Bästa babyvakt 2021: Trygghet ger lugna föräldrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En babyvakt är hjälpmedlet som ger dig tryggheten av att kunna höra och se ditt barn som sover. Vaknar barnet vill du snabbt kunna vara på plats för tröst och trygghet. I den här artikeln har vi gått igenom alla stora märken på marknaden och utser den bästa babyvakten!

Spädbarn sover i spjälsäng med en babyvakt i bakgrunden

Vad är en babyvakt?

En babyvakt är en produkt skapad för att du ska kunna vaka över ditt barn när du är i ett annat rum. Ibland kallas de för babymonitor eller babywatcher.

Babyvakt är en elektronikprodukt bestående av två delar. En del som placeras hos barnet och en del du som förälder har bredvid dig. På barnets del sitter en mikrofon som är väldigt ljudkänslig. På förälderns del sitter en högtalare, vilket gör att du direkt hör om barnet vaknar eller ger något ovanligt ljud ifrån sig.

En babyvakt kan även ha kamera och möjlighet att sända video. Då sitter kameran på delen som är hos barnet och en skärm på förälderns enhet, så att du både ser och hör ditt barn.

Vilken babyvakt är bäst?

I vår jämförelse kom vi fram till dessa favoriter:

Vår jämförelse och recensioner

Vi har valt ut tio olika babyvakter som vi kan rekommendera. Fem med kamera och fem utan. Vi har försökt ta med modeller från olika märken och olika prisklasser. På så vis hoppas vi kunna hjälpa dig att hitta den babyvakt som är bäst för dig.

Bästa babyvakterna utan kamera

Här är våra 5 favoriter av alla babyvakter utan videofunktion.

Philips Avent DECT SCD725 Babyvakt – Bäst i test babyvakt

Philips Avent DECT SCD725 Babyvakt Blå

Kolla priset hos:

Det här är en fenomenalt bra babyvakt från Philips Avent. Den har lång batteritid, bra räckvidd och ger ett oerhört klart och tydligt ljud.

Den här apparaten kan vara igång i över 24 timmar utan att behöva laddas. Den är utrustad med många bra funktioner som är mycket användbara, till exempel:

 • Temperaturmätning
 • Energisparande eko-läge
 • Sov-läge och vibrationsläge

Philips Avent babyvakter i DECT-serien bygger på en kommunikationsteknik som har en hel del fördelar. En stor fördel är att signalerna från denna enhet inte störs av andra sändarenheter såsom mobiltelefoner eller andra babyvakter med mera. Sändningen blir helt privat utan avbrott eller störningar.

När du ställer in babyvakten på sovläge så sänks ljusstyrkan på displayen och ljudvolymen. Du kan fortfarande välja om du vill ha vibrationer som meddelar om babyvakten plockar upp något ljud eller liknande.

Temperaturmätaren mäter inne hos barnet och larmar om rummets temperatur plötsligt förändras. På displayen ser du temperaturen och andra mått såsom ljudnivå hos barnet, batterinivå och volyminställningar.

Babyenheten har en mysig nattlampa och 5 förprogrammerade vaggvisor. Du kan även prata med barnet från föräldraenheten om barnet behöver lugnas och höra din röst. I paketet ingår 2 strömadaptrar och ett laddningsställ där du enkelt kan ladda upp babyvakten. Du får dessutom med ett smart bältesclip så att du enkelt kan ha enheten till hands när du rör dig i hemmet.

Den stora fördelen med Philips Dect SCD725 är att den är så oerhört smidig att använda. Inga sladdar, inga krångligheter, god batteritid och ett riktigt välfungerande system för att hålla kolla på barnet. Du får notiser när de behövs, inte i onödan. Ljudet är klockrent och kommunikationen mellan enheterna fungerar absolut fläckfritt under de flesta omständigheterna. Detta är verkligen en premiumprodukt och håller vad den lovar i alla avseenden.

Vill du ha det bästa när det gäller babyvakter utan kamera så Philips Dect SCD725 Babyvakt vårt absoluta favoritval. Bäst i test och håller allt vad den lovar, vi kan inte annat än ge den en riktigt stark rekommendation. Det enda negativa är att den är lite dyrare än andra, men som vanligt får du ofta vad du betalar för.


Philips Avent DECT SCD50326 Babyvakt

Philips Avent DECT SCD50326 Babyvakt

Kolla priset hos:

Det här är en annan väldigt populär Babyvakt från välkända Philips Avent. Den har vunnit en mängd utmärkelser från erkända tidskrifter såsom Råd och Rön med mera. Dessutom är den oerhört prisvärd och inte alls särskilt dyr. Det är vår andra favorit bland alla babyvakter utan kamera.

Philips Avent DECT har en mycket god räckvidd på hela 330 m utomhus och 50 meter inomhus. Den har en otroligt skarp ljudkvalité som den också hyllats för i en mängd olika recensioner. Du hör varje ljud som kommer från barnet, såsom joller i sömnen, om barnet hickar eller vaknar. Dessutom har föräldraenheten lampor som indikerar ljudnivån inne hos barnet.

Namnet DECT är benämningen på den teknik som används. Det är en lösning för trådlös telefoni som är både otroligt säker och ger en väldigt stabil uppkoppling. Tekniken har många fördelar mot till exempel Bluetooth eller Wifi-lösningar. Den har till exempel mindre fördröjning och klarar längre distanser.

Föräldraenheten kan drivas antingen via strömkabel eller med batteri. Babyenheten däremot behöver sitta ansluten till ett eluttag, vilket är bra att känna till innan du köper den.

Denna babyvakt kommer med många bra och användbara funktioner och finesser. Till exempel:

 • Lampor som indikerar ljudnivån
 • Nattlampa hos barnet
 • Vaggvisor
 • Volymkontroll och ljudaktivering

Philips Avent DECT har många fina recensioner och nöjda kunder. De främsta nackdelarna som lyfts fram är att det inte går att köra babyenheten med batterier och att mikrofonen är för känslig. Till exempel om du bor i en storstad med mycket buller omkring lägenheten kan ljudet av detta plockas upp och göra det svårt att uppfatta barnets ljud.

De främsta fördelarna är priset, räckvidden och den oerhört bra ljudkvalitén. Om barnet sover i en tyst miljö är det utmärkt och du kommer att kunna plocka upp varje ljud som barnet ger ifrån sig.

Vi är oerhört nöjda och imponerade av Philips Avent DECT SCD50326. Vi är övertygade om att detta är en av de absolut bästa babyvakterna du får för detta pris. För de allra flesta föräldrar kommer detta att vara det bästa valet, om du är ute efter en lite billigare babyvakt utan videofunktion. Stark rekommendation från oss!


Babyvakt Padwico 850

Padwico 850 Babyvakt

Kolla priset hos:

Padwico är en produkt från det svenska företaget Capidi. De har en mängd olika produkter för hem- och barnsäkerhet. Deras babyvakt heter Padwico 850 och är en produkt med mycket gott rykte.

Den här babyvakten har en oerhört bra signal, vilket ger den en lång räckvidd på upp till cirka 500 m på öppna utrymmen. Den fungerar inom 863–870 MHz och fungerar bra utan störningar i mottagning.

På Padwico har du även möjlighet att tala med barnet via din enhet. Det är alltså en apparat med tvåvägskommunikation, vilket kan vara användbart och inte finns på alla babyvakter.

Denna babyvakt är av god kvalité och har bra batteritid samt möjlighet att driva båda enheter på batteri. Det är smidigt att batterierna är inbyggda laddningsbara sådana, vilket gör det lätt att bara koppla i och ladda direkt när du öppnar förpackningen. Den fungerar även att använda under laddningen om du behöver.

Enheterna är stilrena och tydligt markerade så att du vet vilken som är till förälder och vilken som är till bebis. På själva enheten kan hela tiden läsa av temperaturen i barnrummet. Förutom högtalare så indikerar föräldraenheten dessutom om det händer något via vibration samt ljusdioder som visar hur stor ljudaktivitet som pågår hos barnet.  

Enheterna har en låg strålningsgrad och är säkra och trygg att använda dagligen. En stor fördel är att apparaten klarar kyla extremt bra och den är testad att klara av temperaturer ända ner till -20 grader Celsius.

Padwico 850 har dessutom många andra praktiska funktioner du kommer att uppskatta, till exempel:

 • En nattlampa på barnets enhet
 • Ett alarm som indikerar om du överstiger apparatens räckvidd
 • Ljudnivåmätare med ljusindikator på föräldraenheten
 • Bra batteritid och varningssignal för lågt batteri
 • Vibrerande funktion som uppmärksammar dig om barnet låter

Det är en liten och lätthanterlig apparat med snygg design och bra funktionalitet. Vi gillar verkligen Padwico och förstår helt klart varför det är en sådan storsäljare. Precis är absolut överkomligt och detta är ett köp som du kommer att ha mycket nytta av under de första åren som förälder. Ju mer du kan lita på babyvakten, desto mer frihet får du som förälder. Vi menar att Padwico 850 är en babyvakt att lita på och ger den en solklar rekommendation!


Neonate Babyvakt BC-4600D

Neonate Babyvakt BC-4600D

Kolla priset hos:

Företaget Neonate grundades i Norge och är helt och hållet inriktat på babyvakter. Deras BC-4600D är en fantastiskt användbar och mycket prisvärd modell utan kamera.

Med en oerhört lång räckvidd i signalen kan du behålla kontakten mellan enheterna på upp till hela 800 meter. Du har dessutom ett larm som signalerar om du skulle röra dig bortom signalområdet, så att du snabbt kan återvända.

På Neonates babyvakt är båda enheterna utrustade med laddningsbara batterier. När de är fullt laddade räcker de i hela 30 timmar i stand-by-läge. Den har dessutom en batteriindikator som tydligt visar när batterinivån börjar bli låg.

En annan mycket bra genomtänkt detalj hos Neonate babyvakt, är att de är utvecklade för att ha låga strålningsdoser. Bland annat så har babyvakten ett system som gör att den går in i stand-by-läge när det blir tyst i rummet. Den aktiveras sedan om ljud uppstår. På så vis sparas batterier och strålningen från apparaten är hela tiden minimerad.

Denna babyvakt är helt och hållet baserad på digital teknik. Det innebär att det inte uppstår några störningar i sändningen. Dessutom är kommunikationen skyddad mellan enheterna och kan inte nås av utomstående radiosändare och liknande.

Neonate har tillverkat sina babyvakter med det nordiska klimatet i åtanke. Därför är de väldigt tåliga för kyla och BC-4600D tål temperaturer ner till -19 grader.

Smarta funktioner vi uppskattar med Neonate är:

 • Nattlampa som kan röststyras
 • Möjlighet att kontrollera hur känslig mikrofonen är
 • Snygg design, skön att hålla i

En funktion som vissa kan sakna är möjligheten att kommunicera från föräldraenheten till barnenheten. Denna funktion finns på vissa babyvakter men alltså inte här. De flesta använder dock inte detta, men det är hur som helst värt att notera.

Överlag är vi extremt imponerade av Neonate Babyvakt BC-4600D. Den har alla nödvändiga funktioner och prestandan är riktigt bra vad gäller räckvidd och batteritid. Priset är rimligt och lagom för vad du faktiskt får för pengarna. Vi ser detta som ett av de bästa valen, när det gäller kameralösa babyvakter!


CAPiDi babyvakt

CAPiDi babyvakt

Kolla priset hos:

Här har vi ännu en kvalitetsprodukt från svenska Capidi. Det här är en lättanvänd babyvakt med många styrkor som vi ska titta lite närmare på.

Om vi börjar med räckvidden så är den klockren på denna babyvakt med upp till 800 meter på öppen yta. Den fungerar fläckfritt utan störningar tack vare den krypterade anslutningen som parar ihop de båda enheterna. Går du utanför räckvidden blir du uppmärksammad via ett larm på föräldraenheten.

Capidi babyvakt kan skryta med hela 100 timmars batteritid i stand-by-läge. Det är exceptionellt bra och en väldigt uppskattad kvalité på den här typen av elektronik.

Vi ska också passa på att hylla Capidi för deras snygga design. Babyvakten finns tillgänglig i flera olika färger och du kan även byta ut fronten och styla den efter egen smak. Det är lite kul och något vi kan uppskatta.

Capidi själva stoltserar med att deras babyvakt har marknadens lägsta strålning på max 10mW, vilket är en trygghet det med. Den laddas enkelt med hjälp av medföljande mikro-USB-kabel.

Några bra funktioner som vi gillar starkt med Capidis babyvakt är:

 • Bältesclip för att enkelt bära den med sig
 • Justerbar mikrofon-känslighet
 • Vibreringsfunktion på föräldraenheten
 • LED-belysning som indikerar ljudnivåerna hos barnet
 • 5 års garanti

Det känns som att Capidi verkligen har lyckats med den här produkten. Design, funktion och säkerhet – allt är genomtänkt. Vi gillar denna babyvakt skarpt. Priset är dessutom helt ok och det är svårt att hitta något direkt negativt att säga om denna produkt.

Vill du ha ett riktigt en bra, välfungerande babyvakt utan kamera är CAPiDi Babyvakt ett val du med största sannolikhet kommer att bli nöjd med. Vi tvekar inte en sekund på att ge den vår varmaste rekommendation!


Bästa babyvakterna med kamera

Här kommer 5 av de bästa babyvakterna med kamera och videofunktion.

OWLET Monitor Duo 3 Babyvakt – Bäst i test komplett övervakning av barnhälsa

OWLET Monitor Duo 3 Babyvakt

Kolla priset hos:

Det här är betydligt mer än en vanlig babyvakt. Det är ett komplett paket för att hålla kolla på barnets syrenivåer, hjärtslag, sömn och samtidigt ge dig video och ljudupptagning från barnet direkt i din smartphone.

Detta är en betydligt dyrare produkt och alla kommer inte att känna ett behov av denna utrustning. Många föräldrar upplever en oro över barnet under det första året och vill ofta titta till att allting är ok. Då är OWLET babyvakt en verklig trygghet.

Det går att köpa antingen Smart Sock med babymonitor, eller som ett paket med kamera. Detta är den mest kompletta babyvakten på marknaden. Samtidigt som den övervakar barnets hjärtrytm och andning så streamas ljud och video direkt till din telefon. Strumpan med sensor är användbar under barnets första 18 månader. Babyvakten och kameran kan användas så länge du känner ett behov, vissa använder dem då och då upp till cirka 5 år.

I duo-paketet ingår:

 • 1 strumpsensor
 • 1 basstation
 • 4 strumpor
 • 1 kamera
 • 1 magnetisk bas
 • 1 kit för väggmontering
 • Laddningskablar och liknande

Owlet Smart Sock är strumpan som är utrustad med en sensor som mäter både hjärtrytmen och syreupptagningen när barnet sover. Data från denna del skickas till basstationen som med hjälp av ljud- och ljusindikatorer konstant håller dig informerad om hur barnet mår. Du ser även en video-stream i HD på din telefon över en säker och krypterad anslutning. Allt detta bidrar till en komplett bild av barnets säkerhet.

Barnets sömn är också något som kan mätas på ett väldigt konkret sätt med Smart Sock och appen. Du får information om hur många timmar barnet sovit, hur många gånger de vaknat och allmän info om sömnens kvalité.

En fantastisk fördel med den här babyvakten är att den laddas upp extremt snabbt. Du kan få en 8 timmars laddning på under 20 minuter och hela 16 timmar på runt 90 minuters laddning! Det är svårslaget. Tänk på att du dock även behöver ha telefonen laddad för att kunna se och höra via den. Basstationen är dock hela tiden tillgänglig och är din huvudsakliga källa till information löpande.

I denna kompletta babyvakts-lösning finns otroligt många andra sofistikerade funktioner. Till exempel:

 • Du hör ljudet från barnet även när du använder andra appar på mobilen
 • Temperaturmätare i rummet där barnet befinner sig
 • Väggmontering så att inga kablar finns nära barnet
 • Tvåvägs kommunikation så ditt barn kan höra dig om du befinner dig i annat rum

Ha i åtanke att Owlet Monitor Duo 3 Babyvakt inte är någon form av medicinsk utrustning. Den är menad att använda för övervakning av friska barn.

Om du vill ha trygghet bortom bara att kunna höra och se barnet, är Owl Monitor Duo 3 Babyvakt det mest kompletta system som finns för att ha koll på barnets välmående. Det är en fantastisk produkt som ger dig ett lugn och en mycket god insyn i hur barnet mår och hur väl sömnen fungerar. Det är inte billigt, men det är bra riktigt bra produkt.


Netgear Arlo Baby Babyvakt – Bäst i test babyvakt med kamera och video

Netgear Arlo Baby Babyvakt

Kolla priset hos:

Denna söta lilla babyvakten sticker ut från mängden med sina små kaninöron. Förutom en festlig design är det en riktigt bra elektronikprodukt bakom det hela.

Arlo Baby har en högupplöst videofunktion i 1080p vilket ger en väldigt klar bild på skärmen. Du kan ansluta med din smartphone, surfplatta eller webbläsare och bevaka barnet var du än rör dig. Systemet tillåter även 2-vägskommunikation så att du kan både lyssna och prata med ditt barn direkt via telefonen.

Enheten hos barnet har förutom kamera och mikrofon, även sensorer som plockar upp information om luften i rummen. Du kan läsa av temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet i form av VOC-nivåer.

Om något inträffar kring barnet, till exempel barnet börjar gråta eller rör på sig, får du notis om detta genom rörelse- och ljudlarm.

Förutom att vara en babyvakt med kamera så fyller Arlo Baby flera andra trevliga funktioner. Den är till exempel en utmärkt nattlampa som kan justeras. Du kan välja mellan en massa olika färger i flera nyanser och dessutom ställa in ljusstyrka och värme, helt via mobilen. Enheten kan även ge ifrån sig rogivande ljud såsom vaggvisor eller ett lugnande statiskt ljud som underlättar sömnen. Eller varför inte spela in lite av din röst eller sång och spela musik från din telefon?

Kameran är riktigt vass och är utrustad med mörkerseende tack vare infrarött LED-ljus. På så vis kan du tryggt och lugnt se barnet sova på avstånd, utan att störa eller tända lampan. Kameran har dessutom en zoom-funktion som sträcker sig upp till 8x.

Arlo Baby kommer med ett laddningsbart batteri och en AC adapter. Allt som allt är det en produkt som är väldigt enkel att använda och går snabbt att lära sig hur den fungerar.

Det här är förmodligen den sötaste designen hos alla babyvakter, skapad med barnet i åtanke. Den blir som en trofast vän som alltid är med vid sängen. Videokvalitén är utmärkt och den plockar upp ljud extremt väl. Det här är en av våra favoriter av babyvakterna med kamera. Vill du ha en välfungerande och innovativ babyvakt kan Arlo Baby mycket väl komma att bli din favorit! Vi gillar den och ger den en solklar rekommendation.


Motorola MBP855 Connect

Motorola MBP855 Connect

Kolla priset hos:

Här har vi en riktig kvalitetsprodukt från klassiska märket Motorola. Det är en babyvakt med kamera så att du både ser och hör barnet. Du kan både få överblick över ditt barn med hjälp av den medföljande mottagarenheten och via din mobiltelefon och en wifi-uppkoppling.

Skärmen på föräldraenheten har en tydlig färgdisplay som ger en klar bild av barnet. Kameran har även en infraröd mörkerseende-funktion som gör att du kan se barnets rörelser även om det är mörkt i rummet.

Om du bara befinner dig i hemma har du snabbt och lätt tillgång till att se barnet på föräldraenheten som kommunicerar med kameraenheten över 2,4 GHz. Vill sedan använda telefonen ansluter du denna genom en gratis app. Då kan du röra dig fritt både i och utanför hemmet och hela tiden ha en komplett överblick över barnet.

Motorola MBP855 har en mängd smarta funktioner som kommer att vara till användning. Bland annat:

 • Termometer – Få enkel uppgift om rummets temperatur
 • Krypterad – Video och ljud sker genom säker överföring
 • Tvåvägskommunicering – Du kan styra kameran och prata med barnet från din smartphone
 • Musik – Enheten kan spela fina små vaggvisor för barnet

Kameraenheten är trådlös vilket är en stor fördel. Den är laddningsbar och kommer med ett smart fäste som gör att du kan montera den nästan var som helst.

Detta är en otroligt lättanvänd produkt. Du slipper en massa sladdar och små detaljer att hålla reda på. Det går snabbt att placera kameran och komma igång och använda babyvakten. Om du vill ha en simpel men otroligt användbar och trygg babyvakt kan vi verkligen rekommendera Motorola MBP855 Babymonitor. Det är en kvalitetsprodukt från ett mycket välkänt varumärke inom elektronik och kommunikation!


Motorola Ease 34 Babyvakt

Motorola Ease 34 Babyvakt

Kolla priset hos:

En något billigare babyvakt från Motorola. Den är en ganska simpel, med mycket funktionell apparat med bra prestanda och smarta finesser.

Det är en babyvakt med tvåvägskommunikation så att du kan nå fram till barnet med din röst om det skulle behövas. Du kan även spela upp olika vaggvisor, statiskt lugnande ljud eller varför inte en ljudbok? Mycket praktiskt att kunna spela upp och slå av när barnet väl har somnat.

Motorola Ease 34 har en bra räckvidd på cirka 300 m under öppna förhållanden och upp till 50 m inomhus mellan väggarna.

Kameran och föräldraenheten med skärm ger dig en riktigt bra bild av barnet. Du har möjlighet att zooma digitalt för att komma närmare om kameran behöver placeras en bit ifrån sängen. Den är utrustad med mörkerseende så att du kan se barnet oavsett ljussättning i barnets sovkammare.

Andra bra funktioner på Motorola Ease innefattar:

 • Volymkontroll
 • Temperaturmätare
 • Två strömadaptrar och laddningsbart batteri till föräldraenheten

En av de stora fördelarna med denna babyvakt är den oerhört lätta föräldraenheten, med enkla kontroller och många funktioner. Du bär den lätt med dig i fickan och har trygg tillgång till överblick över ditt barn. En nackdel är att du inte kan ansluta enheten till din smartphone, vilket är något vi annars brukar uppskatta.

I sin helhet är detta en babyvakt som känns betydligt dyrare än vad den är. Det är förvisso en ganska basic produkt med fokus på de allra mest basala funktionerna, men den håller hög kvalité. Om du vill ha en hyfsat billig babyvakt, som ändå lever upp till ganska höga krav om kvalité på bild, ljud, batteritid med mera, är Motorola Ease 34 Babyvakt ett fantastiskt bra val!

Beemoo SM32 Babyvakt med Video – Bästa budgetval babyvakt med kamera

Beemoo SM32 Babyvakt

Kolla priset hos:

Den billigaste babyvakt med kamera är Beemoo SM32. Trots detta är det en välfungerande apparat med en hel del bra funktioner. Överlag är det en riktigt bra produkt, även om det i vissa avseenden märks att den är av det billigare slaget.

I detta paket får du kort och gott två enheter: en kameraenhet som står hos barnet och en föräldraenhet med display. Du kan alltså inte nyttja din smartphone för att se video, kommunicera eller styra babyvakten.

Samtidigt är det en enhet med helt ok räckvidd och funktion. Batteritiden och räckvidden är fullt godkända. Du kan röra dig upp till 250 meter utomhus och runt 80 meter inne i hemmet med god anslutning. Videokameran har en zoom-funktion på upp till 2x.

Bilden är helt ok ger dig en bra överblick över barnets rörelser och mikrofonen är riktigt bra på att plocka upp ljud. Förutom de basala funktionerna du kan räkna med, så erbjuder Beemoo SM32 en hel del andra smarta möjligheter såsom:

 • Temperaturkontroll
 • Alarmklocka
 • Musikfunktion med vaggvisor

Babyenheten kräver anslutning till vägguttaget, medan föräldraenheten har ett laddningsbart batteri.

Allt sammantaget är Beemo SM32 Babyvakt en helt ok babyvakt som kommer att fylla sin funktion och vara tillräckligt för de allra flesta. Samtidigt saknar den vissa funktioner som du får om du går upp någon prisklass. Tvåvägskommunikationen, smartphone-kopplingen och olika smarta larm och notifikationer är sådant vi kan uppskatta hos en riktigt bra babyvakt. Vi vill dock ändå slå ett slag för Beemoo SM32 Babyvakt och det är ett svårslaget alternativ i sin prisklass. Vill du ha en billig babyvakt med kamera är detta ditt främsta alternativ!


Frågor och svar om babyvakter

Här har vi samlat svaren på en hel del frågor som konsumenter brukar ställa sig inför ett köp av en babyvakt.

Behöver man en babyvakt eller inte?

Det finns inget rätt eller fel på huruvida man behöver en babyvakt. Många upplever en stor bekvämlighet och trygghet att kunna röra sig fritt hemma medan det lilla barnet sover. En stor skräck som många föräldrar har är att barnet ska vakna utan att någon märker det och kan reagera.

En babyvakt underlättar i vardagen under de tidiga småbarnsåren. Eftersom små barn sover flera gånger om dagen är dessa stunder ofta de enda chanserna du som förälder får över till att göra annat. En babyvakt kan göra det lättare att ta vara på dessa stunder utan att ständigt stå på stand-by i närheten av barnet.

Om ni bor litet i mindre lägenhet så kanske det inte är nödvändigt med en babyvakt då du ändå kommer att höra om barnet vaknar. Men i en större lägenhet eller ett hus så kan det vara rätt så praktiskt. Annars kommer du oundvikligt att vilja gå och titta till barnet ganska ofta ändå.

Vilken babyvakt har lång räckvidd?

Här är en tabell över vilken räckvidd de olika babyvakterna från vårt test har:

BabyvaktVideoRäckvidd uteInne
Philips Avent DECT SCD725Nej330 m50 m
Philips Avent DECT SCD50326Nej330 m50 m
Babyvakt PadwicoNej500 manges ej
Neonate Babyvakt BC-4600DNej800 m anges ej
CAPiDi babyvaktNej800 m anges ej
Beemoo SM32Ja250 m80 m
OWLET Monitor Duo 3Jainom gräns för WiFi
Arlo BabyJaanges ej90 m
Motorola MBP855 ConnectJa300 manges ej
Motorola Ease 34Ja300 manges ej

Kommer det strålning från en babyvakt?

Ja, babyvakter skickar data i form av ljud och video med radiovågor vilka utsöndrar strålning. Det finns dock ingen avrådan från Strålsäkerhetsmyndigheten kring denna typ av produkter. De menar att så längre du följer riktlinjerna i användarmanualen till produkten håller strålningen sig under de gränsvärden som finns. Du kan läsa mer om Strålsäkerhetsmyndighetens mätningar här.

Kan man använda babyvakt utomhus?

Ja. Det finns vissa saker du behöver kolla upp innan dock, då det kan skilja sig mellan olika babyvakter. Om barnet ska vara utomhus, till exempel i vagnen, behöver du en babyvakt med en enhet som kan drivas på batteri. Det finns enstaka varianter som inte gör detta, till exempel Philips Avent DECT SCD50326.

I övrigt gå det utmärkt att använda babyvakt utomhus, även när det är kallt. Många apparater klarar extrem kyla ända ner till cirka -20 grader. Men om det är riktigt kallt bör du kolla upp vad just din apparat klarar!

Hur länge använder man babyvakt?

Den perioden de flesta verkligen upplever att babyvakten är en stor trygghet är under de första 6 månaderna. Då sover barnet fortfarande många korta stunder och kan vakna till lite när som helst. Om barnet sedan börjar gå lite mer mot att kunna sova ordentligt på natten så minskar behovet av en babyvakt.

Detta är förstås inte något som gäller alla barn. Många barn sover oroligt under längre perioder. Då kan en babyvakt vara till hjälp när barnet sover under de perioder du är vaken. Det är väldigt olika mellan barn och familjer hur det ser ut. Hur länge man vill använda babyvakt kan bero på många faktorer, till exempel:

 • Barnets sovrutiner
 • Om barnet sover nära föräldrarna eller i eget rum
 • Hur barnet vaknar (tyst, gråter, högljudd, blir rädd osv.)

Som någon sorts tumregel kan man säga att om barnet klarar att sova hela natten under en period på några veckor, kommer ni förmodligen att klara er bra utan babyvakten.

Glöm inte att kolla om vi har några särskilda kampanjer eller erbjudanden på sajten just nu!