Bästa barnböckerna om kroppen 2024: fakta och skönlitteratur för små och stora barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barns frågor och funderingar kring kroppen startar redan vid tidig ålder och utvecklas och förändras över tiden. Det ligger i barns natur att vara vetgiriga och undra över hur något så fantastiskt och komplext som vår kropp faktiskt fungerar. Extra spännande blir det eftersom det mesta försiggår utan att vi har insyn – nämligen under huden. Här är våra tips på bästa barnböckerna om kroppen!

Barn läser en barnbok om kroppen

Vilka är de bästa barnböckerna om kroppen?

Bästa faktaboken om kroppen är Så funkar det: kroppen inifrån och ut. Det är en väldigt detaljerad och tydlig barnbok med rik, men enkel fakta med fantastiska bilder.

Så funkar det kroppen inifrån och ut

Om du vill ha digitala böcker, måste vi tipsa om Lylli – en ljudbokstjänst för barn. Där kan barn både läsa och lyssna på massor av kända barnböcker. Gratis att prova och mycket bra för lästräningen att lyssna och följa med i texten själv!

Lylli Logo

Bäst för större barn är Hjärnstark Junior. Det är en barnanpassad version av Anders Hansens storsäljare, som på ett tydligt sätt förklarar vikten av att röra på kroppen. Starkt rekommenderad läsning för alla barn i låg- och mellanstadiet!

Hjärnstark junior smartare, gladare, starkare

En unik och väldigt engagerande faktabok för lite yngre barn är Titta in i kroppen. Den har flikar som barnet viker upp och innehåller spännande fakta och bilder kring kroppen och dess funktioner.

Titta in i kroppen

Läs vidare för att se ännu fler fantastiskt fina böcker om människokroppen, både för små och stora barn! Se även våra förslag på de bästa nätbutikerna för böcker, eller bra barnböcker om att börja i skolan!

Recensioner av 14 fina barnböcker om kroppen

Nedan har vi recenserat 14 olika böcker för olika åldrar som berör alltifrån hur kroppen fungerar och hur man stärker sin hjärna till vad som händer i kropp och knopp när man kommer i puberteten. Även viktiga ämnen som kroppspositivism, olikheter och integritet behandlas i en del av böckerna vilket kan användas som utgångspunkt för samtal och diskussion. 

Så funkar det: kroppen inifrån och ut

Så funkar det kroppen inifrån och ut

Kolla priset hos:

Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta
Författare:Mats Wänblad

Så funkar det: kroppen inifrån och ut är en genomarbetad och allmänbildande bok om kroppen och dess funktion. Denna barnbok om hundra sidor är fullproppad med spännande, intressant och viktig kunskap, mycket som man faktiskt inte kan googla sig till. 

Mats Wänblad förklarar hur vår kropp fungerar på ett underhållande och finurligt sätt och vi får lära oss allt från hur kroppen är uppbyggd och hur vårt matsmältningssystem fungerar till forskning och hur kroppen kan komma att se ut i framtiden. Denna barnbok tar också upp känsliga ämnen, som avsnittet om “livet från vaggan till graven” där döden avhandlas. Man får också lära sig om hälsa, motion, sjukdomar och dess behandlingsmetoder.

Denna faktabok har en underhållande och ofta humoristisk ton och illustrationerna är informativa och pedagogiska.

Mats Wänblad är en hyllad och erfaren barnboksförfattare som främst riktat in sig på fakta-och bilderböcker. Så funkar det: kroppen inifrån och ut ges ut i samarbete med Nobelmuseet som har faktagranskat både text och bild.


Hjärnstark junior: smartare, gladare, starkare

Hjärnstark junior smartare, gladare, starkare

Kolla priset hos:

Läsålder:9-12 år
Genre:Fakta
Författare:Anders Hansen och Mats Wänblad

Denna bok fokuserar på hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan och får oss att må och prestera bättre. Vi får lära oss hur bland annat koncentration, mående och sömn förbättras när vi rör på oss. 

Läsaren inspireras till mer rörelse för ett gladare, starkare och smartare liv, utan floskler och klichéer. Istället får vi lära oss hur hjärnan fungerar rent fysiskt och varför kropp och knopp gynnas av fysisk aktivitet. 

Hjärnstark junior: smartare, gladare, starkare är en version av Anders Hansens prisbelönta bok Hjärnstark från 2016. I junior-versionen har Anders Hansen, tillsammans med barnboksförfattaren Mats Wänblad, plockat russinen ur kakan och anpassat innehållet för en yngre målgrupp. 

Hjärnstark Junior varken stigmatiserar eller svartmålar och fokuserar på hjärnan som en del av kroppen som behöver sin beskärda del av träning. Detta är en bra och viktig bok som på ett odramatiskt och lärorikt sätt förklarar vikten av ett aktivt liv och lämpar sig extra bra för barn som ofta sitter fastklistrad framför datorn. 


Titta in i kroppen

Titta in i kroppen

Kolla priset hos:

Läsålder:4-6 år
Genre:Faktabok med flikar
Författare:Katie Dynes

Det här är en unik faktabok för barn med spännande flikar som kan vikas upp så att barnet kan undersöka vad som gömmer sig inuti kroppen. Det kan både vara intressant och lite obehagligt att tänka på alla delar som rör sig och arbetar där inne. Katie Dynes bok är väldigt lärorik och tydligt pedagogiskt upplagd.

Titta in i kroppen har massor av spännande fakta med som både barn och vuxna brukar förundras över, till exempel hur många ben vi har i kroppen, eller att en så stor del av oss faktiskt består av vatten.

Det här är en perfekt bok för barn i förskoleåldern, och upplevs bäst tillsammans med barnet. Barnet öppnar flikar och du läser om kroppen. Det är ett väldigt kul sätt att närma sig böckernas värld som tydligt engagerar även de unga läsarna som inte knäckt läskoden ännu.

Titta in i kroppen är en toppenbok som med tydliga illustrationer och lagom långa faktadelar, förklarar många intressanta och viktiga fakta om människokroppen för barn. Varmt rekommenderad för barn omkring 4-6 år!


Bebbe och fina kroppen

Bebbe och fina kroppen

Kolla priset hos:

Läsålder:0-3 år
Genre:Fakta/Skönlitteratur
Författare:Mervi Lindman

Bebbe och fina kroppen är en bok för de allra minsta som på ett lättsamt och roligt sätt hjälper till att upptäcka kroppen och dess olika delar. Tänk att man kan se precis allting med sina ögon! Och att små tår som kan vara kittliga! Och att man har fötter som kan springa!

Illustrationerna i boken är dynamiska och ansiktsuttrycken är fyllda av tokig mimik. Även situationerna som uppstår i boken är lustiga och drastiska – allt för att uppmuntra till nyfikenhet och interaktion kring det som sker. Bebbe och fina kroppen är en utmärkt bok för att titta, peka, skratta och lära sig om kroppen på ett lekfullt och okomplicerat sätt. 

Författaren Mervi Lindman är en erkänd barnboksförfattare och Bebbe-serien har seglat upp som en stor barnboksfavorit. Hon är fenomenal på att förmedla humor, fyndighet och starka känslor i sina illustrationer. Bebbe och fina kroppen är väl värd att läsa för de små barnen som brukar tycka mycket om dessa fina små berättelser.


Hela fina jag

Hela Fina Jag

Kolla priset hos:

Läsålder:0-3 år
Genre:Fakta/Skönlitteratur
Författare:Hanna Albrektson

Hela fina jag är en lekfull och busig barnbok som lämpar sig för de allra minsta. Vi får lära känna kroppen, kroppsdel för kroppsdel, på ett roligt och lättsamt sätt kombinerat med flera finurliga funktioner. 

Boken avslutas genom att munnen säger “gäsp” och det sista uppslaget visar ett sovande barn där man säger god natt till alla kroppsdelar man har fått bekanta sig med. Denna fiffiga avslutning gör att Hela fina jag lämpar sig perfekt som godnattsaga. 

Denna bok är en fin och lekfull introduktion till kroppsmedvetenhet, och genomsyras av en subtil påminnelse om att kroppen är både rolig och fin. Boken är dessutom tålig och tillverkad i tuggvänlig kartong. 

Hanna Albrektsson är en uppskattad barnboksförfattare som riktat in sig på ålderskategorin 0-3 år. 


Min mamma är en tiger

Min mamma är en tiger

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Skönlitteratur
Författare:Kate Claxton, Angela Mayers

Eliza påstår att hennes mamma är en tiger – men utan både svans och vassa klor och inte heller bor hon i djungeln med de andra tigrarna. Men vad är det då som gör att Eliza ser sin mamma som en tiger?

Språket i boken är glatt och lättsamt och kombineras av charmiga och luftiga illustrationer i härliga färger. Tack vare berättandet i skönlitterär form så förmedlas budskapet på ett naturligt sätt som också ger kontext och illustrationerna har respresentation gällande såväl form och utseende som hudfärg. 

Min mamma är en tiger är en fin och innerlig berättelse som avdramatiserar våra kroppsliga olikheter och hjälper oss att se på oss själva ur ett barns ärliga och fantasifulla perspektiv. En modern och viktig samtidsskildring som lämnar en varm och mjuk känsla inombords.

Min mamma är en tiger utgör Kate Claxtons barnboksdebut och boken har blivit hyllad internationellt.


Den här kroppen

Den här kroppen

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Skönlitteratur
Författare:Anya Winqvist

Genom rimmande verser och fina illustrationer i dova pastelltoner får vi bekanta oss med olika kroppar i olika situationer. Vi får möta kroppar som tillhör både barn och vuxna, kroppar som växer, kroppar som sitter i rullstol och kroppar som lär sig läsa – helt enkelt kroppar som hjälper oss att leva det liv vi lever. 

Den här kroppen är en varm och fin kroppspositiv skildring som på ett naturligt och avdramatiserat sätt belyser våra olikheter. Den uppmuntrar till självacceptans men påminner också det viktiga i att respektera andra människor. Bland karaktärerna finns även bra representation gällande etnicitet och funktionsvariation.

Anya Winqvist har länge verkat i den digitala barnvärlden i både Sverige och Danmark och har bland annat arbetat med Bolibompa. Den här kroppen är hennes debut som bilderboksförfattare och illustratör.


Lilla kroppsskolan

Lilla kroppsskolan

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Skönlitteratur
Författare:Ewa Malmborg, Hanna Granlund

Lilla kroppsskolan börjar med att Otto ramlar och slår i huvudet så att han behöver uppsöka sjukhus. Väl på sjukhuset och det visar sig att han fått hjärnskakning och dessutom har han ett stort sår i pannan som behöver sys. Vi får följa med när Otto blir omhändertagen av doktorn och denna händelse resulterar i att både Otto och hans syster Malla börjar ställa en massa frågor om kroppen och hur den fungerar.

Lilla kroppsskolan är en perfekt blandning av fakta och skönlitteratur som på ett naturligt sätt besvarar frågor och funderingar kring kroppen. Bokens illustrationer är oerhört fina och detaljrika och varje uppslag innehåller spännande detaljer. 

Ewa Malmborg är en hyllad barnboksförfattare som har dedikerat sitt yrkesverksamma liv åt läromedel och faktaböcker för barn. Illustratören Hanna Granlund är ett relativt nytt stjärnskott på tecknarhimlen men har redan hunnit med att illustrera ett 30-tal böcker. 


Bak och fram: om kroppen

Bak och fram om kroppen

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Skönlitteratur
Författare:Anna Fiske

I bak och fram: om kroppen får vi möta olika kroppar i olika färger. Vi får bekanta oss med stora kroppar och små kroppar och kroppar som är både raka och krokiga. Det är en interaktiv bok där man får gissa vem som är gammal och vem som är ung och var på kroppen det växer skägg och hår. 

Bak och fram genomsyras av budskapet att man har bestämmanderätt över sin egen kropp och behandlar viktiga frågor om integritet och var och hur andra får ta på ens kropp. 

Texterna är lättlästa och upplysande och illustrationerna är såväl roliga och charmiga som informativa, detaljerade och inkluderande. Bak och fram kan med fördel användas som utgångspunkt för samtal om kropp, olikheter och integritet.

Anna Fiske är en prisbelönt barnboksförfattare, illustratör, bildkonstnär och serietecknare som blivit tilldelad både priser och utmärkelser för sitt nytänkande arbete inom barnbokskategorin. 


Lätta fakta om kroppen

Lätta fakta om kroppen

Kolla priset hos:

Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta
Författare:Stephanie Turnbull

Lätta fakta om kroppen är en perfekt bok för nyfikna och vetgiriga barn som vill veta mer om hur kroppen fungerar. Hur ser vi ut inuti? Och varför har vi hjärta och lungor? Hur fungerar syn och hörsel och varför är de vita blodkropparna så viktiga för kroppens funktion?

Fakta blandas blandas med fotografier, diagram och illustrationer för att på bästa sätt förklara hur olika delar och organ fungerar. Lätta fakta om kroppen är en utmärkt introduktion till att lära sig mer om kroppen och förstå dess funktioner. 

Lätta faktaserien är en flirt till barn som vill lära sig mer om ett särskilt kunskapsområde på ett roligt och lättbegripligt vis. Vill man läsa mer av Stephanie Turnbull så finns över 50 olika spännande ämnen tillgängliga i hennes Lätta faktaserien.


Lätta fakta om mat & kropp

Lätta fakta om mat & kropp

Kolla priset hos:

Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta
Författare:Stephanie Turnbull

Varför behöver vi mat och varför är det viktigt för våra kroppar? Vad händer inuti oss när vi äter? Och vad ska vi äta för att bli friska och starka? Vilken typ av mat mår vi bra av och vad gör den med våra kroppar? Lätta fakta om mat & kropp besvarar dessa frågor på ett lättsamt och pedagogiskt sätt i kombination i en perfekt mix av fakta och bilder.

Boken kan med fördel läsas för kräsna och matvägrande barn för att på ett pedagogiskt och icke skuldbeläggande sätt förklara varför mat är så viktigt för oss. Många gånger tjatar och trugar vi utan att barnet faktiskt förstår vilken superkraft mat faktiskt är. 

Lätta faktaserien är en flirt till barn som vill lära sig mer om ett särskilt kunskapsområde på ett roligt och lättbegripligt vis. Lätta fakta om mat & kropp är uppföljaren till Lätt fakta om kroppen som blivit en av de mest populära böckerna i hela serien. 


En resa genom kroppen

En resa genom kroppen

Kolla priset hos:

Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta
Författare:Steve Parker

Läsaren bjuds in på en resa genom människokroppen, genom syre som går ner i hjärta och lungor och med maten som passerar genom tarmar och magsäck. Frågor som “hur fungerar jag?” och “hur tar jag hand om min kropp?” besvaras på ett pedagogiskt sätt med finurliga liknelser. 

I En resa genom kroppen får vi möta människor från hela världen, även om de flesta är vita, och utan att författaren resonerar kring det i text så får vi se att vi alla ser likadana ut inombords. Just att vår kropp ser likadan ut på insidan oavsett varifrån vi kommer är en fin och viktig insikt att ta med sig från denna läsupplevelse.

De roliga illustrationerna gör det lätt att ta till sig informationen och bokens omslag kan vecklas ut till en plansch föreställande människokroppen och dess olika funktioner – perfekt för att fräscha upp minnet då och då. 

Steve Parker har gett ut över 300(!) populärvetenskapliga böcker för både barn och vuxna och illustratören John Haslam är en hyllad tecknare som bland annat serietecknat för Disney. 


Stora boken om kropp & knopp: allt om kroppen, känslor och puberteten

Stora boken om kropp & knopp allt om kroppen, känslor och puberteten

Kolla priset hos:

Läsålder:9-12 år
Genre:Fakta/Skönlitteratur
Författare:Lukas Björkman

“Hur vet man att man är i puberteten? Hur använder man tampong och andra mensskydd? Är min snopp normal? Jag är kär, hur kan jag visa det? Hjälp, mina föräldrar bara tjatar!” 

Kamratpostens läsare har under flera generationer förlitat sig på experterna i frågespalten “Kropp & Knopp”, forumet för de frågor man inte vågar ställa till någon annan. De flesta frågor handlar om kroppen och puberteten men även andra små och stora frågor, som växer fram när börjar utvecklas från barn till tonåring, besvaras.

I Stora boken om knopp & kropp har KP:s chefredaktör Lukas Björkman samlat ihop det mesta och bästa genom åren och publicerat dessa frågor i en och samma bok. Detta är fin och trygg bok i ett välkänt format som lugnt och koncist besvarar konkreta frågor som kan uppstå när man befinner sig i gränslandet mellan barn och tonåring. 

Boken är dock inte enbart utformad i frågor och svar utan består också av reportage, en pubertetsordlista från A till Ö och kapitel som “Allt om snoppar och “Massor om mens”. Dessutom har några av Sveriges främsta illustratörer tecknat de talande bilderna som går att finna i Stora boken om kropp & knopp.


Stora boken om människokroppen

Stora boken om människokroppen

Kolla priset hos:

Läsålder:9-12 år
Genre:Fakta
Författare:Lisa Gillespie

Stora boken om människokroppen är en färgstark och detaljerad faktabok om människans anatomi med praktfulla och detaljerade bilder i 3D-effekt. De häftiga bilderna ackompanjeras naturligtvis av fakta som täcker allt man vill veta om människokroppen, från topp till tå. 

Detta är ett spännande och heltäckande uppslagsverk som tar oss med på en resa under skinnet på vår otroliga kropp. Stora boken om människokroppen passar utmärkt för det vetgiriga barnet som framförallt tilltalas av bilder och har en visuell inlärningsförmåga.

Lisa Gillespie är en välkänd barnboksförfattare som specialiserat sig på fakta- och vetenskapslitteratur för barn. 


Vi har många artiklar om barnböcker som du kanske skulle gilla, till exempel om fotboll, dinosaurier, eller om rymden!