Bästa Babysitter 2022: Recension och genomgång av främsta modellerna just nu

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Under den tidiga småbarnsperioden kommer du ofta att bära på ditt barn. Det är mysigt och härligt att ha den lilla så nära sig, men ibland kommer du att behöva andrum och få händerna fria. Då är en babysitter det perfekta hjälpmedlet. I den här artikeln letar vi fram den bästa babysittern!

bästa babysittern familjemys guide och köpråd

Vilken babysitter är bäst i test?

4moms MamaRoo 4.0 är helt otrolig. Det är en motordriven babysitter som vaggar barnet efter naturliga rörelser. Den ger en otroligt följsam och mjuk upplevelse som nästan alla barn trivs i.

En liknande variant som också är väldigt bra, men betydligt billigare är Kinderkraft LULI. Den har inte riktigt samma rörelse, men liknar och går sida till sida i en naturlig vaggning såsom i en mors armar.

Om du istället vill ha en mer simpel babysitter som barnet kan gunga och sitta tryggt i, rekommenderar vi BabyBjörn Bliss. Den är väldigt populär och riktigt mysig.

Sist men inte minst vill vi även passar på att tipsa om Doomoo Babysitter Växa. Det är en unikt designad babysitter som även kan användas som barnfåtölj när barnet blir större.

Det finns otroligt många bra babysitters på marknaden! Läs vidare för att se hela 12 olika modeller som vi spanat in.

Recensioner av 12 olika babysitter

Här kommer en närmare titt på hela 12 olika babysitters som finns att köpa på nätet!

Ett annat hjälpmedel som blivit väldigt populärt på senare tid, för att kunna lägga bebisen i, är en så kallad hängvagga från Moonboon. Läs gärna vårt test av hängvaggan!

4moms MamaRoo 4.0

4moms mamaroo bästa babysitter

Kolla priset hos:

Den här babysittern har det mesta. Den är oerhört bekväm och säker för barnet att sitta i och är lämplig att använda från nyfödd upp till cirka 9 kilo.

Det som utmärker MamaRoo 4.0 är de olika funktionerna för rörelse som du kan ställa in. Du kan välja hur den ska vagga barnet och välja mellan fem olika lägen. Rörelserna i stolen är menade att efterlikna de naturliga rörelserna som föräldrar har använt i alla tider för att natta sina bebisar. Du kan kontrollera inställningarna via din telefon, vilket gör det mycket smidigt och enkelt att hela tiden ha kontrollen nära till hands.

Du kan enkelt ta loss tyget från själva babysittern och tvätta vid behov. Positionen på stolen är justerbar och du väljer om du vill att barnet ska ligga eller sitta upp.

Som extra stimulans om barnet ska vara vaket, finns en arm med färgglada bollar som kan snurra och ge ljud ifrån sig. Detta ger barnet något att titta och förundras över, medan du får tid över till annat.

Det som verkligen sticker ut när det gäller Mamaroo 4.0, är den otroligt mjuka och fina vaggande rörelsen. Det är en riktigt bra teknik med en stark motor som gungar barnet varsamt och tryggt. Det ger verkligen ett lugn. Tillsammans med den mjuka och sköna stolen blir det här en oerhört avslappnande upplevelse för barnet.

Vi är mycket förtjusta i MamaRoo 4.0 och kan verkligen rekommendera den om den ryms i din budget!


BabyBjörn Babysitter Bliss

BabyBjörn Bliss Babysitter

Kolla priset hos:

BabyBjörn är kända för sina kvalitetsprodukter för barn och småbarnsföräldrar. Deras märke är ett signum för hållbara produkter med utmärkt komfort. Den här babysittern är en riktig klassiker som är otroligt populär i hela Norden.

Babysittern kommer i gungning i takt med att barnet själv rör sig, vilket gör den aktiva stunden mer roande och stimulerande. Det ger också barnet möjlighet att träna upp sin egen balans och motoriska förmåga, då känslan av rörelse i stolen sker i samklang med den egna kroppen.

Det går att ställa in BabyBjörn Bliss i tre olika positioner:

  • Lekläge
  • Viloläge
  • Sovläge

Det går även enkelt att vika ihop stolen, till exempel om du vill ta med den på resan och dylikt. Att tvätta din BabyBjörn babysitter är också enkelt, då det går att lossa tygsitsen och tvätta separat i maskin.

En stor fördel med BabyBjörn som alltid brukar hylla dem för, är att de alltid håller otroligt hög kvalitet på materialen i sina produkter. På Bliss babysitter används Oeko-tex-certifierat bomullstyg som är testat och blivit godkända som klass 1, vilket är absolut världsklass och perfekt resultat när det gäller produkter för baby.

Denna babysitter fungerar att använda för spädbarn på cirka 3,5 kilo, upp till hela 13 kilo, vilket är en någon högre maxvikt än många andra babysitters tillåter. Den kan användas upp till ungefär 2 års ålder, om barnet fortfarande tycker om att sitta i den.

En fin babysitter från en riktig kvalitetstillverkare. Vi är stormförtjusta i BabyBjörn Babysitter Bliss och det är helt klart en av våra absoluta favoriter.


Kinderkraft LULI Babysitter

Kinderkraft LULI Babysitter

Kolla priset hos:

Här har vi en avancerad babysitter med många fantastiska funktioner, samtidigt som den är billig jämfört med många liknande varianter.

Kinderkraft LULI kan ställas in på gungläge och har hela fem olika lägen den gungar i. Den gungar barnet från sida till sida, vilket efterliknar sättet som en mamma naturligt vaggar barnet i sina armar. Du kan styra babysittern från en fjärrkontroll och till exempel ställa in hur lång tid du vill att den gungar.

Andra smarta funktioner innefattar musik från en speldosa där du kan välja mellan 12 olika melodier. Det är ganska skönt att kunna variera eftersom du ofta brukar höra samma melodi om och om igen.

I Kinderkraft LULI sitter det lilla barnet bekvämt mot den mjuka vadderade sitsen. Du fäster barnet i ett fempunktsbälte för maximal trygghet. Givetvis har babysittern en båge med mjuka söta leksaker som hänger ner och underhåller babyn som ligger där.

Om du gillar den här typen av babysitter med motor som vaggar barnet så är Kinderkraft LULI Babysitter den absolut mest prisvärda modellen. Med tanke på vad du får i funktionalitet, är detta absolut mest valuta för pengarna!


Doomoo Babysitter Växa

Doomoo Babysitter Växa

Kolla priset hos:

Det här är en väldigt unik babysitter som helt klart sticker ut från mängden. Doomoo babysitter ser nästan ut som en stor kudde, eller en sittsäck. Men det är en väldigt praktisk babysitter som är väldigt säker och kan vagga barnet som ligger tryggt och mjukt i den.

En stor fördel med Doomoo babysitter, som gör den prisvärd, är att du kan plocka bort säkerhetsselen för bebisar. Då kan den istället användas som en sittmöbel, lite som en fåtölj för barn. Otroligt smidigt och praktiskt sätt att få ut mer värde av din babysitter! Den går då att använda för barn upp till cirka 25 kg.

Doomoo babysitter kan gungas, vilket du gör väldigt mjukt och fint. Det går även att fälla upp stödet om du istället vill ha den stillastående.

Materialen till den här produkten är väldigt mjuka och skonsamma mot bebisen. Överdraget är tillverkat i GOTS-certifierad ekologisk bomull och polyester. Den har en fyllning av skummaterial och EPS-kulor, vilket gör den otroligt bekväm och följsam att ligga i.

Det enda som kan vara en nackdel med Doomoo babysitter är att den inte har någon båge eller några medföljande leksaker. Du kan därför behöva hitta på egna sätt att aktivera och stimulera barnet. Detta finns det förstås hundratals kreativa sätt att göra och det är ett utmärkt tillfälle för ögonkontakt och att interagera med ditt barn. Men om du behöver göra något och få händerna fria kan det ibland vara lite tråkigt att inte ha tillgång till något som fångar barnets intresse.

Hur som helst är Doomoo Babysitter Växa en väldigt unik och otroligt väldesignad produkt. Vi gillar den skarpt och med tanke på hur länge den kan användas, är det en riktigt prisvärd modell att skaffa till barnrummet!


Maxi-Cosi Kori Babysitter

Maxi-Cosi Kori Babysitter

Kolla priset hos:

Det här är en fin babysitter från välkända varumärket Maxi-Cosi, som kanske mest är kända för sina bilbarnstolar. Det är en så kallad 2-in-1-babysitter som kommer med ett särskilt mjukt inlägg som kan användas för att ge extra stöd när barnet är nyfött. När barnet vuxit lite kan du ta bort det och fortsätta använda babysittern en tid till.

Maxi-Cosi Kori kan lutas i tre olika lägen, beroende på barnets storlek och vilket humör de är på. Den kan gungas fram och tillbaka, eller justeras för att vara helt stillastående.

Det här är en väldigt praktisk och lätt babysitter som är hopfällbar och inte tar särskilt mycket plats. Du kan även ta loss klädseln från stolen om den skulle behöva tvättas.

Maxi-Cosi Kori kommer inte med några särskilda leksaker eller effekter som roar barnet, utan är en väldigt simpel men fin babysitter. Det är en riktigt väldesignad produkt med stort fokus på säkerhet och bekvämlighet.

Om du gillar det enkla och vill ha en gungande babysitter så är Maxi-Cosi Kori ett populärt och riktigt trevligt alternativ!


Carena Arholma Babysitter

babysitter från carnena arholma

Kolla priset hos:

En mjuk och bekväm babysitter med medföljande modul med leksaker. Dessa går att ta loss och byta ut mot andra leksaker, gosedjur och så vidare. Carena är ett välkänt varumärke när det gäller barn- och babyprodukter. De har funnits sedan 1997 och har alltid haft kvalitet och säkerhet i fokus.

Det här är en mycket prisvärd babysitter och den är perfekt för ett aktivt litet barn som gillar att röra på sig och utforska med alla sinnen. Den är designad att gunga då barnet rör på sig vilket brukar kunna hålla barnen roade under längre perioder, så att du kan göra annat en stund.

Barnet sitter tryggt i babysittern och där finns en sele som du kan justera för att passa just ditt barn. Den går att använda i princip direkt när ni kommer hem från BB, eller åtminstone från ett par veckors ålder, upp till cirka 6 månader.

Klädseln till Arholma babysitter går att ta loss och tvätta i maskin, vilket är ett stort plus. Det kan både spillas och kräkas när man minst anar det, men sådant är livet med småbarn och det är enkelt löst. Under babysittern finns gummifötter som gör att den inte halkar omkring eller flyttar sig när barnet kommer i gungning.

I sin enkelhet är Carenas babysitter ett bra val och ett superbra budgetalternativ för dig som inte behöver något avancerat utan bara vill kunna lägga ifrån dig barnet korta stunder för lite lek och bus i stolen.


Moweo Lite Babysitter

Moweo lite babysitter recenserad av familjemys

Kolla priset hos:

Märket Moweo tillhör nätbutiken Jollyroom. Det är ett kvalitetsmärke med många fina babyprodukter, ofta av hög kvalitet men samtidigt väldigt prisvärda.

Moweo Lite Babysitter är en väldesignad och smidig babysitter som är lätt att hantera. Den kommer även med en mängd olika funktioner, trots att det är en relativt billig variant. Den har till exempel olika inställningar som kan få den att gunga i sidled, vibrera och spela musik.

Ovanför sitsen hänger en båge med tillhörande leksaksfigurer, perfekt för barnet att ligga och studera och hålla sinnena aktiva en stund. Det går även att plocka bort hela bågen vid behov, till exempel om barnet ska vila och inte behöver så mycket intryck.

Det enda negativa med den här babysittern är att den inte är justerbar. Det går alltså bara att ha barnet i ett halvliggande läge. Barnet kan givetvis både leka och vila i detta läge, men ändå lite synd att det inte finns några inställningar för att ändra läge.

Moweo har även en mängd andra babysitters och det finns i lite olika prisklasser. Det är helt klart ett märke att spana in lite extra då de är populära och har många nöjda kunder. Vi gillar verkligen Moweos Lite-version som ett perfekt budgetalternativ!


Tiny Love Babysitter 3-in-1 Rocker Napper

Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Familjemys.se

Kolla priset hos:

Perfekt babysitter både för aktiva lek och stimulans och för lugn och vila. Du kan ställa in positionen för det som passar bäst, liggande, halvliggande eller sittande position.

Babysittern är designad att kunna gunga lite lätt då barnet rör sig för att göra den aktiva stunden ännu roligare. Det går även att ställa in positionen så att den är fixerad om barnet ogillar gungandet.

En mobilarm med färgglada leksaker och en speldosa med musik och blinkande ljus följer med. Här kan barnet ligga och förundras och busa i trygghet medan du står och diskar, kollar mejl eller uträttar andra ärenden bredvid.

En stor fördel med Tiny Loves babysitter är att de höga kanterna runtom, vilka gör att barnet ligger säkert även vid lek och rörelse. Barnet bör dock ligga fastspänt, i synnerhet vid sittande läge för att inte hamna i fel position.


Stokke Steps Bouncer Babysitter

Stokke Steps Bouncer Babysitter Familjemys.se

Kolla priset hos:

Stokke är ett norskt företag kända för sina väldesignade barnmöbler och babyprodukter. Deras babysitter är precis som många av deras andra produkter otroligt stilren och vackert designad. En kul detalj med just denna babysitter är att den är specialgjord för att även kunna monteras upp på barnstolen Stokke Steps.

Själva babysittern är mjuk och står stadigt på golvet. Barnet sitter säkert och bekvämt och spänns fast via en vadderad fem-punktssele. Du kan enkelt vagga ditt barn om det är dags för vila. Om barnet är större och lite mer aktivt kan barnet själv aktivera sig genom att gunga och känna hur stolen vippar med. Det är tillfälle både för nöje och träning i att kontrollera den egna kroppen.

Sätet går att justera och kan ställas in på fyra olika nivåer. När barnet är lite finns ett särskilt inlägg för spädbarn som gör det extra bekvämt och tryggt för de minsta. Detta går att plocka bort när barnet är omkring fyra månader och kan sitta lite mer upprätt på egen hand.

På Stokkes babysitter finns en arm där du kan hänga leksaker och annat skoj som håller det lilla barnet aktivt. Tyget går att ta loss från sitsen, vilket underlättar om det behöver tvättas, vilket du givetvis kan göra i maskin.

Den här babysittern är ovanligt lätt och väger in på bara 3,5 kilo. Det gör det enkelt att förflytta den, vilket kan vara behändigt om du behöver röra dig i olika rum och ha översikt över barnet.

Stokke Steps Bouncer är en riktigt fin babysitter och den är på många sätt väldigt lik BabyBjörns variant. Den har samma mysfaktor och snygga design som vi bara älskar!


Beemoo Simple Babysitter

Beemoo Babysitter Comfort

Kolla priset hos:

Det här är en riktigt prisvärd babysitter från Beemoo. Den är ganska simpel, men förvånansvärt bekväm och barnet sitter väldigt bekvämt i den.

Till stolen kopplas en båge med lite leksaker som barnet kan titta på och sträcka sig mot. Där finns även ett handtag så att du enkelt kan flytta babysitter, även när barnet ligger i den.

Du väljer själv om den ska kunna gunga eller ej, med hjälp av ett stödben under. Sätet är justerbart och kan ställas in i hela fem olika lägen. Om babysittern inte används så fälls den enkelt ihop och tar då minimalt med plats.

Beemoo Simple Babysitter passar utmärkt att använda från nyfödd och håller upp till 9 kg vikt. Du kan tvätta överdraget i tvättmaskin på 40 grader.

Allt som allt är detta en fin och otroligt billig babysitter. Den är visserligen ganska enkel och har inga avancerade funktioner, men den är bekväm nog för barnet att sitta och bli underhållen i under korta perioder. Beemoo Simple Babysitter är billig och helt ok!


Kinderkraft Babysitter FLO

Kinderkraft Babysitter FLO

Kolla priset hos:

Det här är en annan elektronisk babysitter från Kinderkraft. Denna variant är lite mer av klassisk modell där bebisen vaggas fram och tillbaka. Den är liten och smidig och kan lätt lyftas och flyttas runt. Passar bra för den med lite plats i hemmet.

Du kan ställa in hur lång tid babysittern ska gunga. Du kan även anpassa ryggstödet i flera lägen. Säkerheten och komforten är god, även om det är en ganska enkel anordning. Du sätter fast barnet i ett fempunktsbälte så sitter de tryggt hela tiden. Det är en mjuk och inbjudande bädd med en fin kudde som går att ta bort och tvätta.

Du får med lite fina extra saker som till exempel:

  • Myggnät.
  • Speldosa med 8 melodier.
  • Lekbåge med leksaker.

Vi gillar Kinderkraft Babysitter FLO. Det är mer än bara en helt basic babysitter, samtidigt som den är väldigt enkel. Den går att fälla ihop och tar väldigt lite plats. Perfekt om du antingen bor trångt, eller villa kunna ta med dig babysittern på resan. Ett bra alternativ i mellan-prisklassen helt enkelt!


Graco Babygunga Move With Me

Graco Babygunga move with me familjemys.se

Kolla priset hos:

Den här babysittern kallar tillverkarna istället för en babygunga. Det är en unik produkt med många riktigt smarta och roliga funktioner.

Den kan svänga fram och tillbaka av sig själv och du kan ställa in gungningen i fem olika hastigheter. Många barn finner ro och kan slappna av när de vaggas fram och tillbaka, liggandes i en trygg gungas famn. Det är en mycket mjuk och bekväm anordning, med god säkerhet då barnet spänns fast med hjälp av en 5-punktssele.

Graco Babygunga har en inbyggd musikfunktion som spelar lugna låtar och stimulerar hörselsinnet hos ditt barn. En detalj som vi verkligen uppskattar är att du även kan koppla in din mobiltelefon och spela din egen musik och låta barnet höra bekanta och trygga sånger som ni tycker om.

Gungan kan enkelt förflyttas även när barnet ligger i, med hjälp av det bärhandtag som sitter fast i babysittern. I handtaget kan du även hänga upp leksaker som barnet kommer åt och kan leka med.

Sätet kan justeras i två lägen, en liggande och en mer upprätt position. Vill plocka undan eller ta med gungan i bilen är det bara att fälla ihop den till ett mycket kompakt och behändigt läge.

Vi är väldigt förtjusta i Graco Babygunga och tycker att den ger mycket för pengarna. Väldigt användbar, praktisk och ger mycket nöje och komfort åt det lilla barnet som sitter i den.


Frågor och svar om babysitters och babygungor

Här följer några vanliga frågor som folk brukar fundera över inför sitt köp av en babysitter.

När kan man börja med babysitter?

De flesta babysitters är lämpade att använda redan för små spädbarn. Om det finns möjlighet att placera barnet i liggande position kan ett litet barn ligga där tryggt, som i en liten säng.

Ofta brukar föräldrar vänta en eller ett par veckor, för att barnet ska få total närhet och träna upp lite styrka under den första tiden, innan de får ligga i babysittern helt själva. Men en bra babysitter är säker och det finns inga direkt risker, ens för små barn, att sitta i en sådan. Det är dock viktigt att du hela tiden är i närheten när barnet sitter i babysittern.

Behöver man en babysitter?

Det finns få tillbehör du verkligen behöver. Men många småbarnsföräldrar uppskattar verkligen möjligheten att kunna lägga ner barnet en liten stund och få händerna fria. Det ger dig möjlighet att göra annat eller bara få en liten stund att vila ut.

Ett annat alternativ är att ha barnet i en bärsjal eller en bärsele, men det ger samtidigt inte samma frihet som en babysitter gör. Det är en väldigt bra produkt eftersom du på ett säkert sätt kan lägga ifrån dig barnet och vara säker på att hen inte kryper iväg.

I vilka stunder använder man babysittern?

Den kan användas när som helst då du vill kunna lägga ifrån dig det lilla barnet en stund. Vanligt är att du placerar bebisen i en babysitter till exempel när du ska diska eller städa, uträtta ärenden på datorn eller liknande, eller bara vill ha några minuter att pusta ut och ta det lugnt.

Du bör dock alltid finnas i närheten och ha översikt över det lilla barnet och ibland så behöver barnet komma nära en förälder och då kommer hen att tala om det för dig.

Hur mycket vikt klarar en babysitter?

Det skiljer sig lite grann mellan olika modeller, men ofta klarar de upp till cirka 10 kilo. Vissa klarar lite mindre och andra lite mer. Kolla upp specifikationerna hos återförsäljaren innan du gör ditt köp så att du vet vad som är rekommenderat!

Det ska dock sägas att det ofta går bra att använda babysittern så länge som det behövs. När barnet växer och börjar gå vill de sällan sitta fast i en babysitter ändå.

Hur länge kan man låta ett barn sitta i babysittern?

Det finns ingen riktig rekommendation för tid. Det bästa är att bara se efter hur barnet verkar må och kolla av humöret. Ha översikt och se till att barnet verkar sitta i en bra position. Det kan bli ensidigt att sitta för länge och barn mår bra av omväxling, men hur länge som är lagom går bäst att lösa med sunt förnuft och genom att hålla kolla på barnet helt enkelt.

När det är dags för längre vila är det bäst att flytta barnet till dess riktiga sovplats, till exempel ett babynest eller en spjälsäng.