Bästa amningskudde 2022: Bäst i test för ammande mödrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla mammor som har ammat ett barn vet att det blir tungt och påfrestande för kroppen att sitta i rätt position under långa stunder. Spädbarn fungerar olika och har alla sin egen favoritposition när det är matdags. En amningskudde är ett oerhört värdefullt redskap som låter barnet ligga bekvämt och kan justeras så att amningen blir fröjdsam både för barn och mor.

Vi listar bästa amningskuddarna.

Vilken amningskudde är bäst i test?

En stor favorit för oss är Bbhugme gravid- och amningskudde. Den är framtagen av experter inom kiropraktik och mödravård och är ett av de mest populära alternativen i Norden!

Om du vill ha en klassisk variant så är Doomoo Amningskuddar de mest populära sorterna. De finns i många olika storlekar och designer!

Se även våra tips på bekväma och vackra mammakläder!

Recensioner av 7 sorters amningskuddar

Här följer recensioner och mer information om hela sju olika amningskuddar, från olika varumärken.

Bbhugme Gravid- & Amningskudde

Bbhugme amningskudde - norskt favoritmärke.

Kolla priset hos:

Märket Bbhugme skapades av tre kiropraktorer från Norge. De hade det gemensamma intresset att genom sina yrkeskunskaper utveckla produkter som skulle vara till hjälp för alla mödrar som så ofta lider av smärtor i rygg och ländrygg. På så vis föddes idén till deras amningskudde.

Kudden är designad med storlek, fyllning och flexibilitet i åtanke. Den är fylld av små antibakteriella ESP-kulor, vilket gör att den kan formas och har en mjukhet med lagom motstånd. Tyget är elastiskt men slitstarkt och kudden är gjord för att både vara bekväm och hållbar.

Den är tillverkad utan dragkedjor eller kardborre som kan göra illa barnet, utan använder istället band som knyter ihop kudden. Genom att lossa banden går det även att dra av det yttre fodralet och tvätta detta.

Bbhugme har nöjda kunder runt om i världen. De är väldigt måna om sin produkt och den är framtagen med en passion för att hjälpa kvinnor genom graviditet och amningstiden.

Denna kudde rekommenderas av många proffs, såväl barnmorskor som kiropraktorer och barnsjuksköterskor talar varmt om Bbhugme. För att inte tala om alla kvinnor som har uppskattat denna amningskudde genom åren. Vi fullkomligen älskar denna produkt och ger den vår varmaste rekommendation!

Bbhugme har även släppt en annan variant av sin amningskudde, en något mindre och billigare modell. Den är ungefär hälften så lång som den stora och väger mindre. Om du behöver bära med dig kudden eller till exempel ska resa med den, kan detta vara ett bra alternativ. Den är konstruerad på samma sätt, förutom att den är mindre i storleken.

Bbhugme mindre amningskudde.

Vi rekommenderar den stora om du bara ska hålla dig hemma, men denna som ett alternativ om du kommer att behöva ta med dig den.


Candide Multirelax Air

Funktionell amningskudde från Candide.

Kolla priset hos:

Candide är ett franskt företag med 20 års erfarenhet inom utveckling av produkter för bebisar och småbarnsföräldrar. De samarbetar med experter inom barnomsorg och hälsa och har ett sortiment med högkvalitativa och ergonomiskt säkra produkter att erbjuda.

Deras amningskudde Multirelax Air är en innovativ produkt med flera funktioner. Den kan dels användas som gravidkudde, för dig som väntar barn och har svårt att hitta en bekväm position i liggläge. Dess form är böjd och du kan placera den mellan benen när du sover, där den sedan fungerar som ett stöd som håller om under sömnen. Kudden är väldigt formbar och följer naturligt din kropp vilken gör den väldigt ergonomisk och hjälpsam i att avlasta de delar av kroppen som ger obehag.

Utöver detta är den givetvis även en amningskudde. Med hjälp av Candide Multirelax Air kan du enkelt placera ditt barn i korrekt position för amning, med god åtkomst utan att du behöver spänna dig eller bära barnets vikt. Ju bättre barnet är positionerat, desto behagligare blir amningsstunden för er båda. Du minskar risken för både sår och skavande på brösten och för smärtor orsakade av dålig ergonomi, såsom spänningar och statisk belastning i armar och axlar.

Ytterligare en funktion med Candides amningskudde är att den kan användas som babysitter. Det gör du genom att dra ihop ändarna på kudden och fästa samman dessa med en särskild sele. Det är en ypperlig funktion att dra nytta av när barnet är litet och behöver sitta bekvämt och mjukt nedbäddat. Är du ute efter en babysitter kan du även kolla in vår guide till marknadens bästa babysitters!

Själva kudden är bananformad och fylld med EPS-kulor, vilket gör den mjuk och formbar. Överdraget är tillverkat i Öko-tex-certifierad giftfri bomull. Det är en stor kudde som mäter totalt 180 centimeter.

Candides amningskudde är populär och vi uppskattar den verkligen. Ett gott alternativ om du vill ha en ordentlig kudde som fungerar att använda som stöd både under barnaväntan och som ammande!


Doomoo Amningskudde

Klockren amningskudde från Doomoo.

Kolla priset hos:

Företaget Doomoo grundades i Belgien 1990. Namnet Doomoo kommer från de franska orden ”doux” och ”mou”, vilka betyder ungefär mjuk och flexibel. De har genom åren haft ett fokus på familjen och att tillverka kvalitetsprodukter som är värdefulla i familjelivet.

Deras amningskudde finns både i en lite mindre storlek och en stor modell som även är lämpad som gravidkudde när du behöver stöd under nattsömnen. Den är väldigt mjuk och har en skonsam följsamhet tack vare det mjuka överdragstyget och fyllningen med EPS-kulor.

Doomoos amningskudde i större modell

Doomoos amningskudde är rekommenderad av många barnmorskor som amningsredskap och är en produkt av väldigt hög kvalité. När barnet väl kommit till rätta på kudden hålls positionen väl och barnet kan tryggt ligga och amma utan att bli störd eller tappa greppet. Det ger dig ett oerhört stöd som din kropp kommer att tacka dig för.

Förutom amningskudde kan den även användas som både liggstöd för din bebis som tränar upp musklerna i rygg och nacke, eller för att träna bebisen att sitta.

Både överdraget och innerkudden går att tvätta och hygien är lätt att sköta hos denna amningskudde. Det går även att köpa extra överdrag separat om du skulle vilja, vilket kan göra det möjligt att använda kudden extra längre, till exempel vid ny graviditet längre fram.

Doomoo Amningskudde är ett riktigt bra alternativ och med tanke på det förmånliga priset är det ingen tvekan om att detta är en av de allra bästa valen när det gäller amningskuddar!


Vinter & Bloom (Svenskt prisvärt kvalitetsmärke)

Svenskdesignat amningskudde.

Kolla priset hos:

Det svenska företaget Vinter & Bloom hämtar sin inspiration från naturen och de olika årstider vi upplever här i Norden. De utvecklar och designar babyprodukter och textilier med kreativ och originell design.

Den amningskudde vi valt ut är deras Nordic Leaf, som finns i flera olika färger. Det är en 130 centimeter lång, 23 centimeter bred, kudde som passar både att använda under graviditeten och under amning.

Den är väldigt tjusigt designad och det är något vi verkligen uppskattar med Vinter & Bloom och deras val av tyger med mera. Till skillnad från många andra kuddar är denna inte fylld med EPS-kulor, utan med polyestervadd. Det ger den en känsla som är lite mer som en vanlig kudde och lite mindre som en saccosäck. Samtidigt finns det en viss risk att barnet sjunker ner lite om hen rör sig för mycket under amningen. Det brukar dock inte vara några problem när ni har vant er vid amningskudden.

Överdraget är gjort i ringspunnen bomull och är oerhört lent och behagligt. Det går att tvätta upprepade gånger utan att det blir nopprigt eller slitet. Det består av Oeko-tex-certifierat tyg och är därför bekräftat giftfritt och säkert för ömtåliga barn.

Vinter & Bloom är en utmärkt kudde till ett mycket överkomligt pris, perfekt både med mammamage och med ammande bebis. En solklar varm rekommendation från oss på Familjemys!


Candide Amningskudde Armpuff

Candides amningskudde är formad som en puff.

Kolla priset hos:

Den här kudden är väldigt liten och behändig och kan fungera som ett extraalternativ att ha med sig när du ska ut med ditt barn. Den är cylinderformad och kan träs över din arm och skapa en mjuk och skön plattform för barnet att ligga lutad emot.

I mitten av puffen är det en nedsänkt del för barnets huvud att ligga i. Det gör att bebisen kommer till ro och får enklare att ligga stilla i samma position. På så sätt undviker ni att barnet tappar taget om bröstet vid amningen och ni kan lättare få till en avslappnad amningssituation.

Den yttre delen är tillverkad i bomull och stoppningen är gjord av polyester. Det går att tvätta hela puffen i maskin och den är enkel att ta hand om.

Candide Amningskudde Armpuff är oerhört prisvärd och vi rekommenderar den som ett komplement till en rejälare kudde. Är du ofta ute med barnet under amningsperioden är detta ett enkelt sätt att få till lite bättre amningsstunder under denna intensiva period i era liv.


BabyMatex Relax Gravid- och amningskudde

Lång amningskudde från Babymatex.

Kolla priset hos:

En lång amningskudde som även är mycket välanpassad för att hjälpa till med sömnen under graviditeten. Den är som en lång gosedjursorm på 190 centimeter som du kan placera enligt önskemål för att underlätta din och ditt barns position.

BabyMatex amningskudde är framtagen av experter inom fysioterapin, för att erbjuda ett fullgott stöd genom hela graviditetsperioden och amningen. Den är väldigt enkelt formbar och du kan positionera den på många olika sätt, både stående och liggande.

Amningskudden har ett fodral som enkelt kan plockas av om du behöver tvätta det och det håller för både maskintvätt och strykning.

Relax gravid- och amningskudden från BabyMatex är väldigt populär och många kvinnor har funnit den vara ett stort stöd om nätterna under graviditeten. Den avlastar kroppen på ett mjukt och naturligt sätt, vilket minskar risken för en mängd åkommor såsom ryggsmärtor, och till exempel axelproblem vid amning.

Vi är förtjusta i denna kudde och anser den vara lite av en dold juvel. Den är både prisvärd och otroligt versatil och användbar. Det enda vi ogillar är dragkedjan, vilket vi generellt vill undvika på en amningskudde. Är man försiktig och har den vänd åt rätt håll så är detta dock inget större bekymmer. BabyMatex gravid- och amningskudde är utmärkt för dig som vill ha en lång vän att krama om i de tidiga mammaåren helt enkelt!


Vanliga frågor kring gravid- och amningskuddar

Här kommer några vanliga frågor och svar som konsumenter brukar ställa sig inför ett köp av en ny amningskudde.

Varför ska man ha amningskudde?

Amningskudden är designad för att hjälpa både det lilla barnet och den ammande mamman. Många barn behöver ligga placerade i rätt läge för att komma åt och kunna få ut så mycket som möjligt av amningen. Kuddens form gör det mjukt och kan placeras så att barnet kommer åt ordentligt.

Amningskuddar skapades eftersom många mammor upplevde spänningar och värk i kroppen efter att ha suttit i statiska positioner långa stunder under omsorg av sina ammande barn. Många som ammat utan amningskudde önskar i efterhand att de hade vetat om att detta hjälpmedel fanns.

Hur ska man använda en amningskudde?

Syftet med en amningskudde är att skapa en bekväm position under amningen, för dig och ditt barn. Oavsett om du använder sittande, halvliggande eller liggande position kan du justera kudden så att barnets huvud är i rätt höjd och du kan hålla i barnet utan att spänna axlar och armar. Ju mer avslappad du är, desto mindre är risken för belastningsskador.

Amningskuddar har lite olika utformning så exakt hur du kan eller ska positionera kudden beror på vilken modell du använder. Vanligtvis får du instruktioner och tips på hur du kan amma med till kudden du köper.

Vilken position är bäst att amma med när man har amningskudde?

Det finns en mängd olika positioner du kan använda för att amma. Varje barn är unikt och så är även du. Därför gäller det att hitta den position som fungerar bäst för er. Det ska inte kännas obehagligt för dig och ditt barn ska inte ha svårigheter att komma åt mjölken eller få ett bra tag om bröstvårtan.

Vanliga positioner innefattar:

  • Bakåtlutad amning, eller liggande amning.
  • Amning med barnet i famnen och barnets huvud i ditt armveck.
  • Omvänt famntag där du hjälper till att hålla upp barnets huvud i din famn.
  • Underarmstag med barnets ben bredvid din kropp och huvudet framme vid bröstet.
  • Liggande sidoläge med barnet liggandes bredvid.
  • Koalagrepp med barnet framför dig med ansiktet mot dig.
  • Ovanför barnet, där du placerar bröstet ovanför den liggande bebisen.

Vad är amningskudde?

En amningskudde är ett hjälpmedel som ser till att barnet hålls i en bra amningsposition. Det avlastar modern och gör amningen bekvämare för föräldrar och barn. De kan se ut på olika sätt men är ofta mjuka, böjliga och kan formas om efter behov.

Vad är gravidkudde?

Gravidkudde är en kudde anpassad för att underlätta sömnen och göra den liggande positionen bekvämare för gravida kvinnor. Ofta är det en längre kudde som kan böjas och formas om. Kvinnan kan till exempel lägga en del mellan benen och krama om den andra med armen. Många kvinnor upplever dessa som ett stort stöd under senare delen av graviditeten då det kan vara svårt att ligga bekvämt. Många kuddar fungerar både som gravid- och amningskuddar.

Vad är EPS-kulor?

EPS-kulor är små kulor i materialet polysteren. Detta är i vardagligt språk oftast känt som frigolit. Många amningskuddar är fyllda med EPS-kulor. Andra vanliga användningsområden är till exempel sittsäckar och nackstödskuddar.

Kan man ha amningskudden när man matar med flaska?

Ja! En amningskudde är ett ypperligt hjälpmedel även för flaskmatning. Med en välplacerad amningskudde kan till exempel pappan hjälpa till med matningen med nappflaska och få hjälp att hitta en bekväm position att sitta i.


Under graviditeten kan det vara skönt att ge kroppen lite extra stöd. Här kan du läsa våra tips på stödbälten för gravida!