika situationer. Omslaget är inbjudande och på nätet finns det dessutom gratis extramaterial för lärare och föräldrar.

Lyssna på Nina börjar skolan gratis som ljudbok (gäller nya kunder):


En ettas dagbok – Viveca Lärn

En ettas dagbok

Kolla priset hos:

Boken är skriven av Viveca Lärn, en författare och journalist som gett ut över 40 barnböcker. Hennes böcker har översatts till många språk och hon har bland annat fått det eftertraktade Astrid Lindgren-priset. Mimmi är en av Lärns mest omtyckta barnbokskaraktärer men böckerna om henne kan behöva granskas ur ett genusperspektiv då de skrevs redan under 80-talet.

Trots detta älskas böckerna av både unga och gamla. I boken om när Mimmi börjar ettan får läsaren följa klassen under hela skolåret genom huvudpersonens dagboksanteckningar. Förutom Mimmi får man bekanta sig med den arga vaktmästaren, den snälla fröken och Roberta som går i trean och är släkt med kungen.

Boken innehåller många ämnen och situationer som går att diskutera med den blivande skoleleven. Den är 122 sidor lång och illustrerad i svartvitt av Eva Eriksson. Serien rekommenderas från 6 års ålder, både till bokslukare som läser på egen hand och som högläsningsbok.


Ninna och stormskolan – Matilda Ruta

Ninna och stormskolan

Kolla priset hos:

Denna omtyckta bilderbok rekommenderas till alla som ska börja skolan och deras föräldrar. Den handlar om Ninna som ska börja i förskoleklass. Boken är skriven av Matilda Ruta som både är formgivare, konstnär och tecknare och som skriver med ett språk som av många omnämns som träffsäkert och trovärdigt.

Boken upplevs både modern och aktuell. Den innehåller viktiga men lättillgängliga funderingar och tar död på många fördomar på ett enkelt och självklart sätt. Ninnas fröken är en gubbe och många hudfärger representeras i boken. Illustrationerna är fantastiska och kreativa, och både barn och vuxna brukar ha svårt att slita sig från läsningen.

Ninna och stormskolan har 122 sidor och rekommenderad läsålder är 6-9 år. Den lämpar sig särskilt väl för högläsning då den tar upp angelägna ämnen som exempelvis utanförskap. Den uppmuntrar till diskussioner och kan hjälpa barn som annars har svårt att sätta ord på stora tankar och känslor.


Pelle Svanslös börjar skolan – Åsa och Michael Rönn

Pelle Svanslös börjar skolan

Kolla priset hos:

Många är de föräldrar som minns Gösta Knutssons böcker om katten Pelle Svanslös från sin egen barndom. Nu finns några av berättelserna i modern tappning där katterna till och med går på förskola, eller ”kattis” som det heter när man är katt. Böckerna är skrivna av författarparet Åsa och Michael Rönn, som själva vuxit upp med historierna om Pelle, Måns och de andra katterna.

I den här fina bilderboken med illustrationer av Ingrid Flygare är det Måns som startar skola för Uppsalas katter. Hans kusin Konrad utses till lärare och Pelle Svanslös är mycket förväntansfull inför sin skolstart. Men inget blir som han tänkt sig och som vanligt blir Pelle mobbad för att han saknar svans.

Boken innehåller fina bilder och rekommenderas för barn mellan 3 och 6 år. Handlingen inbjuder till samtal kring olika situationer som kan uppstå på rasten eller i klassrummet, oavsett om man är katt eller liten förskoleklassare. En bok som gillas av såväl barn som vuxna!

Lyssna på Pelle Svanslös börjar skolan gratis som ljudbok (gäller nya kunder):


Sillen börjar skolan – Anna Ehring

Sillen börjar skolan

Kolla priset hos:

I den här boken får vi lära känna Hugo ”Sillen” Ström, en sexåring som ska börja förskoleklass och har med sig sin farfar till uppropet. Dagen börjar med att Hugo får skämmas inför sina klasskamrater när fröken ropar upp honom, och när klassen fnissar vill han gå hem. Som tur är övertalar farfar honom att stanna.

Boken är skriven av Anna Ehring och illustrerad av Moa Graaf. Efter utgivningen blev den snabbt populär bland både barn och vuxna. I recensioner beskrivs boken som en varm, humoristisk och lagom lång berättelse där händelser och känslor skildras med stor inlevelse. Särskilt uppskattad är denna bok för att den har en känslig och tänkande pojke i huvudrollen.

Sillen börjar skolan är en angelägen och modern bok som lämpar sig utmärkt för läsning tillsammans med barn, antingen hemma eller i skolan. Boken innehåller mycket att diskutera och fundera över, och kan vara till hjälp för små barn som vill sätta ord på känslor och tankar.

Lyssna på Sillen börjar skolan gratis som ljudbok (gäller nya kunder):


Se fler tips på barnböcker, till exempel fotbollsböcker eller böcker om hästar!