Bästa barnböckerna om hästar 2022: Favoriterna för hästälskare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hästar är fantastiska djur. Många barn drömmer om att någon gång ha en alldeles egen häst att sköta om och rida på. Självklart är hästar även stora i barnböckernas värld. Här tipsar vi om några av de allra bästa hästböckerna för barn!

Boktips barnböcker om hästar

Vilken hästbok är bäst för barn?

Våra favoritserier för barn i låg- till mellanstadieåldern som gärna läser själv, är serien om Sigge och den populära serien om Ödesryttarna, känd från spelet Star Stable.

Som högläsningsböcker älskar vi Illustrerade sagor om hästar och ponnyer för barn i skolåldern, och Tio vilda hästar att läsa högt för de små.

Bästa faktaboken om hästar för barn är Den otroliga boken om hästar. Den är full av fina bilder och spännande, lagom fördjupande texter.

Se även vår artikel där vi går igenom de bästa bokhandlarna på nätet!

Recensioner av barnböcker och bokserier om hästar

Här kommer en närmare titt på många olika böcker och bokserier som kretsar kring hästar.

Barn som gillar hästböcker gillar ofta att pyssla. Se våra tips på pyssellådor, med flera kul hästpyssel!

Bokserien om Hallon

Bokserie om Hallon

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Erika Eklund Wilson
Genre: Skönlitteratur

Bokserien handlar om de två vännerna Tyra och Lisa och Tyras vackra fjordhäst Hallon. Böckerna är skrivna på ett sätt som gör det lätt för nybörjarläsare att ta sig igenom. När man är färdig med en bok vill man genast börja på en ny.

Vi får bland annat läsa om när tjejerna ledde ut Hallon på gatan även fast de vet att de inte får göra det. Vad händer då? Jo Hallon smiter. Eller en annan gång när Tyra och Lisa ville köpa en present åt Hallon. För att få ihop pengar till presenten så låter de småbarn rida på Hallon för 20 kronor per runda. Men medan flickorna räknar pengarna så smiter Hallon. Hallon är en väldigt busig häst.

Några böcker ur bokserien om Hallon är:

 • Kalas med Hallon
 • Pinsamt Hallon
 • Hallon på cirkus.
 • Lucia med Hallon
 • Hallon på cirkus
 • Hallon och Svarta katten
 • Dumma Hallon
 • Klumpiga Hallon

Ödesryttarna – Böckerna från Star Stable-serien

Ödesryttarna - Böckerna från Star Stable-serien

Kolla priset hos:

Läsålder: 9-12 år
Författare:Helena Dahlgren
Genre: Skönlitteratur

Provlyssna på ljudböckerna gratis hos:

Anne, Lisa, Linda och Alex är de fyra ödesryttarna. Tillsammans med sina hästar försvarar de ön Jorvik mot ondska. Så säger i alla fall legenderna. I dessa böcker som är baserade på spelet Star Stable får vi följa med till den paradisiska ön Jorvik.

Jorvik är en magisk plats för alla hästälskare men under ytan döljer sig uråldriga onda krafter. Lisa och hennes vänner ska snart bli varse detta. Lisa kommer till Jorvik med sin pappa då han fått jobb på en oljerigg.

Lisa träffar nya vänner och hästintresset blossar upp och får nytt liv men ganska snart så visar det sig att allt inte står rätt till på ön Jorvik. Lisa dras snart in i en kamp mellan onda och goda krafter. Krafter som vill styra ön och människorna som bor här.

Det finns flera böcker i serien, bland annat:

 • Jorvik kallar
 • Legenden vaknar
 • Mörkret faller
 • Skuggor över Jorvik
 • Spökhistorier från Jorvik

Lätta fakta om hästar och ponnyer

Lätta fakta om hästar och ponnyer

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Anna Milbourne
Genre: Fakta

Lätta fakta om hästar och ponnyer är en 31 sidor lång bok där lättläst fakta om hästar presenteras på ett pedagogiskt och intressant sätt.

Hur gammal är ett föl när den lär sig att gå till exempel? Man kan ju lätt tro att hästbebisar precis som människans bebisar bara kan ligga ner och äta mjölk från mamman sina första månader. Man får lära sig nyttiga saker kring hur man sköter om en häst och vilka behov hästen har, som man som ägare måste tillgodose för att hästen ska må bra. Samt hur man tränar en häst för att uppnå de mål man uppsatt för sig själv och hästen. 

Vad gör hästen när den blir arg? Det kan ju vara en av de första och viktigaste sakerna man bör lära sig innan man kastar sig in i häst och ridvärlden. Att tidigt lära sig känna igen hästens tecken på irritation är en livräddande kunskap när man ska samspela med dessa fantastiska och stora djur.


Bokserien om Sigge

Bokserien om Sigge av Lin Hallberg

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Lin Hallberg
Genre: Skönlitteratur

Ljudböckerna och e-böcker om Sigge finns hos:

BUS-serien (Brobyungarnas shettisar), är en bokserie som utspelar sig på det mysiga shettisstallet i Broby. Stallet drivs av Ingela, som är väldens bästa och underbaraste ridlärare. I stallet får vi möta den lilla shettisen Sigge och de andra hästarna. Det finns i skrivande stund 20 böcker om Sigge och de andra hästarna på det mysiga shettisstallet i Broby.

I den första boken om Sigge så ska flickan Elina, som precis börjat i 2an äntligen få börja rida. Vi får för följa Elina och hennes kompisar till stallet i Broby och träffa Ingela och hästarna. När Elina får syn på Sigge så är det blixtförälskelse vid första ögonkast! Men något är fel, Sigge verkar inte riktigt pigg.

Den femte boken i serien är en mysig vintersaga där pojkarna Eric och Simon inte kan få nog av sin mammas berättelser om deras shettisar Sam och Sigge. Eric och Simon gör sig redo för att få höra sin favoritsaga. Den om när familjen och shettisarna firade sin första jul i Sverige.

Böckerna om Sigge är otroligt populära och författaren Lin Hallberg är både kunnig och hästintresserad, vilket verkligen märks i de detaljrika och fina texterna om hästarna.


Bokserien om Märta

Märta hästböcker Erika Eklund Wilson

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Erika Eklund Wilson
Genre: Skönlitteratur

Ljudböckerna och e-böcker om Märta finns hos:

Boken ”Märta börjar rida” är den första boken i bokserien om Märta. Det finns i skrivande stund 18 böcker om den hästtokiga tjejen Märta.

Märta är en väldigt hästintresserad tjej som äntligen ska få börja rida. Det som kanske särskiljer Märsta från andra hästtjejer i stallet är att Märta är fullkomligt livrädd för hästarna. Hennes brinnande intresse för hästar drar henne trots detta mot stallet och hästvärlden. Det blir väldigt humoristiskt många gånger och det otroligt välskrivna och roliga böcker. Böckerna är utformade så att barn i 6-9 årsåldern lätt ska kunna läsa dem själva.

Genom serien så får vi stöta på många roliga situationer och dilemman som Märta hamnar i. I den tredje boken om Märta så ska gänget iväg på hopptävling. ”Man får inte vara rädd av sig” skriver Märta i sin alldeles egna hästtidning ”Gnägg”. Men rädd för hästar, det är ju just vad Märta är.


Serien om stallet Lyckan

Stallet Lyckan populära hästböcker

Kolla priset hos:

Läsålder: 9-12 år
Författare:Anna Hansson
Genre: Skönlitteratur

Denna bokserie utspelar sig på stallet Lyckan och handlar om vänskapen mellan de två ganska så olika tjejerna Moa och Lina. I den första boken så ska hela ridgruppen sova över i stallet. För Lina som är väldigt mörkrädd så känns inte detta så kul, hon tänker absolut inte åka dit. Även fast hon inte vill ljuga för Moa så säger hon att hon ska resa bort.

I den sista boken är Lina så förtvivlad, hennes älsklingshäst Gullan ska flytta från stallet. Det finns inget som kan trösta henne. När dagen är kommen åker Moa och Lina till stallet Lyckan för att ta ett sista farväl av Gullan. Men när köparen kommer så visar det sig att det är, Linas pappa. Äntligen ska Lina få en egen häst och inte vilken häst som helst utan Gullan, hennes absoluta favorithäst i hela världen.

Böckerna i bokserien Stallet Lyckan:

 • En natt i stallet
 • En häst på rymmen
 • Ett hopp för stallet
 • En ny häst i stallet
 • En lång väg från stallet
 • En överraskning i stallet

Den otroliga boken om hästar

Den otroliga boken om hästar

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Tom Jackson, Diana Ferguson
Genre: Fakta

I denna faktabok får vi bekanta oss, lära känna och fördjupa oss i det fantastiska djuret hästen. Hästen har stått människan nära i tusentals år. Både för arbete och för rent nöje. Hästen har ju, främst historiskt sett möjliggjort massvis med saker som skulle bli väldigt svåra, för att inte säga omöjligt för människan att klara av på egen hand.

Olika hästraser presenteras på ett utförligt sätt. Vi får bland annat möta den lilla Shetlandsponnyn och den graciösa Lippizanern. Vi får se kontrasterna som finns mellan hästraserna genom ett möte med den lilla 50 cm höga Falabellan och den majestätiska, nästan 2 meter höga Shirehästen.

Den otroliga boken om hästar är den sjunde boken i den populära bokserien om djur. Tidigare utgivna böcker i serien:

 • Den otroliga boken om djur
 • Den otroliga boken om dinosaurier
 • Den otroliga boken om havets djur
 • Den otroliga boken om reptiler och groddjur
 • Den otroliga boken om farliga djur
 • Den otroliga boken om hotade djur

Tio vilda hästar, en räknesaga

Tio vilda hästar, en räknesaga

Kolla priset hos:

Läsålder: 3-6 år
Författare:Grethe Rottböll
Genre: Skönlitteratur

Finns som e-bok + ljud hos:

En fantastisk räknesaga skriven i vers. Den handlar om att man har roligt tillsammans med andra. Det börjar med tio vilda hästar.

”Tio vilda hästar
satt och hängde i en ek
En blev kvar bland grenarna
när de andra bytte lek”

För varje vers så försvinner en häst av olika anledningar. Tillslut så finns det bara en enda vild häst kvar.

”Den enda vilda hästen
var inte lycklig alls
Som en stor och taggig fotboll
satt gråten i hans hals”

Som tur är så tar inte sagan slut här, utan här vänder det och verserna börjar istället hämta tillbaka en häst per vers, till alla tio hästar är samlade igen. Detta brukar vara en väldigt omtyckt bok bland barn i förskoleåldern. Den är lärande men har samtidigt ett tempo i verserna som barnen glatt rycks med i. I takt med att verserna fastnar så har man räknetalen i rätt ordning och kan hämta från minnet längre fram.


Tio vilda hästar till toppen

Tio vilda hästar till toppen

Kolla priset hos:

Läsålder: 3-6 år
Författare:Grethe Rottböll, Lisen Adbåge
Genre: Skönlitteratur

Tio vilda hästar till toppen är den tredje boken om Dior, Plus, Dolanga och de andra hästarna. Det är en lärande bok på många sätt. Dels så lär man sig räknetalen, vilket är väldigt bra för barn i denna ålder. Att lära sig räkna och påbörja andra saker så som skrivande, kan kännas som ett skönt försprång när det är dags att kliva in i förskoleklass och skolans värld.

Boken bjuder på lärdomen att girighet sällan lönar sig. Att dela med sig av sin glädje leder inte till förlust, utan ger mervärde. Delad glädje är ju sedan gammalt känt, dubbel glädje.

Boken handlar om en tävling. Tio vilda hästar ska tävla upp till toppen av ett berg. Ta sig upp till bergets topp får man göra på valfritt sätt. Med cykel, lok, linbana och kamel. Vilket sätt var bäst och vem hinner först och vinner tävlingen? Här får vi lära oss om uppfinningsrikedom och fantasi. 


555 roliga klistermärken, hästar och enhörningar

555 roliga klistermärken, hästar och enhörningar

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Oakley Graham
Genre: Pyssel

I den här pysselboken är vi på besök i enhörningarnas magiska värld. Boken är 56 sidor lång och varje uppslag bjuder på en ny miljö i enhörningarnas förtrollade värld. Med hjälp av de 500 roliga medföljande klistermärkena så är det du som bestämmer historien. Har du och din kompis varsin bok så kommer historierna i era böcker att se helt olika ut när ni är färdiga. Det kan vara roligt att jämföra och berätta om hur man tänkte när man placerade ut sina klistermärken på de vackra bilderna.

Boken är en av böckerna i Oakley Grahams serie 555 roliga klistermärken. Böckerna är alla utformade som en grund av en berättelse med härliga bilder på miljöer i ämnet som bokens titel avslöjar. Med de medföljande klistermärkena så ger man bilderna ett liv och en historia, helt efter sin egen fantasi. Förutom hästar och enhörningar så kan man i serien hitta:

 • Bondgården
 • Dinosaurier
 • Fordon
 • Fotboll
 • I havets djup
 • Pirater
 • Prinsessor och slott
 • Rymdvarelser
 • Semester
 • Sjöjungfrur
 • Älvor

Illustrerade sagor om hästar och ponnyer

Illustrerade sagor om hästar och ponnyer

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Rosie Dickins m.fl.
Genre: Skönlitteratur

I denna sagobok så får vi uppleva sjutton olika klassiska berättelser om hästar och ponnyer. De gamla historierna har blivit omarbetade och fått nytt liv, för att passa yngre läsare idag. Välkommen in i en sagovärld som präglas helt av det vackra djuret hästen.

Är du beredd på en magisk upplevelse med förtrollade flygande hästar, kloka små ponnyer och modiga kungliga hingstar så är det här boken just för dig. Luta dig tillbaka i soffan och kliv in i en helt förtrollande värld tillsammans med någon du tycker om.

Den har härligt mjukt vadderade pärmar och känns fantastisk i händerna. Det är verkligen en jättefin och helt perfekt present till den hästintresserade.

Boken är en av böckerna i bokserien ”Illustrerade”. Det är en väldigt välarbetad bokserie som bjuder på många klassiska historier, uppdaterade för att passa perfekt i nutid. Tidigare har det i serien utkommit:

 • Illustrerade julsagor
 • Illustrerade sagor om kung Arthur
 • Illustrerade sagor om prinsar och prinsessor
 • Illustrerade spökhistorier

Hästar: bli expert på ditt favoritdjur

Hästar bli expert på ditt favoritdjur

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Gemma Barder
Genre: Fakta

Den här boken är en ur Gemma Barders bokserie ”Mina husdjur”. I boken ”Hästar” Så får man som läsare lära sig allt och lite till om hästar. Det är väl väldigt intressant och lärorik bok. Man får läsa om en massa olika hästraser och lära sig mer om dessa. Utöver de vanligare hästraserna så finns det också en del fakta om riktigt ovanliga hästraser.

I boken presenteras berömda hästar genom tiderna. Både hästar hämtade ur verkligheten men även ur sagornas värld. 

Man får lära sig om olika rekord inom hästsporter och en hel del om hästens historia.

Om man går i tankarna på att börja rida eller kanske skaffa sig en egen häst så är det här en väldigt bra bok. Det finns en massa nyttiga tips kring hur man sköter sin häst och i slutet av boken finns en hästquiz, där du kan ta reda på vilken häst som skulle passa just dig bäst.


Hästar och föl

Hästar och föl

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Sarah Snashall
Genre: Fakta

Den här boken är perfekt för den hästintresserade. Både för de som just börjat intressera sig för hästar men även för de som ridit ett tag eller kanske har egen häst. I denna bok får man nämligen veta i princip allt man behöver kunna och veta om hästar och föl. Bland annat en massa nyttig information och tips kring hur man sköter sin häst på bästa sätt.

Man får till exempel lära sig vad en dressyrtävling är och hur en sådan kan gå till. Det kan ju vara väldigt intressant både för ryttaren och för den som än så länge intresserar sig lite på avstånd. Ibland kan det vara skönt att samla på sig en lite kunskap innan man är redo att sitta upp i sadeln så att säga.

Den här boken tillhör en bokserie som heter Fakta om världen I dessa böcker får man stöta på en massa uppdaterad och lärorik fakta i olika ämnen och kategorier. De är dessutom fantastiskt roliga att läsa.


En egen häst

En egen häst klass 1b

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Helena Bross
Genre: Skönlitteratur

Finns som ljudbok och e-bok hos:

En egen häst är den tjugofemte boken i Helena Bross bokserie om barnen i klass 1b. Varje bok är helt fristående med olika handlingar som både pojkar och flickor i den åldern kan känna igen sig i. Böckerna är lättlästa och passar perfekt för nybörjarläsare.

I denna bok så kommer Alice till skolan och meddelar stolt att hon har fått börja rida. Gud vad roligt det vill ju Siri också så gärna göra men Siris föräldrar tycker att det är för dyrt. Så himla orättvist saker kan kännas ibland. Men då får en av fröknarna på fritids en superbra idé. Man kan ju göra sin alldeles egna häst att rida på, en käpphäst. Alla barnen kan vara med och rida, det är så himla roligt och till och med Alice blir avundsjuk. Men det bästa med käpphästarna är ju att precis alla kan vara med och leka. 


En ny häst

En ny häst

Kolla priset hos:

Läsålder: 0-3 år
Författare:Heather Amery, Stephen Cartwright
Genre: Bilderböcker

I boken ”En ny häst” får vi träffa barnen Poppy och Sam. En dag när Poppy och Sam är ute och går så får de plötsligt syn på en Ponny som de inte har sett förut. De funderar vad de ska göra med Ponnyn då den ser så ensam ut. Barnen tycker att hästen verkar hungrig och testar att mata den. Det gillar ponnyn och barnen fortsätter att mata den varje dag. Men helt plötsligt en dag så är ponnyn borta. Vad ska Poppy och Sam ta sig till och hur ska de kunna hjälpa Ponnyn nu?

Poppy och Sam bor tillsammans med sina föräldrar Ted och Tilda på Äppelgården. Poppy och Sam är en Engelsk bokserie som spridit sig, bland annat till Sverige. Det är en väldigt uppskattad bokserie bland de yngre barnen. De flesta böckerna i serien bjuder på möten med olika djur men även fordon förekommer.


Klurigt pyssel med hästar

Klurigt pyssel med hästar

Kolla priset hos:

Läsålder: 6-9 år
Författare:Simon Tudhope
Genre: Lek & pyssel

Den här boken är ett perfekt val om man gillar att pyssla och har hästar som intresse. Boken är fullproppad med en passa roliga pyssel och uppgifter som handlar om hästar. Ta dig igenom labyrinter och andra kluriga utmaningar och lär dig en massa bra saken om hästar. Perfekt för mysiga hemmadagar eller att ta med på resa.

Bokens utformning likar ett block. Om du vill pyssla tillsammans med en kompis så kan man lätt dela med sig av sitt pyssel, då sidorna är väldigt lätta att dra ut. Eller så kanske det är så att när man är färdig med ett pyssel så kanske man vill dra ut de sidorna och ge bort till någon eller bara ha opysslade sidor kvar i boken helt enkelt. Boken består av 138 sidor. 


Hitta fler boktips, till exempel barnböcker om fotboll eller böcker med dinosaurietema!