Bästa bälteskudden för barn 2023: För bekväma trygga bilresor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Tiden går onekligen fort när barnen är små! Är det redan dags för ditt barn att börja åka framåtvänt under bilturerna? Då är du troligtvis på jakt efter den allra bästa bälteskudden. Det finns en rad olika bälteskuddar på marknaden, och här går vi igenom några av de mest populära modellerna just nu.

Barn på bälteskudde i bil till köpguide för bästa bälteskuddarna

Vilken bälteskudde är bäst i test?

En av de allra bästa bälteskuddarna på marknaden är Peg-Perego Bälteskudde Viaggio. Den är otroligt stadig och säker. En riktig premium-modell med vadderade armstöd som erbjuder bäst komfort på marknaden!

Om ni vill ha något lite roligare så kan en bälteskudde med filmtema vara trevligt. Det finns många varianter att välja på, allt ifrån filmen Frost till Spindelmannen.

Bästa budgetalternativ är Beemoo bälteskuddar eller Axkid Mate. Simpel design men god säkerhet och bra pris. Finns både med och utan Isofix.


För de allra yngsta barnen är det babyskydd som gäller. Därefter bör de sitta i en bakåtvänd bilbarnstol, och till sist på antingen en bälteskudde eller en bältesstol,

Läs vår längre guide om vilka bilstolar som passar i olika åldrar!

En titt på 11 olika bälteskuddar för barn

Här kommer lite längre beskrivningar av alla de bälteskuddar vi jämfört.

Beemoo Bälteskudde

Beemoo Bälteskudde

Kolla priset hos:

Ergonomiskt utformad och avtagbar klädsel

Om du letar efter en prisvärd och klassisk bälteskudde erbjuder det välkända varumärket Beemoo en passande modell. Trots den låga prislappen runt 300 kronor kommer ditt barn upp i perfekt höjd för att fästa bilbältet på ett optimalt sätt.

Beemoos bälteskudde har en mjuk och skön stoppning som bidrar till hög komfort, och på sidorna finner du även armstöd som gör åkturen ännu bekvämare. Det här är en modell som passar perfekt om barnet ofta åker i flera olika bilar, eftersom bälteskudden inte sitter fast i bilen när barnet inte sitter på den.

Den lätta vikten gör det enkelt att bära med sig bälteskudden när det är dags att byta till en annan bil.

Beemoo är kända för att tillverka ergonomiskt utformade bilbarnstolar med god sittkomfort i åtanke, och den här modellen är givetvis inget undantag. Bälteskudden är tillverkad av högkvalitativ plast, och den mjuka sittdelen har en böjd form som gör att barnet sitter både säkert och bekvämt.

Klädseln går dessutom enkelt att plocka av och sätta på när det är dags för rengöring. Maxvikten för Beemoos svarta bälteskudde ligger på 36 kilo, vilket betyder att den kan användas högt upp i åldrarna.


Beemoo Bälteskudde med IsoFix

Beemoo Bälteskudde med IsoFix

Kolla priset hos:

Kan användas med och utan IsoFix-fästen

Trots ett hyfsat lågt pris på cirka 450 kronor har även denna bälteskudde från Beemoo en rad olika fördelar. Här får du till exempel IsoFix-funktion vilket innebär att bälteskudden kan fästas i alla bilar med IsoFix-fästen. IsoFix garanterar att bälteskudden sitter stadigt, även när den inte används.

De stadiga armstöden håller säkerhetsbältet säkert på plats, och du kan även ta av överdraget och tvätta i maskin om det skulle behövas. Själva skalet är tillverkat av plast, och bälteskudden är ergonomiskt utformad med växande barn i åtanke.

Beemoos bälteskudde med IsoFix är en säker, stabil, prisvärd och enkel modell som passar perfekt när ditt barn har vuxit ur bilbarnstolen.

Precis som alla bälteskuddar från Beemoo kan du räkna med en solid bas och mjuk sittdel som bidrar till högsta komfort för barnet.

Trots IsoFix-funktionen går den naturligtvis även bra att använda i bilar utan IsoFix-fästen, så länge barnet spänns fast med hjälp av trepunktsbältet. Bälteskudden har precis som föregående modell från Beemoo en maxvikt på 36 kilo, och kan alltså användas mellan cirka 3–12 års ålder.


Safety 1st Manga Fix Booster Seat

Safety 1st Manga Fix Booster Seat

Kolla priset hos:

IsoFix-funktion och mjukt, tvättbart tyg

Manga Fix Booster Seat är tillverkad av det kända varumärket Safety 1st, och passar för barn som väger mellan 22–36 kilo. Den här bälteskudden passar alltså inte de allra yngsta barnen, men bidrar med högsta komfort och säkerhet för barn mellan cirka 4–12 års ålder.

Manga Fix Booster Seat väger endast 2,5 kilo vilket är betydligt lägre än många andra bälteskuddar på marknaden, och passar alltså perfekt för dig som ofta behöver förflytta bälteskudden mellan olika bilar.

Manga Fix Booster Seat från Safety 1st levereras med smarta IsoFix-kontakter för extra stabilitet, säkerhet och komfort. Tack vare IsoFix-funktionen sitter bälteskudden dessutom säkert på plats även när den inte används.

Det går dock utmärkt att använda bälteskudden utan IsoFix-funktionen också! Trots den lätta vikten har bälteskudden en solid och bekväm utformning, och överdraget går dessutom att plocka av och tvätta i tvättmaskin ifall det skulle behövas. Prislappen för Manga Fix Booster Seat ligger i sin tur runt 700 kronor vilket gör bälteskudden en aning dyrare än ovanstående modeller.


Disney Frozen 2 Bilkudde

Disney Frozen 2 Bilkudde

Kolla priset hos:

Snygg bälteskudde med ergonomisk utformning

Med den här snygga bälteskudden kan ditt barn glädjas åt att åka bil tillsammans med sina favoritkaraktärer! Frozen var en oerhört populär barnfilm för cirka tio år sedan, men även många av dagens barn uppskattar historien högt med tanke på att det släpptes en uppföljare ganska nyligen.

Disney Frozen 2 Bilkudde har ett snyggt motiv av Elsa och Anna från Frozen 2, och trots dess låga pris runt 320 kronor erbjuder bälteskudden precis allt ditt barn behöver för en bekväm bilfärd.

Disney Frozen 2 Bilkudde har en solid bas av högkvalitativ plast och smart placerade armstöd som gör att bältet hamnar på helt rätt plats. Bälteskudden är ergonomiskt utformad och gör att barnet kommer upp en bra bit i sätet. En nackdel är att klädseln inte är avtagbar, men du kan däremot torka av hela bälteskudden med en fuktig trasa ifall det skulle uppstå fläckar.

Disney Frozen 2 Bilkudde har en maxvikt runt 36 kilo och kan alltså användas av barn upp till cirka 12 års ålder.


Disney Cars Topo Comfort Bälteskudde

Disney Cars Topo Comfort Bälteskudde

Kolla priset hos:

Prisvärd bälteskudde med avtagbar klädsel

Disney Cars Topo Comfort Bälteskudde passar perfekt för alla barn som älskar Disney-filmen Cars. Bälteskudden är svart och röd och har ett snyggt motiv av filmens huvudkaraktär Blixten McQueen.

Det här är en enkel och klassisk bälteskudde som får ditt barn att hamna i helt rätt höjd för att kunna titta ut genom fönstret, och för att du ska kunna fästa bältet på ett optimalt sätt. Tack vare armstöden på sidorna blir åkturen dessutom extra bekväm för ditt barn.

Disney Cars Topo Comfort Bälteskudde har mjuk stoppning som bidrar till högsta komfort, samt ett bastant och ergonomiskt skal av högkvalitativ plast. En annan stor fördel är att du enkelt kan ta av och sätta på klädseln när den är i behov av rengöring.

Maxvikten för Cars-bälteskudden ligger på 36 kilo vilket betyder att den kan användas av såväl yngre som lite äldre barn. Prislappen ligger i sin tur runt 250 kronor vilket är betydligt lägre än många andra bälteskuddar på marknaden.


Disney Cars Bilkudde

Simpel bälteskudde med Disney Cars

Kolla priset hos:

Klassisk och enkel modell med snyggt motiv

Precis som föregående bälteskudde är även den här modellen prydd av ett motiv från filmen Cars. Sidorna och undersidan av bälteskudden är rödfärgade medan själva sittdelen täcks av en bild på självaste Blixten McQueen.

Med en solid grundstomme av plast, ett mjukt överdrag av polyester samt ett armstöd på vardera sida kan du räkna med att ditt barn kommer upp i rätt höjd och dessutom får sitta riktigt bekvämt.

Disney Cars bilkudde har en enkel och klassisk design som gör vad den ska. Armstöden bidrar inte bara till hög komfort för barnet utan ser även till att bältet sitter fast på ett optimalt sätt.

Bälteskudden med Disneys bilar är dessutom hyfsat lättviktig vilket passar perfekt om ditt barn brukar åka i flera olika bilar – att ta med kudden från den ena bilen till den andra går snabbt och smidigt. Precis som de föregående modellerna har även den här bälteskudden en maxvikt på 36 kilo. Det går tyvärr inte att ta av överdraget om det skulle behöva tvättas, men det går bra att torka av hela bälteskudden med en fuktig trasa vid behov.


Axkid Mate Tar

Axkid Mate Tar

Kolla priset hos:

Säker bälteskudde som är enkel att bära med sig

Axkid är ett varumärke med lång erfarenhet av att designa och tillverka säkra bälteskuddar och barnstolar för alla sorters bilar. Mate Tar är en högkvalitativ och prisvärd bälteskudde med armstöd som passar för olika typer av bilar.

Bälteskudden når upp till den standard som krävs enligt EU-lagstiftning och är alltså väldigt pålitlig. Den här modellen är menad att användas tillsammans med trepunktsbälte och har även en integrerad bältesrem som ser till att höjden på axelbältet får en korrekt placering.

Vadderingen i bälteskudden kan till en början upplevas som hård, men med tiden mjuknar materialet utan att tappa varken funktion eller form. Bälteskudden har en kompakt utformning och en lätt vikt på ynka ett kilo, vilket gör den lätt att placera i olika bilar och samtidigt smidig att bära med sig.

En annan uppskattad egenskap är att klädseln går att ta av och rengöra i tvättmaskin. Axkid Mate Tar passar utmärkt för dig som söker en prisvärd och säker bälteskudde för barn som väger mellan 15–36 kilo.


Peg-Perego Bälteskudde Viaggio 2/3

Peg-Perego Bälteskudde Viaggio

Kolla priset hos:

Innovativa säkerhetssystem och extremt hög komfort

Bälteskudden Viaggio 2/3 Shuttle från Peg-Perego är en anpassningsbar och säker modell som kan användas i fordon med AirBag. Du kan antingen välja att montera bälteskudden enbart med bilens trepunktsbälte, eller med både trepunktsbältet och IsoFix-fästen.

Bälteskudden levereras med så kallade SureFix-anslutningar, och den här typen av montering passar bra om du vill att kudden ska sitta fast även när den inte används. Bälteskudden är lämplig för barn som väger mellan 15–36 kilo och kan alltså användas mellan cirka 3–12 års ålder.

Med Viaggio 2/3 Shuttle från Peg-Perego kan du räkna med hög komfort tack vare det mjuka tyget, samt ett extra dämpningsmaterial under överdraget. Bälteskudden har två bastanta armstöd och även ett innovativt Blind Lock-system som förhindrar att IsoFix-fästena knäpps upp av misstag.

En annan positiv egenskap ur säkerhetssynpunkt är det medföljande justerbara bältet – detta kan ställas in efter bilens bälte och skapa en optimal sittplats för barnet. Överdraget är sin tur avtagbart och går att tvätta i 30 grader.


Fillikid Bälteskudde med IsoFix

Fillikid Bälteskudde med IsoFix

Kolla priset hos:

Bekväm och säker bälteskudde till lågt pris

Fillikid är ett österrikiskt företag som är kända för att förena hög trygghet och säkerhet med enkelhet. Tillverkaren erbjuder en bälteskudde med IsoFix-fästen som bidrar till en både säker och bekväm bilfärd för ditt barn.

Det mjuka överdraget är tillverkat av 100 % bomull och går att ta av för att tvätta i tvättmaskin om det skulle behövas. Du kan känna dig helt trygg med att välja Fillikids bälteskudde med IsoFix eftersom den både är testad och godkänd enligt ECE.

Fillikids bälteskudde med IsoFix har en stabil stomme av högkvalitativ plast, och trots dess låga pris runt 300 kronor ingår det ett infällbart IsoFix-fäste. Bälteskudden är alltså menad för att användas med bilens trepunktsbälte och bidrar på så vis till en trygg bilresa för ditt barn.

Då bälteskudden har en väldigt låg vikt är det populärt att använda den som resekudde, men den passar också perfekt för barnet som till exempel har växelvis boende och ofta behöver åka i olika bilar. Fillikids bälteskudde lämpar sig för barn som väger upp till 36 kilo.


Graco Booster Seat Basic

Graco Booster Seat Basic

Kolla priset hos:

En bälteskudde som fästs med bilens trepunktsbälte

Booster Seat Basic från varumärket Graco är utformad för lite äldre barn som väger mellan 22–36 kilo. Det som särskiljer den här modellen från alla föregående bälteskuddar är att de vadderade armstöden kan justeras i höjd.

Bälteskudden kan alltså växa tillsammans med barnet och användas på ett optimalt sätt i flera år. En annan sak som får Booster Seat Basic att sticka ut lite extra är de två integrerade dryckeshållarna som kan fällas ut på framsidan. Här får barnet enkel åtkomst till flaskor, koppar eller små leksaker så att du som kör bilen inte behöver fokusera på något annat än just körandet.

Du fäster Booster Seat Basic från Graco med hjälp av bilens trepunktsbälte i körriktningen, men barnet är också säkrat med hjälp av bilens säkerhetsbälte. Sittdelen är i sin tur ergonomiskt utformad och har ett maskintvättbart överdrag.

Trots alla praktiska fördelar ligger prislappen endast runt 400 kronor, och Gracos bälteskudde väger dessutom bara runt två kilo. Den låga vikten i kombination med en enkel installation gör att du snabbt och smidigt kan flytta bälteskudden mellan olika fordon om det skulle behövas.


Osann Bälteskudde Junior Nero

Osann Bälteskudde Junior Nero med Isofix

Kolla priset hos:

Hög komfort och säkerhet till lågt pris

Varumärket Osann erbjuder en klassisk och praktisk bälteskudde som kan användas i flera år – den lämpar sig nämligen för barn som väger mellan 15 och 36 kilo. Det innebär att barnet kan använda bälteskudden direkt när det är dags att byta från bilbarnstolen, och fortsätta användningen ända upp till cirka 12 års ålder.

De höga armstöden ger barnet en extra bekväm sittställning, och med tanke på att bälteskudden är godkänd enligt ECE R44/04 kan du vara säker på att ditt barn sitter säkert med hjälp av bilens trepunktsbälte.

Junior Nero kan monteras framåtvänd i passagerarsätet eller baksätet, och väger bara ungefär ett kilo. Det gör bälteskudden till ett utmärkt alternativ om ditt barn ofta behöver färdas i flera olika fordon, och alltså behöver bära med sig bälteskudden med jämna mellanrum. Klädseln är tillverkad av mjuk polyester och går naturligtvis att ta av och tvätta i maskin på 30 grader. Trots alla dessa fördelar har Junior Nero med Gurtfix från Osann ett väldigt lågt pris runt 340 kronor.


Hur fäster man en bälteskudde?

Montering av en bälteskudde är lätt och smidig att genomföra, och sker antingen med hjälp av det vanliga säkerhetsbältet eller genom IsoFix-montering.

Alla nya bilar tillverkas med så kallade IsoFix-fästen, och bälteskuddar med IsoFix-montering har två krokar som du enkelt trycker in i den inbyggda IsoFix-anslutningen i bilen.

Du kan också bara placera bälteskudden på sätet och använda bilens säkerhetsbälte för att knäppa fast barnet.

I vilken ålder används bälteskudde?

När barnet blivit för stort för att sitta i bilbarnstolen är det vanligtvis dags att byta till antingen bältesstol eller bälteskudde. Det sker vanligtvis kring 4-5 års ålder.

Enligt Transportstyrelsen bör barnet färdas bakåtvänt fram till fyra års ålder. Därefter kan de sitta i bilbarnstol eller bälteskudde, vilket de vanligtvis gör upp till cirka 10-12 års ålder.

I grund och botten är det barnets längd och vikt som avgör när det är dags att byta från bilbarnstolen till bälteskudden. Transportstyrelsen och Trafikverket påpekar att barn under 135 centimeter alltid ska färdas i en särskild skyddsanordning för bil. Det innefattar både babyskydd, bilbarnstol, bälteskudde och bältesstol.

De flesta bälteskuddar är enligt tillverkarna själva anpassade för vikten 15–36 kilo alternativt 22–36 kilo, och den rekommenderade längden för användning av bälteskudde är runt 100–150 centimeter.

När barnets längd överstiger cirka 135 centimeter brukar det gå bra att börja fasa ut bälteskudden, vilket brukar ske någon gång mellan 9-12 år.