Bästa airtrack 2022: Uppblåsbar gymnastikmatta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En uppblåsbar gymnastikmatta är ett kul redskap för barn som vill träna kullerbyttor eller att stå på händer. Det är även ett utmärkt träningsredskap för den som tränar gymnastik lite mer seriöst. Du kan ha en airtrack både ute i trädgården, eller inne i bostaden om du har plats. I den här artikeln guidar vi dig till de bästa airtracksen du kan beställa på nätet!

Flicka står på händer på airtrack uppblåsbar gymnastikmatta

Vilken airtrack (uppblåsbar gymnastikmatta) är bäst i test?

Mest prisvärd är VidaXL Airtrack. De finns i många storlekar, färger och former. God kvalitet till fina priser! Perfekt för nybörjaren och hobbygymnasten.

Vill du ha allra bästa kvalitet är det Nordic Deluxe Airtracks som gäller. De håller professionell kvalitet och kan användas såväl i hemmagymmet som i trädgården. De har modeller mellan 3 och hela 16 meter långa!

Slutligen vill vi även lyfta fram Spralla Uppblåsbar gymnastikmatta. Den är väldigt populär, bland annat för sin fina längd och för att den klarar av en maxvikt på upp till 500 kg! Den ligger i medelprisklassen och passar utmärkt för både barn och vuxna.

Recensioner av 10 olika airtracks från olika märken

Om du bestämt dig för eller funderar på att införskaffa en airtrack kommer du snart att inse att det finns en mängd olika modeller att välja bland på marknaden.

Detta kan verka som lite av en djungel och om man inte sätter sig in ordentligt i det hela kan det vara svårt att veta vad som egentligen skiljer de olika produkterna åt, vilka som är bäst och mest prisvärda.

Därför har vi tagit en titt på några av de mest populära modellerna när det kommer till airtracks och nedan sammanställt en guide, så att du kan hitta rätt produkt som passar just dig!

Kolla även in våra tips på härliga vattenglidbanor! Perfekta för trädgården när värmen slår till ordentligt.

Arctic TernAirtrack 4

Arctic Tern Airtrack 4

Kolla priset hos:

Det här är en matta som definitivt håller hög kvalitet och kan vara ett bra alternativ. Med mått på 4 gånger 1 meter har du gott om plats för både volter och diverse hopp och du kan känna dig trygg med att du landar säkert. Mattan som alla andra airtracks uppblåsbar och blir fullt pumpad ca 10 cm tjock.

En av de stora fördelarna med denna produkt är allt som följer med förutom själva mattan. När du köper den här varianten får du bland annat med ett lagningskit. Detta gör att du enkelt och smidigt kan reparera mattan om den skulle gå sönder, till exempel om du skulle råka lägga den på ett vasst underlag utomhus. Detta gör att livslängden på mattan kommer att bli mycket bättre och du kommer att kunna använda den en lång tid.

Med följer också en fotpump som gör att du smidigt kan pumpa upp mattan. Du får dock räkna med att detta kan ta ett litet tag, eftersom pumpen inte är elektrisk, till skillnad från de pumpar som följer med vissa andra modeller. Du får också en väska som gör att du smidigt och säkert kan transportera mattan. Detta gör att du undviker att skava hål på den eller på annat sätt skada mattan under transport, samtidigt som du smidigt kan bära den med dig.

Det här är en airtrack som ligger någonstans i medelskiktet prismässigt. Den är inte någon budgetvariant, men har en bit kvar till de allra dyraste modellerna.

Arctic Tern tillverkar bra airtracks som vi kan rekommendera. Men om du ofta ska pumpa upp och fälla ihop mattan, till exempel vid dagliga träningar kan det kanske vara värt att investera i en modell med en elektrisk pump.


Nordic Deluxe Wide – Luftvoltmadrass

Nordic Deluxe Wide Luftvoltmadrass

Kolla priset hos:

Det här är den absolut dyraste matta som kommer att jämföras i denna guide. Med priser som fyrdubblar många av konkurrenternas modeller är detta inget för den som vill ha en enkel matta för hemmaträning. För dig som vill ha en airtrack av absolut högsta kvalitet och kanske till och med använda den vid träning eller till och med tävling inom professionell gymnastik kan detta vara vägen att gå.

Airtracken är 2 meter bred och kommer i flera olika längder, från 3 upp till och med 16 meter. Den är också hela 2 decimeter tjock och erbjuder därmed riktigt bra dämpning. Anledningen till att denna modell kostar så pass mycket mer än de andra i denna guide är kvaliteten. Flera knep har tagits till för att uppnå den absolut högsta kvaliteten och det bästa resultatet.

Bland annat har man sett till att använda råvaror som både är giftfria och håller den högsta kvalitet som marknaden har att erbjuda. Även själva tillverkningen av mattan har skett på ett speciellt sätt. Man har till exempel tillverkat mattan av dubbla tyger och dessa tyger är sydda med en täthet på hela 2700 trådar per kvadratmeter. Detta gör att risken för att denna airtrack går sönder är oerhört liten.

Nordic Deluxe levererar mattan med en elektrisk pump med en effekt som uppgår till 600 watt. Detta gör att du mycket smidigt och snabbt kan pumpa upp mattan. Även denna matta kommer med en tillhörande förvaringspåse som gör att du både kan förvara och transportera den på ett säkert sätt.

Med andra ord är Nordic Deluxe Wide en mycket bra airtrack som håller överlägset högst kvalitet av de modeller som jämförs i denna guide. Men vill du ha denna kvalitet får du också vara beredd att betala för den och denna matta rekommenderas därför till dig som satsar på din idrott och är mer eller mindre professionell.


Titan LIFE Airtrack Jump 3.0

Titan LIFE Airtrack Jump 3.0

Kolla priset hos:

Titan LIFE erbjuder här en av de lite billigare modellerna på marknaden. Med mått på 3 eller 4 gånger 1 meter och en tjocklek på en meter kan den definitivt vara tillräcklig för dig som vill träna lite hemma. Denna matta kan också med fördel användas på vatten, för lek och skoj.

Men det låga priset gör också att kvaliteten inte är den allra bästa. Till exempel måste du vara mycket försiktig med var du placerar mattan, lägger du den till exempel på ett underlag där det finns risk för grus eller småsten kan den gå sönder. Å andra sidan får du med ett reparationskit även till denna modell, vilket gör att du enkelt kan laga små hål.

En stor fördel är att denna matta trots det låga priset kommer med en elektrisk pump. Dessutom får du en väska för transport och förvaring. Med andra ord är detta ett mycket bra alternativ för dig som vill handla airtrack på budget och som dessutom vill ha en smidig lösning med elektrisk pump. Vi kan varmt rekommendera Titan LIFEs airtrack.


Gymstick Airtrack

Gymstick Airtrack

Kolla priset hos:

Det här är en mycket bra airtrack som håller en hög kvalitet och är prisvärd. Mattan är till att börja med snyggare än de flesta andra airtracks som jämförs i detta test. Det här gör att du får en upplevelse som inte bara är bekväm, utan också att du känner dig mer sugen på att träna. Mattan kommer i två färger, svart eller blå, där vi varmt kan rekommendera den svarta som också har snygga röda detaljer.

Den här mattan har måtten 3 gånger 1 meter och är en decimeter tjock. Med en reparationssats, och en smidig väska som ingår får du allt du behöver för att ta hand om mattan på bästa sätt. En stor fördel är att den också inkluderar en elektrisk pump. Materialen på denna matte är PVC och polyester.

Det här är en av de billigare mattorna, tack vare att den ganska ofta går att hitta till rabatterat pris. Detta gör att den är ett mycket prisvärt alternativ. Vill du ha en smidig matte som går fort att pumpa upp och som dessutom är riktigt snygg, till ett bra pris är Gymstick Airtrack en modell vi kan rekommendera.


Abilica Airtrack

Abilica Home Airtrack

Kolla priset hos:

Abilica erbjuder flera olika modeller av airtracks och de allra flesta är rätt bra. Man har sin modell som man kallar för Airtrack Home. Denna finns i ett större format, Airtrack Home 400 respektive en lite mindre modell, Airtrack Home 300.

En kul grej är att Abilica även säljer en förlängare, eller ”connector”, som kan användas för att sätta ihop flera Airtracks. På så vis kan du bygga en längre matta för att som vill träna flips och tumbling på större yta.

Den större modellen är såklart lite dyrare och på så vis har du alternativ i lite olika prisklasser, inom detta märke. Home 400 är helt enkelt 4 meter lång medan Home 300 är tre meter lång.

Mattan har en grå bas, med en del rosa inslag, vilket gör att den kanske inte faller alla i smaken rent designmässigt. Prismässigt ligger båda dessa alternativ lite över medel.

Eftersom du inte får med varken pump, väska eller reparationssats så kan detta pris tyckas vara lite högt, speciellt eftersom produkterna är speciellt framtagna för barn.

Med andra ord är detta långt ifrån en professionell airtrack, men den kostar ändå en hel del. På så vis kan vi tycka att den är lite väl dyr för vad man får. Vår åsikt är helt enkelt att det finns bättre modeller och mer prisvärda alternativ på marknaden.


Vida XL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump

Vida XL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump

Kolla priset hos:

Vida XL erbjuder en mängd airtracks i olika färger och storlekar. Oavsett om du vill ha en matta med blå, rosa eller turkos detaljer så har detta märke något att erbjuda. Alla airtracks kommer också med en pump, som dock inte är elektrisk.

Vill du ha en airtrack som är längre än tre meter kan Vida XL definitivt vara ett märke värt att ta en liten extra titt på. Med mattor som sträcker sig hela vägen upp till 8 meter finns möjligheten att göra avancerade konster som kräver stor plats.

En nackdel är att du tyvärr inte får med någon reparationssats när du beställer mattor från detta märke. Det här är såklart negativt eftersom det gör att mattans livslängd troligen kraftigt minskar. Även om det säkert går att hitta en reparationssats separat som kan fungera, så är detta såklart inget man är sugen på att lägga varken tid eller pengar på.

Inga andra märken erbjuder dock så stora mattor till ett så bra pris. Trots att mattan blir 8 meter lång sticker inte priset iväg högre än strax över medel. Även om det här är en lite enklare airtrack får du mycket för pengarna om du köper ett av de större alternativen.

Så är du på jakt efter en större airtrack som är längre än standardmåtten 3 gånger 1 meter kan vi varmt rekommendera Vida XL. Vill du ha en matta som bara är 3 meter lång finns det kanske andra märken än detta som erbjuder bättre kvalitet och mer för pengarna.


Flipz Airtrack med pump

Flipz Airtrack med pump

Kolla priset hos:

Flipz erbjuder även de ett utbud av flera olika modeller på airtracks. Här kan du bland annat välja mellan olika tjocklek på mattan antingen 10 eller 15 cm. För dig som inte riktigt tycker att en standardmatta som är 10 cm tjock dämpar tillräckligt kan det alltså vara värt att ta en titt på detta märke.

En annan sak som är positiv med att beställa en airtrack från Flipz är att du kan välja om du vill köpa med manuell eller elektrisk pump. På så sätt kan du välja om det är viktigt för dig att slippa pumpa upp mattan själv, eller om du hellre sparar lite pengar och kör med en manuell pump. Alla mattor finns i flera olika färger, bland annat grön, svart, blå och rosa.

Modellerna finns också i flera olika längder. Sammanfattningsvis kan detta vara alternativet för dig som vill ha mycket att välja på och som vill anpassa din airtrack efter exakt det du är ute efter. Genom att kunna välja olika alternativ inom allt från längd och tjocklek till manuell eller elektrisk pump, samt en mängd olika färger kan du anpassa din airtrack till att bli det just du är ute efter.


React Airtrack Luftvoltmadrass

React Airtrack Luftvoltmadrass

Kolla priset hos:

Reacts Airtrack är ett av de billigaste alternativen på marknaden. Med tanke på det får du räkna med att kvaliteten kanske inte riktigt matchar de allra dyraste alternativen. Men med ett mått på 3 gånger 1 meter och en tjocklek på 10 cm kan den vara precis tillräckligt till ganska många.

Du får helt enkelt allt du behöver om du är på jakt efter en lite enklare airtrack, när du väljer React som märke. Till exempel medföljer en reparationssats som gör att du kan laga mattan om den går sönder och förlänga livslängden. En nackdel är att du bara får med en handpump, vilket gör det jobbigare att pumpa upp mattan än med en fotpump, vilket de flesta märken erbjuder.

Men vill du ha en enkel matta till ett riktigt lågt och bra pris är denna airtrack definitivt något vi rekommenderar. Som en första modell till dig som tränar, eller bara som ett redskap för lek och skoj kan den passa riktigt fint.


Spralla Uppblåsbar gymnastikmatta

Spralla Uppblåsbar gymnastikmatta

Kolla priset hos:

Spralla erbjuder här en riktigt bra Airtrack för dig som vill träna gymnastik i hemmet eller som bara vill ha ett mjukare och mer behagligt underlag till yoga och styrketräning. Mattan är lite längre än de flesta andra i denna guide och mäter 4 meter på längden.

Du får med en elektrisk pump som gör att du smidigt och enkelt kan pumpa upp din airtrack varje gång den ska användas. På så sätt behöver den inte ta så mycket plats när den inte används och mattan kan smidigt rullas ihop mellan träningspassen. Mattan är tillverkad av PVC och går att använda såväl inomhus som utomhus.

Med andra ord är detta ett bra alternativ, speciellt om du känner att 4 meter skulle vara en lagom längd, eftersom det inte är speciellt många märken som erbjuder detta.

Mattan befinner sig någonstans i mitten rent prismässigt, vilket såklart gör den prisvärd eftersom du får en längre och större matta än hos många av konkurrenterna. Att du dessutom får med ett lagningskit är ytterligare ett plus när det kommer till denna modell.


Outfit Airtrack Mat

Outfit Airtrack Mat

Kolla priset hos:

Det här är en matta som erbjuder mycket för pengarna. Trots att det är en av de billigaste modellerna som jämförts i denna guide mäter den hela 4 gånger 1 meter. Dessutom kommer den med en elektrisk pump som gör att den enkelt kan blåsas upp.

Mattan är ganska snygg, med en grå design och passar nog i de flesta träningsrum. Om du köper denna får du också med ett reparationskit som gör att du enkelt kan förlänga livslängden på din matta. Den är också sydd med mycket hög kvalitet, med hela 16 000 sömmar per kvadratmeter, vilket är nummer som liknar de hos de allra bästa och dyraste mattorna.

Med andra ord är det här ett mycket bra köp som erbjuder extremt mycket kvalitet för pengarna. Denna airtrack blir därför lite av en testvinnare och en av de modeller vi kan rekommendera allra starkast. En nackdel är dock att den bara klarar vikter upp till 120 kg, vilket gör att det nog är smart att max vara en i taget på denna matta.


Vad är en airtrack?

En airtrack är helt enkelt en uppblåsbar gymnastikmatta, ibland kallad luftvoltmadrass. De är i de allra flesta fall anpassade för att till exempel kunna dämpa landningen från ett hopp från trampolin.

En av alla fördelar med en airtrack jämfört med en vanlig gymnastikmatta är att du kan justera trycket och därmed hårdheten i mattan. På så sätt kan du anpassa den efter precis de övningar som ska utföras.

När används airtrack?

Som sagt är det primära syftet med en airtrack att vara ett behjälpligt redskap inom gymnastiken. Att använda en airtrack kan vara ett smidigt sätt att göra landningar mjukare och misslyckade hopp eller fall mindre smärtsamma. Men en airtrack hör inte bara hemma i gymnastiksalen. Den kan med fördel också köpas in till hemmet eller till trädgården.

Har du till exempel bestämt dig för att du ska lära dig att göra en framåtvolt, eller håller du eller dina barn på med gymnastik, parkour eller något annat där man ofta hoppar och gör volter? Då kan en airtrack vara mycket bra att ha hemma. På så sätt blir träningen roligare och sliter mindre på kroppen.

Flera modeller av airtracks kan också kopplas ihop och då kan de utgöra ett fantastiskt underlag för brottning till exempel. Att ha en airtrack hemma för lek och skoj, eller att använda den som en större och lite mer rejäl yogamatta för såväl stretching som styrketräning är också saker som går alldeles utmärkt. Med andra ord är användningsområdena som du hör många och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

Är airtracks för vuxna eller för barn?

Det enkla svaret på denna fråga är helt enkelt både och. En bra airtrack kan vara ett fantastiskt sätt för den som är vuxen att träna på eller utvecklas inom sin idrott. Den kan också vara ett redskap som gör hemmaträningen, såsom styrketräning och yoga, mer bekväm och roligare. Med andra ord har den många användningsområden för den vuxne som vill träna.

Men en airtrack är också något som barnen kommer att uppskatta. Att få leka och utforska, lära sig att stå på händer eller öva på att göra en bakåtvolt är sådant som är extremt roligt för barn. För de barn som håller på med gymnastik kan en bra airtrack också vara ett riktigt bra sätt att kunna träna lite extra hemma om de vill.

En lite enklare modell av airtrack kan också användas vid bad och i vattnet. Att balansera på en sådan plattform kan vara riktigt roligt och det är till exempel ett av de mest riskfria alternativen för de som vill brottas på skoj i vattnet.

Det blir en som en rejälare form av badmadrass! Endast lämplig för simkunniga förstås. Med andra ord kan en airtrack vara ett fantastiskt redskap för såväl vuxna som barn, som kan bidra med så mycket glädje i vardagen.

Kan man bära med sig en airtrack på resa?

Eftersom en airtrack är uppblåsbar går den enkelt att tömma på luft och rulla ihop, vilket gör att den kommer att ta ganska lite plats. Många av de modeller som jämförts i guiden ovan kommer också med en smidig väska som gör att du enkelt kan bära den med dig. Väskan skyddar också din airtrack från att skadas under transport.

Du ska dock inte tänka på en airtrack som en luftmadrass eller en uppblåsbar badring. Tyget som omger den är ofta lite tjockare och detta gör därför att den väger en del. De flesta airtracks i detta test väger någonstans mellan 10 och 15 kg. Att bära en airtrack långa sträckor för hand kan därför bli en aning tungt.

Hur pumpar man upp en airtrack?

En airtrack pumpas för det mesta upp precis som en badring eller en luftmadrass. Du fäster slangen till pumpen i ventilen och börjar helt enkelt pumpa. De flesta varianter kommer med en fotpump som gör att du kan pumpa upp mattan relativt smidigt. Men det allra smidigaste är såklart de modeller där en elektrisk pump medföljer, som du bara kan starta och sedan vänta medan du ser mattan blåsas upp.

En sak som är viktigt att tänka på är att se till att trycket blir rätt. En för dåligt pumpad airtrack kommer inte att erbjuda den dämpning som krävs för att skydda från skador, medan en som pumpats för hårt riskerar ett gå sönder. Speciellt att undvika att pumpa mattan för hårt kan vara svårt. Ibland märken man inte direkt att man tryck i för mycket luft, men när man sedan hoppar på mattan är det redan för sent och den går sönder.

Olika airtracks har ofta ett rekommenderat tryck som inte får överskridas. Att mäta trycket kan vara svårt. En hel del pumpar har dock inbyggda tryckmätare och du kan med fördel använda dig av en sådan. Att successivt känna på mattan medan du pumpar upp den är ett annat beprövat, om än inte lika exakt knep. En tumregel kan vara att hellre pumpa mattan lite för löst än för hårt.

Investera i en airtrack till familjen

En airtrack kan som sagt vara riktigt rolig och givande för såväl barn som vuxna. Att därför investera i en till antingen trädgården, inomhus eller att ta med till stranden kan vara ett fantastiskt sätt att öppna upp för rörelseglädje i familjen.

Att öva på kullerbyttor, handstående eller till och med volter tillsammans är riktigt kul och en airtrack kan därför vara den bästa investeringen på länge. Vi hoppas att guiden ovan ska hjälpa dig att hitta den modell som passar som bäst för både dig och din familj.


Här hittar du fler tips på leksaker av alla dess slag!