Bästa bältesstolen 2024: Bilstol för barn mellan 4-12 år

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barn över 4 år kan färdas framåtvända i bilen. De ska då sitta i antingen en bältesstol, eller på en bälteskudde. Dessa behöver inte fixeras med ISOFIX, men det kan göras om möjligheten finns.

Det säkraste av dessa alternativ är bältesstolen, vilket är rekommenderat om du inte behöver flytta den alltför ofta in och ut ur bilen. Här kikar vi närmare på de bältesstolar som utsetts till bäst i test!

Blå och svart bältesstol monterad i baksätet på bil

Vilken bältesstol är bäst i test?

Ett av de ledande varumärkena när det gäller bältesstolar är Cybex. Alla deras stolar i Cybex Solution-serien håller absolut världsklass när det gäller både säkerhet, komfort och smidighet.

✅ Prisbelönt och utsedd till bäst i test

Cybex Solution G I-Fix Bältesstol

Kolla priset hos:


Ett annat märke som håller världsklass och också vunnit flera utmärkelser, är Britax Römer. Deras KidFix i-Size har flera gånger vunnit utmärkelser och utsetts till bäst i test. Smidig och pålitlig stol, från ett världsledande märke!

✅ Kvalitetsmärke inom barnsäkerhet

Britax Römer KIDFIX i-SIZE

Kolla priset hos:


Om vi hoppar ned lite i pris, hittar vi en kvalitetsstol som är väldigt omtyckt, i Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol. En smidig stol som ger en stadig och bekväm åktur för barn upp till 36 kg. Prisvinnande, tjusig bältesstol till överkomligt pris!

✅ Hög kvalitet till överkomligt pris

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect grå Bältesstol

Kolla priset hos:


Längre ned i artikeln hittar du alla bältesstolar vi undersökt närmare.

Se även våra tips på bra bälteskuddar, för dig som vill ha ett ännu smidigare alternativ!

Jämförelse av många olika bältesstolar

Olika bältesstolar sida vid sida

Här kan du läsa mer detaljer av alla de olika bältesstolarna. Vi har tagit med stolar från de största märkena, samt några mindre kända sorter. Du hittar bältesstolar i alla olika prisklasser att välja mellan.

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol

Kolla priset hos:

Den här bilbarnstolen kommer från märket Maxi-Cosi, som är ett populärt och erkänt märke som tillverkar bilbarnstolar. De erbjuder mängder av modeller och är experter på säkerhet i bil. Den här stolen heter Rodifix AirProtect Bältesstol och är en av Maxi-Cosis bästsäljare. Det är en ergonomiskt utformad barnstol som är tillverkad med extra sidoskydd för den optimala säkerheten.

Stolen har vunnit utmärkelser och har blivit framröstad som bäst i test. Den erbjuder en unik kombination av säkerhet, ergonomi och bekvämlighet för barnet. Stolen kan dessutom justeras efter barnets längd och är utrustad med mjuka krockkuddar, fyllda med luft, som säkerställer att barnet alltid är säker under bilturerna.

En annan fördel med stolen är att barnet enkelt kan sätta sig i den på egen hand. Maxi-Cosi värnar om barnets självständighet och har därför gjort det möjligt för barnet att själv ta sig upp på stolen, medan du som förälder med enkelhet kan justera bältet. Stolen kommer även med en bältesguide som du som förälder kan ta del av för att säkerställa att bältet sitter som det ska, baserat på barnets längd och ålder.

Det finns många fler faktorer på den här bilbarnstolen som gör den till ett bra val, bland annat att den har ett justerbart nackstöd och ett justerbart lutningsläge. Den har en klädsel som enkelt kan tas av och rengöras i tvättmaskin. Utöver detta har den som sagt även optimerade säkerhetsfunktioner såsom krockkuddarna och ett väl vadderat säte som dessutom skapar extra komfort för barnet.

RodiFix AirProtect är framåtvänd och lämpar sig för barn mellan 15–36 kg. Den ligger dessutom på en väldigt bra prisklass och är enkel att montera och rengöra. Bilbarnstolen uppfyller Trafikverkets krav för bilbarnstolar och är en otroligt bra modell att välja för dig med ett lite äldre barn som är i behov av en riktigt säker bilbarnstol.


Britax-Römer Kidfix M i-size Bältesstol

Britax-Römer Kidfix M i-size Bältesstol

Kolla priset hos:

Britax-Römer är ett företag som är experter på bilbarnstolar. De tillverkar produkter av största säkerhetsgrad som lämpar sig för många olika åldrar. Ett exempel på en av deras produkter är den här bilbarnstolen vid namn Kidfix M i-size Bältesstol.

Den här bältesstolen har många olika fördelar som gör den till ett lämpligt val för dig som är på jakt efter en säker bilbarnstol. Den lämpar sig för barn mellan 3,5–12 år, och har en rekommenderad vikt på 15-36kg och en rekommenderad längd på 100–150 cm. Den kommer i flera olika färger och är dessutom enkel att montera och installera i bilen.

Bältesstolen är tillverkad i samarbete med ledande biltillverkare och är godkänt enligt den senaste i-Size-regleringen. Den erbjuder ultimat komfort, samtidigt som den har alla säkerhetsanordningar som behövs för en trygg och säker bilfärd. Den är dessutom tillverkad i hållbara och nedbrytbara material vilket gör den till en miljövänligare variant av bilbarnstol.

Fördelarna med den här stolen är att den erbjuder en behaglig ventilation, ergonomiskt och justerbart huvudstöd, inbyggt krockskydd, avtagbar klädsel och ett sittutrymme för optimal krocksäkerhet. Dess storlek gör den dessutom praktiskt för dig med flera barn, då du enkelt kan få plats med tre stolar i rad i baksätet på en vanlig personbil. Stolen är framåtvänd, vilket enligt både NTF och Trafikverkets krav är okej om barnet är över 4 år gammal – vilket matchar den rekommenderade åldern för stolen.

Sammanfattningsvis är den här bilbarnstolen från Britax-Römer ett bra val för dig med ett lite äldre barn som önskar en miljövänlig och hållbar bilbarnstol, som dessutom har alla säkerhetsaspekter som krävs inbyggda och är tillverkad i samband med ledande biltillverkare. Den är en populär variant från Britax-Römer Kidifix serie och ligger i en bra prisklass.


Britax Kidfix2 S Bältesstol

Britax Kidfix2 S Bältesstol

Kolla priset hos:

Britax-Römers populära serie Kidifix har ytterligare en ny och smart medlem – nämligen Britax Kidifix 2 S Bältesstol. Britax-Römer är kända för att vara ett ledande företag inom säkerhet för bar i bil, och de har mängder av olika bilbarnstolar som är optimerade för barn av olika åldrar.

Den här bältesstolen är optimerad för barn i åldrarna 4–12 år. Den är framåtvänd och uppfyller Trafikverkets krav på bilbarnstolar för äldre barn med en vikt-rekommendation på 15–36 kg.

Den är tillverkad i Tyskland och testad på Britax-Römers krocktestanläggning där den genomgått många olika tester för att säkerställa att den verkligen har den optimala säkerheten för barn i bil.

Bältesstolen erbjuder många fördelar, bland annat de många olika säkerhetsanordningarna. Den här ett inbyggt krockskydd, vadderade sidovingar och ett V-format ryggstöd som enkelt justeras efter barnets längd.

Du kan även ta bort ryggstödet när barnet är gammalt nog för att färdas utan ryggstöd, men fortfarande behöver en bilbarnstol. Utöver detta har den även SecureGuard – en fjärde förankringspunkt i trepunktsbältet som adderar ytterligare trygghet för barnet när det färdas i bilen.

Bilbarnstolen är enkel att montera och den avtagbara klädseln går bra att tvätta i tvättmaskin. Priset är lågt och den finns dessutom att beställa i olika färger beroende på eget tycke och smak. Det är en bra bilbarnstol som uppfyller alla säkerhetskrav och passar perfekt för lite äldre barn. Här finns verkligen alla säkerhetsaspekter som krävs och vi kan varmt rekommendera den här produkten.


Britax Discovery Plus Bältesstol

Britax Discovery SL Bältesstol

Kolla priset hos:

Från det populära märket Britax-Römer kommer denna prisbelönta bältesstol vid namn Britax Discovery SL. En smidig och nätt bilbarnstol för barn mellan åldrarna 3,5–12 år. Den är framåtvänd och har en rekommenderat vikt på 15–36 kilo, vilket dessutom innebär att den uppfyller NTF krav kring ålder och längd på framåtvända stolar.

Britax-Römer är ett ledande företag inom bilbarnstolar och de erbjuder en mängd olika produkter för barn i olika åldrar. De har vunnit många priser och utmärkelser för deras produkter och de sätter alltid säkerheten i fokus.

Britax Discovery SL är en flexibel bilbarnstol som går att justera efter barnets ålder och längd. Den har vunnit priser för sin design och säkerhet och är ett bra val för dig som är på jakt efter en bilbarnstol att använda i många år framöver. Stolen erbjuder mängder av fördelar och har som alltid säkerheten i fokus.

Bilbarnstolen kommer med många olika funktioner och fördelar. Bland annat är den enkel att installera och montera med effektiva ISOFIX-fästen. Den har mjuka och vadderade sidovingar, ett ergonomiskt utformat huvudstöd, vadderad klädsel som kan tas av samt ett justerbart huvudstöd och trepunktsbälte.

Vi rekommenderar den här bilbarnstolen då den för det första har ett riktigt bra pris. Den är dessutom lätt och smidig att använda och erbjuder en hög säkerhet för barnet. Som tidigare nämnt har den dessutom vunnit utmärkelser och bäst i test. En optimal bilbarnstol för barn mellan 3,5–12 år.


Britax Römer Adventure Plus Bältesstol

Britax Römer Adventure Plus Bältesstol

Kolla priset hos:

Adventure är en väldigt populär och prisvärd bilbarnstol från märket Britax-Römer, som är kända för deras högkvalitativa produkter och optimerade säkerhetstänk. Den är tillverkad för barn i åldrarna 3,5–12 år och rekommenderat vikt är 15–36 kg. Den finns att beställa i två olika färger och har en snygg design som dessutom är enkel att installera och montera i bilen.

Britax-Römer Adventure är en bilbarnstol som är tillverkad för lite äldre barn där säkerhet och komfort kombineras på ett optimalt sätt. Den är framåtvänd, men uppfyller trots allt alla krav på säkerhet för bilbarnstolar. I och med att den är gjord för äldre barn uppfyller den även NTF krav på framåtvända stolar och utgör ingen risk för barnet när det färdas i bilen.

Stolen kommer med många praktiska fördelar såsom inbyggt krockskydd, justerbart rygg- och huvudstöd, mugghållare och avtagbar klädsel som är enkel att rengöra. Den har dessutom vadderade sidovingar som skyddar barnet från höft till huvud med ett optimerat system som gör den säker för krock.

Stolen är enkel att installera tack vare dess trepunktsbälte. Den har även en bältesguide som justeras automatiskt när du justerar höjden på nackstödet, för att alltid vara optimerat efter barnets längd och storlek. Du kan flytta runt på barnstolen med enkla medel då den är lätt och smidig.

Den här bilbarnstolen har vunnit priser och utmärkelser och är ett bra val för dig med ett lite äldre barn. Den erbjuder alla funktioner som en bilbarnstol bör ha och skyddar ditt barn från alla olika håll. Det är en bra produkt och vi rekommenderar dig med barn från 4 år och uppåt att investera i den, då den håller i många år framöver.


BeSafe iZi Flex Fix i-Size Bältesstol

BeSafe iZi Flex Fix i-Size Bältesstol

Kolla priset hos:

BeSafe är ett ledande företag inom transport och säkerhet för barn och de tillverkar produkter i form av bilbarnstolar och andra säkerhetsanordningar för säker transport av barn. De har mängder av olika modeller på sina bilbarnstolar och alla erbjuder samma heltäckande säkerhetslösningar. Det här är deras modell iZi Flex Fix i-Size, en prisbelönt bilbarnstol som är otroligt populär. Den går att beställa i många olika färger men ligger på den dyrare sidan av spektrumet.

Det är en framåtvänd stol som är anpassad för barn mellan 4–12 år och 100–150 cm. Den uppfyller NTF:s krav om framåtvända stolar och rekommendera inte att användas av barn under fyra år på grund av säkerhetsriskerna med framåtvända stolar för mindre barn. Den är dessutom enkel att installera och dess design gör att det lätt får plats tre stolar i baksätet på en vanlig personbil.

iZi Flex Fix i-Size har många praktiska fördelar som bland annat ett tryggt sidokollisionsskydd, integrerade ISO-fix armar för extra stöd och komfort, bältesguide och ergonomiskt nack- och ryggstöd som dessutom kan justeras efter varje barns längd och behov. Stolen är även omgiven av meshpaneler som gör att tyget enklare kan andas och att den inte blir för varm.

Den här bilbarnstolen från BeSafe är praktiskt, ergonomiskt och skapar ultimat komfort för barnet samtidigt som den inkluderar alla säkerhetsanordningar som en bilbarnstol bör ha. Den har vunnit priser och bäst i test, och vi kan varmt rekommendera den till dig med barn i åldrarna 4–12 år.


Britax Römer KIDFIX III

Britax Römer KIDFIX III

Kolla priset hos:

Den prisbelönta KIDFIX serien från Britax-Römer är en av de populäraste serierna av bilbarnstolar på marknaden, vilket inte är någon överraskning då Britax-Römer verkligen är proffs på barnsäkerhet.

Den här modellen heter KIDFIX III och är en av flera olika modeller från serien med samma namn. Det är en framåtvänd stol för barn i åldrarna 3,5–12 år med en rekommenderad vikt på 15–36 kg. Rekommendationerna följer de svenska rekommendationerna som finns listade hos NFT och den är godkänt enligt dessa.

Precis som övriga KIDFIX serien finns även denna modell att beställa i många olika färger och den ligger i en bra prisklass. Det är dessutom en bilbarnstol som kan användas i många år, från att barnet börjar åka i framåtvänd stol tills det inte behöver stol längre.

KIDFIX III har mängder av säkerhetsanordningar som gör den till en praktiskt och trygg stol för barnet att färdas i. Bland dessa utrustning finns exempelvis ett sidokrockskydd, en SecureGuard-förankring på bältet för extra stabilitet samt höj- och sänkbart huvud- och ryggstöd. Den är ergonomiskt utformad och erbjuder dessutom 20% extra utrymme vid sätet än vad tidigare KIDFIX modeller gjort.

KIDFIX III har en avtagbar klädsel som enkelt tvättas i tvättmaskin och den är dessutom smidig och enkel att monter i bilen. Den kombinerar säkerhet med komfort och är en av Britax-Römers populäraste modeller.

För dig som behöver en lite större bilbarnstol med extra utrymme och extra komfort är det här ett bra alternativ. Som alltid är Britax-Römer experter på säkerhet och den här stolen är inget undantag. På grund av att den är lite större kan man bara få plats med två i baksätet på en personbil, något som kan vara bra att ha i åtanke.


Graco Logico L Bältesstol

Graco Logico L Bältesstol

Kolla priset hos:

Gran Logico L Bältesstol vann bäst i test i budgetklassen 2020 och är därmed en populär bilbarnstol som dessutom inte överstiger budgetpriset. Det är en bilbarnstol för åldrarna 4–12 år, som är framåtvänd och rekommenderas användas av barn som väger 15–36 kg. Dess rekommenderade vikt och design går i enighet med de svenska rekommendationerna som går att läsa på NTF:s hemsida.

Trots att den här bilbarnstolen är en budgetmodell har den ändå många praktiska och trygga säkerhetsanordningar och funktioner som gör den till ett bra val. Den erbjuder bland annat en tydlig bältesstyrning som gör att stolen alltid kan monteras på rätt sätt. Dessutom är den tillverkad i Graco Pedic-skum som formar sig efter barnet, något som skapar en bekväm och mjuk känsla. Slutligen har den extra djupa sidoskydd som minimerar risken för skada vid kollision

Graco är ett populärt märke inom budgetklassen och deras Logico L är en bra bilbarnstol för dig med lite äldre barn. Den har en avtagbar klädsel som är enkel att rengöra och dessutom två praktiska mugghållare.

Den saknar vissa säkerhetsanordningar som de dyrare modellerna av bilbarnstolar har men den uppfyller trots allt alla krav och blev som tidigare nämnt framröstad som bäst i test inom budgetklassen 2020. Det är en praktisk bilbarnstol som dessutom har en fin design.


Beemoo Bältesstol ISOFIX

Beemoo Bältesstol ISOFIX

Kolla priset hos:

Från populära märket Beemo kommer nu bältesstolen ISOFIX, som är döpt efter sina ISOFIX-fästen som gör det enklare än någonsin att installera stolen i bilen. Den är godkänt enligt svenska rekommendationer och europeisk standard för viktgruppen 15–36 kg och rekommenderas för barn mellan 4–12 år.

ISOFIX har en stilren design, kommer i två olika färger och är dessutom en prisvärd variant av bilbarnstol som håller i många år. Den erbjuder kraftiga sidoskydd som skyddar barnet vid krock eller kollision, samt ett justerbart huvudstöd som kan anpassas efter barnets behov. Det är en mycket säker bilbarnstol som dessutom har bra omdömen och är omtyckt av dess användare.

Beemo är ett märke med allmänt bra omdömen som erbjuder prisvärda produkter med ett högt säkerhetstänk. De har dessutom flera olika modeller på bilbarnstolar som är tillverkade för barn i olika åldrar.

För dig som är på jakt efter ett billigare alternativ till bilbarnstol, som dessutom håller i många år framöver, kan vi varmt rekommendera ISOFIX från Beemo.


Beemoo Bältesstol

Beemoo Bältesstol

Kolla priset hos:

Beemoo Bältesstol är ett exempel på Beemoos engagemang för att skapa prisvärda, högkvalitativa produkter för barn. Denna bilbarnstol är framåtvänd, vilket gör den optimal för barn mellan 4 och 12 år, med en viktklass på 15–36 kilo. Stolen följer de strikta riktlinjerna enligt ECE R44/04, vilket gör den till ett tryggt val för alla föräldrar.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Beemoo Bältesstol är dess flexibilitet. Stolen växer med barnet tack vare det justerbara nackstödet, som lätt kan anpassas efter barnets längd och vikt. När barnet har vuxit ur ryggstödet kan sittdelen användas separat som bälteskudde. Denna bilbarnstol är inte bara praktisk, den är också bekväm tack vare den mjuka klädseln i både sits och rygg.

Beemoo Bältesstol är enkel att installera med bilens trepunktsbälte, vilket gör det till ett smidigt val för alla bilägare. Även om den inte är lutningsbar, är dess robusta design och rejäla skydd för sidokollisioner fördelaktiga för säkerheten.

Att rengöra stolen är lika enkelt som att installera den. Den har avtagbar klädsel som kan tvättas i tvättmaskin, vilket innebär att du kan hålla stolen ren och fräsch

utan större ansträngning. Stolens mått, H66–77 x B46 x D44 cm, samt justerbart ryggmått från 57–70 cm, gör att den passar i de flesta bilar utan att ta upp för mycket plats.

Omdömena från tidigare kunder pekar på att Beemoo Bältesstol är ett uppskattat val. Många kunder prisar stolen för dess mjuka sittplats, enkelhet att justera nackstödets höjd och dess utmärkta passform i mindre bilar.

En recensent, Anna, beskriver den som ”en något enklare stol som fungerar utmärkt och har ett bra pris”. Malin, en annan nöjd kund, uttrycker sin tillfredsställelse över att ha hittat en stol av ”bra kvalitet för de pengarna och dessutom riktigt snygg”.

Beemoo Bältesstol är alltså inte bara ett prisvärt val, utan även ett smart och tryggt val för att skydda ditt barn under bilresor. Med sina praktiska funktioner, flexibilitet och goda omdömen, är Beemoo Bältesstol ett utmärkt alternativ för den medvetna föräldern som söker en kombination av säkerhet, komfort och prisvärdhet.

Vi rekommenderar verkligen Beemoo Bältesstol för dig som vill skapa säkra och bekväma bilresor för ditt barn. Med Beemoo kan du lita på att du får en produkt som

håller hög standard, samtidigt som den är anpassad till din ekonomi. Även om denna stol inte har ISOFIX-funktionen, är den fortfarande enkel att installera och säker att använda med bilens trepunktsbälte.

Beemoo Bältesstol är enkel att hantera och transportera, vilket gör den perfekt för föräldrar som behöver flytta stolen mellan olika fordon. Dess flexibilitet gör den till en långvarig investering, eftersom stolen kan anpassas och användas allt eftersom barnet växer.

Flera recensenter har även framhållit hur nöjda de är med stolens utformning. Den mjuka klädseln bidrar till en bekväm körupplevelse för barnet, medan det justerbara nackstödet och sittdelens möjlighet att användas separat som bälteskudde ger extra användbarhet och livslängd till produkten.

Kort sagt, om du letar efter en bilbarnstol som kombinerar säkerhet, komfort, flexibilitet och prisvärdhet, så är Beemoo Bältesstol ett utmärkt val. Den positiva feedbacken från nöjda kunder stärker bara vår övertygelse om att denna stol verkligen levererar på alla dessa fronter. Så ge ditt barn den trygghet och komfort de förtjänar på bilresor, välj Beemoo Bältesstol.


Britax Römer KIDFIX i-SIZE Bältesstol

Britax Römer KIDFIX i-SIZE Bältesstol

Kolla priset hos:

Från säkerhetsexperterna Britax-Römer kommer nu KIDFIX i-SIZE bältesstol! Britax-Römer är ett populärt och ledande märke inom bilbarnstolar och de erbjuder en mängd olika produkter som passar bra för barn i alla åldrar. Deras KIDFIX serie har bra omdömen och ligger dessutom i en bra prisklass, med stolar som håller under hela barndomen.

Britax-Römer KIDFIX i-SIZE är en bilbarnstol som är utvecklad tillsammans med ledande biltillverkare där säkerheten står i fokus. Den är godkänd enligt de europeiska standarden och optimerad för den bästa säkerheten.

Det finns många fördelar hos den här bilbarnstolen från Britax-Römer, bland annat att den har integrerat SICT för överlägset skydd vid kollisioner, ett justerbart V-format ryggstöd för optimal komfort, ett svalkande ventilationssystem, justerbart och ergonomiskt nackstöd och bältesguider som säkerställer att bältet alltid sitter som det ska.

Utöver alla säkerhetsanordningar har den även en avtagbar klädsel som går att tvätta i tvättmaskin. Den är tillverkad för barn i åldrarna 3,5–12 år men rekommenderas för 4 år och uppåt då den är framåtvänd. Den rekommenderade vikten är 15–36 kilo och den rekommenderade längden är 100–150 cm.

För dig som är i behov av en riktigt anpassningsbar och säker bilbarnstol till ett bra pris, som håller under många år, är det här ett bra alternativ. Den är testat och optimerad för att vara så trygg och säker som möjligt och dessutom har den en fin design och finns i olika färger.


Cybex Solution G I-Fix Bältesstol

Cybex Solution G I-Fix Bältesstol

Kolla priset hos:

För dig som letar efter en bilbarnstol som går att beställa i mängder av fina färger, och som dessutom är optimerad för säkerhet och trygghet genom hela barndomen är den här bilbarnstolen från Cyber ett bra alternativ.

Cybex är ett ledande märke inom säkerhet när det kommer till bilbarnstolar och erbjuder en mängd olika produkter som alla är anpassade för att vara så trygga som de bara kan bli. Det är ett populärt märke vars produkter både ser bra ut och fyller praktiska funktioner, både gällande säkerhet och komfort.

Cybex Solution G I-Fix är en bilbarnstol som är tillverkad för barn 3,5–12 år, men den rekommenderas från 4 år och uppåt. Den är godkänd enligt den europeiska standarden enligt NTF:s hemsida och har dessutom en ergonomisk design som både skyddar och skapar komfort.

Solution G I-Fix kommer med en rad olika funktioner som är till för att skydda barnet vid kollision. Bland annat erbjuder den ett integrerat sidokrockskydd som minimerar risken för skada vid krock, ett justerbart och fällbart V-format ryggstöd som ger komfort för växande barn, justerbart nackstöd samt bältesguider som säkerställer att bältets placering är korrekt, tryggt och bekvämt.

Den här bilbarnstolen ligger på en aningen dyrare prisklass, vilket vägs upp av att den håller i många år. Den har en avtagbar klädsel som är enkel att rengöra och den kommer som sagt i mängder av vackra färger.

Vi rekommenderar den här bilbarnstolen från Cybex för dig som är på jakt efter ett alternativ där säkerheten och barnets komfort är de största prioriteterna. Det här en stol som håller länge och som skyddar ditt barn.


Cybex Solution S2 i-Fix

Cybex Solution S2 i-Fix

Kolla priset hos:

Cybex är ett ledande företag som specialiserar sig på att tillverka bilbarnstolar där säkerheten är högsta prioritet. Deras bilbarnstol Solution är en prisbelönt och omtyckt modell med goda omdömen som är uppskattad världen över. Nu har uppföljaren Solution S2 i-Fix landat på marknaden och den erbjuder ännu fler praktiska funktioner och säkerhetsanordningar.

Cybex Solution S2 i-Fix är en bilbarnstol som går att beställa i mängder av fina färger. Den är tillverkad för barn i åldrarna 3,5–12 år och är framåtvänd. Den rekommenderade längden är 100–150 cm och den rekommenderade vikten är 15–36 kg. Enligt NTF:s rekommendationer bör man dock vänta tills barnet är 4–5 år gammalt innan det börjar använda framåtvända stolar.

Solution S2 i-Fix erbjuder en rad olika funktioner som gör den till en av de bästa och säkraste stolarna på marknaden. Bland annat har den ett linjärt sidokrockskydd, en energiabsorberande stomme, fällbart ryggstöd, extra brett säte, ett nackstöd som kan justeras i 12 olika lägen, luftventilationssystem och ISOFIX-fästen som säkerställer att den kan installeras och monteras på rätt sätt i bilen.

Alla dessa funktioner skapar en ergonomisk och trygg bilbarnstol som skyddas barnet vid kollision eller andra faror. Den har mängder av fördelar vilket gör den till ett av våra bästa alternativ och en stol som vi verkligen kan rekommendera. Den följer dessutom med under många år och låter barnet växa utan att behöva köpa en ny stol.


Axkid Bigkid ISOfix Bältesstol

Axkid Bigkid ISOfix Bältesstol

Kolla priset hos:

De svenska experterna på bilbarnstolar vid namn Axkid har skapat mängder av funktionella och trygga bilbarnstolar under åren. Axkid är ett populärt, svensktillverkat märke som specialiserar sig på säkra bilbarnstolar av hög kvalitet. Deras modell Bigkid ISOfix är en bilbarnstol som är tillverkad för lite äldre barn, i åldrarna 4–12 år med rekommenderad vikt på 15–36 kilo. Axkid själva rekommenderar att stolen, som är framåtvänd, används för barn som överstiger 125 cm då det följer NTF:s rekommendationer.

Den här bilbarnstolen kommer med en rad olika funktioner som säkerställer att barnet kan färdas säkert under hela sin barndom. Den är anpassningsbar och går att justera efter barnets längd och ålder.

Den erbjuder bland annat ett nackstöd som kan justerad med 9 olika lägen, bärhandtag, sidokrockskydd, justerbara lutningslägen och ISOFIX för snabb och enkel installation. Den har en komfortabel sittyta i mjukt skum och ett av de längsta ryggstöden på marknaden – perfekt för växande barn.

Stolen har dessutom en avtagbar klädsel som går bra att tvätta i tvättmaskin, samt integrerade mugghållare. Den är praktiskt utformad efter äldre barn och fungerar väl att använda under hela barndomen då barnet behöver en bilbarnstol.

Vi kan varmt rekommendera denna svensktillverkade bilbarnstol så den dels är godkänt enligt europeisk standard, dels innefattar alla säkerhetsanordningar som en bilbarnstol bör ha för optimerad säkerhet. Den finns att beställa i två olika färger och har en fin design och praktiska funktioner.


I vilken ålder använder man bältesstol?

En bältesstol är vanligtvis användbar mellan åldrarna 4-12 år. En vanlig riktlinje när det gäller barnets vikt är cirka 15-36 kilo.

Det finns olika typer av bilbarnstolar för barn av olika åldrar. Den allmänna regeln i Sverige är att barn under 4 år bör använda sig av bakåtvända bilbarnstolar för deras egen säkerhets skull.

När barnet är 4 år och uppåt kan det börja använda framåtvända bilbarnstolar i stället. De ska användas till och med dess att barnet inte längre behöver stolen, vilket kan variera från barn till barn. Alternativen är då antingen bältesstol eller en bälteskudde. Allra bäst säkerhet ger en bältesstol, samtidigt som bälteskudden är betydligt mer smidig, om den ofta behöver flyttas.

Om du känner dig osäker på när ditt barn kan sluta med bilbarnstol kan du alltid konsultera med en återförsäljare eller en läkare. Ditt barn ska kunna sitta upp rakt och stabilt, med vanligt bälte innan det kan sluta använda bilbarnstol. Det finns dessutom flera olika rekommendationer för bilbarnstolar i Sverige, som du kan ta del av på bland annat NTF och Transportstyrelsen.

Behöver barn använda bältesstol?

Enligt lag gäller:

”Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen.”

Källa: Trafikverket

För större barn innefattar särskild skyddsanordning både bältesstol och en enklare bälteskudde som sitter fastspänd.

Efter att barnet fyllt fyra sker vanligtvis övergången från bakåtvänd bilbarnstol till antingen bältesstol eller bälteskudde. Det säkraste och bekvämaste alternativet är en rejäl bältesstol. Men bälteskudden är också populär, då den kostar mindre och är betydligt mer smidig att flytta.

Alla barn behöver använda sig av en bilbarnstol någon gång under deras liv. Från och med att barnet föds och till och med dess att det är gammalt nog för att sitta, gå, springa och röra sig fritt på egen hand är bilbarnstol en rekommendation.

Det är på grund av säkerhetsriskerna som bilbarnstolar används och för att barnet ska kunna färdas i bilen på ett tryggt sätt bör det absolut sitta i en bilbarnstol.

Det finns dessutom mängder av olika modeller på bilbarnstolar beroende på vilka behov barnet har. Vissa stolar är anpassade för nyfödda barn och upp till 3 år, medan andra är anpassade för äldre barn som inte har samma behov av stöd för till exempel nacke och huvud, som mindre barn har.

Var i bilen ska man placera bältesstolen?

Bältesstolar för äldre barn är framåtvända och kan då placeras var som helst i bilen, men rekommenderas att placeras i baksätet på grund av säkerhetsaspekterna. Om du har en airbag i framsätet gäller följande:

”Barn som färdas framåtvänt ska vara minst 140 cm vid placering framför en aktiv krockkudde”

Källa: NTF

Om barnet ska sitta på en plats där en krockkudde finns ska barnet vara minst 140 cm lång, enligt de svenska rekommendationerna.

Om du är osäker eller behöver mer hjälp med var du ska placera bältesstolen, vilken sort du ska använda eller om du har andra funderingar kan du besöka Transportstyrelsen eller NTF:s hemsida och läsa mer om de svenska rekommendationerna och lagarna för barn i bil.


Läs fler relevanta artiklar för dig som kör bil med barn!