Bästa barnböcker om insekter 2022: Lär dig mer om våra småkryp

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För barn som är intresserade av att lära sig om natur och småkryp finns en uppsjö faktaböcker att välja bland. Nuförtiden finns inte bara bilderböcker men också ljudbok, e-bok och böcker i olika utformning. Här tipsar vi om några av de bästa barnböckerna om insekter!

Barn håller i nyckelpiga

Vilka är de bästa barnböckerna om insekter? (våra favoriter)

Bäst för de minsta barnen är Upptäck Naturen Insekter: Pekbok (0-3 år). Supersöt bok med fina bilder för de små.

Samma bok finns även för de lite äldre barnen och är varmt rekommenderad: Mina Första Insekter (3-6 år).

Bästa ljudboken är Kul fakta för barn: Insekter. Del av en serie korta faktaböcker för barn som är perfekta för att plocka upp nya kul faktakunskaper!

För barn i skolåldern gillar vi Första insektsboken (6-9 år). Superpopulär, med lättsmält fakta på lagom nivå.

För barn som kan läsa på egen hand rekommenderar vi den fantastiskt fina Superinsekter (9-12 år). Otroligt välgjord och vackert illustrerad!

10 fina barnböcker om insekter och småkryp

Här kommer en närmare genomgång av 10 olika barnböcker och ljudböcker för barn, om de spännande smådjuren som rör sig i vår natur. Se även andra tips på barnböcker, till exempel om hästar eller dinosaurier!

Upptäck Naturen Insekter: Pekbok

Upptäck Naturen Insekter Pekbok

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 0-3 år
 • Författare: Emma Jansson
 • Genre: Pekbok

Detta är första boken i serien Upptäck Naturen Pek! Serien är skriven och illustrerad av Emma Jansson och är en pekboksversion av de omtyckta böckerna Upptäck Naturen. Bland pekböckerna kan vi också hitta Fiskar.

Emma har tidigare gjort böcker som Mina första insekter, Mina första fåglar och Mina första blommor och ätliga växter. Vi är riktigt glada över att det nu finns en pekversion till de minsta som stöttar deras upplevelser av naturen. Illustrationerna är vackra och detaljrika. Vi får möta citronfjärilen, nyckelpigan och en mängd andra vanliga insekter.

I Emma Janssons böcker blir fakta roligt och lätt att ta till sig. Vid varje insekt står dess namn i versaler och därtill en liten mening med fakta om djuret. Därmed passar böckerna bra även för äldre barn som håller på att lära sig hur ord ser ut. 


Biet Bibbi : en livsviktig insekt

Biet Bibbi en livsviktig insekt

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 3-6 år
 • Författare: Catharina Brandt
 • Genre: Berättelse / Fakta

I sagan om biet Bibbi får vi följa med på hennes dagliga äventyr samtidigt som vi lär oss mer om bin. Fakta vävs in i berättelsen och det blir lätt och kul att följa med för både vuxna och barn. Vi tror att de äldre barnen får mer ut av texten än de små, som istället följer sagan genom de fina bilderna.

På ett lättsamt vis berättar Biet Bibbi varför bin är livsviktiga för att frukt och grönsaker ska växa. Vi får också veta hur vi människor kan hjälpa bina att överleva, och att det finns olika sorters bin. Vi tänker att boken passar bra i förskolan för barn som vill forska om bin.

Catharina Brandt har tidigare skrivit en barnbok om humlor och vi ser fram emot att läsa mer av henne i samma ämne!


Kul fakta för barn: Insekter

Kul fakta för barn Insekter

Lyssna gratis på ljudboken (nya kunder):

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Carsten Ryytty
 • Genre: Ljudbok fakta

Serien Kul Fakta För barn finns i 41 delar och vänder sig till barn i åldern 6-9 år. Författaren Carsten Ryytty tar oss genom enkel fakta om exempelvis apor, hajar och flodhästar men även rymden, kroppen och katastrofer.

Denna del handlar om insekter och här får vi lära oss varför mördarbin är farliga, vilka insekter som låter mest, hur länge kackerlackor har funnits och mycket mer. I serien finns även andra avsnitt om småkryp, till exempel fakta om myror och spindlar.

Det blir lätt och kul att lära med denna ljudboksserie där varje del är runt nio minuter lång. Den vetgirige kan få många svar under en dag. Vi tycker böckerna funkar bra som en inkörsport för barn som vill lära sig om insekter. Det är roligt att lyssna och sedan gå ut i naturen eller bläddra i bilderböcker för att fortsätta lära.


 Sveriges insekter: Bland fjärilar, humlor och andra små kryp

Sveriges insekter Bland fjärilar, humlor och andra små kryp

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 9-12 år
 • Författare: Björn Höglund
 • Genre: Fakta

Sveriges insekter är en omfattande bok på 89 sidor. Ändå är den lätt att läsa även för barn som läser själv då texten är stor och boken innehåller många bilder. Björn Höglund har en bakgrund som journalist och lärare. På ett underhållande och pedagogiskt vis tar författaren oss igenom en rad fakta om insekternas liv; sådant vi vill veta och sådant vi inte visste att vi vill veta.

Fjärilar, trollsländor, gräshoppor, getingar, humlor, bin, myror och skalbaggar är några av de djur vi möter i boken. Vi får veta hur deras kroppar är uppbyggda, var de bor och vad de äter, om de är farliga och mycket mer.

Vi gillar att varje insektsdel innefattar en sida med klurigheter som quiz eller knep och knåp. Det är roligt att göra tillsammans både vuxna och barn, eller lösa själv. Boken är rik på detaljerade illustrationer och rolig fakta. Vi tycker den passar bra till nyfikna små naturvetare som gärna lär sig på egen hand.


Superinsekter

Superinsekter

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 9-12 år
 • Författare: John Woodward
 • Genre: Fakta

Superinsekter tar oss med på en spännande resa i krypens mikroskopiska värld. Boken liknas vid en virtuell safari där vi möter några av de häftigaste insekterna på planeten jorden. Vi får till exempel lära oss om den lilla skalbaggen som skjuter brännande kemikalier på sina fiender, nattfjärilen med längst tunga och masken som fångar sitt byte med klibbigt slem.

Som att detta inte är häpnadsväckande nog ger boken oss ett detaljerat djupdyk ända in under skinnet på dessa spännande varelser. Med 3D-bilder, fotografier och röntgenbilder behövs inte film, vi kan nästan ta på insekterna så verkliga blir dom.

John Woodward har skrivit fler böcker med samma fängslande form, samt en rad faktaböcker om allt från dinosaurier till hav. Vi gillar att ämnet är nischat och att hela boken är väldigt annorlunda mot vad vi vanligen möter i en faktabok.


Första insektsboken

Första insektsboken

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Lars Klinting
 • Genre: Fakta

Första insektsboken är en del av fyra faktaböcker i Första-serien. Till serien hör också Fåglar, Träd och Däggdjur. Alla har blivit mycket hyllade och flerfaldigt prisbelönta.

För många av oss är Lars Klinting en kär författare som vi känner igen från bokserien om Castor. Han förmedlar kunskap på ett enkelt, pedagogiskt och underhållande vis som barnen älskar.

Den Första insektsboken innehåller 100 olika arter som finns över hela Sverige. Den presenterar grundkunskaper på ett sätt som är enkelt att ta till sig. Vi tycker boken är smidig och trevlig att ha med sig ut på skogspromenaden.


Mina första insekter

Mina första insekter

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 3-6 år
 • Författare: Emma Jansson
 • Genre: Fakta

Författare och illustratör Emma Jansson har gjort bokserien Upptäck naturen. Boken Mina första insekter är del fyra. Precis som alltid i Emmas böcker får vi detaljrika och vackra bilder tillsammans med kortfattad och enkel fakta.

Nu får vi lära oss om insekter i vår svenska natur. Boken presenterar både vanliga kryp som trollslända, fjäril och ekoxe men även lysmasken och timmerman. Kul variation tycker vi! Varje uppslag berättar om 2-4 insekter med tillhörande illustrationer. Vi får lära oss om allt från storlek, till vad de äter och vilken familj de tillhör.

Boken avslutas med en faktasida som förklarar knepiga ord. Dessutom finns det tips kring hur vi kan stötta våra pollinatörer på enkla vis som att bygga insektshotell och placera ut vattenbad. Vi tror att de mindre barnen uppskattar de vackra bilderna. Medan den enkla men omfattande faktan uppskattas av barn ända upp i skolåldern.


Insekternas hemligheter : bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar

Insekternas hemligheter bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 6-12 år
 • Författare: Anne Sverdrup-Thygeson
 • Genre: Fakta

Anne Sverdrup-Thygeson är naturforskare och en av nordens främsta talesperson för insekter. Hon har blivit hyllad världen över med sina spännande faktaböcker om just insekter. Hennes böcker ger oss perspektiv som vi inte är vana vid. I boken Insekternas hemligheter visar hon oss en värld av insekter som är vackra, stolta, bisarra och värda att skydda.

Här läser vi berättelser om Sveriges fantastiska insekter: myror som mjölkar bladlöss, varför flugor kan gå upp och ned i taket och vilken insekt som var det första djuret i världshistorien. Samtidigt får vi en inblick i de mer ovanliga insekternas värld. Larver som dödar andra kryp med sina fisar, skalbaggar som kan blinka och en geting som förvandlar nyckelpigor till zombier.

Boken är spännande och medryckande. Vi märker att Anne har en kärlek till naturen och små kryp och de vackra illustrationerna förstärker budskapet.


Vilda Barbro: livsviktiga fakta om bin och insekter

Vilda Barbro livsviktiga fakta om bin och insekter

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 6-9 år
 • Författare: Milena Bergquist
 • Genre: Fakta

Sagan om biet Barbro och humlan Smulan tar med oss till gräset, ängarna, blommorna och de gamla ruttnande stockarna. Vi får lära känna naturen omkring oss på ett enkelt vis. Fakta blandas smakfullt in i berättelsen som förstärks av de vackra bilderna.

Tack vare detaljrika och naturlika illustrationer blir det enkelt att koppla samman namn med arter. I den här boken får vi lära oss varför bin är livsviktiga och hur vi kan hjälpa dem att överleva.

Milena Bergquist är journalist och författare som vill inspirera och skapa förändring. Vi tycker boken lyckas bra med att lyfta ett viktigt ämne på ett inspirerande vis.


Mina småkryp

Mina småkryp

Kolla priset hos:

 • Läsålder: 0-3 år
 • Författare: Anja Baklien
 • Genre: E-bok / Pek

Mina småkryp är en naturbok för de allra minsta. De små krypen som finns överallt runt oss är bland det första som små barn lägger märker till. De vill känna och upptäcka. Färgfotona i den här pekboken ger en verklighetstrogen upplevelse där den lilla handen kan peka och känna igen.

Korta meningar om surrande humlor, kryllande myror och små bladlöss presenterar enkel fakta. Vi får se insekterna i deras naturliga miljö och boken är trevlig att ta med sig ut i trädgården. Detta är en enkel och fin första småkrypsbok för de minsta naturälskarna.


Här hittar du fler artiklar med boktips!