Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
En badtunna är otroligt mysigt och kan användas både under sommar- och vinterhalvåret. Har du utrymme och möjlighet att skaffa en egen tunna, kommer du märka att livskvalitén skjuter upp i höjden! Här tipsar vi om några av de bästa badtunnorna du kan köpa, och ger allmänna råd att tänka på kring badtunnor.
Innehåll
Vilken badtunna är bäst i test?
Vill du ha en prisvärd badtunna av toppkvalitet, måste du kolla in badtunnorna från Kirami. Det är ett finskt varumärke som tillverkar mycket fina modeller. De har många varianter i olika storlekar, ofta med diverse funktioner som belysning och andra tillbehör.
En annan mycket populär modell är den fina elduppvärmda badtunnan från Nordcabin. Den tillverkas av det estniska företaget Tene och är både prisvärd, och håller hög kvalitet. Dessutom relativt lättmonterad, med tydliga instruktioner på engelska.
Sist men inte minst vill vi lyfta fram ett intressant alternativ, nämligen Nordcabins badtunna på släpvagn. Den är fastmonterad på släpet, vilket gör den möjlig att transportera. Du kan till exempel njuta av den båda hemma och vid semesterhuset. Smart alternativ, med många finesser!
Ännu fler alternativ hittar du längre ned i artikeln! Se även våra tips på underbara bubbelpooler, eller väldigt prisvärda uppblåsbara spabad!
Många olika badtunnor jämförda
Badtunnor har blivit allt mer populära de senaste åren. Det gör också att marknaden mer eller mindre svämmar över av olika modeller och produkter, från olika märken. Att veta vilken du ska välja kan därför vara svårt.
I guiden nedan har vi tagit fram några av de mest populära badtunnorna på marknaden. Vi jämför allt från pris till storlek och andra egenskaper, så att du ska kunna hitta den som passar bäst för just dig.
Nordcabin Badtunna med elduppvärmning 180Ø
Vi börjar denna guide med en både rustik och rejäl badtunna från märket Nordcabin. Denna variant har en diameter på ca 180 cm.
Man får plats ungefär 4-6 personer på samma gång i denna rejäla tunna. Totalt rymmer den ca 1400 liter vatten.
Basen av tunnan är tillverkad i plast. Detta ger dock inte ett fabrikstillverkat utseende. Man har valt att klä utsidan med en panel i mörk gran. En modell som smälter in perfekt såväl på verandan som ute på tomten med andra ord. Den måste dock placeras på en helt jämn och plan yta.
För att värma upp denna tunna används ved som stoppas i en kamin. Detta är ett ganska vanligt sätt att värma upp badtunnan. Även om du själv såklart måste ordna med ved, vilket är lite omständligt, tycker de flesta det är mysigt med en brasa som sprakar i bakgrunden.
Det ska dock nämnas att det kommer ta ett litet tag att värma upp vattnet. Närmare bestämt mellan två och fyra timmar beroende på om du eldar med ved eller briketter.
Ett smidigt lock som täcker hela öppningen gör att ni kan se till att hålla vattnet fräscht när badtunnan inte används. En enkel ventil gör också att ni kan tömma tunnan utan problem. Slang medföljer dock inte utan måste köpas till.
Kort sagt en rejäl och inte minst snygg badtunna. Vill du ha en vedeldad modell och är på jakt efter något rustikt och rymligt är det här en modell väl värd att ta en lite närmare titt på.
Nordcabin Badtunna på släpvagn Elduppvärmning 180Ø
Något som de flesta uppskattar är att bada kallt i sjön eller havet för att sedan kunna hoppa i den varma badtunnan. Med denna modell från Nordcabin blir detta möjligt, även för dig som inte har tomt vid en sjö.
Det här är nämligen något så unikt som en badtunna monterad på en släpvagn. Designen är lik modellen ovan. Den har en total diameter på 180 cm och därmed gott om plats för flera personer att bada på samma gång.
Notera att den måste registreras hos Transportstyrelsen för att vara laglig att köra runt med på allmänna vägar. Du kan få hjälp med registreringen i samband med köp, vilket är rekommenderat och mycket smidigt.
Utsidan är klädd med en panel i gran. På insidan är tunnan grå, med en granitaktig nyans. Även här alltså en badtunna som ger ett rustikt och gediget intryck.
Något som får nämnas som en nackdel är att tunnan inte får transporteras med vatten i. Med andra ord kommer det att krävas en del arbete och ganska många timmar för att först fylla den och sedan värma upp den efter transport.
En badtunna på släp är fastmonterad på ett säkert sätt på släpvagnen så att den kan flyttas. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte ska försöka ta loss tunnan eller delar av den från släpet.
Släpvagnen har inga bromsar, så om dess totalvikt är mindre än hälften av fordonets tjänstevikt kan får den inte köras i hastigheter över 80 km/h.
Om släpvagnen väger mer än hälften av fordonets tjänstevikt är den högsta hastigheten 40 km/h. Innan du fyller bubbelpoolen eller använder den ska du sänka de fyra benen i varje ände till marken.
Kontrollera alltid att badtunnans lock är fastlåst och att vedspisdörren är låst, innan du kör med den.
Även denna badtunna från Nordcabin värms upp med hjälp av en vedkamin, som också är monterad på själva släpvagnen. Du får inte köra med tunnan om den är vattenfylld, om det finns lösa föremål i, eller om det finns ved i kaminen.
För dig som vill kunna ha din badtunna på flera olika platser under året kan detta vara ett mycket bra köp och något värt att spana in lite extra.
Nordcabin Badtunna med elduppvärmning 200Ø
Även detta är en snygg badtunna från Nordcabin. Denna modell är ännu större än varianterna ovan och har en total diameter på 200 cm. Med andra finns det gott om plats och totalt kan ni vara upp till sex personer i tunnan på samma gång utan problem.
Totalt rymmer denna modell inte mindre än 1650 liter vatten. Du sitter på en höjd av 25 cm över botten och har då ett sittdjup som är på 35 cm.
I övrigt liknar den här badtunnan den modell som du kan se överst i guiden. Designen är snygg och stilren med en yttre panel gjord i massiv gran. Det ger ett hemtrevligt intryck som tillsammans med den veduppvärmda kaminen gör att man blir extra sugen på att krypa ned i tunnan under kyliga dagar.
Det ska nämnas att en större tunna som denna tar ännu längre tid att värma upp. Du får räkna med en total väntetid på mellan 3 och 4,5 timmar, beroende på om du använder ved eller briketter.
Precis som varianterna ovan är denna utrustad med ett lock så att du kan se till att hålla vattnet helt rent från skräp och annat. Är du på jakt efter en stor badtunna som ger gott om plats kan vi varmt reokmmendera den här modellen från Nordcabin.
Kirami Badtunna Steady Cult M Kirami
Detta är en smart badtunna från Kirami som har flera smarta funktioner. Steady Cult är en modell som mäter 170 cm i diameter och därmed har en bit upp till de allra största.
Tunnan värms upp med hjälp av den medföljande kaminen. Detta är alltså ytterligare en vedeldad tunna, vilket de flesta tycker är mysigt.
Ett stort plus är det isolerande underlock som medföljer. Detta är en enorm fördel för den som badar ofta, eftersom det gör att vattnet kan hålla sin värme på ett mycket mer effektivt sätt när ni inte badar.
Detta gör dels att det inte tar lika lång tid att värma upp vattnet. Dessutom sparar ni en hel del kostnader i bränsle, och gör alltså både plånboken och miljön en liten tjänst.
En smart sak är de upphöjningar som finns i sitsen. De kan användas som ryggstöd om man bara är två som badar, eller som sittplatser för barn och andra som vill komma upp lite högre i vattnet.
Kirami har också här sett till att ta fram en så hållbar tunna som möjligt som kommer att klara av de flesta påfrestningar som väder och vind kan bringa.
Ytterpanelen kräver i stort sett inget underhåll. Ungefär var femte år behöver du stryka den med ädelbets för att se till att den håller sig i perfekt skick. Ett mycket litet arbete jämfört med många andra modeller.
De har också tillverkat tunnan så att inga organiska material har kontakt med marken. Det här hindrar nedbrytning och att naturen börjar slita på badtunnan.
Till sist ska också nämnas att Steady Cult från Kirami värms upp förhållandevis fort. Det tar bara ca 2 timmar för den att gå från 4 grader till 38 grader under normala förhållanden.
Kirami är världens största tillverkare av badtunnor och levererar över 10 000 badtunnor årligen till Finland och Europa, med en exportandel på över 40%. De ligger i framkant när det gäller produktutveckling i denna bransch.
De erbjuder ett brett sortiment av badtunnor och tillbehör, med fokus på enkel användning och hög kvalitet.
Kiramis håller hög standard när det gäller produktkvalitet, och företaget använder sig av lokala underleverantörer och söker ständigt efter nya hållbara material med fokus på återanvändbarhet.
Kirami Badtunna Breezy M Cult Kirami
Här är ytterligare en vedeldad badtunna från Kirami. Breezy M Cult har också en diameter på 170 cm men även en del andra egenskaper som skiljer den från varianten ovan.
Till exempel saknar denna modell de armstöd som Steady Cult har. En helt plan sittbänk gör å andra sidan att det blir lättare att få plats många personer på samma gång i tunnan.
Även här får du med ett isolerande innerlock. Det gör att värmen hålls bättre och att ni kan spara så mycket som möjligt på bränslet, samt att tiden för uppvärmning blir kortare.
Designen är stilren. Många badtunnor har en snygg tunna, men en kamin som inte riktigt matchar utseendet. Här har man dock tänkt till ordentligt, med en kamin som ger ett lite mer modernt intryck i kombination med en panel i mörkt trä.
Kirami har anpassat denna badtunna för att klara av det svenska vädret. Materialen klarar temperaturer på +130 grader celsius och –50 grader. Dessutom är insidan på badtunnan behandlad så att det inte finns någon risk för att färgen släpper eller börjar flaga sig.
Kaminen kommer även den att hålla ett bra tag. Med en gedigen marinaluminium är den anpassad för att tåla fukt.
Dessutom har den en inbyggd anodstav av magnesium. Denna ser till att minska risken för korrosion och göra så att kaminen håller ännu längre.
Till sist kan också nämnas att denna produkt också går att få med inbyggd belysning. Riktigt mysigt och perfekt för dig som vill åt det där lilla extra när du badar på kvällen eller natten.
Kirami Badtunna Med Belysning Family L Cube
Även detta är en snygg badtunna som kommer med inbyggd belysning. Kirami har tagit fram en stor modell som funkar utmärkt för dig som vill bada med hela familjen.
Family L Cube har en diameter på totalt 2 meter. Ni får utan problem plats att bada 6-8 personer på samma gång. Vill du ha lite extra plats, eller kunna bada tillsammans med större sällskap är en modell som denna värd att spana in.
Den andra saken som gör att Kiramis Family L Cube sticker ut är belysningen. Den blå bottnen tillsammans med de ganska kraftiga LED-lamporna ger ett häftigt sken. Det blir helt enkelt ännu mer spännande att bada i tunnan och den kommer kännas mycket inbjudande, under dygnets alla timmar.
Detta är en vedeldad modell, vilket såklart kräver lite mer jobb när det kommer till bränslet. Det isolerande locket som medföljer ser dock till att värmen bevaras så bra som möjligt så att ni slipper slösa med veden.
Något som kan nämnas när det kommer till Kiramis badtunnor är att de har smidiga system för rengöring. Denna variant går till exempel att beställa med ett av Kiramis tre olika externa rengöringssystem. De gör att vattnet håller sig rent och fräscht länge.
Designen liknar de flesta andra badtunnor från Kirami i ganska stor utsträckning. En mörk panel på utsidan ger en härlig och rogivande känsla, medan den blå botten ger ett fräscht intryck och gör att det känns lite som man är på spa.
Tunnan är bekväm att sitta i och bada i. En sittbänk löper längs hela ytterkanten. Dessutom finns på ett ställe ett extra upphöjt område. Här kan barnen, eller andra som inte vill bada för djupt, sitta.
Svenska badtunnor Easy Gasoleldad badtunna
Här kommer den första varianten i denna guide som inte är vedeldad. Denna produkt från Svenska badtunnor värms nämligen upp med gasol istället för ved.
Designmässigt är det här en något ljusare modell. En ytterpanel i ljust trä och ett inre med en marmorliknande färg gör att den inte är den allra mest moderna till sitt utseende. Tycker du att en tunna med färgat trä och till exempel blå insida sticker ut lite väl mycket kan en variant som denna vara något.
Det finns också möjlighet att ändra och justera färger en hel del utifrån dina egna önskningar. Till exempel kan du välja mellan tre olika nyanser på ytterpanelen och välja en mörkare eller ljusare grå färg på insidan av badtunnan.
Ett annat tillval som går att göra är att lägga till ett isolerat lock. Det här kommer att göra att din badtunna håller värmen ännu bättre och att det inte går åt lika mycket bränsle.
I badtunnan finns en extra upphöjning. Den kan användas som ett stöd för armarna, för barn som inte vill sitta för djupt i vattnet, eller som ett extra trappsteg för den som vill kunna ta sig i och ur tunnan enklare.
Som vi nämnt ovan värms denna modell upp med gasol. Det här har flera fördelar.
Bland annat slipper du rök. Detta kan vara ett stort plus om du bor i ett lite mer tätbebyggt område och inte vill störa grannarna.
Ett annat stort plus är att gasol inte är lika otympligt som ved. Det är lättare att köpa och frakta hem för den som inte i övrigt använder ved till vardags.
Något som får nämnas som ett minus är dock att du måste ha ett eluttag i närheten för att gasolpumpen ska kunna fungera.
Till sist är det här också en badtunna som kommer kunna hålla riktigt länge. Plasten i tunnan är gjord för att kunna hålla sig i fint skick i upp till 40 år. Dessutom är den enkel att hålla ren och hygienisk.
Svenska badtunnor Nobel – Vedeldat badkar
Detta är en badtunna som sticker ut en hel del från de andra varianterna i guiden. Den är nämligen inte formad som en tunna, utan som ett ganska stort badkar i trä istället. En mindre modell helt enkelt och något för dig som letar efter ett alternativ till en eller två personer.
En vedeldad kamin medföljer för att få upp värmen i badet så snabbt som möjligt. Något som sticker ut är faktiskt designen på denna kamin. En svart bas med en glaslucka gör att hela badkaret som helhet får ett mycket mer lyxigt och exklusivt utseende.
Den stora fördelen med ett badkar som detta är att det är lite mindre. Det gör att det värms upp mycket fortare och att det inte går åt lika mycket bränsle. Är ni bara en eller två personer i hushållet kan det vara onödigt att värma upp en stor badtunna som ofta är anpassad för 4-6 personer.
Med ett lutande ryggstöd får du en extra skön sittställning som gör att det blir ännu enklare att slappna av i badet.
Plasten som används på insidan är miljövänligt framtagen. Dessutom är den tillverkad i ett material som tål det mesta och kommer kunna hålla i upp till 40 år.
Till sist kan också nämnas att alla badtunnor från Svenska badtunnor har en gedigen botten i gran. Det här gör att inte lika mycket värme tar sig ut och att det därmed inte går åt lika mycket bränsle.
Kort sagt en genomtänkt och bra badtunna för dig som är på jakt efter något lite mindre.
Svenska badtunnor Grand vedeldad badtunna
Här kommer märket Svenska badtunnors alternativ när det kommer till en vedeldad produkt. Denna variant har dock en del saker som gör att den sticker ut från de flesta andra modeller ovan.
Grand från svenska badtunnor har inte den klassiska runda formen som i stort sett är standard. Istället är den utrustad med en åttakantig ytterkant.
Det här ger inte bara ett häftigt och modernt intryck. Det gör också att alla som sitter i tunnan får ett perfekt och platt ryggstöd anpassat för att kunna sitta riktigt bekvämt.
Kaminen är en sak som kan lyftas fram som en stor fördel. Den är en av de mest effektiva på marknaden och har speciella genomströmningsrör som gör att vattnet tar upp värmen mycket bra. Dessutom har den en minst sagt snygg design med en svar utsida och rör i glänsande metall.
Grand går att få i två olika färger på insidan att matcha den yttre träpanelen med. Båda har en marmorliknande struktur, men du kan välja mellan en mörkare, nästan svart variant, eller en ljusgrå färg om du så önskar.
Skärgårdstunnan regal
Vi fortsätter guiden med en ganska exklusiv badtunna, nämligen regal från märket skärgårdstunnan. Till att börja med måste vi säga att detta enligt oss är en av de absolut snyggaste badtunnorna i guiden.
Med en ljus träpanel och en vit insida kommer den passa helt perfekt för dig som är på jakt efter något lite mer modernt.
Kaminen är inbyggd i sidan på själva tunnan, vilket också är unikt. Detta ger ett ännu mer enhetligt utseende och gör att den passar perfekt för dig som har något begränsat med plats.
Man har också sett till att göra denna kamin så effektiv som det bara är möjligt för att se till att så lite värme som möjligt går förlorad. Under kaminen finns en smidig asklåda. Detta gör rengöringen mycket enklare och minskar den tid du måste lägga på skötsel av din badtunna en hel del.
Det finns tre olika modeller att välja bland där de två mindre har en kapacitet på 5 till 7 personer medan den största rymmer hela 8 till 10 personer på samma gång.
En av de mindre varianterna är den som kallas för dual burn. Den har en extra kraftig kamin som göra att vattnet värms upp så fort som 1,5 timmar i bästa fall. Perfekt för dig som inte har lust att sitta och vänta alldeles för länge på att tunnan ska bli varm.
Alla material håller hög kvalitet för att se till att badtunnan ska hålla riktigt länge. För att sammanfatta är det här en både snygg och modern badtunna som på många sätt ligger i framkant. Letar du efter lite mer exklusiva alternativ kan en variant som denna absolut vara något för dig.
Polartunnan Elegante
Även denna badtunna får räknas till de mer exklusiva i guiden. Polartunnan Elegante passar dig som vill ha något både lättskött och snyggt.
Till skillnad från de flesta andra badtunnor är denna fyrkantig. Det gör att den kommer passa in mer effektivt på tomten och du får mer badyta med jämfört med hur mycket plats den tar upp.
Uppvärmningen är en av de saker som bidrar allra mest till att det här är mycket smidig badtunna. Den värms nämligen upp helt av el. På så vis slipper du krångla med saker som att köpa in bränsle eller göra rent en kamin.
Det ska såklart nämnas att detta kan göra att uppvärmningen blir ganska dyr. Elen kostar som de flesta vet en hel del idag, speciellt under vintern vilket kanske är den period då man allra mest vill kunna använda sin badtunna.
Elegante är en relativt stor badtunna och är anpassad för 6 till 8 personer. En bekväm sittbänk i kombination med det smidiga armstödet som löper längs kanten gör att den är mycket skön att sitta i.
Något som får nämnas som en nackdel är att el tyvärr inte är det mest effektiva sättet att värma upp en badtunna. Det tar nämligen upp till 10 timmar att få vattnet att bli varmt. Med andra ord krävs en hel del planering innan ni ska bada.
Designen är snygg med den fyrkantiga formen och en vid insida i glasfiber. Panelen på utsidan består av tall. Den är värmebehandlad för att se till att hålla sig i fint skick så länge som möjligt.
Polartunnan Ocean
Vi avslutar denna guide med en av de absolut största badtunnorna på marknaden. Ocean från Polartunnan gör verkligen skäl för namnet. Med en diameter på 3,5 meter och en volym på 11 000 liter finns det knappt någon gräns på hur många som kan bada på samma gång.
Det ska nämnas att denna inte kommer nå de temperaturer som en vanlig badtunna når. Det går såklart att köpa till en värmepump för att kunna bada även när det är lite kallare ute, men poolen är inte anpassad för att nå och bibehålla temperaturer på upp mot 40 grader. Ett isolerande lock kan då vara smart att köpa till för att se till att värmen inte smiter mellan baden.
Den är dock ett mycket mer stilrent och snyggt alternativ än de flesta andra pooler på marknaden. En mycket snygg, ljus träpanel på utsidan gör att den passar perfekt in på verandan. Istället för att bli en något skrymmande detalj blir denna pool något som lyfter den övriga inredningen och helhetsintrycket av trädgården.
Du får med ett pool- och filtersystem som ser till att hålla vattnet fräscht och rent. Dessutom är träpanelen behandlad för att dels kräva så lite skötsel som möjligt men också för att kunna hålla riktigt länge. Insidan av poolen består av glasfiber.
Vad är en badtunna?
En badtunna är som du kanske hör på namnet en tunna som placeras utomhus, avsedd för att bada i. Ofta har den kapacitet att nå höga temperaturer på upp mot 40 grader Celsius eller mer.
Många gånger ser designen ut som en stor tunna i trä. En panel på utsidan kompletteras med en insida av någon typ av plast eller glasfiber.
Till skillnad från en jacuzzi eller spabad, har badtunnan för det mesta inte en inbyggd funktion för bubblor, utan håller vattnet stilla.
Vilka olika sorters badtunnor finns det?
Som du sett ovan finns det lite olika typer av badtunnor. Här går vi igenom några av de vanligaste, sorterat på olika metoder för uppvärmning.
Vedeldade badtunnor
Vedeldade badtunnor är nog de allra vanligaste. En extern eller inbygg kamin kopplas ihop med själva tunnan och eldas med ved för att värma upp vattnet.
Nackdelen med detta system för uppvärmning är att ved kan vara en smula otympligt att ha att göra med. Det tar en hel del plats och kräver en del planering när det kommer till saker som förvaring.
Fördelen är dock att det går relativt fort att hetta upp din badtunna med ved. Dessutom behöver det inte bli lika dyrt som till exempel eldriven uppvärmning av vattnet.
Till sist är det såklart också mycket mysigt med en vedeldad badtunna. Att höra brasan spraka medan man värmer sig i vattnet tar på något sätt upplevelsen till nästa nivå.
Gasoldrivna badtunnor
Något som är lite mindre vanligt men som definitivt förekommer är gasoldrivna badtunnor. De hettas alltså upp med gasol som många gånger värmer ett aggregat eller ett mer fördelat värmesystem för att få vattnet till rätt temperatur.
Gasol är ganska smidigt att använda. Det tar framför allt inte lika stor plats och du behöver inte oroa dig för att göra rent kaminen, eller för att brasan inte tar fyr.
Det ska dock nämnas att det finns ännu smidigare system, där du inte behöver bära tunga gasoltuber. Men för dig som vill ha något pålitligt och lättskött som inte behöver kosta allt för mycket kan en gasoluppvärmd badtunna vara något att överväga.
Badtunnor med elektrisk uppvärmning
Till sist finns också badtunnor som värms upp med el. Detta är såklart det allra smidigaste alternativet.
Det enda du behöver göra är i stort sett att trycka på en knapp för att sedan bara vänta på att vattnet blir varmt. Enormt enkelt och inte mycket som kan gå fel med andra ord.
Nackdelen är att det lätt blir dyrt att värma upp allt vatten i en badtunna enbart med el. Det krävs en hel del och med dagens elpriser kan det lätt skena iväg, speciellt under vintern.
En annan nackdel är att det tar lång tid. Ibland kan det krävas upp mot 10 timmar för att få vattnet att bli tillräckligt varmt om det värms upp med el.
Hur varmt blir det i en badtunna?
Det beror såklart på hur mycket bränsle du väljer att använda. Om du kontinuerligt fyller hela kaminen i en vedeldad badtunna, även efter det att den nått en hög temperatur går det att få vattnet att bli riktigt varmt.
I teorin skulle det vara möjligt att få en temperatur på vattnet som överstiger 50 grader i de flesta modeller för den som så önskar. Detta är dock en hetta som de allra flesta tycker är ordentligt varm och inte så behaglig att bada i.
Självklart beror det också på en mängd olika faktorer hur fort vattnet blir varmt och vad maxtemperaturen är. Till exempel handlar det om vilken kamin du har och hur många liter vatten badtunnan rymmer.
Hur varmt är lagom badtemperatur i en badtunna?
Hur varmt man vill ha vattnet kan såklart bero på dels personliga önskemål, men också vilket väder det är utomhus. Under sommaren vill många ha en temperatur på vattnet som liknar det i en uppvärmd pool, det vill säga någonstans runt 30 grader.
Ska man bada varmt på vintern brukar de flesta uppskatta en temperatur som ligger runt kroppens temperatur på 37-38 grader eller något högre. När vi kommer upp i denna värme är vi ganska känsliga för även små skillnader och kan uppleva dem som stora.
38 grader kan alltså kännas som ganska behagligt medan 41 eller 42 blir på tok för varmt. Det är alltså ganska noga att uppnå en lagom temperatur för att få en trevlig upplevelse.
För att justera temperaturen nedåt går det såklart att hälla i lite kallvatten, till exempel från trädgårdsslangen för den som önskar. Tänk också på att barnen generellt är lite känsligare för hög värme och att det är bra att inte brassa på alldeles för varmt om ni ska bada med hela familjen.
Hur sköter man en badtunna på vintern?
Det absolut viktigaste när det kommer till en badtunna på vintern är att se till att vattnet inte fryser. Om det gör det gäller ofta inte garantin och risken för att väggarna spricker är stor. Detta på grund av att vattnet expanderar när det fryser till is och därmed tar större plats.
Måste du då tömma din badtunna under vintern? En del kanske har köpt sin tunna speciellt för att kunna värma sig under årets kallare månader.
Du kan antingen välja att tömma badtunnan efter varje bad. Detta gör såklart att det går åt en hel del vatten men kan vara ett alternativ om du bara ska bada någon eller några gånger under vintern.
Det andra alternativet är att se till att hålla ordentlig koll. Med en termometer i vattnet kan du se när det närmar sig nollpunkten. Då behöver du värma det lite, eller tappa ur det för att inte riskera att det fryser. Håll koll på väderleksrapporten för att vara förberedd inför kalla nätter.
Bor du på en plats där det är mycket kallt kan det dock gå ganska fort för vattnet att frysa. Ett tips för att minska risken är att köpa en tunna som har ett bra värmeisolerande lock och väggar. På så vis tappar inte vattnet sin värme lika fort.
Hur ofta ska man byta vatten badtunnan?
Egentligen finns rekommendationer om att byta vatten ungefär varannan dag. Detta eftersom det kan bildas bakterier i vattnet när det står helt stilla, som riskerar att växa till.
Ett tips är att använda ett bakteriedödande medel. Då kan du använda samma vatten längre utan att behöva byta det. Då fungerar badvattentunnan lite som en vanlig pool och vattnet kan användas i upp till tre månader.
Viktigt att tänka på är att hålla koll på Ph i vattnet. Detta eftersom det annars finns en risk för algblomning.
Ett annat råd för att se till att hålla vattnet så rent som möjligt är att alltid duscha innan badet. På så vis undviker du att både smuts och bakterier hamnar i vattnet när du badar.
Vad kostar det att ha en badtunna?
Att ha en badtunna är inte helt gratis, så klart. Men efter att du gjort den första investeringen så behöver den inte kosta alldeles för mycket i drift. Tänk också på att din badtunna är en investering som till exempel kan ge mervärde till din fastighet.
Inköpspriset på en badtunna kan variera. Det finns billiga modeller under 20 000, men de allra flesta ligger runt 30 000 och uppåt.
Själva vattnet du använder i tunnan kommer inte att kosta speciellt mycket. De flesta rymmer en volym på max 2 kubikmeter, vilket brukar landa runt 50 kronor, lite beroende på var du bor. Om du använder samma vatten i flera månader blir denna kostnad alltså snudd på försumbar.
Även saker som klor är rätt så överkomligt rent prismässigt. Här kostar det ofta bara mellan 10 och 20 kronor för att rena vattnet en gång. Ett billigt pris för att få ditt vatten att hålla i månader utan att bakterier växer till sig.
Det som kostar i första hand är såklart uppvärmningen. Här är ved ett ganska mycket billigare alternativ än el.
Det går ofta åt mellan 60 och 120 liter ved för att värma upp din badtunna, beroende på vilken årstid det är. Med ett kubikpris på 1500 kronor för en kubikmeter björkved kommer priset att landa på ca mellan 90 och 180 kronor för att värma upp tunnan. Använder du blandved kan du komma ned lite i pris.
El blir dock ganska mycket dyrare speciellt med dagens priser. Många som har en badtunna med el håller dessutom igång den med en del värme under hela vintern för att se till att temperaturen inte sjunker för mycket.
Enligt tidigare mätningar har det visat sig bli upp till tre gånger dyrare att värma upp tunnan med el. Här är isolering såklart a och o för att hålla nere kostnaderna. Självklart får du också räkna med att du slipper en del andra utgifter och tidsödande uppgifter som transport och förvaring av ved.
Hur lång tid tar det att värma upp vattnet i en badtunna?
Exakt hur lång tid det tar att värma vattnet kan variera. Dels beror det på hur stor badvattentunnan är men också vilket system för uppvärmning du använder.
I de allra flesta fall handlar det om mellan 1,5 och 4 timmar. En del kaminer är snabbare och mer effektiva, speciellt när det kommer till vedeldade badtunnor kan det skilja en hel del.
Om du har en badtunna som drivs av el kan det dock ta mycket lång tid innan vattnet bli varmt. Då kan det dröja upp mot 10 timmar att gå från en temperatur nära nollan, exempelvis 4 grader upp till önskad badtemperatur.
Självklart påverkar hur varmt vattnet är innan, hur lång tid det kommer att ta. Om du har en badtunna med ett lock som isolerar på ett effektivt sätt kan den hålla värmen från badet dagen innan. Detta kan korta ned uppvärmningstiden avsevärt.
Hur stor badtunna bör man ha?
Beroende på hur många ni är som vill bada kan det vara värt att kika på lite olika storlekar på badtunnor. Det finns modeller som mäter ca 2 meter i diameter eller mer och som därmed fungerar utmärkt att bada i för mellan 8 och 10 personer. Perfekt om du har vänner över som vill ta sig ett bad.
Det vanligaste är en diameter på runt 180 cm. I dessa badtunnor är det sällan några problem att få plats hela familjen. I dessa badtunnor rekommenderas ofta mellan 5 och 8 personer, lite beroende på hur sittbänken och andra detaljer är utformade.
Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du lärt dig lite mer om badtunnor. I listan ovan tror vi att du kan hitta en badtunna som gör att just du kan ta dig ett riktigt varm och skönt bad.
Här hittar du mer inspiration kring allt som har med bad att göra!