Bästa barnböckerna om dinosaurier 2022 – fakta och skönlitteratur för barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Dinosaurier är ett av de ämnen som de flesta barn intresserar sig för på ett eller annat sätt. Dessa häpnadsväckande urtidsdjur väcker både intresse och fascination – och ibland även rädsla. Som tur är finns det även snälla och vänliga dinosaurier och läsupplevelsen behöver tack och lov inte framkalla några mardrömmar.  Här är vår lista på de bästa barnböckerna om dinosaurier!

Bästa barnböcker om dinosaurier

Vilken är den bästa boken om dinosaurier för barn?

En av våra favoriter är den unika och personliga barnboken på dinosaurietema. Där skapar du en helt personlig bok med en saga som barnet själv får vara med i. En väldigt populär present!

En annan favorit när det gäller skönlitteratur för unga läsare, är serien om Ivar som träffar dinosaurier. Det är korta, lättlästa böcker med festliga och komiska möten mellan ett barn och olika dinosaurietyper.

Om du vill ha faktaböcker för lite större barn, är vår favorit just nu Stora boken om dinosaurier. Det är en vackert designad bok med välskriven och riktigt spännande fakta för barn i skolåldern.

En annan riktigt bra faktabok är Dinosaurier: den ultimata boken, med mycket ny spännande fakta, förpackad på ett intresseväckande sätt!

Det finns givetvis massor av bra böcker om dinosaurier. Nedan listar vi hela 15 barnböcker och bokserier om dinosaurierna, för barn i olika åldrar!

Recensioner av 15 spännande och lärorika barnböcker om dinosaurier

Nedan har vi recenserat 15 olika barnböcker för olika åldrar som berör högt och lågt om dinosaurier. Vi har upptäckt allt från litteratur som går ut på att lära sig siffror och alfabetet med hjälp av dinosaurier till faktaspäckade uppslagsverk med häpnadsväckande 3D-illustrationer. 

Här finns allt från lättsamma skönlitterära dinosaurieberättelser som lämpar sig för mindre barn till den senaste förhistoriska forskningen för inbitna dinosauriefanatiker. 

Böcker om dinosauriernas tid bjuder in till en spännande förhistorisk värld som även kan agera som inkörsport till diskussion kring andra viktiga ämnen, exempelvis varför vissa av dagens djurarter är utrotningshotade och vad vi människor kan göra åt det. 

Tips! Kolla in Forskarfabrikens utbud av dinosaurieprylar! Perfekt för unga forskare som intresserar sig för dinosaurier!

Personlig barnbok med barnets namn i dinosauriernas värld

Personlig barnbok om dinosaurier

Kolla priset hos:

Det här är en väldigt unik barnbok där barnen själva får vara med och agera huvudpersoner i sagan. Du kan ändra massor av detaljer för att verkligen sätta din egen unika prägel på boken, med barnens namn och karaktärsdrag i bilder och berättelse. Du kan välja saker som:

 • Namn
 • Kön
 • Hud- och hårfärg

Dessutom kan du få med andra bikaraktärer i berättelsen som till exempel mamma eller pappa som kommer att nämnas i sagan.

Boken är utformad som en berättelse där barnen reser till dinosauriernas värld. De blir vänner med en Triceratops och får sedan utforska världen och träffa många andra dinosaurie-arter längs sitt äventyr.

Boken är välskriven och vi är framförallt otroligt förtjusta i designen och de söta illustrationerna. Eftersom du kan skapa karaktärerna i boken att efterlikna dina barn, blir detta ofta en väldigt populär present som de gärna återkommer till och läser mer än en gång.

Om du har ett barn som fastnat för dinosaurier så kan vi varmt rekommendera att kolla in den personliga barnboken på dinosaurietema!


Dino Deluxe

Dino deluxe

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Fakta
Författare:Sarah Sheppard

I Dino deluxe får vi följa med på en spännande och faktafylld resa tillbaka i tiden för att lära oss om tidsperioder, meteoriter och det viktigaste av allt: dinosaurier såklart!

Sarah Sheppards faktaböcker om dinosaurier har blivit hyllade sedan debuten 2008, och har seglat upp som en stadig favorit hos både barn och vuxna. Genom spännande och fantasifulla skildringar får vi stiga in i dinosauriernas värld och låta oss fascineras och ta del av all kunskap som finns att hämta. 

Sheppard är fenomenal på att blanda fakta med humor och göra komplexa ämnen lättbegripliga. Eftersom forskningen ständigt går framåt och nya dinosauriefynd görs kontinuerligt så får vi också ta del av ny information som förändrar detaljer som vi tidigare trott oss veta om dinosaurier. 

All spännande fakta kombineras med färgglada och livfulla illustrationer och dessutom en hel del roligt pyssel.

Sarah Sheppard är en hyllad barnboksförfattare som blivit tilldelade en rad utmärkelser för sin fantastiska faktalitteratur. Dino deluxe filmatiserades under 2021 och finns numera att hitta även i rörligt format. Här kan du se filmen Dino Deluxe: Dino och gängen!

Ett tips är att läsa Dino deluxe tillsammans med ditt barn för att sedan låta hen ta del av hur karaktärerna kommer till liv i animationsserien. 


Dinosaurier överallt

Dinosaurier överallt

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Fakta
Författare:Sarah Sheppard

I Dinosaurier överallt får vi uppleva kritaperioden genom zalambdalestes ögon. Zalambdalestes, som var ett råttliknande litet djur som levde samtidigt som dinosaurierna, försöker tappert överleva dagen genom att undvika att bli uppätna eller nedtrampade av de jättelika dinosaurierna. Till och med deras bajshögar är gigantiska och livsfarliga!

Vi får följa med råttfamiljen under en tid då livet var en enda stor utmaning för de pyttesmå däggdjuren. Men så småningom börjar saker förändras. Efter dinosauriernas tid börjar en ny era växa fram, en era kantad av mammutar, sabeltandade tigrar och slutligen även människor. 

Sarah Sheppard paketerar (som alltid!) fakta och information på ett smart och finurligt sätt som är lätt att ta till sig. De färgglada och dynamiska illustrationerna i Dinosaurier Överallt förstärker såväl spänning som underhållning och bidrar till en häpnadsväckande läsupplevelse. 

Tips! Många av Sarah Sheppards böcker finns som e-bok som du kan provläsa gratis här hos BookBeat eller Nextory!


Dino ABC & Dino 1-2-3

Dino ABC & Dino 123

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Fakta / Skönlitteratur
Författare:Sarah Sheppard

Barnens dinosauriedrottning Sarah Sheppard har på ett lättsamt och finurligt sätt skapat litteratur som går ut på att lära sig bokstäver och siffror.

Att lära sig känna igen de olika bokstäverna blir både kul och enkelt när kunskapen blandas med spännande fakta om dinosaurier. A som i Allosaurus, T som i Tyrannosaurus och Ö som i ödla – en faktabok och bokstavsbok i ett!

Samma princip gäller i Dino 1-2-3: barnet får lära sig räkna med hjälp av dinosaurier. Vi får räkna de olika dinosaurierna, men när den stora meteoriten slår ner blir det plötsligt 0 dinosaurier kvar. Detta är en nervkittlande sifferbok i spänningsformat som som blandar fakta och sifferinlärning på ett optimalt sätt. 

Dino abc och Dino 1-2-3 är en lättsam och fiffig väg in i att lära sig alfabetet och siffror för att så småningom lära sig läsa och räkna. 


Barnens bok om dinosaurier

Barnens bok om dinosaurier

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Fakta
Författare:Andrea Pinnington, Caz Buckingham

Barnens bok om dinosaurier är en unik bok där vi får ta del av en helt ny sida av dinosaurierna. Entusiastiska paleontologer och ljudtekniker har lyckats återskapa läten från tolv olika dinosaurier från olika tidsperioder och vi får bekanta oss med de ljud som ekade över kontinenterna för miljontals år sedan. 

Bokens illustrationer är detaljerade och verklighetstrogna och bidrar till en häftig känsla. Detta är en fullträff för det dinosaurieälskande barnet och boken kommer med största sannolikhet få en hedersplats i bokhyllan. 

Lätena kan dock vara otäcka och skrämmande vilket man bör ha i åtanke innan man läser boken för de allra minsta. 

Andrea Pinnington och Caz Buckingham är en mycket uppskattad författarduo som skrivit en rad liknande faktaböcker för barn där man får ta del av läten från olika spännande djur. 


555 roliga klistermärken: dinosaurier

555 roliga klistermärken dinosaurier

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Fakta / Aktivitet
Författare:Susan Mayes

Med denna roliga aktivitetsbok får barnet möjlighet att pyssla ihop sin egen dinosaurievärld. Varje uppslag innehåller en ny färgglad scen med förhistorisk, fartfylld miljö ackompanjerat av en kortare faktatext. Därefter är det fritt fram att skapa sin egen värld med hjälp av hundratals roliga klistermärken. Här finns allt från snälla växtätande jättar, som apatosaurus och diplodocus till skräckinjagande köttätare som tynnarosaurus rex och spinosaurus.

Genom att fylla på miljöerna med olika dinosaurier och andra spännande detaljer får barnet skapa sina egna små konstverk som bidrar till en egen spännande historia.

Susan Mayes är upphovskvinnan bakom dessa roliga klistermärkesböcker som finns tillgängliga inom en uppsjö av spännande ämnen. I samma serie finns även

 • I havets djup
 • Pirater
 • Bondgården
 • Fordon
 • Fotboll
 • Hästar och Enhörningar
 • Rymdvarelser
 • Semester
 • Sjöjungfrur
 • Prinsessor och slott
 • Älvor

Dinosaurier älskar underbyxor

Dinosaurier älskar underbyxor

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Skönlitteratur
Författare:Claire Freedman

I dinosaurier älskar underbyxor tas vi med på en resa som utspelar sig under kritaperioden. Och vi får svar på den mycket omdebatterade frågan om hur dinosaurierna dog ut: de försvann nämligen under ett krig om underbyxor… och vi får följa med ett gäng T-rex på deras knasiga upptåg när de kämpar för att återta underbyx-makten.

Detta är en charmig och rolig barnbok med färgglada och humoristiska illustrationer. Även texten är underhållande och humoristisk och är dessutom skriven på rimmad vers. 

Dinosaurier älskar underbyxor finns som ljudbok och här kan du lyssna gratis på den roliga sagan, som ny kund hos BookBeat eller Nextory!

Claire Freedman har rönt stora framgångar med sina barnböcker i serien “Love Underpants” som också gjort succé som animerad tv-serie. Dinosaurier älskar underbyxor utgör den andra boken i serien.

Illustratören Ben Cort har illustrerat över 50 böcker och har bland annat, tillsammans med Ringo Starr, förvandlat Beatles-låten Octopus’s Garden till barnbok.


Ivar träffar… bokserie med dinosaurietema

Ivar träffar dinosaurier bokserie för barn

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Fakta / Skönlitteratur
Författare:Lisa Bjärbo, Emma Göthner

Dinolandet är lådan där Ivars leksaksdinosaurier bor. Ivar tycker mycket om sina dinosaurier och kan namnen på dem allihop. Ibland, sent på kvällen när pappa sover, blir dinosaurierna levande…

Vi får följa med på spännande äventyr där Ivar träffar olika dinosaurier. Han får till exempel hjälpa till att hitta mat åt den hungriga triceratopsen Thelma genom att hjälpa henne att nå bladen som växer högst upp i träden. En annan kväll träffar Ivar en farlig tyrannosaurus men som tur är så är den redan mätt och belåten och bara väldigt leksugen.

Varje äventyr avslutas med att vi får lära känna dinosaurien genom ett roligt faktauppslag i Mina vänner-format. Dinosaurierna i denna bokserie, illustrerade av Emma Göthner, är söta och roliga och alldeles lagom läskiga – de ger alltså inte upphov till några mardrömmar.

Lisa Bjärbo är en hyllad barn- och ungdomsboksförfattare som som blivit tilldelad såväl Nils Holgersson-plaketten som Astrid Lindgren-priset. Böckerna om Ivar som träffar dinosaurier är otroligt populära och vi kan varmt rekommendera dem!


Finns det dinosaurier?

Finns det dinosaurier

Kolla priset hos:

Läsålder:3-6 år
Genre:Fakta
Författare:Katie Daynes

Finns det dinosaurier? besvarar de vanligaste stora frågorna som brukar komma upp om dinosaurier. Har dinosaurier verkligen funnits på riktigt? Var de jättestora och jättefarliga? Och vad hände med dem sedan? Finns det verkligen inga dinosaurier kvar?

Uppslagen består av charmiga illustrationer i behagliga färger och innehåller även luckor att öppna för att på svar på allt spännande som finns att veta om dinosaurier.

Katie Daynes är en älskad och hyllad barnboksförfattare som riktat in sig på lättbegriplig vetenskap för barn. Hon är fenomenal på att ifrågasätta världen från ett barns perspektiv och hennes serie “Lift-the-flap” har seglat upp som en bästsäljare inom barnlitteratur. 


Barnens uppslagsbok om dinosaurier och andra förhistoriska djur

Barnens uppslagsbok om dinosaurier och andra förhistoriska djur

Kolla priset hos:

Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta
Författare:Clare Hibbert

Detta är en detaljerad och faktatät uppslagsbok där man välkomnas rakt in i dinosauriernas förhistoriska värld. Dramatiska, detaljrika och verklighetstrogna bilder visar hur mer än 60 olika dinosaurier tros ha sett ut, tillsammans med annan spännande fakta. Vi får lära känna allt från allosaurus till microraptor och gigantosaurus. 

Bokens innehåll, allt från fakta till bilder, är baserat på den senaste paleontologiska forskningen. En perfekt bok för den vetgirige dinosauriefantasten!

Clare Hibbert har gjort sig ett välkänt namn i barnboksbranschen genom sina hyllade faktaböcker för barn. I serien “Barnens uppslagsbok” hittar vi även ämnen som Vår planet och Människokroppen.


Den otroliga boken om dinosaurier

Den otroliga boken om dinosaurier

Kolla priset hos:

Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta
Författare:Tom Jackson

Den otroliga boken om dinosaurier är en en faktatät barnbok med vackra, verklighetstrogna illustrationer. Vi får utforska allt från skräckinjagande köttätare som tyrannosaurus rex och spinosaurus till små snabba rackare som oviraptor och psittacosaurus. 

Till de detaljerade illustrationerna tillkommer även spännande och häpnadsväckande fakta. Vi får reda på alltifrån vilken dinosaurie som hoppade högst till vilken varelse som hade klor lika långa som ett tennisracket. Och hur våldsam var egentligen ankylosaurus?

Den otroliga boken om dinosaurier tar oss med på en rundtur där vi får veta mer om några av de mest spännande dinosaurierna.

Tom Jackson är en erkänd författare som har skrivit över 60 böcker. Hans faktaserie “Den otroliga boken om” har vunnit stora framgångar inom genren barnfakta. I serien “Den otroliga boken om” finner vi ämnen som djur, farliga djur, havets djur, hästar och reptiler och groddjur.


Jordens utdöda djur

Jordens utdöda djur

Kolla priset hos:

Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta
Författare:Jens Hansegård

Det var inte bara dinosaurier som levde för länge sedan utan även en hel rad andra spännande djurarter. I Jordens utdöda djur får vi lära oss om mammutar, uroxar, jättehjorten och grottbjörnen. Vi får också ta del av den sabeltandade tigern och den jätteliga megalodonen, och för att inte tala om den stackars dronten – den utsatta fågeln som inte kunde flyga och utrotades av människan.

Detta är en fängslande och fascinerande faktabok i lättläst format med snygga illustrationer. Boken avslutas med en påminnelse om dagens utrotningshotande djur som kommer att försvinna om vi människor inte vidtar åtgärder. Vi påminns om kvaggan, en slags blandning av zebra och häst, där det sista exemplaret i världen dog ut på ett zoo i Amsterdam så sent som på 1800-talet. 

Jordens utdöda djur är en spännande och fängslande bok som också föder eftertanke och reflektion. Boken kan med fördel användas som underlag för en konversation om hur människans agerande har konsekvenser för djuren som lever på vår planet. 

Jens Hansegård är en mycket uppskattad barnboksförfattare och Jordens utdöda djur utgör den sjätte boken i serien “Jordens fakta”. Han har även skrivit manus till flera tecknade serier, exempelvis Bamse, Fantomen och olika Disney-filmer.


Dinosaurier: den ultimata boken

Dinosaurier den ultimata boken

Kolla priset hos:

Läsålder:9-12 år
Genre:Fakta
Författare:Chris Barker

I den här boken tas vi med på en förhistorisk resa som börjar för 500 miljoner år sedan då det första livet på jorden började ta form. Vi får möta djur från olika tidseror och ta del av relevant och matnyttig fakta. Boken avslutas i eran kenozoikum, som inleddes för omkring 66 miljoner år sedan. Det var under kenozoikum som dinosaurierna dog ut och istället ersattes av däggdjur som kom att dominera bland de stora djuren.

Denna bok erbjuder detaljerade och verklighetstrogna illustrationer, baserade på den senaste forskningen om hur dinosaurierna såg ut. Flera av bokens uppslag erbjuder även möjlighet till att scanna en kod och uppleva dinosaurierna i AR (augmented reality) i en gratis app. 

Vår kunskap om det förhistoriska livet har ökat markant under den senaste tiden och många tidigare okända arter har upptäckts. Dessutom har forskare kommit fram till en hel del ny information om de utrotade djuren som gjort att vi kan kartlägga deras liv och beteende bättre än någonsin.

Chris Barker är i grunden paleontolog och forskare med såväl undervisning som journalism på sitt CV. Det märks att denna bok är skriven av en riktig expert där de allra senaste upptäckterna och den nyaste forskningen finns att tillgå.


Stora boken om dinosaurier

Stora boken om dinosaurier

Kolla priset hos:

Läsålder:9-12 år
Genre:Fakta
Författare:John Woodward

Detta är en unik skildring av dinosauriernas tid, full av spektakulära bilder med 3D-effekt som ger nytt liv åt den förhistoriska eran. Bilderna är så pass välgjorda att man får känslan av att dinosaurierna ska komma ut genom boken när man bläddrar mellan sidorna.

Stora boken om dinosaurier innehåller fängslande fakta om alla stora grupper av dinosaurier men även flygande pterosaurier, vattenlevande reptiler och en hel del andra förhistoriska djur. Vi får lära oss om hur dinosaurierna kom till liv från början, hur de levde, varför de dog ut och vad man kan utläsa av fossiler som dinosaurierna efterlämnat. 

Detta dynamiska uppslagsverk låter oss ta del av det allra senaste inom dinosaurieforskningen och boken är fylld till brädden av fakta, tabeller, tidslinjer och häpnadsväckande illustrationer där vi får beskåda hur dessa förhistoriska giganter får liv.

John Woodward har skrivit över 40 böcker och är en hyllad barn-och ungdomsförfattare som främst riktat in sig på faktalitteratur för barn med inriktning djur och natur. 

Om du gillade den här artikeln kanske du vill se våra tips på bästa bokhandeln på nätet!


För vetgiriga barn är det även populärt med böcker om kroppen, böcker om rymden, böcker om hästar, eller olika typer av experimentlådor att utforska hemma!