Bästa bäddsoffan 2024: Bäddsoffor i alla storlekar och prisklasser

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många av oss bor i lägenheter eller andra boenden där platsen är rätt så begränsad. Trots det vill vi gärna ha en extra sovplats när kompisar eller vänner kommer och hälsar på. Eller kanske vill du få plats med både en säng och en soffa i din lägenhet?

En bäddsoffa är ett mycket effektivt och smart sätt att kunna erbjuda en plats att sova på. Här jämför vi en mängd olika modeller och listar några av de bästa bäddsofforna som finns att beställa just nu!

Öppen bäddsoffa, bäddad med täcke och kuddar

Vilken bäddsoffa är bäst i test?

Det bästa utbudet av kvalitetsbäddsoffor, hittar du hos Bäddsofflagret. De har soffor från några av marknadens främsta varumärken. Vi gillar bland annat italienska Dienne Salotti och norska Hovden.


Modular Plus Dienne Salotti

Hovden mySOFABED Saga divan

Om du vill ha något bekvämt, men ganska avskalat och väldigt prisvärt, kan vi tipsa om de funktionella bäddsofforna från Skånska Möbelhuset. Bra värde för pengarna!

Skånska Möbelhuset Dream bäddsoffa med förvaring

Ett annat prisvärt, men riktigt trevligt alternativ, är bäddsoffan Roots från Karup Design. Snygg och väldigt enkel bäddsoffa, perfekt för dig som vill ha en gästsäng enkelt tillgänglig.

Karups design Roots 160 bäddsoffa utfälld

Det allra billigaste alternativet är de färgglada bäddsofforna från VidaXL. De är lite enklare i kvalitet, men väldigt tjusiga och kan beställas i många olika färger. Utmärkt alternativ för något enklare till barnen till exempel!

VidaXL Bäddsoffa 2 sits gul

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!

Se även våra andra möbeltips, till exempel på sköna saccosäckar för vuxna eller små soffor lämpliga för barn!

Varför bäddsoffa?

Stor grå bäddsoffa i ett stort vacker rum

Det finns massor av bra skäl att välja att investera i en bäddsoffa. Här kommer några mycket bra anledningar till varför det kan vara något att överväga för just dig.

Platseffektivt

En av de absolut största fördelarna med en bäddsoffa är att du sparar plats. Två möbler ryms helt enkelt på samma yta och du får både en soffa och en säng eller sovplats på ett ganska litet utrymme. För den som har lite snålt om plats i lägenheten eller hemmet är det här alltså en mycket stor fördel.

Detta gäller både förvaring och när själva sängen bäddas. Du slipper ha en gästsäng som ska ställas undan och ta plats i ett förråd när den inte används. Men när sovplatsen väl ska användas har du en given plats för den där soffan står och behöver inte leta efter ett lämplig plats i lägenheten för gästen att sova på.

Prisvärt

Också priset påverkas såklart av det faktum att du får två möbler i samma. Istället för att både behöva köpa en soffa och en säng kan du alltså köpa en bäddsoffa. Kort sagt blir investeringen helt enkelt lite mer prisvärd.

Bäddsoffor finns såklart i många olika prisklasser. Men faktum kvarstår att det ganska ofta blir billigare att investera i en bäddsoffa, än att både köpa en säng och en soffa.

Behöver inte vara en kompromiss

Många kanske anser att bäddsoffan är lite av en kompromiss. Bilden kan lätt vara att man får en soffa som inte är så snygg, i kombination med en säng som inte är så bekväm att sova i.

Så behöver dock inte vara fallet idag. Det finns smarta och snygga bäddsoffor som både är mycket genomtänkta designmässigt och som går alldeles utmärkt att få en härlig kvalitetssömn i.

I guiden nedan lyfter vi ett antal populära och bra modeller. De sträcker sig över olika prisklasser och storlekar och vi tror att du kan hitta en variant som passar perfekt in i just ditt hem.

Jämförelse av många olika bäddsoffor

Nedan hittar du hela listan på bäddsoffor. Vi har tagit med många olika märken och sofforna finns i såväl budget- mellan- och premium-prisklassen.

Vi har tagit med både framåtbäddade och längsbäddade soffor, samt varianter i olika storlekar.

Dienne Salotti Modular Plus

Modular Plus Dienne Salotti

Vi börjar denna guide med en både rejäl och ordentlig bäddsoffa för dig som är på jakt efter något exklusivt. Detta är verkligen både en snygg soffa och en säng som håller hög kvalitet, i samma möbel.

När soffan inte är bäddad som en säng är den en vanlig tvåsitsig soffa. Designen är snygg, enkel och avskalad och har en modern touch som gör att den kommer passa perfekt in i de allra flesta vardagsrum.

Det finns möjlighet att köpa till matchande delar till samma soffgrupp för den som önskar. Perfekt för dig som vill ha en rejäl soffa med många platser, som kan bäddas om till en säng.

Madrassen är ordentlig och kommer att ge en god och behaglig sömn. Den är hela 17 cm tjock och ger därmed ett mycket bra stöd, samtidigt som den är mjuk.

Längst upp finns ett lager av så kallad memory foam som formar sig efter kroppen. På så vis får du en madrass speciellt anpassad för just dig och din kropp. Du kan också själv välja vilket hårdhet du vill ha på madrassen för att få en som passar just dig.

En annan sak som får nämnas som ett plus är att soffan är enkel att bädda om. Inga delar ska plockas bort, du vänder helt enkelt ryggstödet ned mot marken. Det går fort och är en smidig process.

Kort sagt är det här en bäddsoffa som fungerar alldeles utmärkt att sova i varje natt. Inte bara något att låta gästerna sova över i alltså, utan ett sätt att spara plats hemma för dig som vill ha både soffa och säng av hög kvalitet i ett.


Hovden Möbler Store

Hovden Möbler Store

Det norska märket Hovden möbler har här tagit fram en bäddsoffa som tagit effektivitet när det kommer till plats till en ny nivå. Denna modell tar upp mycket lite utrymme och passar dig som verkligen vill planera möbleringen på ett smart sätt.

Soffan är bara ca 212 cm bred. Den är därmed lagom för ungefär 2 personer att sitta i på samma gång. Designen är modern och snygg och kommer passa perfekt i vardagsrummet framför TV:n. Det finns tiotals olika färger på tyget att välja mellan, så att du kan anpassa efter vad som passar hemma hos dig.

Både sitsen och dynorna sitter fast i stommen. Det här gör såklart rengöring av soffan något krångligare. Men det gör också att du enkelt kan bädda ut den med en enda rörelse, på nolltid. Något som är extra viktigt om du sover i soffan varje natt.

Madrassen är rejäl och 14 cm tjock. Den har ett fjädersystem med fjädrar i stål. Du kan inte välja hårdhet på själva madrassen och denna variant är ganska mjuk.

Skummet i sitsen och ryggstödet på soffan håller allra högsta kvalitet. Du får alltså en soffa som är bekväm och behaglig att sitta i.

Denna bäddsoffa är i första hand tänkt som en lite lyxigare gästsäng. Den går såklart att sova i varje natt, men madrassen är inte riktigt på samma nivå som i en riktigt bra säng. Med det sagt är detta en smart utformad bäddsoffa som verkligen är effektiv när det kommer till utrymme.


Hovden Saga 140 pocket

Hovden Saga 140 pocket

Hovden har här ytterligare en bäddsoffa, men denna gång en något större variant. Detta är inte minst en prisvärd modell som passar dig som vill ha en stor bäddsoffa av hög kvalitet, utan att behöva spränga budgeten.

Själva sängen har mått på 140 gånger 200 cm när den är utbäddad. Med andra ord en bred säng för en person, eller en lite smalare dubbelsäng. Soffan är 182 cm bred.

En mycket stor fördel med Hovdens modell Saga Pocket är madrassen som kommer med. Den håller mycket hög kvalitet och är framtagen för att kunna användas varje natt om så önskas.

Madrassen är utrustade med enskilt sydda resårer som kan arbeta individuellt. Detta gör att den anpassar sig efter det tryck som appliceras på varje given punkt och att varje fjädring kan arbeta självständigt. Något som ger en mycket responsiv och behaglig madrass som anpassar sig efter kroppen.

Sitsen består av en blandning av polyester och kallskum, vilket gör att även själva soffan är bekväm. Kort sagt en prisvärd och bra bäddsoffa som passar utmärkt för en eller två personer, både som gästsäng, eller säng att sova i varje natt.


Dienne Salotti Deep

Dienne Salotti Deep

Vi fortsätter guiden med en modern och exklusiv soffa från Dienne Salotti. Den har en design som känns lyxig, med lite mer rundade former och något lägre armstöd. Passar perfekt in i moderna rum och detta är verkligen en modell som bestrider tanken att bäddsoffor skulle vara fula.

Man har tänkt till ordentligt för att soffan ska vara så bekväm som möjligt att sitta i. Ryggstöden och armstöden går att vinka på olika sätt, för att få till en sittposition som passar just dig.

Soffan är djup och du sitter ganska lång bak. Det här ger ett bekvämt stöd för benen och gör att det blir extra vilsamt att sitta i den.

Madrassen är tjockt utformad och mäter hela 16 cm på djupet. Detta gör att du kommer sova bekvämt och det går alldeles utmärkt att ha denna soffa som sin säng varje natt för den som önskar.

Dessutom finns hela fem olika typer av madrasser att välja mellan när du beställer soffan. På så vis kan du ta en storlek som passar extra bra för just dig. Det finns alltså olika mått att välja mellan, beroende på hur mycket plats du har hemma.

De utbäddade måtten rör sig från 72 cm på bredden till en stor dubbelsäng med hela 162 cm på bredden. En bra och gedigen soffa med lyxigt utseende och många valmöjligheter helt enkelt.


1969 Hawk

1969 Hawk bäddsoffa

Modellen Hawk är en bäddsoffa som även den erbjuder många olika valmöjligheter och chanser att påverka hur din soffa ska se ut och upplevas. Den är bred och ger därmed chansen att sitta, eller ligga på många olika sätt i soffan. Totalt sett är bredden på soffan 224 cm och ni kommer att få plats ganska många personer på samma gång i den om ni vill.

När sängen väl är utbäddad mäter den 158 cm på bredden. Med andra ord en ordentlig dubbelsäng där det inte är några problem att få plats två personer om man så önskar.

Att bädda ut soffan är relativt enkelt. Till skillnad från modellerna ovan drar du här ut själva sängen, under sittdynorna för att sedan få en madrass som går utmärkt att sova på.

Det ska nämnas att detta är en något enklare produkt. Den är kanske inte i första hand anpassad för att sova på under varje natt, utan mer tänkt som en gästsäng till de tillfällen då du har besök.


1969 Peggy 3-sits

1969 Peggy 3-sits bäddsoffa

Här är en bäddsoffa där man lagt fokus på bland annat kvalitet och hållfasthet. Den kommer med dynor som har ett extra elastiskt skum. Det förhindrar att formen deformeras vid regelbunden användning och gör detta till en möbel som kommer kunna användas länge.

För att bädda ut denna soffa går du igenom samma procedur som med varianten ovan. Själva sängen dras ut, medan ryggstödet fälls ned.

Designen är snygg och rejäl och du har massor av olika färger att välja mellan på själva tyget. Du kan också själv välja mellan flera olika varianter på armstöd och ben till soffan om du vill.

Själva soffan är ca 240 cm bred och har därmed gott om plats för flera personer på samma gång. När sängen är utbäddad får den måtten 198 gånger 148 cm. Den fungerar alltså också att använda som en något mindre dubbelsäng om du så önskar.


Innovation Fraction med fast klädsel Spring Nordic madrass

Innovation Fraction med fast klädsel Spring Nordic madrass

Den här bäddsoffan skiljer sig en del från de flesta andra modeller i guiden. Den har nämligen inga armstöd. Detta gör såklart att vissa kan kännas att det saknas något när det kommer till designen och att den inte blir riktigt lika bekväm att sitta i.

Fördelen är att du får en soffa som på ett ännu mer effektivt sätt kan utnyttja utrymmet där du bor. För att göra om den till en sovplats fäller du helt enkelt ryggstödet bakåt. Sängen som då bildas är 140 cm bred och 200 cm lång.

Ett annat plus är att du smidigt under själva sitsen kan förvara de sängkläder som ska användas under natten. Ännu en lösning med smart användning av utrymmet helt enkelt.

Soffan finns i flera olika färger och nyanser. Som du ser i rubriken kommer den med ett fast tyg, vilket såklart gör att själva renhållningen kan bli en smula krångligare.


Innovation Living Puri dagbädd

Innovation Living Puri dagbädd

Detta är en dagbädd med en smart och genomtänkt utformning också den från det danska märket Inovation Living. En av de absolut största fördelarna med denna är att den kan flyttas runt och utformas lite som du själv vill, på många olika sätt.

Med bädden medföljer en dyna som används som ryggstöd och två som är själva sittdynorna, eller madrassen du sover på. Dynorna kan flyttas runt lite som du vill för att få flera olika designer som passar både som soffa och för att sova i.

Något som får nämnas som ett plus är att tyget är avtagbart. Det här gör rengöringen av dagbädden så mycket enklare och är mycket smidigt om ni till exempel har små barn.

Det här är en enkelsäng när den är bäddad, och en ganska smal sådan. Med en bredd på 80 cm är den helt enkelt en av de smalaste bäddarna i denna guide.

En dagbädd som denna tar heller inte mer plats som säng än när den är bäddad som soffa. Ett bra val för dig som har lite extra trångt om plats, men ändå vill kunna göra om sängen till en soffa under dagen med andra ord.


Campeggi Oblo

Campeggi Oblo röd bäddsoffa

Oblo från Canmpeggi är en av de mest speciella sofforna i denna guide. Den har många olika delar som sticker ut en hel del och kan ställas in i massor av olika lägen.

Till utseendet ser den till början ut som en soffa. Men ryggstödet bryts på slutet av, av en stor, rund kudde. Denna och de andra ryggstöden kan flyttas och fästas på olika sätt.

Kudden kan alltså dels vara del av ryggstödet. Men den kan också monteras i ena kortsidan på soffan för den som vill lägga sig ned i en vilsam ställning med bra stöd för huvudet.

Under själva soffan gömmer sig en bäddmadrass som kan dras fram när det är dags att sova. Tyget från soffan rullas då också undan så att du får en ren madrass som är bekväm att vila på. I sin fulla storlek är den en mindre dubbelbädd med en bredd på 136 cm.

Designen sticker som sagt ut och det här är inte den allra mest diskreta produkten i guiden. Men letar du efter något praktiskt med många olika möjligheter och lösningar är den här bäddsoffan från Campeggi något att kika närmare på.


Pohjanmaan Matera

Pohjanmaan Matera grön bäddsoffa

Om du vill ha en bäddsoffa som går att använda många timmar, både som soffa och som sovplats kan den här varianten vara ett minst sagt gediget alternativ. Matera är en modell håller hög kvalitet på båda dessa områden.

Ett sittdjup på 105 cm gör att du kan luta dig bakåt och verkligen slappna av när du sitter i soffan. Dessutom har man sett till att ta fram en soffa med hög komfort som är mjuk, samtidigt som den ger ett behagligt stöd.

Med en enkel rörelse kan du fälla ned ryggstödet och lyfta på sitsen. Under sittdelen finns ett förvaringsutrymme, perfekt för saker som sängkläder och annat som behövs när ni ska sova.

När du gjort om soffan till en bädd är den 140 cm bred. Det ska nämnas att det alltså inte är en enskild madrass du drar ut för att sova på, utan att sovdelen till största del består av de kuddar som du sitter på när möbeln är en soffa.


1969 Peggy öppet avslut

1969 Peggy öppet avslut

Många bäddsoffor är lite mindre och har för det mesta plats för runt tre personer. Här är dock en riktigt stor modell som passar dig som vill ha en rejäl soffgrupp och en sovplats på samma gång.

Detta är alltås en stor soffgrupp som kan göras om till att ha flera olika utformningar. Det vanligaste är kanske att låta den vara en hörnsoffa med klassiska armstöd under dagen.

Bädden som bäddas ut är smidig och tar nästan ingen extra plats. Till skillnad från de flesta andra modeller är tanken här att ligga på längden, jämfört med soffan, istället för rakt ut från den. Detta gör att bädden blir relativt smal och endast mäter 132 cm på bredden.

Sitsen dras fram, ut från soffan och ryggen fälls ned när du ska bädda ut. Även här är det alltså soffkuddarna som du sitter på i vanliga fall som blir den madrass du sover på sedan under natten.


Dienne Salotti Fox divan

Dienne Salotti Fox divan

Här är en minst sagt lyxig bäddsoffa. En bred soffa som dessutom kommer med en divan för den som vill sträcka ut sig ordentligt när man sitter i soffan.

Designen är både modern och snygg. Tydliga former med ett trekantsformad ryggstöd gör att man får en innovativ och nyskapande känsla, utan att möbeln sticker ut alldeles för mycket. Det finns en uppsjö av olika färger på tyget att välja mellan för den som önskar.

Tyget går dessutom att ta loss från soffan. Perfekt för en enkel och mer smdidig rengöring.

Du har stor valfrihet när det kommer till själva madrassen som dras ut när soffan ska göras om till en säng. Du kan välja mellan en bredd från 122 cm hela vägen upp till 182 cm i fem olika steg. Med andra ord kan modellen Fox Divan från Salotti vara något för dig som vill anpassa storleken mycket exakt.

Det ska dock nämnas att denna modell får räknas till de lite mer exklusiva varianterna i guiden.


Hovden mySOFABED Saga divan

Hovden mySOFABED Saga divan

Även det här är en bäddsoffa som kommer med divan. Den finns i tre olika storlekar beroende på hur mycket du får plats med.

Den minsta varianten är 238 cm bred och får en bäddad madrass som mäter 116 cm på bredden. Den största modellen har måtten 282 cm och 162 cm på motsvarande områden. Med andra ord finns något för alla utrymmen, oavsett hur mycket plats ni har över hemma.

Precis som de flesta bäddsoffor från Hovden är denna enkel att montera. En del av sittytan fälls ned och hamnar under själva madrassen som fälls upp ur soffan.

Du sover bekvämt på en ordentlig resårmadrass. Detta är alltså en bäddsoffa anpassad för att kunna sovas i varje natt om du så önskar. Det finns två olika typer av madrasser, en mer exklsuvi och en lite enklare, beroende på om du vill ha bäddsoffan som gästsäng eller ha något ännu mer gediget.

Designmässigt är det här en ganska klassisk soffa. Det är inte så många saker som sticker ut, man har hållit ett snyggt och stilrent utseende. De många olika alternativen på färger gör dock såklart att du kan få en soffa som har en lite mer personlig känsla.


Dorel Home Andora

Dorel Home Andora bäddsoffa

Vi fortsätter guiden med denna bäddsoffa från Andora. Den har flera olika finesser både när den används som soffa och som sovplats.

Ett delat ryggstöd gör att de som sitter i soffan kan justera lutningen individuellt för ännu högre komfort. Perfekt för att riktigt kunna luta sig tillbaka så mycket som man själv önskar.

Pocketresår i sitsen gör att modellen också är extra bekväm att sitta i och sova i under natten.

Armstöden är ganska smala, vilket såklart är ett litet minus rent designmässigt. Men det gör också att bäddsoffan kan utnyttja ytan på ett ännu mer effektivt sätt och inte ta upp mer plats än vad som behövs. De ca 193 cm på bredden kan med andra ord untnyttjas till fullo.

Något som får nämnas som en mindre nackdel är att modellen bara finns att få i två olika färger, jämfört med många av varianterna ovan som finns i tiotals olika nyanser. De färger som finns är dock snygga, med antingen en läderaktig ljusbrun nyans eller en grå för den som önskar.

Till sist kan också nämnas att detta är en ypperlig bäddsoffa för dig som handlar på en lite tightare budget.


Karups design Roots 160

Karups design Roots 160 bäddsoffa utfälld

Kaarups design har här tagit fram en bäddsoffa med ett lite mer spartanskt utseende. Grunden består av en träbänk som är tjockt vadderad med bekväma dynor.

Ryggstödet fälls enkelt ner för att göra om denna till en bekväm sovplats. Ett extra plus är att du i sängen har ett litet, vinklat ryggstöd. Extra skönt om du vill läsa eller kolla på TV och bädda om från soffa till säng innnan.

Sängen blir faktiskt relativt bred. Eftersom soffan inte har några armstöd får du ut de fulla 160 cm i bredd även på sängen. Det går därmed utan problem att sova två stycken i den bäddade sängen på samma gång.

Det medföljer inte någon enskild madrass. Istället sover du på den dyna som du också sitter på när bäddsoffan är en soffa.

Även detta är ett bra alternativ för dig som vill ha en bäddsoffa som inte kostar allt för mycket. Men är du på jakt efter något att sova i varje natt kan det dock vara värt att kika på någon av de lite mer exklusiva modellerna i guiden.


VidaXL Bäddsoffa 2-sits

VidaXL Bäddsoffa 2 sits gul

Här kommer en lite enklare modell av bäddsoffa från VidaXL. Själva soffan är ganska simpel. Designen är något kantig jämfört med de lite mer påkostade modellerna, men ändå stilren och kommer passa väl in i de flesta vardagsrum.

Sängen monteras genom att fälla ned ryggstödet. Då får du en säng där du sover på de dynor som ingår i själva soffan. Alltså en bäddsoffa som passar bättre som gästsäng än som något att sova i varje natt.

Ett plus är att ryggstödet kan skjutas delvis nedåt. Perfekt för dig som vill kunna vinkla sittpostionen lite extra när du kollar på TV eller bara vill koppla av.

Till sist kan nämnas att det bäddade måttet på denna modell hör till de något mindre i guiden. Den mäter då 100 cm på bredden och är därmed lagom för en person och inte tänkt att användas som dubbelsäng.

Själva soffan är 220 cm bred, men med ett ganska grunt sittdjup på enbart 50 cm.

Kort sagt en lite enklare och mindre bäddsoffa som dock på alla sätt, fyller sitt syfte och fungerar bra.


VidaXL Bäddsoffa stor 3-sits med divan

VidaXL Bäddsoffa stor 3 sits med divan

Denna bäddsoffa passar perfekt för dig som vill ha en något större modell, med många möjligheter att kombinera och ändra. Den kommer med en bekväm divan som gör att du kan sträcka ut benen lite extra när du vill koppla av ordentligt.

Designen är dock ganska speciell. Soffan får ett kantigt och kanske enligt vissa lite klumpigt utseende. Den finns dock i många olika snygga färger som gör att den kan fungera bra i lite mer moderna rum. Är du ute efter något nätt och diskret finns det alltså andra modeller som kanske passar bättre.

Det går att välja vilka delar av soffan du vill dra ut och alla de tre sitserna kan förlängas till en längre divan. Detta gör att du har många möjlighete när det kommer till formbarhet, men också att soffan är enkel att göra om till en sovplats.

Genom att förlänga alla tre sitser på samma gång får du en sovplats som är 149 cm bred. Alltså rejält med plats för en person, eller en lite smalare dubbelsäng för den som önskar.

Något som får nämnas som ett plus är att kuddarna i soffan är rejäla och bekväma att sitta i. Någon speciell madrass till själva sovdelen medföljer dock inte.


VidaXL Bäddsoffa 2-sits med två kuddar

VidaXL Bäddsoffa 2-sits med två kuddar gräddfärgad

Det här är en enklare bäddsoffa även den från VidaXl. Perfekt för dig som vill ha någonstans att låta gästerna sova när det kommer förbi.

Designen är ganska enkel. Till skillnad från modellen ovan har denna ganska tunna kuddar att sitta på i själva soffan och generellt ett lite tunnare utseende, både när det kommer till armstöd och ryggstöd.

Dynorna är stoppade med skum och relativt bekväma att sitta i. En gedigen träram gör att soffan blir stabil, trots den något tunnare utformningen.

Att göra om soffan till en säng är ganska enkelt. Du fäller helt enkelt ned de båda ryggstöden.

En fördel är att ryggstöden kan lutas så mycket som du själv önskar, oberoende av varandra. Det här gör att det är enkelt att justera soffan som du själv vill för en bekväm tupplur, eller för att sova hela natten.

När sängen är utbäddad har den en bredd på 100 cm och en längd på 220 cm. Det här är alltså en bäddsoffa anpassad för en person att sova i åt gången.


Skånska Möbelhuset Dream bäddsoffa med förvaring

Skånska Möbelhuset Dream bäddsoffa med förvaring

Dream är en något enklare bäddsoffa för dig med en lite smalare budget, men som ändå håller hög kvalitet på de flesta områden.

Designen är rejäl. Tjocka kuddar och rejäla dynor gör att soffan får ett gediget utseende. Dock utan att kännas klumpig och den kommer fungera utmärkt i de flesta vardagsrum.

Dynorna är också stoppade med ett kallskum av hög kvalitet. Det här ger en mycket hög komfort och gör att det är bekvämt att både sitta i och sova i soffan.

Någon separat madrass medföljer dock inte. Istället sover du på kuddarna som du sitter på under dagen. Om du letar efter något att byta ut din vanliga säng mot, kan det alltså vara smart att kika på en modell med en lite mer rejäl, separat madrass.

Soffan är tresitsig där den sista platsen har en divan. För att få full storlek kommer du att dra ut ett område som också förlänger de andra sitsarna. Detta är en mycket smidig process och det tar bara några få sekunder att bädda om från soffa till säng.

Bädden du då får har dock mått som kan upplevas lite märkliga. 133 cm är precis på gränsen att det blir för smalt för att kunna sova två personer i sängen på samma gång. Samtidigt är det såklart ganska brett för en person med så mycket utrymmer på bredden.

För att sammanfatta en både snygg och praktisk bäddsoffa, som fungerar alldeles utmärkt för de tillfällen då du har gäster hemma som vill ha någonstans att sova.


Skånska Möbelhuset Tärnö Grå Bäddsoffa

Tärnö Grå Bäddsoffa

Här är en stor soffa som också kan göras om till en härlig sovplats. Den har 4 sittplatser där båda platserna längst ut på kanterna är förlängda med divaner. Perfekt för att kunna vila, eller lägga upp benen när du läser eller kollar på en film.

Soffan håller också hög kvalitet på de allra flesta områden. Sittkuddarna som också är de du sover på under natten är stoppade med kallskum. Detta gör soffan mycket bekväm att både sitta i och sova i, även om den kanske fungerar allra bäst som en gästsäng och inte något att byta ut din vanliga säng mot.

Ett annat plus är att kuddarna har mycket hög slitstyrka. Perfekt för er som är många i familjen. Slitstyrkan är såklart också något som är viktigt när soffan används som sovplats, eftersom detta kan komma att slita på tyget en hel del.

Ytterligare en fördel är att tyget på ryggkuddarna går att ta bort. Något som gör rengöring och tvätt av soffan så mycket enklare och det blir helt enkelt lättare att hålla den fräsch.

Soffan bäddas enkelt genom att dra ut och montera en extra del som förlänger de två kortare sovplatserna. Bädden får dock mått som kanske inte utnyttjar utrymmet på allra bästa sätt.

Den blir nämligen lite väl lång med 272 cm och mäter endast 132 cm på bredden. Med andra ord en ganska trång, men mycket lång dubbelsäng.

Till sist kan också nämnas att designen på denna soffa verkligen är tilltalande. Rundade former kombinerat med ett stabilt och rejält intryck gör att den kommer lyfta möbleringen i de flesta vardagsrum. När den är monterad som en soffa märks det knappt att det är en bäddsoffa.


Skånska Möbelhuset Evelina bäddsoffa

Skånska Möbelhuset Evelina bäddsoffa

Vi avslutar denna guide med en något enklare bäddsoffa med modellnamnet Evelina. Denna variant tar inte speciellt mycket plats. Den är bara 173 cm lång och i uppfällt läge 83 cm djup. Om du har inte om plats hemma kan den här bäddsoffan alltså vara något för dig.

Du fäller enkelt bak ryggstödet för att göra om soffan till en plats att sova på. Du får då en bädd som är 97 cm bred. Med andra ord lagom för en person att sova i.

Sittdynan och ryggstödet är av en något enklare variant och du kan kanske inte räkna med riktigt samma komfort som hos mer exklusiva modeller. Med det sagt fungerar denna soffa utmärkt att sova i över natten, men kanske inte som mer regelbunden sovplats.

Designen är ganska enkel med snygg. Soffan är såklart inte så rejäl som en del andra varianter, men ett mörkt tyg i kombination med enkla former får den att fungera bra som inredningsdetalj. Dock har den inga armstöd, vilket kan ge känslan av att det saknas något.

En annan nackdel är längden på bäddsoffan. Med endast 173 cm kommer den helt enkelt att vara för kort för ganska många. Något värt att ha med sig innan du investerar i en modell som denna helt enkelt.


Vad är skillnaden på framåtbäddad och längsbäddad soffa?

Som du sett i guiden ovan finns det ganska många olika typer av bäddsoffor. Ett sätt att dela in dem på är genom att skilja framåtbäddade från längsbäddade soffor.

Det hela är egentligen ganska enkelt. En framåtbäddad soffa är en soffa där du drar ut en sovdel eller en madrass som blir en ganska lång förlängning av soffan, där du sover med huvudet mot den ände som förut var ryggstöd.

En längsbäddad soffa bäddas så att du sover med huvudet i den ände som ett av armstöden är. Ofta är processen för att bädda ut en sådan soffa mycket enkel och går väldigt fort att genomföra.

Vilken sorts bäddsoffa ska jag köpa?

En framåtbäddad soffa bäddas som sagt ut framåt från själva sittdelen.

Detta gör såklart att soffan kommer ta ganska mycket extra plats när den är helt utbäddad, eftersom den förlängs rätt så mycket. Men det ger också möjligheten till att förlänga med en ordentlig och mer gedigen madrass. De flesta lite mer rejäla och exklusiva bäddsoffor som är gjorda för att sova i varje natt är framåtbäddade.

Du får såklart också en mycket bred sovplats, som passar perfekt om ni är flera personer som ska sova i bäddsoffan.

Den längsbäddade soffan är den där du sover i riktningen från armstöd till armstöd.

En nackdel är att du för det mesta får sova på de kuddar i soffan som du i vanliga fall sitter på. Alltså många gånger inte en speciell madrass, speciellt utformad för att sova på. Denna modell på bäddsoffa blir därför ofta lite mindre lik en riktig säng när man sover i den.

Ett plus är dock såklart att den tar upp mindre plats. Ofta krävs bara en liten förlängning för sittdelen och du behöver inte se till att ha massor av extra plats för när soffan ska bäddas ut.

 Vi hoppas att denna artikel varit till nytta och att du lärt dig det du behöver för att välja rätt bäddsoffa till just ditt hem. I listan ovan tror vi att du kan hitta en modell som passar perfekt för dig.


Se fler inredningstips!