Bästa Babysitter 2021: Recension och genomgång av främsta modellerna just nu

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Jollyroom, Babyland, Babyshop och BabyV.

Under den tidiga småbarnsperioden kommer du ofta att bära på ditt barn. Det är mysigt och härligt att ha den lilla så nära sig, men ibland kommer du att behöva andrum och få händerna fria. Då är en babysitter det perfekta hjälpmedlet.

bästa babysittern familjemys guide och köpråd

En bra babysitter håller barnet säkert, bekvämt och erbjuder en underhållande stund för den nyfikna lilla människan. Ofta har babysittern en gungande, vibrerande eller annan funktion som ger någon form av rörelse som stimulerar barnet. Det finns även modeller med leksaker, ljud och blinkande ljus för att stimulera alla barnets sinnen. Annars räcker det oftast med en snuttefilt eller någon tuggleksak för att hålla de små liven sysselsatta medan du uträttar dina ärenden i närheten.

Det finns flera olika sorters babysitters på marknaden och de förekommer i många olika prisklasser. I den här artikeln har vi valt ut våra favoriter från några olika populära babybutiker på nätet. Vi har delat upp dessa i tre kategorier:

  • Avancerade varianter – med smarta funktioner och motor som håller babysittern i rörelse. Dessa är oftast lite dyrare modeller.
  • Budgetvarianter – Något mer avskalade och simpla babysitters som gör jobbet utan särskilt många extra funktioner. Dessa går att få till en ganska billig peng.
  • Comfortvarianter – Ofta i en prisklass lite mitt emellan. Dessa har säkerhet och komfort i fokus, utan att nödvändigtvis har särskilt mycket speciella funktioner i övrigt.

Det finns inget rätt eller fel i valet av babysitter eller vilken modell du vill ha. Alla produkter vi rekommenderar i artikeln är både bekväma och säkra och bekräftat välfungerande babysitters.

Här följer våra absoluta favoriter inom varje kategori:

Avancerade varianter

Dessa babysitters är av högsta klass och har bekvämlighet i fokus, samt spännande funktioner som stimulerar barnet, hjälper till med vilan eller uppmuntrar till aktivitet.

4moms MamaRoo 4.0

4moms mamaroo bästa babysitter

Den här babysittern har det mesta. Den är oerhört bekväm och säker för barnet att sitta i och är lämplig att använda från nyfödd upp till cirka 9 kilo.

Det som utmärker MamaRoo 4.0 är de olika funktionerna för rörelse som du kan ställa in. Du kan välja hur den ska vagga barnet och välja mellan fem olika lägen. Rörelserna i stolen är menade att efterlikna de naturliga rörelserna som föräldrar har använt i alla tider för att natta sina bebisar. Du kan kontrollera inställningarna via din telefon, vilket gör det mycket smidigt och enkelt att hela tiden ha kontrollen nära till hands.

Du kan enkelt ta loss tyget från själva babysittern och tvätta vid behov. Positionen på stolen är justerbar och du väljer om du vill att barnet ska ligga eller sitta upp.

Som extra stimulans om barnet ska vara vaket, finns en arm med färgglada bollar som kan snurra och ge ljud ifrån sig. Detta ger barnet något att titta och förundras över, medan du får tid över till annat.


BabyBjörn Balance Soft Babysitter

babybjörn balance soft babysitter familjemys.se

BabyBjörn är kända för sina kvalitetsprodukter för barn och småbarnsföräldrar. Deras märke är ett signum för hållbara produkter med utmärkt komfort. Den här babysittern är inget undantag! Det är oerhört mjuk, bekväm och skonsam anordning i mjukt bomullsmaterial. Den både ser ut och känns oerhört mysig.

Babysittern kommer i gungning i takt med att barnet själv rör sig, vilket gör den aktiva stunden mer roande och stimulerande. Det ger också barnet möjlighet att träna upp sin egen balans och motoriska förmåga, då känslan av rörelse i stolen sker i samklang med den egna kroppen.

Det går att ställa in Balance Soft Babysitter i fyra olika positioner: lekläge, viloläge, som en barnstol eller liggande läge för vilostunder. Det går även enkelt att vika ihop stolen, till exempel om du vill ta med den på resan och dylikt. Att tvätta din BabyBjörn Babysitter är också enkelt, då det går att lossa tygsitsen och tvätta separat i maskin.

Denna babysitter fungerar att använda för spädbarn på cirka 3,5 kilo, upp till hela 13 kilo, vilket är en någon högre maxvikt än många andra babysitters tillåter.

En riktigt fin babysitter från en riktigt kvalitetstillverkare! Vi är stormförtjusta i denna och det är helt klart en av våra absoluta favoriter.


Graco Babygunga Move With Me

Graco Babygunga move with me familjemys.se

Den här babysittern kallar tillverkarna istället för en babygunga. Det är en unik produkt med många riktigt smarta och roliga funktioner.

Den kan svänga fram och tillbaka av sig själv och du kan ställa in gungningen i fem olika hastigheter. Många barn finner ro och kan slappna av när de vaggas fram och tillbaka, liggandes i en trygg gungas famn. Det är en mycket mjuk och bekväm anordning, med god säkerhet då barnet spänns fast med hjälp av en 5-punktssele.

Graco Babygunga har en inbyggd musikfunktion som spelar lugna låtar och stimulerar hörselsinnet hos ditt barn. En detalj som vi verkligen uppskattar är att du även kan koppla in din mobiltelefon och spela din egen musik och låta barnet höra bekanta och trygga sånger som ni tycker om.

Gungan kan enkelt förflyttas även när barnet ligger i, med hjälp av det bärhandtag som sitter fast i babysittern. I handtaget kan du även hänga upp leksaker som barnet kommer åt och kan leka med.

Sätet kan justeras i två lägen, en liggande och en mer upprätt position. Vill plocka undan eller ta med gungan i bilen är det bara att fälla ihop den till ett mycket kompakt och behändigt läge.

Vi är väldigt förtjusta den här fina babysittern, eller gungan, och tycker att den ger mycket för pengarna. Väldigt användbar, praktisk och ger mycket nöje och komfort åt det lilla barnet som sitter i den.


Budgetvarianter

Här rekommenderar vi ett par babysitters till ett lite lägre pris. De är bekräftat välfungerande, säkra och faktiskt riktigt bra, även om de inte har lika mycket finesser som de dyrare varianterna.

Carena Arholma Babysitter

babysitter från carnena arholma

En mjuk och bekväm babysitter med medföljande modul med leksaker. Dessa går att ta loss och byta ut mot andra leksaker, gosedjur och så vidare. Carena är ett välkänt varumärke när det gäller barn- och babyprodukter. De har funnits sedan 1997 och har alltid haft kvalitet och säkerhet i fokus.

Det här är en mycket prisvärd babysitter och den är perfekt för ett aktivt litet barn som gillar att röra på sig och utforska med alla sinnen. Den är designad att gunga då barnet rör på sig vilket brukar kunna hålla barnen roade under längre perioder, så att du kan göra annat en stund.

Barnet sitter tryggt i babysittern och där finns en sele som du kan justera för att passa just ditt barn. Den går att använda i princip direkt när ni kommer hem från BB, eller åtminstone från ett par veckors ålder, upp till cirka 6 månader.

Klädseln till Arholma babysitter går att ta loss och tvätta i maskin, vilket är ett stort plus. Det kan både spillas och kräkas när man minst anar det, men sådant är livet med småbarn och det är enkelt löst. Under babysittern finns gummifötter som gör att den inte halkar omkring eller flyttar sig när barnet kommer i gungning.

I sin enkelhet är Carenas babysitter ett bra val och ett superbra budgetalternativ för dig som inte behöver något avancerat utan bara vill kunna lägga ifrån dig barnet korta stunder för lite lek och bus i stolen.


Moweo Lite Babysitter

Moweo lite babysitter recenserad av familjemys

Märket Moweo tillhör nätbutiken Jollyroom. Det är ett kvalitetsmärke med många fina babyprodukter, ofta av hög kvalitet men samtidigt väldigt prisvärda.

Moweo Lite Babysitter är en väldesignad och smidig babysitter som är lätt att hantera. Den kommer även med en mängd olika funktioner, trots att det är en relativt billig variant. Den har till exempel olika inställningar som kan få den att gunga i sidled, vibrera och spela musik.

Ovanför sitsen hänger en båge med tillhörande leksaksfigurer, perfekt för barnet att ligga och studera och hålla sinnena aktiva en stund. Det går även att plocka bort hela bågen vid behov, till exempel om barnet ska vila och inte behöver så mycket intryck.

Det enda negativa med den här babysittern är att den inte är justerbar. Det går alltså bara att ha barnet i ett halvliggande läge. Barnet kan givetvis både leka och vila i detta läge, men ändå lite synd att det inte finns några inställningar för att ändra läge.

Moweo har även en mängd andra babysitters och det finns i lite olika prisklasser. Det är helt klart ett märke att spana in lite extra då de är populära och har många nöjda kunder!

Vi gillar verkligen deras Lite-version som ett perfekt budgetalternativ!


Comfortvarianter

Dessa är i en prisklass mitt emellan och är både säkra och trygga för barnet att sitta i.

Tiny Love Babysitter 3-in-1 Rocker Napper

Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Familjemys.se

Perfekt babysitter både för aktiva lek och stimulans och för lugn och vila. Du kan ställa in positionen för det som passar bäst, liggande, halvliggande eller sittande position.

Babysittern är designad att kunna gunga lite lätt då barnet rör sig för att göra den aktiva stunden ännu roligare. Det går även att ställa in positionen så att den är fixerad om barnet ogillar gungandet.

En mobilarm med färgglada leksaker och en speldosa med musik och blinkande ljus följer med. Här kan barnet ligga och förundras och busa i trygghet medan du står och diskar, kollar mejl eller uträttar andra ärenden bredvid.

En stor fördel med Tiny Loves babysitter är att de höga kanterna runtom, vilka gör att barnet ligger säkert även vid lek och rörelse. Barnet bör dock ligga fastspänt, i synnerhet vid sittande läge för att inte hamna i fel position.


Stokke Steps Bouncer Babysitter

Stokke Steps Bouncer Babysitter Familjemys.se

Stokke är ett norskt företag kända för sina väldesignade barnmöbler och babyprodukter. Deras babysitter är precis som många av deras andra produkter otroligt stilren och vackert designad. En kul detalj med just denna babysitter är att den är specialgjord för att även kunna monteras upp på barnstolen Stokke Steps.

Själva babysittern är mjuk och står stadigt på golvet. Barnet sitter säkert och bekvämt och spänns fast via en vadderad fem-punktssele. Du kan enkelt vagga ditt barn om det är dags för vila. Om barnet är större och lite mer aktivt kan barnet själv aktivera sig genom att gunga och känna hur stolen vippar med. Det är tillfälle både för nöje och träning i att kontrollera den egna kroppen.

Sätet går att justera och kan ställas in på fyra olika nivåer. När barnet är lite finns ett särskilt inlägg för spädbarn som gör det extra bekvämt och tryggt för de minsta. Detta går att plocka bort när barnet är omkring fyra månader och kan sitta lite mer upprätt på egen hand.

På Stokkes babysitter finns en arm där du kan hänga leksaker och annat skoj som håller det lilla barnet aktivt. Tyget går att ta loss från sitsen, vilket underlättar om det behöver tvättas, vilket du givetvis kan göra i maskin.

Den här babysittern är ovanligt lätt och väger in på bara 3,5 kilo. Det gör det enkelt att förflytta den, vilket kan vara behändigt om du behöver röra dig i olika rum och ha översikt över barnet.

Stokke Steps Bouncer är en riktigt fin babysitter och den är på många sätt väldigt lik BabyBjörns variant. Den har samma mysfaktor och snygga design som vi bara älskar!


Frågor och svar om babysitters och babygungor

Här följer några vanliga frågor som folk brukar fundera över inför sitt köp av en babysitter.

När kan man börja med babysitter?

De flesta babysitters är lämpade att använda redan för små spädbarn. Om det finns möjlighet att placera barnet i liggande position kan ett litet barn ligga där tryggt, som i en liten säng.

Ofta brukar föräldrar vänta en eller ett par veckor, för att barnet ska få total närhet och träna upp lite styrka under den första tiden, innan de får ligga i babysittern helt själva. Men en bra babysitter är säker och det finns inga direkt risker, ens för små barn, att sitta i en sådan. Det är dock viktigt att du hela tiden är i närheten när barnet sitter i babysittern.

Behöver man en babysitter?

Det finns få tillbehör du verkligen behöver. Men många småbarnsföräldrar uppskattar verkligen möjligheten att kunna lägga ner barnet en liten stund och få händerna fria. Det ger dig möjlighet att göra annat eller bara få en liten stund att vila ut.

Ett annat alternativ är att ha barnet i en sjal eller en bärsele, men det ger samtidigt inte samma frihet som en babysitter gör. Det är en väldigt bra produkt eftersom du på ett säkert sätt kan lägga ifrån dig barnet och vara säker på att hen inte kryper iväg.

Vilken är den bästa babysittern?

I vår jämförelse kom vi fram till dessa favoriter:

Några billigare varianter vi också gillade var:

I vilka stunder använder man babysittern?

Den kan användas när som helst då du vill kunna lägga ifrån dig det lilla barnet en stund. Vanligt är att du placerar bebisen i en babysitter till exempel när du ska diska eller städa, uträtta ärenden på datorn eller liknande, eller bara vill ha några minuter att pusta ut och ta det lugnt.

Du bör dock alltid finnas i närheten och ha översikt över det lilla barnet och ibland så behöver barnet komma nära en förälder och då kommer hen att tala om det för dig.

Hur mycket vikt klarar en babysitter?

Det skiljer sig lite grann mellan olika modeller, men ofta klarar de upp till cirka 10 kilo. Vissa klarar lite mindre och andra lite mer. Kolla upp specifikationerna hos återförsäljaren innan du gör ditt köp så att du vet vad som är rekommenderat!

Det ska dock sägas att det ofta går bra att använda babysittern så länge som det behövs. När barnet växer och börjar gå vill de sällan sitta fast i en babysitter ändå.

Hur länge kan man låta ett barn sitta i babysittern?

Det finns ingen riktigt rekommendation för tid. Det bästa är att bara se efter hur barnet verkar må och kolla av humöret. Ha översikt och se till att barnet verkar sitta i en bra position. Det kan bli ensidigt att sitta för länge och barn mår bra av omväxling, men hur länge som är lagom går bäst att lösa med sunt förnuft och genom att hålla kolla på barnet helt enkelt.

När det är dags för längre vila är det bäst att flytta barnet till dess riktiga sovplats, till exempel ett babynest eller en spjälsäng.

Om du vill ha ytterligare förslag på babysitters kan du kolla in några av babybutikerna på nätet. Se hela deras utbud av babysitters här: Jollyroom, Babyland, Babyshop, BabyV.