Bästa balanscykel 2022: Barnets första cykel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En balanscykel är en bra första introduktion till cykel för barn. På en sådan kan de lära sig hålla balansen på ett säkert sätt, i sin egen takt. Det brukar vara ganska lätt att komma igång även för barn som aldrig suttit på en cykel tidigare. Här är våra tips på de bästa balanscyklarna för barn!

Bästa balanscykeln för barn

Vilken balanscykel är bäst i test?

Svenska märket STIGA Sports har ett par riktigt bra balanscyklar. En för de allra yngsta och en för lite större barn. Dessa håller oerhört hög kvalitet och ligger dessutom helt ok i pris! Våra favoriter just nu.

En annan favorit är Nordic Hoj Springcykel. Det är en mycket prisvärd, barnvänlig och stadig balanscykel som finns i flera trevliga teman med kända figurer från sagor och film!

Slutligen vill vi även nämna Kinderkraft Fly Plus som är en internationell storsäljare, samt Stoy Vintage Springcykel. Båda dessa har en unik och väldigt vacker design med sina matta, fina färgtoner.

Recensioner av 10 balanscyklar för barn

Här är mer detaljerade genomgångar av alla balanscyklar vi tittat närmare på. Du kanske även vill se tips på sparkcyklar!

STIGA Sports Runracer C10 balanscykel

STIGA Sports Runracer C10 balanscykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 2 år.

STIGA SPORTS Runracer C10 är en stabil balanscykel i enkel, klassisk modell. De rejäla plastdäcken är tysta och underhållsfria och lämnar heller inga märken efter sig om barnet skulle vilja cykla omkring inomhus.

Runracer C10 har en robust stålram och både sadel och styre går att justera i takt med att barnet växer. Styret är försett med ordentliga säkerhetshandtag som tål att tappas i marken om och om igen.

STIGA Sports är ett svenskt varumärke som kännetecknas av sina högkvalitativa och funktionella sportartiklar.

STIGA Runracer C10 finns i färgerna silver samt helsvart och placerar sig i en relativt låg prisklass rent kostnadsmässigt.


STIGA Sports Runracer C12 balanscykel

STIGA Sports Runracer C12 balanscykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 3 år.

Runracer C12 liknar Runracer C10, med skillnaden att denna är avsedd för något äldre barn och därmed är aningen större.

Runracer C12 är utrustad med samma slitstarka plastdäck som är tysta och underhållsfria och inte heller lämnar fula märken efter sig på inomhusunderlag. Både fram- och bakhjul när försedda ordentliga stänkskydd.

Ramen är av robust stål och sadeln går att höja och sänka efter egna preferenser. Även styret är justerbart och dessutom försett med tåliga säkerhetshandtag. Eftersom cykelstöd saknas går Runracer C12 inte att lämna stående måste lutas mot något.

STIGA Sports Runracer C12 har en maxvikt på 50 kg medan Runracer C10 har en maxvikt på 25 kg.

Denna balanscykel finns tillgänglig i svart, blå, grön och rosa och återfinns i mellanprisklass.


Nordic Hoj springcykel

Nordic Hoj springcykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 2 år.

Nordic Hoj är en balanscykel i klassisk modell med justerbar sadel och höj- och sänkbart styre. Hjulen består av massiv EVA-plast vilket gör att de är extra tysta.

En rolig detalj är att det ingår ett ark klistermärken så barnet kan dekorera cykeln efter egna preferenser.

Nordic Hoj finns i ett flertal olika färger och utföranden. Här hittar vi en klarblå variant med röda och gula detaljer samt Bamse-motiv. Utöver det finns även en röd modell med detaljer i vitt och limegrönt samt Babblarna-motiv. Och som om det inte vore nog så hittar vi även en modell med Pippi-motiv! Pippi-varianten har en vit ram och sadel och handtag i klargult.

För de som föredrar mer neutrala toner finns Nordic Hoj balanscykel även i behaglig mintgrön nyans med sadel och handtag i brunt.

Denna roliga och funktionella balanscykel är ett mycket prisvärt alternativ. En riktigt bra balanscykel för små barn att börja träna med!

Vid köp av Nordic Hoj balanscykel tillkommer hela 5 års garanti.


Kinderkraft Fly Plus balanscykel

Kinderkraft Fly Plus balanscykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 3 år.

Denna fina balanscykel är lite annorlunda i estetiken med rakt styre, djup ram och stora hjul. I övrigt är det en stabil modell med stadiga hjul samt justerbar sadel. Styret är försett med ordentliga säkerhetshandtag samt silverfärgad ringklocka.

Denna springcykel är väldigt lätt rent viktmässigt och kan enkelt bäras om barnet tröttnar på att cykla. Däremot saknar den cykelstöd vilket gör att den inte kan lämnas stående.

Kostnadsmässigt skulle vi placera denna balanscykel i lägre mellanprisklass. 

Kinderkraft Fly Plus finns i blått, orange, grönt och rosa. Det alla färger har gemensamt är att de går i dova, behagliga toner.


Stoy 10″ Vintage springcykel

Stoy 10 Vintage springcykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 2 år.

Stoy 10” Vintage, från det svenska varumärket Stoy, är en klassisk och stabil balanscykel i riktigt läcker design som andas just vintage. Ramen är robust och tillverkad i stål och styret är försett med ordentliga och greppvänliga säkerhetshandtag.

Denna balanscykel är också utrustad med styrbegränsning som förhindrar att styret vrids så pass mycket att barnet ramlar, vilket är en väldigt praktisk funktion när man ska lära sig att hålla balansen.

Vidare är sadeln mjuk, justerbar och väl tilltagen. De rejäla plastdäcken är underhållsfria samt försedda med stänkskydd både fram- och baktill.

Styret saknar justeringsförmåga och går därför inte att höja och sänka. Stoy 10” Vintage har heller inget cykelstöd.

Stoy 10” Vintage finns i färgerna mintgrön, ljusblå, ljusrosa, ljusgrå, ljusgul, olivgrön, svart, krämvit samt en persikofärgad nyans. Sadel och handtag är läderbruna. Samtliga färger återfinns i mellanprisklass.


Pinepeak Komfort 10” springcykel

Pinepeak Komfort 10” springcykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 2 år.

Pinepeak Komfort 10” är en tålig och smidig balanscykel i enkel och klassisk modell. Hjulen är rejäla och försedda med stänkskydd och sadeln är höj- och sänkbar och dessutom väl tilltagen för bättre stabilitet.

Handtagen är glidsäkra och utrustade med en spärr som möjliggör ett säkert och stabilt grepp.

Pinepeak Komfort 10” är ett prisvärt alternativ där man får en utmärkt balanscykel till en rimlig peng.

Denna modell saknar cykelstöd samt höjdreglerbart styre.

Pinepeak Komfort 10” finns i färgerna vit, svart, blå och rosa.


Micro G-Bike Chopper Deluxe balanscykel

Micro G-Bike Chopper Deluxe balanscykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 2 år.

G-Bike Chopper Deluxe, med sin revolutionerande design, är lite av en värstingmodell när det kommer till balanscyklar. Det justerbara styret är högt och brett och inspirerat av tyngre motorcyklar. Handtagen är försedda med giftfria gummibelägg. Även sadeln är justerbar och dessutom extra lång för ökad stabilitet.

Vidare är denna balanscykel utrustad med slitstarka och ordentliga gummidäck. Framhjulet är har dessutom stötdämpare vilket underlättar stabil åkning även på ojämna underlag. Till bakhjulet medföljer också stödhjul i form av en ståbräda som kan monteras på vilket möjliggör varierad åkning, men också att cykeln kan stå upprätt.

G-Bike Chopper Deluxe väger endast 2,2 kg och är därför smidig att bära med sig när barnet tröttnat på cyklandet.

G-Bike Chopper Deluxe är som sagt en premiumvariant och har således ett högre pris jämfört med många andra alternativ. Den finns tillgänglig i färgerna blå, rosa, grön och gul.


Smoby Comfort springcykel

Smoby Comfort springcykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 2 år.

Smoby Comfort är en rolig och iögonfallande balanscykel i lekfull och lite annorlunda design. Ramen är låg och mynnar ut i en central ståplatta som barnet kan balansera på för variation i åkningen.

Sadeln är höjdjusterbar och handtagen är täckta av greppvänligt gummi med säkerhetsspärr. Hjulen är stora, stabila och tysta. Denna balanscykel går även att parkera tack vare det stabila cykelstödet.

Smoby Comfort är en färgsprakande springcykel som finns i färgen röd med gula detaljer samt rosa med blå detaljer. Ett prisvärt alternativ som dessutom fångar barnens uppmärksamhet tack vare sitt spännande utförande!


Puky LR M springcykel

Puky LR M springcykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 2 år.

Puky LR M är en stabil balanscykel med rejäla, högkvalitativa skumdäck. Såväl sittdel som styre är höj- och sänkbart vilket gör att denna springcykel växer med barnet och därmed kan användas länge. Sadeln är ergonomiskt utformad för att stödja barnets gångrörelser.

Cykelramen är låg och möjliggör enkel av- och påstigning. Dessutom finns en bekväm fotbräda att vila fötterna på när man fått upp farten och lärt sig hålla balansen.

De greppvänliga gummihandtagen har en ordentlig säkerhetsspärr och styret är försett med stötkudde.

Puky är ett tyst varumärke med över 60 års erfarenhet av att tillverka barncyklar med fokus på säkerhet och kvalitet. Tanken är att Puky-cyklar ska kunna gå i arv vilket också underlättas genom att det finns ett stort utbud av reservdelar.

Denna balanscykel finns i färgerna klarröd, blå och rosa. Däcken är svarta och har vita fälgar.

Puky LR M återfinns i mellanprisklass. Vi anser dock att detta är ett mycket prisvärt alternativ då denna balanscykel kännetecknas av hög kvalitet och en hel rad praktiska funktioner.


Bikestar 10” springcykel

Bikestar 10” springcykel

Kolla priset hos:

  • Rekommenderad ålder: från 2 år.

Detta är en riktigt rejäl balanscykel med stöttålig stålram och väl tilltagna luftdäck. Såväl sadel som styre är höjdjusterbara och kan således anpassas efter barnets längd.

Säkerhetshandtagen är greppvänliga och fria från skadliga ämnen och styret är även försett med en praktisk handbroms. Denna springcykel har dessutom styrbegränsning och är därför väldigt lättstyrd.

Vill man lämna cykeln stående är det bara att fälla ner cykelstödet.

Bikestar 10” finns i oändligt många färger och färgkombinationer, från svart och koboltblå till rosa och metallicgrön. Rent prismässigt skulle vi placera denna balanscykel i övre mellanprisklass.


Vad är en balanscykel och varför bör barnet använda en sådan?

En balanscykel, eller springcykel, är en liten cykel utan pedaler eller stödhjul som med fördel används för att lära barn cykla. Barnet tar sig fram genom att sparka med benen och bromsar genom att sätta ner fötterna i marken.

Till en början kommer barnet förflytta sig genom att springa men när de sedan kommer upp i fart blir de tvungna att lyfta upp benen från marken och finner på så sätt balansen på ett smidigt och otvunget sätt.

Balanscykeln är ett utmärkt redskap för att träna balans och motorik och underlättar övergången till en vanlig cykel avsevärt. Numera rekommenderas att hoppa över stödhjulen och istället börja med en balanscykel innan barnet övergår till den trampdrivna tvåhjuliga cykeln.

Varför är balanscykel ett bättre alternativ än stödhjul?

Balanscykeln hjälper som sagt barnet att träna balans och motorik inför att lära sig cykla på en vanlig cykel och rekommenderas framför stödhjul.

Med en balanscykel lär sig barnet att hålla balansen innan de börjar trampa medan stödhjul snarare kan ge en falsk illusion av stabilitet och balans. Stödhjul tvingar också barnet att luta sig i åt fel håll i kurvor vilket kan leda till problem när de väl tas bort.

De flesta balanscyklar fungerar dessutom att använda på fler underlag då barnet får mer kraft genom att sparka sig fram istället för att trampa. Stödhjulen har dessutom en bromsande effekt och fastnar lättare i olika underlag.

Eftersom balanscykeln saknar både utstickande pedaler och oljekletig kedja är denna mycket smidig att bära med sig och kan exempelvis hängas över barnvagnen om barnet fått nog av att cykla.

I vilken ålder kan barn börja använda balanscykel?

Balanscyklar brukar rekommenderas från 2-3 års ålder, men som med mycket annat är det väldigt individuellt från barn till barn. Som förälder får man helt enkelt känna av och göra en bedömning huruvida barnet besitter den motoriska utveckling samt intresset som krävs.

Vissa barn är redo redan vid 1,5 års ålder medan andra vågar sig upp på balanscykeln först runt 4-årsåldern eller senare än så.

En viktig tumregel är att det bör finnas intresse hos barnet. Ett barn som inte vill lära sig cykla är förmodligen inte heller redo för det och bör inte pushas.

En annan tumregel är att barnet ska nå ner ordentligt till marken, vilket uppfylls när barnet mäter omkring 90 centimeter.

Ska barn ha hjälm när de åker balanscykel?

Svaret är ja, barn ska alltid använda cykelhjälm när de cyklar, balanscykel inkluderad.

Hjälmen bör vara CE-märkt, vilket alla hjälmar som säljs i Sverige också är.

Vidare är det oerhört viktigt att hjälmen passar barnet just nu – det ska alltså inte vara en hjälm som barnet kan växa i. Hjälmen ska sitta stadigt och varken glida fram eller bak på huvudet. Många hjälmar är dock reglerbara och kan anpassas storleksmässigt med hjälp av nackspänne och kuddar.

De flesta rekommendationer menar på att man bör välja en hjälm med grönt spänne som ju automatiskt går upp om barnet skulle fastna. Andra hjälmtillverkare står fast vid att hjälmar med vanliga spännen lämpar sig bäst för just cykling.

Som förälder får man helt enkelt avgöra vad som passar barnet bäst. Barn med mycket spring i benen, som cyklar ena sekunden för att i nästa klättra i träd bör kanske förses med en hjälm med grönt spänne för att inte riskera att fastna någonstans. 

Genom att mäta barnets huvudomkrets, strax över öronen och ögonbrynen, får man fram ett centimetermått som sedan jämförs med hjälmarnas storleksmått för att hitta rätt storlek.

Säkerhetsåtgärder vid användning av balanscykel

Det är viktigt att såväl utrustning som miljö är säker när barnet tar sig fram på diverse åkdon. Nedan har vi listat de viktigaste faktorerna att ha i åtanke när det kommer till användande av balanscyklar.

Lämpliga kläder och skor

Eftersom fötterna används frekvent och exponeras mot olika underlag är det viktigt att se till att barnet har lite grövre heltäckande skor, exempelvis gymnastikskor eller sneakers.

Att cykla i sandaler, flippflopps eller rentav barfota är inte att rekommendera då risken för skador som sår och skrapsår är stor.

Barnen har en tendens att bromsa på tå så en sko med förstärkt tå och framsida är att föredra.

Sannolikheten för fall och mindre olyckor är stor, framförallt i början innan barnet hittat balansen. Därför kan det vara bra att klä barnet i långbyxor och långärmad tröja, gärna i lite tjockare material för att skydda mot eventuella skrapsår.

Det finns även knäskydd, armbågsskydd och cykelhandskar att köpa om man vill kitta barnet ytterligare.

Välj plats med omsorg

De första åkturerna på balanscykel kan med fördel ske inomhus så barnet får in tekniken utan de distraktioner som ofta dyker upp utomhus.

Har man inte möjlighet att låta barnet cykla inomhus så kan det vara en god idé att välja en välklippt gräsmatta eller annat mjukt underlag då barnet med största sannolikhet kommer att göra några vurpor.

Det är dock både lättare och roligare att ta sig fram på fast underlag så så fort barnet fått in snitsen kan man övergå till asfalt, grusväg eller annat fast underlag. I början är det lättast att välja ett plant underlag utan varken upp- eller nedförsbackar.

Barn som tar sig fram på balanscyklar bör alltid vistas där det är minimalt med trafik och där du som vuxen kan hålla god uppsikt över barnet.

Vi rekommenderar att alltid hålla sig borta från branta backar, framförallt de backar som ligger i anslutning till trafikerade vägar. I nedförsbacke kan farten lätt bli okontrollerbart hög och med korsande trafikerade vägar kan det ske olyckor som kan gå riktigt illa.

Hjälp till på rätt sätt

Till en början kan man hjälpa till som vuxen genom att hålla i barnet lite grann, exempelvis i jackan eller under armarna. Man bör inte hålla i själva cykeln utan låta barnet ta sin tid för att hitta balansen själv.

Vad ska man tänka på när man introducerar balanscykeln?

Det viktigaste som förälder är att ha en positiv inställning och gott tålamod när barnet lär sig att använda balanscykel. Truga inte utan låt intresset komma från barnet och låt hen bekanta sig med balanscykeln i lugn och ro.

Låt saker och ting ta tid. Oftast brukar barnen lista ut hur de ska ta sig fram, bara man ger dem tid och utrymme. Beröm när det går bra och uppmuntra och trivialisera när det inte går vägen. Att cykla ska vara roligt!

Skulle barnet ramla och göra sig illa kan det vara bra att uppmuntra till att ge sig upp på cykeln igen så fort som möjligt för att övervinna eventuella rädslor.


Här hittar du fler artiklar om leksaker!