Bästa barnböckerna om rymden 2022: Fakta och skönlitteratur för unga läsare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Nyfikenheten och frågvisheten hos barn kan i likhet med rymdens eventuella egenskaper vara oändlig. Oavsett om ditt barn redan har ett naturligt intresse för rymden eller om du själv tar initiativ till att förmedla kunskap i ämnet är en bok ett bra sätt att stilla sådan nyfikenhet. För att hjälpa till har vi tagit reda på vilka de bästa böckerna och ljudböckerna om rymden för barn är.

Barn sitter och läser böcker om rymden

Tips! För barn som är intresserade av rymden rekommenderar vi Forskarfabriken och deras pedagogiska leksaker. Som till exempel den här modellen av solsystemet.

Vilken bok om rymden för barn är bäst?

Bästa rymdboken som present är en personlig bok om rymdfärder från Min Bästa Bok. Där kan du skapa din egen bok med barnets namn. Perfekt som personlig gåva till en liten rymdfantast!

Som bästa faktabok om rymden för barn väljer vi Barnens uppslagsbok om rymden. För den vetgirige unge rymdforskaren är detta en gedigen källa till kunskap och volymen av innehåll i boken gör att den tål att återkommas till många gånger om.

Bästa skönlitterära böckerna om rymden är serien om De sista barnen på jorden. Detta utifrån att barn som läst den själva har uttalat sig positivt om den, samtidigt som den oftast verkar ha fungerat också som högläsningsbok i vuxet sällskap.

Slutligen har vi som bästa ljudbok om rymden valt Rymdresan som är skriven av vår egen svenske astronaut Christer Fuglesang. Detta är en skönlitterär berättelse i kombination med en modernt uppdaterad faktadel och interaktiva inslag i en nedladdningsbar app, vilket gör helhetsupplevelsen mycket underhållande och lärorik.

Vi vill även slå ett slag för vår artikeln där vi utser bästa bokhandeln online!

Recensioner av 15 rymdböcker för barn

Här kommer lite mer information om hela 15 böcker med massor av spännande fakta och berättelser om rymden för barn! Rymdböcker är populära för skolbarn. Se även våra tips på barnböcker för barn som ska börja i skolan!

Personlig Rymdfärdsbok

Personlig Rymdfärdsbok för barn

Boken finns hos:

Författare:Stinne Lykke Valentin Nordvig
Läsålder:5-8 år
Genre:Skönlitteratur, personlig bok med namn

Det här är en väldigt unik bok, då du väljer ut två namn som ska vara med i boken. På så vis får du en helt personligt anpassad barnbok med ditt eller dina barns namn med i sagan. Företaget som gör de här böckerna har ett stort sortiment av personliga barnböcker, men här fokuserar vi på boken om rymdresan.

I boken får huvudpersonerna besöka rymden i en egen raket som de byggt. De reser runt bland planeterna i vårt solsystem och får vara med om massor av spännande och minnesvärda äventyr. Vissa planeter är iskalla, andra varma och vissa gjorda av gas. Det är en lärorik bok, berättad på ett fantasifullt och roligt sätt, med fina illustrationer på varje sida.

Barnen i boken är 5 och 8 år, och berättelsen är utmärkt för dessa åldrar. Att ha en personlig barnbok blir en väldigt fin gåva, antingen till ditt eget barn, eller något annat barn du håller kärt. Det är ofta en present som följer med och kan vara kul att se tillbaka på även när barnet blir större.

Om du känner ett barn som gillar rymden så kan vi verkligen rekommendera den personliga Rymdfärden som en riktigt bra barnbok om rymden!


Barnens uppslagsbok om rymden

Barnens uppslagsbok om rymden

Boken finns hos:

Författare:Giles Sparrow
Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta, uppslagsbok

Denna bok var den som vi utsåg till vår favorit i bokform. Detta utifrån att boken är ett rejält verk i förhållande till sin målgrupp och med sina 127 sidor täcker den alltifrån Big Bang till modern rymdforskning. Den innehåller mängder med fakta, fotografier och illustrationer och täcker det allra mesta av ämnet rymden utifrån en passande kunskapsnivå för läsåldern.

Författaren har varit ambitiös i att basera bokens innehåll på aktuell forskning vid utgivningsåret 2017. Detta betyder inte i sig att innehållet i denna bok skulle ha blivit omodernt, utan innebär mer att man skaffar sig grundläggande kunskap här och så får man se till att följa dagsaktuell utveckling på annat håll.

Skulle det därför vara så att man har att göra med ett barn som har ett riktigt starkt intresse för rymden och verkligen vill lära sig mer blir Barnens uppslagsbok om rymden en bok vi verkligen vill rekommendera!


Bokserie: De sista barnen på jorden (känd från Netflix)

Bokserien De Sista Barnen På Jorden

Ljudboken finns hos:

Boken finns hos:

Författare:Max Brallier
Läsålder:9-12 år
Genre:Skönlitteratur (spänning, humor)

Detta är en fartfylld och skruvad berättelse med både spänning och humor skriven av en populär amerikansk barnboksförfattare. Böckerna ingår i en serie på i skrivande stund 8 böcker (plus en fristående del) och förekommer också som populär serie på Netflix. De första delarna i serien har även kommit ut som riktigt välgjorda ljudböcker!

De tre första böckerna i serien är:

  1. De sista barnen på jorden
  2. De sista barnen på jorden och zombieparaden
  3. De sista barnen på jorden och mardrömskungen

Tyvärr har inte hela serien släppts på svenska än. Det är förlaget HarperCollins Nordic som ger ut böckerna och vi hoppas att de fortsätter ge ut resterande böcker på svenska också.

Eftersom författaren är amerikansk handlar de flesta hänvisningar till geografiska platser i boken om platser i USA. Boken om De sista barnen på jorden och skräcken från yttre rymden utspelar sig vintertid och innehåller ett spektakulärt julfirande, vilket gör att boken kan hållas i minnet som potentiell julklapp.

Att berättelsen är händelserik och fylld av spektakulära inslag verkar göra att många barn gillar den. Några föräldrar tycker boken är svår att relatera till för att den känns orealistisk för dem, men överlag brukar den gå bra att läsa gemensamt.

Det att boken går hem väl hos många barn gör att vi väljer att utse serien om De sista barnen på jorden till vår favorit när det gäller skönlitterära rymdböcker för barn!


Rymdresan

Rymdresan Barnboken

Ljudboken finns hos:

Boken finns hos:

Författare:Christer Fuglesang
Läsålder:6-9 år
Genre: Skönlitterär bok med faktainslag

Denna bok är ett roligt exempel på hur det är möjligt att komplettera, modernisera och uppdatera ett tidigare skrivet verk till att bli någonting utöver vad det var från början.

Den skönlitterära delen av boken skrevs av den svenske astronauten Christer Fuglesang redan 2010 och sedan skrev han ytterligare fem böcker i samma serie. Den här utgåvan har uppdaterats med en faktadel från 2020 och boken finns också som ljudbok. Dessutom finns den tillgänglig i ett interaktivt Augmented Reality-format som app för iPhones och Android-telefoner.

När vi gjorde vår bedömning valde vi att inkludera bokens ljudboksformat i jämförelsen med med övriga ljudböcker, och där tyckte vi att helheten med en spännande berättelse, autenticiteten i att ha en aktuell faktadel kopplad till en riktig astronaut samt det interaktiva formatet gjorde helheten riktigt intressant.

Rymdresan blir därför vår främsta rekommendation av ljudböcker om rymden och rekommenderas varmt oavsett vilket format man väljer.


Rymdpiloterna

Rymdpiloterna 4 barnböcker

Ljudboken finns hos:

Boken finns hos:

Författare:Magnus Ljunggren
Läsålder:Från 6 år och uppåt
Genre: Skönlitteratur (action, humor)

Rymdpiloterna är en fartfylld bokserie i fyra delar som finns tillgänglig både som bok och som ljudbok. Vi slår gärna ett slag för just ljudböckerna som läses upp av den populära uppläsaren Kodjo Akolor, bland annat känd från P3. Samtidigt är även bokformaten mycket tilltalande med sina fina illustrationer i både helbildsformat och serieformat om vartannat.

Böckerna i serien går i följande ordning:

  1. Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan
  2. Rymdpiloterna och svarta hålets fångar
  3. Rymdpiloterna och klonernas hämnd
  4. Rymdpiloterna på spelplaneten

Böckerna i denna serie är lättlästa, vilket kan vara tacksamt för föräldrar som vill läsa tillsammans med sina barn. Liksom mycket annat skönlitterärt som riktar sig till barn är innehållet fantasifullt och händelserikt, samtidigt som det också är mycket humoristiskt.

Vi tänker oss själva att Rymdpiloterna blir en passande bokserie för föräldrar att läsa tillsammans med sina 6-åringar och under något år därtill. Känner man inte självklart att man kommer att kunna högläsa med en inlevelse som passar innehållet kan man med fördel välja ljudboksformatet med Kodjo Akolors uppläsning.


Allt om rymden

Allt om rymden Barnbok

Boken finns hos:

Författare:Anita Ganeri, Chris Oxlade
Läsålder:6-9 år
Genre: Fakta, “lyft-och-lär”-bok med flikar att vika ut

Detta är en faktaspäckad bok med innehåll kring såväl planeter, stjärnor, solsystem och galaxer som kring människans egna upptäckter i rymden med rymdfarkoster och rymdstationer.

Boken är en av de nyaste böckerna på vår lista, då den är utgiven 2020. Själva formen för boken innefattar flertalet illustrationer och över 80 flikar som man kan lyfta på för att därunder hitta ytterligare fakta. Utöver detta innehåller den även flertalet utvikbara sidor.

Detta gör att boken på ett lekfullt sätt lockar till aktivitet och engagemang och extra spännande blir det när man skall lyfta på fliken till någonting som såg intressant ut redan innan fliken hade lyfts.

Allt om rymden passar därför bra för barn som gärna vill leka och själva vara aktiva i sitt lärande och som en bra översikt kring ämnet rymden där barnet själv får välja i vilken ordning det vill titta på olika detaljer av det.


Utforska solsystemet

Utforska solsystemet

Boken finns hos:

Författare:Sam Smith
Läsålder:6-9 år
Genre:Faktabok med utdragbara bilder

Konceptet i denna bok påminner lite om den föregående boken, men istället för lyftbara flikar innehåller denna bok bilder i hårdpapp som man drar ut. Även denna bok är utgiven 2020 och till skillnad från föregående bok är denna lite mer fokuserad på vårt eget solsystem och dess himlakroppar. 

Bilderna i boken föreställer bland annat såväl vårt solsystems himlakroppar som olika rymdfarkoster som människan har byggt och skickat upp i rymden. På bildernas baksidor hittar man faktarutor om sådant som de olika planeterna och det finns även ordförklaringar till olika begrepp som har med rymden att göra.

Även denna bok utgör ett pedagogiskt sätt att ge en introduktion till vårt solsystem och människans utforskande av det och den borde kunna inspirera till engagemang och nyfikenhet kring ämnet. Utifrån detta blir Utforska solsystemet helt klart en bok som vi vill rekommendera som en tidig introduktion för barn till ämnet rymden.


Lätta fakta om planeter

Lätta fakta om planeter

Boken finns hos:

Författare:Emily Bone
Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta

Denna bok ingår i en omfattande serie av böcker med lätta fakta kring både rymdrelaterade ämnen och inom en stor mängd andra ämnesområden. Vi har även med ytterligare en av de övriga böckerna i denna serie på den här topplistan.

Konceptet är att på ett enkelt sätt och med en bra avvägning mellan text och bilder presentera roliga och intressanta fakta kring det aktuella ämnet, vilket i just denna bok är det lite mer avgränsade ämnesområdet planeter.

En bok som den här passar bra när man på ett tidigt stadium vill väcka intresse för det aktuella ämnet eller helt enkelt bara vill erbjuda något lite lättsammare, men fortfarande lärorikt innehåll kring planeterna och vårt solsystem.

Ifråga om det specifika ämnesområdet planeter passar boken Lätta fakta om planeter bra för dessa ändamål och vi rekommenderar den därför gärna till sådana sammanhang.


Lätta fakta om astronomi

Lätta fakta om astronomi

Boken finns hos:

Författare:Emily Bone
Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta

Det här är den andra boken ifrån “Lätta fakta”-serien som vi har med på vår lista.

Ifråga om att rymdrelaterade böcker i denna bokserie kan vara inriktade på olika områden av rymdkunskap är den här boken inriktad på lätta fakta om astronomi, vilket är brett och allmänt.

Detta gör att den här boken blir något som man kan introducera för en ung läsare vid ett tidigt stadium för att antingen skapa intresse eller locka fram ytterligare intresse för rymden. Eftersom det mer allmänna ämnet astronomi är bredare än planeter som specialområde blir denna bok sannolikt ofta också det bättre förstavalet av dessa två. En riktigt trevlig bok som lockar till intresse kring allt vad astronomi och utforskande av rymden innebär!

Utifrån detta blir Lätta fakta om astronomi vår främsta rekommendation när det efterfrågas en allmän faktabok om rymden i relation till tidiga och begynnande stadier av rymdintresse hos ens barn.


Jag lär mig rymden

Jag lär mig rymden

Boken finns hos:

Författare:Ingela P Arrhenius
Läsålder: Från 4 år och uppåt
Genre:Aktivitetsbok med klistermärken

Detta är en av flera aktivitetsböcker i en serie som heter Jag lär mig och den här boken handlar om att lära sig om rymden. Själva konceptet med en aktivitetsbok är att läsaren själv aktiveras genom att inbjudas att skriva och rita i boken, samt genom att lösa problem och pyssla med sådant som de medföljande klistermärkena.

Det finns en genomtänkt pedagogik i boken och ämnesområdena som den innehåller innefattar bland annat sådant som rymdstationer och olika himlakroppar. På bokens framsida står det att den passar för åldrarna 6-9 år, men vi har sett på många andra håll att den bedöms kunna passa redan från 4 års ålder. Den innehåller inga svåra uppgifter och det är inte hela världen om ett klistermärke hamnar lite snett.

Detta låter rimligt för oss också, så vi rekommenderar Jag lär mig rymden både allmänt för barn som är av det lite “pyssligare” och mer aktivitetssugna slaget, och som en bok som skulle kunna passa även för barn yngre än sex år.


Superbjörnen på uppdrag i rymden

Superbjörnen på uppdrag i rymden

Boken finns hos:

Författare:Bruce King
Läsålder:3-6 år
Genre: Skönlitteratur (äventyr) med budskap

Detta är den tredje boken i en serie på tre och den är skriven av den internationelle författaren Bruce King som bland annat är en internationell auktoritet inom personlig utveckling. Boken har även undertiteln: Fem magiska äventyr som lär barn att allt är möjligt.

Boken handlar om Tryggve Superbjörn som flyger till olika planeter och hjälper de som bor på dessa planeter på olika sätt. Efter det att vart och ett av äventyren i boken är avslutat berättar sedan Tryggve för läsaren hur denne skall kunna åstadkomma någonting motsvarande i sin egen omgivning.

Böckerna i denna bokserie skulle därför kunna sägas ha en stor tonvikt på att förmedla ett positivt och uppmuntrande budskap till den målgrupp som befinner sig i den aktuella läsåldern. Därefter tillkommer den potential som boken skulle kunna ha när det gäller att väcka och tillgodose ett intresse för rymden. Det är tack vare det positiva budskapet som vi vill rekommendera Superbjörnen på uppdrag i rymden till yngre läsare.


Planetarium

Planetarium

Boken finns hos:

Författare:Raman Prinja
Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta

Denna bok ingår i en serie av naturvetenskapliga verk som är tänkta att förmedla en slags känsla av att besöka ett museum. Utifrån detta formgrepp och inte minst genom de många och detaljerade bilderna i gammaldags planschstil kan man tänka sig att den kommer att tilltala många barn som redan uppvisar ett stort intresse för rymden. Man kan även tänka sig att den skulle passa bra för naturvetenskapligt intresserade föräldrar att läsa tillsammans med barnen.  

Ifråga om nivån på bokens kunskap ligger den antagligen på mellannivå för åldern. Tack vare bilderna kan den nog fungera även som en tidig bok, men fungerar antagligen bäst när det redan finns ett någorlunda tydligt rymdintresse hos den tänkte läsaren.        

Ifråga om spännvidd i andra riktningen håller boken antagligen ett tag och borde tålas att läsas om ett antal gånger, så det är när denna mellannivå av kunskapsdjup efterfrågas som vi rekommenderar Planetarium.


Rymdatlas: en resa genom universum

Rymdatlas en resa genom universum

Boken finns hos:

Författare:Tom Jackson
Läsålder:6-9 år
Genre:Fakta

Denna bok omnämns som en rymdatlasbok men är förstås inte detta i mer bokstavlig bemärkelse. Snarare utgår den mer ifrån ett koncept av att läsaren tas med på en resa genom rymden.

Det här konceptet gör att bokens innehåll blir tilltalande rent berättarmässigt och det finns en naturlig röd tråd i och med att boken börjar med företeelser som ligger nära jorden och därefter rör sig steg för steg längre ut i universum. 

Boken har trevliga illustrationer och faktamässigt ligger den mellan böcker innehållandes lättare fakta och böcker som börjar att bli lite mer faktaspäckade. Detta utifrån att faktatexterna fortfarande är ganska korta, men samtidigt systematiskt ordnade i förhållande till tematiken kring att resa ut i universum. 

Vi rekommenderar gärna Rymdatlas: en resa genom universum till barn som har börjat efterfråga rymdkunskap utöver enbart lätta fakta, men som kanske inte riktigt är redo för de allra mest faktatunga böckerna ännu.


Kul fakta för barn: Rymden (ljudbok)

Kul fakta för barn Rymden ljudbok

Ljudboken finns hos:

Författare:Carsten Ryytty
Läsålder:Från 6-9 år och uppåt
Genre:Fakta (ljudbok)

Den här boken skulle man kunna kalla för ljudböckernas bidrag till området enklare och lättillgängliga fakta om rymden. Detta är en av de senast utgivna böckerna på vår lista, utgiven 2021, vilket helt klart är positivt då det ju händer stora och intressanta saker i den samtida rymdforskningen. 

Denna ljudbok utgår ifrån att svara på olika “lätta fakta”-frågeställningar och har både med berättelser från klassiska episoder i modern rymdhistoria samt svarar på frågeställningar som till exempel hur det går till att gå på toaletten i rymden.

Sammantaget kan man säga att Kul fakta för barn: Rymden fyller sin främsta funktion när det efterfrågas faktiska rymdfakta av enklare och mer lättillgängligt slag särskilt i ljudboksformat. För sådana sammanhang rekommenderar vi gärna denna ljudbok.


Min stora guide till stjärnhimlen

Min stora guide till stjärnhimlen

Boken finns hos:

Författare:Louise Dick
Läsålder:9-12 år
Genre:Fakta

Det här är som titeln antyder en av de största och mest omfattande faktaböckerna på vår lista och det är också den enda av faktaböckerna vi tittat på som vänder sig till lite äldre barn, ifråga om läsålder.

Boken är mer specialiserad än vad mer allmänna böcker om rymden är, och utgår i stor utsträckning ifrån fenomen som kan observeras på himlen med eller utan teleskop. Pedagogiken i boken är väldigt ambitiös och genomtänkt och det är fler än bara någon enstaka vuxen som själva tyckt att boken utgjort en väldigt bra introduktion eller översikt i ämnesområdet.

Det är lätt att tänka sig att Min stora guide till stjärnhimlen som en passande bok när ett barn börjar att ställa så pass många och invecklade frågor om stjärnhimlen att man har svårt att med lätthet kunna svara på allt. Vidare blir den en bra fortsättning allmänt för barn med avancerad rymdkunskap för sin ålder.


Här kan du se fler tips på barnböcker. För barn som gillar naturvetenskap kan det även vara spännande med böcker om kroppen!