Bästa badtröja för barn 2024: UV-tröjor för bra solskydd på stranden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Älskar du och ditt barn att vara på stranden? Med en UV-tröja behöver ni inte oroa er lika mycket för solen då tröjorna ger ett skydd på upp till 98 procent, från solens skadliga strålar. Här listar vi några av årets bästa badtröjor för barn!

Två barn med badtröja och baddräkt på strand i tropiskt land

Vilken badtröja är bäst i test?

Vår favorit, som håller väldigt hög kvalitet är Polarn O. Pyrets UV-tröjor. Den klassiska randiga badtröjan har varit med länge och är otroligt populär. Bra pris, fantastisk kvalitet!

Klassiker av hög kvalitet

Tre badtröjor med randig stil från Polarn O. Pyret

Om du vill ha en mer unik och fräck design, måste du kolla in Molos badtröjor. Färgsprakande konstverk i form av badtröjor! Riktigt läckra och dessutom bra kvalitet med utmärkt solskydd!

✅ Härlig unik design

tre olika Molo badtröjor mot strand bakgrund

Det var några av våra favoriter! Fler fina badtröjor hittar du längre ned i artikeln.

Ännu fler förslag hittar du i vår artikel om UV-dräkter för barn. Se även årets solhattar!

Lista på badtröjor för barn

Här hittar du hela listan på fina UV-tröjor för barn. De finns i många olika stilar, färger och mönster. Du kan välja mellan kort- och långärmade varianter. De flesta har en UPF på 50+, andra på minst UPF 40.

Lindex Solskyddstopp och shorts med UPF 50+

Lindex Solskyddstopp och shorts med UPF 50+

Den här solskyddstoppen från Lindex kommer i ett set med tillhörande shorts. Shorts och tröja har samma färg och mönster, och det finns två stycken att välja mellan. Det ena mönstret är papegojor på en grön bakgrund och det andra är somrigt glada glassar på en gul bakgrund.

Båda känns lekfulla och roliga, och seten finns i storlek 74/80-134/140. Kläderna kan med andra ord passa ända från att ditt barn är väldigt litet upp till ungefär 10 års ålder. Ärmen på tröjan är lång medan det är korta shorts.

Båda är gjorda i en mjuk stretchig blandning där återvunnen polyester utgör större delen av materialet. Setet med solskyddstopp och shorts kan tvättas i 40 grader i maskin.

Lindex är ett svenskt modeföretag som funnits sen 1954 när det startade i Alingsås. Idag finns huvudkontoret i Göteborg, och Lindex har växt och har nu en internationell verksamhet. Som klädkedja har de hundratals butiker på 18 olika marknader.

Förutom att Lindex är en butikskedja för klädförsäljning tar de fram egna kollektioner av kläder, med moderiktiga och praktiska plagg för såväl barn som vuxna. Kläderna säljs i Lindex egna butiker och affärer online, men de finns också till försäljning hos andra nätbutiker.


Didriksons Badtröja

Didriksons Badtröja rosa

Med Didriksons Badtröja får du en riktig färgklick. Du kan välja mellan tre varianter. En är rosa med ena ärmen i en mörk blåsvart färg, och en annan är orange med samma mörka färg på den ena ärmen.

Den tredje varianten har istället en orange ärm och resten av tröjan är den mörka blåsvarta färgen. Det är en kortärmad tröja som finns i storlek 80-110, så den fungerar för barn mellan ungefär 1 och 5 år. Materialet är en blandning av polyamid och elastan och eftersom det är Oeko-Tex 100-certifierat kan du lita på att det är helt fritt från skadliga kemikalier. Du kan tvätta tröjan i 30 grader i maskin.

När du letar efter kläder som tål användning kan varumärket Didriksons vara det du behöver. De tar fram barnkläder som tål lek och aktivitet, och även klarar av olika sorters väder. Regn och kyla behöver inte vara något problem när du har deras kläder.

I sortimentet finns till exempel slitstarka regnställ, skaljackor, skalbyxor, jackor och mössor. Didriksons startade 1913, och från början var de inriktade på att göra arbetskläder till fiskare på västkusten. Sin kunskap och erfarenhet har de tagit med sig och använder idag vid designen av barnkläder.


Geggamoja UV-set

Geggamoja UV-set

Geggamoja har en mängd olika alternativ när det kommer till badkläder. Du kan bland annat köpa ett fint enfärgat set som du ser på bilden ovan. De finns i flera olika färger och storlekar som passar från cirka 1 år, ända upp till 10-11 år! Alla deras UV-plagg ger ett solskydd med UPF50+.

Andra stilar som finns i Geggamojas utbud är bland annat badkläder med sött tryck såsom kaniner eller enhörningar. Ofta finns båda badtröja, solhatt, badbyxor, baddräkt med mera i samma stil, så att du kan matcha de badplaggen du vill ha.

Varumärket Geggamoja skapades utifrån idén att det behövs barnkläder med bra kvalitet och unik design. Det fanns också en omsorg om världen, att göra barnkläder på ett hållbart sätt så att barnen inte bara skulle få bra plagg utan också en välmående planet i framtiden.

Företaget startades av två mammor som använder sina erfarenheter i utvecklingen av kläder. Med avstamp i barnens behov går det att skapa de plagg och de funktioner som verkligen kan komma till användning.


Kuling UV-Tröja

Kuling UV-Tröja gul med apelsiner

Från Kuling kommer UV-tröjan Kap Verde som har ett mönster av apelsiner på gul bakgrund. Tröjan har lång ärm och finns i storlekarna 86/92-122/128, som passar för barn mellan ungefär 1 och 8 år. Materialet är stretchigt och därför skönt att ha på sig.

Det torkar snabbt, så tröjan passar perfekt för en dag på stranden. Ingen risk att ditt barn behöver sitta med en blöt tröja och bli kall av det. En bonus med materialet är att det mestadels består av återvunnen polyester.

Solskyddsfaktorn hos Kap Verde är UPF 50+, som motsvarar 50 gånger det skydd huden har av sig själv. Den här tröjan kan tvättas i 30 grader i maskin.

Kuling är ett svenskt varumärke som gör barnkläder för alla sorters väder. Ditt barn ska kunna vara ute och leka även om det är regn, kallt eller väldigt starkt solsken.

Kläderna från Kuling tål mycket aktivitet och är gjorda med särskild tanke på de barn som har mycket spring i benen. Ambitionen är att erbjuda prisvärda och slitstarka kläder för att barn ska kunna vara aktiva i alla sorters väder.


Kuling Madagaskar UV-set Mossgrönt

Kuling Madagaskar UV-set Mossgrönt

Madagaskar är ett mossgrönt UV-set från Kuling, där du får både en långärmad tröja och ett par matchande shorts. Stilen är enkel men snygg, med sin mossgröna färg och detaljer i naturvitt. I midjan på shortsen finns det ett snöre och mitt fram på tröjan finns det en dragkedja.

På det sättet blir plaggen lätta att anpassa och också lättare att få av sig även när de är blöta. Eftersom Madagaskar-plaggen är gjorda i en blandning av nylon och elastan är det ett material som är stretchigt och behagligt att ha mot huden.

Plaggen torkar också snabbt och är tänkta att kunna fungera som badkläder. Solskyddsfaktorn är  UPF 50+ och du kan tvätta Madagaskar i 30 grader i maskin. Madagaskar UV-set finns i storlekar från 86/92 till 122/128, så det är för barn upp till 8 år.

Det stockholmsbaserade varumärket Kuling skapar funktionella plagg för barn. De har ett särskilt fokus på utomhusaktiviteter och vill att barn ska kunna vara ute oavsett vad det är för väder.

Är det kallt, regnar det, eller är det milda soliga dagar? Olika väder kan kräva olika sorters plagg, och du kan hitta det du behöver i Kulings sortiment. De har allt från varma ytterkläder till smarta UV-plagg, och självfallet också regnkläder.


Molo Noble UV-Tröja Svart

Molo Noble UV-Tröja Svart

Molo har tagit fram en snygg svart UV-tröja. Tröjan kallas för Noble och går helt i svart, med några få vita detaljer och en logga på ena armen. Det är en långärmad tröja som finns i storlekarna 110/116-170-176, så den är tänkt för barn från fem åt och uppåt.

Den enkla stilen gör att många barn kan gilla den och det är inga problem att kombinera den med andra och mer färgglada plagg för den som tycker att helsvart känns för tråkigt. Noble är gjord i en blandning av polyamid och elastan, ett snabbtorkande stretchigt material med solskyddsfaktor UV 50+. Du kan tvätta tröjan i 30 grader i maskin.

Molo är ett danskt företag som erbjuder barnkläder av alla slag och för alla sorters väder. Det som är speciellt med dem är deras vilja att kläderna ska ha en snygg design med mycket färg och mönster, och en bra formgivning.

När varumärket startade 2003 tyckte de att många kläder faktiskt var för tråkiga och inte matchade barnens lekfullhet, nyfikenhet och deras behov av att uttrycka sig. Samtidigt som kläderna är snygga och färgglada är de gjorda för att användas och tål mycket.


Hummel Badtröja UV40+

Hummel Badtröja UV40+

Denna badtröja från Hummel heter Fiji och har en sportig design. Större delen av tröjan är blå, i sidorna finns gula ränder och ärmarna är svarta med vita detaljer. Mitt på bröstet finns Hummels logga.

Fiji känns cool för den som gillar en sportig street-stil, och den finns i storlekar som passar för barn mellan 4 och 8 år. Materialet torkar snabbt, vilket är nästan självklart eftersom den är gjord för bad.

Även om dagarna på stranden blir långa är det inga problem, med solskyddsfaktor UV40+ blir barnet skyddat från de skadliga solstrålarna. Det här är ett hållbart alternativ eftersom materialet till stor del består av återvunnen polyester.

Varumärket Hummel har stort fokus på att använda hållbara material. De material som används väljs ut med noggrannhet så att de både ska kunna vara bra för planeten och skapa plagg av hög kvalitet. Deras barnkläder är tänkta att sitta bra och vara lätta att röra sig i.

Eftersom Hummel tillverkar sportprodukter är det inte konstigt att de har stort fokus på funktionen, även hos barnkläder. De har funnits sen 1923 och var redan då banbrytande eftersom de använde gummisulor i skorna.


Polarn O. Pyret Randig UV-tröja

Polarn O. Pyret Randig UV-tröja

Polarn O. Pyret är kända för sina randiga kläder, och även deras UV-tröja är randig. Du kan välja att få den i mörk marinblå, ljuslila eller terrakotta. Alla de tre färgerna har enfärgade långa ärmar, medan huvuddelen av tröjan pryds av vita ränder.

Den här UV-tröjan finns i storlekarna 74/80-122/128, så de kan skaffas till barn som är mellan ett halvt och åtta år. Att tröjan är långärmad gör att den skyddar bra mot solen, och den har en solskyddsfaktor på UPF 50.

Materialet består till 85% av återvunnen polyester, som blandats upp med elastan. Blandningen är mjuk och stretchig och har kompletterats med extra mjuka sömmar så att inget ska skava eller vara obekvämt. Du kan tvätta Polarn O. Pyrets UV-tröja i 40 grader i maskin.

Polarn O. Pyret är ett välkänt märke när det kommer till barnkläder. Sen 1976 har de tagit fram plagg utifrån tanken att barnkläder måste klara att användas  av flera barn i rad.

Kläderna från Polarn O. Pyret är alltid bekväma och utformade så att de passar barns behov, och går bra att leka i. Redan tidigt hämtade de inspiration från vuxnas sport- och fritidskläder för att kunna skapa funktionella ytterplagg och badplagg för barn.


BPC Badtröja med UV-skydd för pojkar

BPC Badtröja med UV-skydd för pojkar

Bonprix och deras märke Bpc har tagit fram en snygg badtröja som utformats för att passa särskilt bra för pojkar, men förmodligen också kan falla en del flickor i smaken. Det är en långärmad tröja i mörkblått med en ljusare blå färg på ärmar och halslinning.

Mitt på bröstet finns texten ”Shark beach patrol” och en bild av en haj. Det gör att man förknippar tröjan med badvakter av det lite tuffare slaget.

Tröjan finns i storlekar från 80/86 till 152/158, så den kan passa upp till 12 eller 13 år. Materialet är en blandning av polyamid och elastan, som gör den mjuk att ha på sig. Materialet ger också ett bra skydd mot UV-strålar och torkar snabbt efter bad.

Bpc är Bonprix eget varumärke och en förkortning av BonPrix Collection. Bonprix är ett modeföretag som verkar på den internationella marknaden genom sin webbshop. Basen finns i Hamburg och målet är att kunna nå kunder i hela världen.

Hos Bonprix går det att hitta kläder för alla behov och i många olika storlekar. De tar fram kollektioner med snygga och smarta plagg för både vuxna och barn. I sortimentet kan du hitta kläder för alla årstider och väder.


BPC Badtröja för flickor med UV-skydd

BPC Badtröja för flickor med UV-skydd

Det här är en badtröja från Bpc som är tänkt att passa för flickor, men även pojkar som gillar sjöjungfrur kan tycka om denna färgglada och lekfulla tröja. Badtröjan är långärmad och själva ärmarna har en blå bas med ett snäckmönster.

Resten av tröjan är rosa och framsidan har en stor bild av en sjöjungfru som omges av snäckor och sjögräs. Materialet är framför allt återvunnen polyamid, som blandats med elastan för att få till den rätta mjuka och stretchiga känslan.

Det är ett material som passar bra för bad och som torkar snabbt när man kommer upp på stranden. Den finns i storlekar från 80/86 upp till 152/158, så den passar för barn som är ungefär 1-12 år.

Bonprix har gjort sig kända genom att de har en butik online som verkligen lyckats slå igenom och nå ut till många, men de säljer också kläder via postorder med kataloger och i fashion stores. Bpc är deras eget varumärke, där de erbjuder kläder för olika åldrar och tillfällen.

Kläderna följer trenderna, men är också prisvärda, bekväma och finns i många olika storlekar och stilar. Tanken är att alla ska kunna hitta något som passar just dem.


Reima badtröja

Reima badtröja

Reima erbjuder ett stort sortiment av badtröjor. De finns i olika färger och stilar, och de flesta är utformade som t-shirts, alltså enkla tröjor med kort ärm.

Några exempel är den lila Pulikoi med ett fiskmönster, den orange Joonia med fjärilar, den mönstrade Azores med en starkt turkos grundfärg och den randiga varianten av Azores i blå färger med vita och gröna inslag.

Alla deras badtröjor är gjorda för att fungera som bäst på stranden, eftersom de är bra att bada i, torkar snabbt och skyddar mot UV-strålar. Materialet är lite olika beroende på vilken tröja du väljer, men det kan vara en blandning av polyamid och elastan eller av återvunnen polyester och elastan.

Tröjorna kan tvättas i 30 eller 40 grader i maskin. Vilka storlekar som finns beror också på vilken tröja du väljer. Reimas badtröjor finns i storlekar från 62, som kan passa från två månaders ålder, upp till 140, som normalt passar någon som är 9 eller 10 år.

Det finska varumärket Reima skapar barnkläder av hög kvalitet. De jobbar hårt med att kläderna ska vara giftfria och att plaggens miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt. Kläderna är funktionella och snygga, och de är gjorda för att uppmuntra till aktivitet. I sortimentet finns plagg som passar barn mellan 0 och 12 år.


Vad är en badtröja?

En badtröja är ett plagg som skapats för att man ska kunna bada i det. Tröjan är gjord i ett särskilt material som varken blir tungt eller töjs ut när det blir blött, och som torkar snabbt. Det går att använda en badtröja uppe på en baddräkt, eller kombinera den med badshorts, en bikiniunderdel eller liknande. Den kan vara långärmad eller kortärmad, och finns i alla möjliga färger och mönster.

Alla kläder skyddar mot de skadliga UV-strålarna från solen, men många badtröjor är speciellt framtagna för att kunna ge ett bra skydd. Speciellt gäller det badtröjor för barn, där det brukar finnas angivet hur bra solskydd en viss tröja kan ge.

Hur bra solskydd ger badtröjor?

De flesta badtröjor har solskydd UV 40 eller UV 50, vilket räknas som ett väldigt bra solskydd.

Att förstå sig på systemet med solskydd är lite komplicerat av två olika skäl. Det ena är att vissa tillverkare använder beteckningar som UV 50 medan andra använder UPF 50. UV är då en förkortning av ultraviolett strålning medan UPF är en förkortning av ultraviolet protection factor, så egentligen är det samma sak men på två olika språk.

Det andra som gör att det kan vara svårt att jämföra solskyddsfaktorn är hur systemet fungerar och vad siffrorna egentligen betyder. Solskyddsfaktor 50 innebär att 1/50 av UV-strålningen når huden, medan solskyddsfaktor 40 innebär att 1/40 av UV-strålningen når huden.

Räknar man om det till procent innebär 50 ett solskydd på 98% och 40 ett solskydd på 97,5%. Oavsett om en tröja har UV 40 eller UV 50 är det ett bra solskydd som gör att ditt barn skyddas från de skadliga UV-strålarna. Tänk bara på att det finns delar av kroppen som inte täcks av tröjan, och att de då kan behöva skyddas med solskyddskräm.


Hitta fler bra tips inom solskydd!