Bästa bakåtvända bilbarnstolen 2023: Trygga och bekväma resor med de små

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du färdas med barn i bil ska du enligt Trafikförordningen se till att barn sitter ordentligt fastspända i en särskild skyddsanordning. Detta innebär kort och gott att barn ska sitta i bilbarnstol – enligt lag och för er egen trygghet!

Det finns många olika stolar att välja mellan och en hel del saker att tänka på. Vi har tittat på en mängd olika modeller och valt ut våra favoriter till de bästa bilbarnstolarna på marknaden just nu. Vi har tittat främst på säkerhet, bekvämlighet och användarvänlighet. Alla våra favoriter har gemensamt att de fått utmärkelser och blivit godkända i tester som påvisar deras säkerhet i trafiken.

Kvinna i butik som tittar på bilbarnstolar på en hylla.

Bästa bakåtvända bilbarnstolarna du kan köpa på nätet just nu

Här följer de favoriter vi har valt ut bland alla bilbarnstolar som går att beställa online i svenska butiker. Några passar bäst för specifika ändamål, till exempel om du behöver kunna flytta stolen mellan två bilar och liknande. Vissa fästs via ISOFIX medan andra enbart använder bilbältet. Sammanlagt kan vi rekommendera 7 riktigt bra bilbarnstolar!


För de allra minsta är det istället ett babyskydd du ska titta på. För äldre barn, över cirka 4 års ålder rekommenderas bältesstol eller bälteskudde. Få koll på vad som gäller med bilstolar i alla åldrar!


BeSafe iZi Plus X1 Bilbarnstol – Folksams toppval 2019

Specifikationer

Riktning: Bakåtvänd

ISOFIX: Nej

Maxvikt: 25 kg

Plustest: Godkänd

Bilbarnstolen BeSafe iZi Plus X1 Svart färg

Bäst pris hos:

I försäkringsbolaget Folksams stora test av bilbarnstolar 2019 kammade denna modell från BeSafe hem förstapriset. Vi förstår helt klart varför och BeSafe är vårt favoritmärke när det gäller barnsäkerhet i bil.

BeSafe är ett norskt företag. De grundades i Krøderen där de fortfarande har både huvudkontor och en av sina fabriker. De har en lång historia av att utveckla bilbarnstolar och har verkat inom branschen i över 50 år. Numera säljs deras produkter runt om i hela världen i över 40 länder.

iZi Plus X1 bilbarnstol monteras inte med ISOFIX utan fästs via bilbältet och de medföljande remmarna samt frontbygel för förankring. Den har dessutom ett stödben för stadighet och support. Eftersom den inte använder sig av ISOFIX klarar den en högre vikt än många andra bilbarnstolar, upp till 25 kilo.

Värt att veta är att det kräver lite träning och tålamod att installera den här bilbarnstolen ordentligt. Därför är det viktigt att följa instruktionerna i manualen noga. Det är dessutom inte lämpligt att använda denna stol om ni kommer att behöva flytta den in och ut ur bilen ofta. Då är en av BeSafes ISOFIX-stolar förmodligen ett bättre val.

När det kommer till säkerhet är denna stol dock bäst i klassen. Den har förutom Folksams test klarat både Plustestet samt vunnit en mängd olika utmärkelser. Inte minst i tidningen Auto Motor und Sport där den blev utsedd till bäst i test.

På stolen sitter sidokollisionsskyddet SIP+. Detta erbjuder upp till 20% bättre säkerhet än jämförbara bilstolar vid händelse av kollision från sidan. Barnet sitter tajt och bekvämt i en ny uppdaterad version av bodyhuggern som sitter i stolen. Den hjälper barnet att sitta stabilt med gott stöd och gör resan oerhört bekväm. Med hjälp av detta kan barn tidigt gå över till att sitta i bilbarnstol.

Värt att tänka på är att stolen är ganska stor och det krävs mycket bälte när den ska installeras. Det gör det lite bökigt, i synnerhet i början när du är ovan. Trots detta är den hyfsat kompakt när den väl sitter på plats och den går alldeles utmärkt att använda även i en mindre bil.

För oss är detta helt klart ett av de bästa valen. Det du bör överväga är huruvida du vill ha en stol som är enklare att installera, med stöd för ISOFIX. Då kan till exempel BeSafe iZi Twist eller iZi Kid X3 vara några alternativ som passar bättre. Vi är mycket imponerade av BeSafe och kan varmt rekommendera deras bilbarnstolar!


BeSafe iZi Twist i-Size Bilbarnstol – Supermodern och smidig stol med utmärkt säkerhet

Specifikationer

Riktning: Bakåtvänd

ISOFIX: Ja

Maxvikt: 18 kg

Plustest: Godkänd

Bilbarnstol BeSafe iZi Twist Färg Svart

Bäst pris hos:

BeSafes nya bilbarnstolar iZi Twist har en ny innovativ funktion som snabbt blivit enormt uppskattad bland föräldrar. Det är möjligt att rotera stolen från sida till sida, vilket underlättar enormt när du ska lyfta barnet in och ut ur bilen. På så vis slipper du böja ryggen och luta dig in i bilen, vilket annars är en väldigt påfrestande position ur ergonomisk synpunkt.

Stolen är godkänt i det tuffa Plustestet och har fått ett mycket gott omdöme i tyska ADAC/Stiftung Waren-testet som utfördes i maj 2020.

iZi Twist har ett inbyggt sidokollisionsskydd i själva skalet till stolen. Den har dessutom ytterligare ett sidokollisionsskydd, SIP+, som är anpassat för roterbara bilbarnstolar.

BeSafe har dessutom vidareutvecklat sina huvudskydd och har på denna stol sin nya Dynamic Absorber, som är ett mycket effektivt och skonsamt skydd som ger det optimala skyddet vid farliga sidokollisioner.

BeSafe iZi Twist är mycket användarvänlig och förutom den populära rotationsfunktionen finns det flera lutningslägen som är möjliga att anpassa även efter att stolen installerats. När stolen monteras har du hjälp av flera färgindikatorer och ljud som ger signal när monteringen utförts korrekt.

Tack vare den patenterade tekniken Universal Level Technology, kan du få till en perfekt sittvinkel vilken bil stolen än installeras i.

Denna bilbarnstol är förutom säkerheten, även väldigt bekväm att sitta i. Mycket omsorg har lagts på detaljerna som gör åkturen så bekväm som möjligt för barnet. För det lilla barnet finns en ”Two-Fit Cushions”, en mjuk bodyhugger som håller om och ger support och stadighet åt barnets kropp. Det finns stora möjligheter att anpassa stolen. Huvudskyddet kan justeras i takt med att barnet växer och du kan anpassa lutningen på hela stolen. Baktill i ryggen finns ventilationssystem för god genomströmning av luft.

BeSafe ligger i framkant när det gäller utveckling av barnsäkerhet och komfort hos bilbarnstolar. Vi är otroligt imponerande av deras innovationsförmåga och hur de ständigt kommer med nya funktioner som gör livet enklare för dig som ska resa med bil. BeSafe iZi Twist bilbarnstol är vår favorit av alla bilbarnstolar just nu!


Britax Swingfix M i-Size – Tysk kvalitet med smarta funktioner

Specifikationer

Riktning: Bakåtvänd

ISOFIX: Ja

Maxvikt: 18 kg

Plustest: Godkänd

Bilbarnstol Britax Swingfix M i-Size färg Svart

Bäst pris hos:

Det tyska kvalitetsmärket Britax Römer är kända för sina oerhört kvalitativa bilbarnstolar. Deras Swingfix M i-Size är en del av deras linje av premium-produkter. Det är väldigt smart design med stort fokus på trafiksäkerhet för småbarn.

Den här bilbarnstolen monteras via en bas som följer med, till bilens ISOFIX-fästen. Den har ett stödben som går att höja och sänka för enkelt kunna ställa det stabilt på plats. Värt att notera att denna stolen är ganska tung, en av de tyngsta bilbarnstolarna som finns att beställa.

Det går att luta stolen i sex olika lägen för att ge barnet bekvämast möjliga position under era åkturer. Denna bilbarnstol går dessutom att rotera 90 grader. Detta gör det möjligt att på ett enkelt sätt lyfta barnet in och ut ur bilen utan onödig ansträngning för rygg och axlar.

På Swingfix M finns ett gott sidokrockskydd som går under benämningen SICT. Hela stolen är testad och ger gott skydd vid händelse av kollision oavsett om den sker från sidan, framifrån eller bakifrån.

Britax är ett erkänt märke inte bara i Tyskland utan över hela världen för sin ingenjörskonst och den höga standarden när det kommer till säkerhet. Swingfix M i-Size har även testats av oberoende ADAC och fått ett gott betyg och en rekommendation därifrån.

Vi håller Britax bilbarnstolar högt och detta är i särklass deras bästa stol menar vi, vilket givetvis leder oss till att rekommendera denna som en av de bästa bilbarnstolarna där ut just nu!


BeSafe iZi Kid X3 i-Size – Kvalitetsmärke med högt betyg från Folksam

Specifikationer

Riktning: Bakåtvänd

ISOFIX: Ja

Maxvikt: 18 kg

Plustest: Godkänd

Bilbarnstol BeSafe iZi Kid X3 Färg Svart

Bäst pris hos:

BeSafe har en mängd framstående bilbarnstolar och har uppnått ett väldigt gott rykte på marknaden för barnsäkerhet i bilen. Alla deras stolar i iZi-Kid-serien har fått toppbetyg i försäkringsbolaget Folksams test av bilbarnstolar.

X3 är deras senaste produkt i serien. Det är i grunden samma fina stol som de tidigare varianterna, med små justeringar i bekvämlighet och användarvänlighet.

BeSafes sidokrockskydd kallas för SIP+ och är ett mycket flexibelt och smidigt skydd som är lätt att sätta fast på stolen. När det väl är på plats sitter det perfekt och ger ett väldigt bra skydd längs barnets sidor.

När barnet är litet kan du använda den medföljande bodyhuggern. I den sitter barnet tätt omslutet, för maximal säkerhet och bekvämlighet. Det kan användas upp till ungefär 2 års ålder, varefter det enkelt plockas av. Stolen kan, och bör användas upp till ungefär 4 års ålder.

BaSafes iZi Kid X3 ansluts till ISOFIX:en och sitter klockrent på sin plats. Det är förvånansvärt enkelt att installera denna bilbarnstol vilket är ett stort plus. En bygel på främre delen av stolen gör installationen stabil och det finns flera markeringar som indikerar att monteringen utförts korrekt.

Det går att justera armarna till ISOFIX:en vilket gör det möjligt att justera hur stor plats själva stolen kommer att ta upp. Detta gör det även möjligt att anpassa benutrymmet allteftersom barnet växer. Du kan även anpassa skyddet för huvud och nacke. Denna bilbarnstol är gjord för att ditt barn bekvämt ska kunna sitta bakåtvänd hela vägen från omkring 6 månader upp till 4 år.

Säkerhetsmässigt är stolen väl beprövad och erkänd. Förutom det fina omdömet i Folksams test är den godkänd i Plustest och innehar i-Size-märkning.

Allt sammantaget är detta en utomordentligt väl tillverkad bilbarnstol. Med säkerhet, anpassningsbarhet och komfort i fokus är detta utan tvekan ett av de allra bästa valen på marknaden för bilbarnstolar!


Axkid Minikid 2 – Liten och smidig bilbarnstol

Specifikationer

Riktning: Bakåtvänd

ISOFIX: Nej

Maxvikt: 25 kg

Plustest: Godkänd

Bilbarnstol Axkid Minikid 2 Grå och svart färg

Bäst pris hos:

Axkid är ett svenskt företag som har sitt huvudfokus på att producera säkra bakåtvända bilbarnstolar. De har många olika modeller varav flera har blivit enormt populära. Deras Minikid 2 är en sådan, som vi också är mycket förtjusta i. Det är en av de bäst säljande bilbarnstolarna i världen bland de bakåtvända modellerna och den har vunnit flera fina utmärkelser för sin design.

Denna bilbarnstol monteras inte via ISOFIX utan istället med en unik lösning genom självåtragande förankringsband. Det är en väldigt enkel process att installera stolen och den görs säker genom att banden är tillverkade för att fixera stolen korrekt. Stolen vickas in på rätt position och banden håller åt så att den blir kvar i rätt läge helt tiden. Det är en smart lösning som minskar risken avsevärd för felinstallation.

Minikid 2 har fler unika aspekter i sin design. Bland annat har den ett nackstöd och en bältessele som justeras automatiskt för att passa barnets längd och storlek. Detta bidrar till säkerheten då barnet hela tiden kommer att sitta i en korrekt position utan att du manuellt behöver ställa in stolen över tid.

En finurlig grej med Axkids Minikid 2 är att den tar så lite plats i bilen, samtidigt som den rymmer stora barn, upp till hela 125 centimeter. Stolen passar såväl stora som små bilar då den är väldigt kompakt.

Givetvis har stolen ett bra sidokrockskydd som tillverkarna döpt till Axkid Side Impact Protection. Detta ger ett mycket effektivt skydd vid händelse av krock från sidan. Stolen är mycket bekväm och anpassningsbar. Nackstödet har sju olika möjliga positioner och fem olika lutningslägen.

Vi gillar den här bilbarnstolen och priset gör den ännu mer attraktiv. Vill du ha en liten, effektiv och smart stol till ett överkomligt pris, är detta helt klart ett alternativ som är värt att spana in!


Maxi Cosi Pearl Smart i-Size Bilbarnstol

Specifikationer

Riktning: Bakåtvänd

ISOFIX: Ja

Maxvikt: 18 kg

Plustest: Godkänd

Bilbarnstol Maxi-Cosi Smart i-Size Färg Grå

Bäst pris hos:

Maxi Cosis bilbarnstol kan köpas antingen separat eller som paket med ISOFIX-bas. Tanken är att man ska kunna använda deras babyskydd och sedan övergå till bilbarnstolen när det är dags. Den här stolen är godkänd enligt i-Size-systemet och har fått godkänt i de rigorösa Plus-testerna.

Tack vare ISOFIX-monteringen är det enkelt att sätta fast stolen på ett säkert sätt. När basen är på plats är det enkelt att plocka av och på själva bilbarnstolen. Du hör ett klickljud när du sätter dit stolen, vilket bekräftar att monteringen är korrekt utförd och stolen sitter säkert. Du har hjälp av både ljud- och visuella indikatorer som visar när stolen är fastspänd ordentligt.

Maxi-Cosi Pearl följer alla de regler och uppmaningar som finns när det gäller europeisk trafiksäkerhet för barn. Det är dessutom ett väldigt flexibelt säte som går att justera i flera positioner och ligglägen, såväl framåtvänd som bakåtvänd.

Den här bilbarnstolen har dessutom fördelen att vara enkel att hålla ren. Du kan ta av klädseln och tvätta den i maskin vid behov. Säkerhetsselen och nackstödet på Maxi-Cosi Pearl är enkla att justera och det går att anpassa stolen efter barnets längd och favoritposition.

Det bästa med den här bilbarnstolen är att den är så nätt och smidig att använda. När basen är på plats är det oerhört smidigt att flytta stolen och justera den efter ändamålet. För dig som är tidigt ute och ska köpa både babyskydd och bilbarnstol på en gång, kan det vara smidigt att välja Maxi Cosi just för smidighetens skull.

Stolen är inte så dyr och vi ser det här som ett mycket bra val för dig som vill ha en lite lättare stol än de allra tyngsta varianterna. Att den dessutom är överkomlig i pris är ett stort plus och för oss är detta en given rekommendation som en av de bästa bilbarnstolarna du kan välja just nu!


Klippan Century Freestyle Bilbarnstol

Specifikationer

Riktning: Bakåtvänd

ISOFIX: Nej

Maxvikt: 25 kg

Plustest: Godkänd

Bilbarnstol Klippan Century Freestyle Färg Svart

Bäst pris hos:

Det finska företaget Klippan har utvecklat och sålt produkter för barnsäkerhet i bilen i cirka 50 år. De utvecklar och testar sina produkter i sina egna faciliteter vilket ger mycket goda förutsättningar för att skapa trygga, hållbara bilbarnstolar.

Klippan Century Freestyle ser till ytan ganska simpel ut men är också en mycket pålitlig och trygg bilbarnstol. Den har genomgått Plustestet och har bevisats ge ett gott skydd vid kollision. Dessutom fick den ett högt betyg i Folksams bilbarnstolstest 2019.

Eftersom den inte ansluts till ISOFIX, kan den ha en något högre maxvikt på upp till 25 kilo. Dessutom är ryggstödet väl tilltaget, vilket underlättar när barnet växer. På så sätt är det möjligt att använda stolen i ganska många år.

Istället för ISOFIX fästs bilbarnstolen med det vanliga trepunktsbältet i bilen, samt band för underförankring och ett stödben. Där finns även en frontbygel som gör det möjligt att anpassa lutningen på stolen för säkerhet och bekvämlighet.

Det är enkelt att ta av klädseln på Klippan Century för smidig tvätt vid behov. Överlag är detta en väldigt lätthanterlig bilbarnstol, även om den tar upp ganska mycket plats när den väl är monterad i bilen.

Det överkomliga priset, säkerheten och det faktum att stolen går att använda under en lång tidsperiod ger oss goda skäl att verkligen rekommendera den här bilbarnstolen. Är du ute efter en stol som inte ska monteras till ISOFIX, är detta en av de bästa bilbarnstolarna just nu!


Vanliga frågor om bilbarnstolar

Här följer några svar på vanliga frågor som konsumenter brukar ha om bilbarnstolar.

Bakåtvänd eller framåtvänd bilbarnstol – vad är bäst?

En bakåtvänd bilbarnstol är det säkraste sättet för barn att färdas i bil och Trafikverket rekommenderar bakåtvända stolar för alla barn upp till fyra års ålder.

Vilken är bakåtvänd bilbarnstol är bäst?

Vi har flera favoriter men det varumärke som har högst genomgående kvalité och säkerhet är BeSafe. Vi rekommenderar följande bilbarnstolar:

Finns det någon bra bilbarnstol utan ISOFIX?

Ja, några av de bästa bilbarnstolarna som inte fästs med ISOFIX är:

Hur länge kan barn sitta bakåtvänt i bilbarnstol?

Den officiella rekommendationen från Trafikverket är att barn ska åka i en bakåtvänd bilbarnstol tills de fyller 4 år. De flesta stolarna på marknaden är tillverkade för att passa barn upp till ungefär denna ålder. Det som avgör hur länge barnet kan sitta i bilbarnstolen är barnets vikt och längd, samt stolens kapacitet. Det är dock vanligt att efter 4 års ålder övergå till att använda en bältesstol eller bälteskudde istället.

Ska man sätta fast bilbarnstol med eller utan ISOFIX?

Alla nya bilar har ISOFIX och numera finns denna anordning på de flesta bilar ute i samhället. Det finns stora fördelar med att ha en bilbarnstol som går att koppla till ett ISOFIX-system. Det minskar risken för att stolen installeras felaktigt, vilket annars är en stor risk då en felmonterad stol kan ge ett dåligt skydd i trafiken.

Samtidigt finns det många bra stolar som inte är ISOFIX-kompatibla. Vi rekommenderar Axkid Minikid 2 och Klippan Century Freestyle som båda är väldigt säkra och väl beprövade bilbarnstolar utan ISOFIX-stöd.

Här kan du läsa mer om ISOFIX!

Vilken vikt klarar en bilbarnstol?

Om bilbarnstolen sitter ansluten till bilens ISOFIX är maxvikt 18 kg. Om det inte är en ISOFIX-stol kan maxvikten många gånger vara 25 kg. Det skiljer sig dock åt mellan olika märken och modeller på bilbarnstolar. Kolla alltid specifikationerna för den stol du använder eller vill köpa.

Vad är Plustest?

Plustestet är ett extra test av bilbarnstolar som görs för att utvärdera stolens säkerhet. I testet mäts bilbarnstolens kapacitet att skydda barnets nacke mot de krafter som uppstår vid en krock framifrån. En bilbarnstol behöver inte ha uppfyllt Plustestet för att få vara godkänd inom Europa. Det finns bra bilbarnstolar som inte är plustestade. Det är att betrakta som en extra trygghet och vi har medvetet endast valt ut bilbarnstolar som godkänts i Plustestet i våra rekommendationer.

Vilka bilbarnstolar är med i Plustestet?

Bland våra rekommendationer för bilbarnstolar har vi bara tagit med stolar som klarat Plustestet.

På NTF:s hemsida kan du se alla bilbarnstolar som är plustestade.

Bilbarnstol blockerar sidospegel, vad kan jag göra?

Om du använder bilbarnstolen i framsätet kan det hända att den skymmer sikten för sidospegel. Det är möjligt att skaffa förlängda speglar som underlättar sikten för dig som kör. Ett annat alternativ är att köpa särskild extraspegel som kan monteras på original-sidospegeln.

Finns det någon bilbarnstol som är lätt att flytta ut och in?

För säkerheten är det bästa att låta en bilbarnstol som är korrekt monterad sitta kvar så mycket som möjligt. Detta eftersom det minskar risken för att stolen felmonteras. Om du behöver flytta stolen ofta är det bra om det är möjligt att använda en stol som fästs med ISOFIX:en, eftersom det då är lättare att sätta fast den korrekt varje gång.

Ett alternativ är att använda en bilbarnstol som har en separat bas. Då kan ni köpa en extra bas och ha en i varje bil, om ni behöver flytta stolen mellan två bilar ofta.

Vilken är det bästa valet om man vill ha en liten bilbarnstol?

Vår favorit som är en liten och smidig bilbarnstol med mycket god säkerhet, Plustest-godkänd och bra rykte är Axkid Mini 2.

När börja med bilbarnstol?

När barnet kan sitta ordentligt och stadigt med ryggstöd och kan bli fastspänd på ett korrekt sätt går det att byta från babyskydd till bilbarnstol. Det skiljer sig lite mellan olika modeller hur bra anpassade de är för små barn. Det är viktigt att se att selen som barnet spänns fast med sitter korrekt runt kroppen. Axelrem ska sitta ungefär i höjd med barnets axel och inte dras ned från en högre position. Om bilbarnstolen har en bra babyhugger eller särskild insats för små barn är den mer lämplig att använda för små barn. Se specifikationer och rekommendationer för den modell du är intresserad av för mer specifik information.

Glöm inte kolla in aktuella kampanjer och erbjudanden här på Familjemys!