Bästa apparna för barn i förskola 2022: Barnappar för de små

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns många bra appar som är riktade mot barn. Som förälder kan man lätt bli förvånad över hur snabbt barn lär sig nya ord, att känna igen former, färger och föremål eller lösa enklare pussel. I den här artikeln tipsar vi om några av de bästa apparna riktade mot barn i förskoleåldern!

Barn leker med appar på ipad

Vilken app är bäst i test för barn i förskola?

Bästa appen för små barn är utan tvekan Jaramba. Appen är rik på innehåll och anpassad för att små barn själva ska kunna leka med appen, utan att råka klicka på något olämpligt. Där finns både spel, film, musik och böcker för barn att uppleva!

Vi måste även rekommendera den populära appen Albert. Den har innehåll som passar både förskola och barn genom hela grundskolan. Det som är bra med denna är att man lyckats kombinera roligt spelande, med progressiv inlärning av flera viktiga skolkunskaper.

En annan fin app är Bolibompa appen. Den ges ut av Svt och uppdateras regelbundet med nya roliga filmklipp och annat skoj från tv-programmet. Kanske inte så mycket lärande, men en kul app för barnen att leka med!

Slutligen vill vi nämna Lek ABC Alfons. Träna bokstäver med roliga animationer från Alfons-serien. Kostar pengar, men man får prova en gratisversion.

Nio appar att prova med små barn

Här tittar vi närmare på hela 9 olika appar som är lämpliga för barn omkring åldrarna 2–5 år.

Jaramba

Jaramba App Logo

Det här är som en skattkista fylld med barnvänliga små spel, filmsnuttar, mysiga sånger och böcker som barnen kan få upplästa. Du kan läsa mer om innehållet och hur appen fungerar i vår recension om Jaramba.

Det som är så bra med appen är just att den är intuitiv för barnen att leka runt i. De klickar på olika bilder i menyerna och får uppläst vad det handlar om. Genom att prova klicka och dra på skärmen kan även små barn använda appen på egen hand. Självklart är den fri från reklam och det finns inga knappar som leder barnen in på något olämpligt.

Ett av spelen i Jaramba

I appen finns dessutom massor av kända figurer som barnen sett i böcker och på tv, vilket höjer mysfaktorn ytterligare ett snäpp.

Jaramba finns i två versioner:

 • En för privatpersoner
 • En för förskola

Den som är till för förskola är byggd efter förskolans läroplan och kommer med lämpliga utmaningar och unikt innehåll under årets gång.

Just nu har Jaramba ett riktigt generöst erbjudande där du som privatperson kan prova gratis. Varmt rekommenderat att testa om du vill ha en trygg app för barn i förskoleåldern!


Albert Junior

Albert Junior

Albert är en av Sveriges mest populära appar för barn. Egentligen är det inte en app riktad enbart mot barn i förskolan, utan innehåller utmaningar och läromaterial upp genom hela grundskolan.

Vi har testat appen och skrivit en längre recension om Albert som du gärna får läsa! Kortfattat kan vi säga att Albert innehåller en hel del bra delar även för de yngre barnen. Som medlem hos Albert får du då:

 • Albert Junior Matematik – Progressiv inlärning, från siffror och talförståelse till räkneuppgifter.
 • Albert Junior Svenska – Känna igen bokstäver, läsa och skriva enklare ord.
 • Albert Junior Engelska – Lekfull inlärning av engelska bokstäver och ord, genom spel.
 • Albert Code – Mycket grundläggande programmering genom att placera ut rätt pilar med mera.

Det som är smart med Albert är att alla spelen är gjorda för att vara utmanande på barnets nivå hela tiden. De får belöningar mellan avklarade uppgifter och motivationen hålls uppe genom att du ser hur du tar dig framåt genom nivåerna.

Albert ABC Screenshot

Albert är riktigt kul och många barn längtar efter att få spela vidare. Det blir nästan som att de lär sig en massa saker, utan att ens reflektera över att det är lärande de sysslar med. Det går att prova Albert gratis, så att du enkelt kan se om det är något för er!


Bolibompa

Bolibompa Appen

Appen finns hos:

För svenska barnfamiljer är Bolibompa ofta ett väldigt bekant inslag i vardagslivet. Sveriges Television har utvecklat den här appen som bygger på det populära barnprogrammet.

I appen får barnen titta runt på Drakens gård kring huset, och kan interagera med olika föremål. Där finns många olika småspel, saker som rör sig och låter när du klickar på dem, filmsnuttar och musikvideos.

Bolibompa appen

En bra grej med Bolibompa-appen är att den uppdateras regelbundet och hålls fräsch. De lägger till nya små spel, aktuella filmklipp och festliga inslag till exempel runt högtider.

Även om det finns mycket så brukar det i slutändan bli lite upprepande. När barnet väl klickat på allt, besökt alla rum och spelat alla spel, så kan intresset för Bolibompa svalna. Men genom att återbesöka appen då och då, brukar man kunna hitta nytt roligt att ta del av. Dessutom är det ju alltid bra att ha tillgång till de olika filmerna som ingår i Bolibompa och kommer på appen varje vecka.

Kort och gott är Bolibompa-appen ett självklart val att ha för alla barnfamiljer, för att kunna kika in lite då och då, och hälsa på Draken!


Radioapan

Radioapan App för barn

Appen finns hos:

Radioapan är Sveriges Radios barnvänliga blå apfigur som skapar massor av roliga radioprogram och poddar för barn. Förutom detta, har Radioapan även en app. Eller egentligen två appar:

 • Radioapan – Banankalas!
 • Radioapans – Kojträd

Båda spelen är ganska likartade. En av de stora tjusningarna med Radioapans appar är de charmiga rösterna som pratar och berättar instruktioner. Det är en enkel barnvänlig grafik och hela appen ger ett mysigt intryck.

Ur ett pedagogiskt perspektiv är kanske inte Radioapan så jätteimponerande. De flesta spelen är enkla klicka-och-leka-spel där barnen dekorerar tårtor eller leta efter gömda föremål. Det är skoj, men man hade ju kanske kunnat få in lite bokstäver eller enklare matematik också. Eller så kanske tjusningen med Radioapan är just att man endast fokuserar på lek?

I Radioapans kojträd finns även en ”ljudhylla”, där man har samlat olika radioprogram, ljudböcker och liknande för barn. Det är ett fint litet arkiv som vi uppskattar. Perfekt för barn som behöver ta det lite lugnt en stund, att ligga och lyssna på barnradio.

Allt som allt är Radioapans appar rätt bra och trevliga. Helt klart värda att skaffa, men inte så utmanande eller lärorika nödvändigtvis.


Bamses Skattkista

Bamses Skattkista app

Appen finns hos:

En app från populära Bamse och hans vänner. För att komma åt innehållet i appen måste man vara prenumerant på tidningen. Då loggar man in med hjälp av sitt kundnummer och personnummer.

Idén med Bamses Skattkista är enkel: en samling mini-spel, filmklipp och digitala tidningar och böcker.

Tyvärr känns appen lite åsidosatt och vissa delar fungerar lite dåligt. Några av spelen är kul en liten stund, men även dessa blir snabbt upprepande. Dessutom är känslan lite off på något vis. Det är ganska tyst i appen, inga mysiga ljud när du klickar på saker. Det känns stelt och tråkigt jämfört med andra mer välutvecklade barnappar.

Vi ska inte vara för kritiska mot Bamses Skattkista dock. Det finns vissa guldkorn och utbudet utvecklas hela tiden. De har en del lärorika spel som till exempel:

 • Lär dig skriva bokstäver / siffror – Där barnen följer symbolerna med fingrarna och träna skriva
 • Matte-Memo – Enkelt memory spel med matematiska uppgifter
 • Leksaksaffären – Träning i enklare taluppfattning

En annan negativ aspekt med Bamse-appen är att den känns lite långsam. Även när vi prövat den på en av de mest moderna smartphones, så känns den lite långsam. Vissa spel som kräver att man drar föremål till rätt plats, är onödigt svåra att få till. Det leder stundtals till mer frustration än glädje.

Trots de lite negativa tongångarna från vår sida, måste vi ändå säga att appen är väl värd att prova om du är prenumerant på Bamse. Det finns som sagt guldklimpar i den, och den utvecklas och fylls regelbundet på med nytt material.


Lek ABC Alfons Åberg

Lek ABC Alfons app

Appen finns hos:

Det här är en riktigt bra app för att lära sig känna igen bokstäver, träna på att skriva samt höra hur de låter. Appen känns påkostad med mycket rörlig grafik och välkända figurer hämtade från de olika Alfons-böckerna.

Appen går att prova gratis, utan reklam. Då får du testa en del av alfabetet, men vill du ha hela spelet betalar du en engångsavgift. Det känns som en rättvis affärsmodell och du kan med fördel se om spelet är populärt hos barnen innan du köper.

Lek ABC Alfons rita bokstäver för barn

Själva spelet är ju i sin grundläggande form ganska enkelt. Fyll i bokstäverna och klara banan. Belöningar kommer i små musiksnuttar och filmer. Men det som gör spelet så härligt är de små animationerna. Spelet känns levande och belönande och det charmar både barn och vuxna som provar.

Vill du ha ett bra barnspel som bara fokuserar på alfabetet och bokstäverna så är Lek ABC Alfons Åberg ett riktigt bra alternativ!


Smoothie Alfons Åberg

Smoothie Alfons Åberg

Appen finns hos:

Det här är ett väldigt populärt spel med Alfons Åberg. En av de stora anledningarna till dess popularitet är den fina grafiken och animationerna under spelet. Det är ett riktigt snyggt barnspel som håller hög kvalitet!

Själva spelet är ganska enkelt, men innehåller många olika moment och stor variation. Huvuddelen handlar om frukt och som namnet antyder: smoothies. Spelaren får bland anant:

 • Odla fruktträd
 • Tvätt frukt
 • Skala och skiva frukterna
 • Göra smoothies

Däremellan finns andra minispel med massor av roliga inslag, allt ifrån att tvätta bilar till att dra upp fisk ur havet.

Det som vi kan känna är lite synd är att man måste betala för appen direkt. Det erbjuds ingen gratis demo-version som i den andra Alfons-appen.

Vi vågar dock påstå att de flesta kommer att känna det är värt den lilla slanten. Spelet är riktigt populärt och lättspelat för små barn.

Om vi ska vara riktigt kritiska så är appen inte superpedagogisk, utan mest ett roligt tidsfördriv. Men det finns även inslag av att till exempel räkna antal frukter och välja rätt och liknande.

Smoothie Alfons Åberg är en säker och trygg app för barn, med roliga karaktärer som de flesta barnfamiljer stött på någon gång i bok- eller filmformat. Rekommenderad, rolig app som går hem hos de flesta förskolebarn helt enkelt!


LetterSchool

LetterSchool Svenska

Appen finns hos:

LetterSchool är som du kanske hör på namnet, en internationell app för bokstavsinlärning. Den finns dock som tur är även på svenska. Ibland kan internationella appar som översätts till andra språk bli av lite dålig kvalitet, då de endast översätter med datorprogram.

I LetterSchool har de dock ansträngt sig och har med röster från svenska modersmålstalare. Det gör att den svenska appen känns naturlig och äkta.

LetterSchool har en gratisversion där du får prova ett urval av bokstäverna för att testa spelet. Vill du ha hela betalar du en engångssumma för att låsa upp den fulla versionen.

Själva spelet bygger på en enkel spelidé, som är smart utformad. Barnet får progressivt lära sig skriva varje bokstav.

 • Först behöver du bara trycka på en knapp så dras strecken av sig själv.
 • Sedan måste du dra strecken åt rätt håll.
 • Slutligen får du skriva hela bokstaven, utan stödlinjer.

En sak som utvecklarna gjort bra, är att spelet har väldigt levande och charmig grafik och och ljudeffekter. För varje bokstav finns flera olika animationer och effekter som gör bokstaven livlig, färgglad, vilket förgyller spelupplevelsen.

Även om spelidén är väldigt enkel så lyckas man göra det ganska intressant även för små barn. Sen är det ju så att barnen sannolikt inte kommer orka sitta med appen för länge. Men det är inte heller meningen. Några minuters bokstavsträning om dagen är lagom, för att ge goda förutsättningar för att få stenkoll på bokstäverna, samt hur de skrivs.

LetterSchool är i sitt upplägg väldigt likt Lek ABC Alfons. Båda är bra och kostade lika mycket när vi provade. Vi charmades något mer av Alfons kanske, men det är väl lite orättvis att bedöma så, eftersom vi ägnat en hel barndom åt att läsa Alfons böcker.

Hur som helst är LetterSchool ett utmärkt alternativ som bokstavstränings-app för barn i förskolan! Gratis att prova och klart värd att spana in.


Minilobes

Minilobes Barnspel

Appen finns hos:

Minilobes är en mängd småspel för barn, utvecklade av det svenska företaget Whale on the Moon. I spelserien om Minilobes finns apparna:

 • Minilobes: 123 – Lär barnen känna igen siffror.
 • Minilobes: ABC – Samla och lär känna igen bokstäver.
 • Minilobes: Huset – Ord och språkförståelse.
 • Minilobes: Vilken Ska Bort? – Enkel logikträning, hitta det inte passar in.
 • Minilobes: Lilla Språklådan – Kortspel som träna ordförståelse och ordförråd.
 • Minilobes: Räknetornet – Roligt spel om talförståelse känna igen siffror med mera.
 • Minilobes: Räknetornet 2 – Matematik, flera räknesätt, progressiv inlärning.
 • Minilobes: Bildlådan – Träna nya ord och uttal.
 • Minilobes: Ordkronan – Se bilder och lär dig nya ord.

Minilobes har naturlig svenska röster och söt grafik som är tilltalande. Många av spelen är riktigt trevliga, medan andra stundtals känns lite buggiga.

En stor fördel med Minilobes är att apparna är gratis att ladda ner. Nackdelen med detta är att det känns som att de lite äldre spelen blivit lite bortglömda och inte är fullt ut användarvänliga. Men klassiker som till exempel Bildlådan och Vilken ska bort, är utmärkta spel för att låta små barn träna ordförståelse och logiskt tänkande.

Det bästa spelet i Minilobes portfölj, är förmodligen Räknetornet 2. Det är ett påkostat spel med ett väldigt rikt utbud av utmaningar. Där får barnen ta sig igenom många olika nivåer och träna matematiska kunskaper. De lär sig även begrepp och lägesord, bland andra värdefulla kunskaper i spelet.

Våra rekommendationer att prova bland Minilobes spel är:

 • För de yngsta barnen: Bildlådan och Vilken ska bort
 • För de lite större barnen: Räknetornet 2

Apparna är som sagt gratis och definitivt värda att ladda ner och prova. De äldre spelen har fin grafik och bra röster som gör apparna trevlig att leka med.


Här hittar du alla artiklar vi skrivit om olika appar!