Bäst i test experimentlåda för barn 2021: Tio lådor jämförda

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Experimentlådor är det ultimata lustfyllda lärandet. Barnen lär sig om fysik, kemi och naturvetenskap på ett roligt och säkert sätt i hemmet. Vi har jämfört en mängd olika varianter och även utsett den bästa experimentlådan för barn.

Barn med kemiutrustning och glas med vätskor i olika färger utför experiment

Vilken experimentlåda är bäst i test?

De bästa av alla experimentlådor vi tittat på är:

 • Alga Science Crazy Chemistry – Bäst i test när det gäller experiment som rör kemi.
 • Alga 101 Experiment – Bästa experimentlådan för fysik och teknik. Ganska hög svårighetsgrad på vissa experiment.
 • Forskarfabrikens experimentlådor – De här lådorna håller väldigt hög kvalitet och är otroligt roliga att jobba med. De är dock lite begränsade och varje låda har bara en typ av experiment.

Läs vidare för att se recensioner om alla experimentlådor vi kollat in!

Alla experimentlådor vi kolla närmare på

Här kommer hela genomgången av alla 10 olika experimentlådor vi kikat närmare på.

Experimentlådor från Alga

Vi har testat 3 olika experimentlådor från tillverkaren Alga.

Alga Science Crazy Chemistry – Bäst i test experimentlåda med fokus på kemi

Alga Science Crazy Chemistry Experimentlåda

Kolla priset:

Rekommenderad ålder 8+

Den här experimentlådan har en en mängd roliga vetenskapliga experiment och utmaningar för barn. Det finns en pedagogisk idé bakom allt och barnen får steg för steg följa en forskningsbaserad metod för att undersöka och ställa frågor kring experimenten.

I lådan ingår följande experiment:

 • Kuslig undervattensvärld – Flera olika experiment med vatten, flytande föremål och färger.
 • Det stora snorutbrottet – En mängd slemmiga experiment med ämnen som reagerar på sin omgivning.
 • Ballmaker Lab – Gör egna studsbollar och en mängd studsiga undersökningar.

Varje avsnitt har flera tillhörande experiment. Det blir som små mini-teman som barnen jobbar med under en period medan de leker och utforskar.

I paketet ingår alla ingredienser du behöver för experimenten, skyddsglasögon och handskar samt en bra manual med tydliga beskrivningar och bilder.

Det är inte den största experimentlådan men den är lagom i pris och varje del som ingår fyller en funktion. Det är en låda ni kommer kunna beta av under några dagar, eller ett par helger till exempel. Vi kan definitivt uppskatta att det känns som att Alga har lagt fokus på kvalitet här, istället för kvantitet.

Om du vill ha ett litet mindre paket, med en handfull riktigt trevliga och lärorika experiment är Alga Science Crazy Chemistry ett utmärkt alternativ. Vi gillar den här experimentlådan och ger den en klar rekommendation.


Alga 101 Experiment – Bäst i test experimentlåda med fokus på fysik och teknik

Alga 101 Experiment Experimentlåda Barn

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

En annan låda från Alga, fylld med spännande experiment. Här får barnen utforska fysikens lagar inom till exempel elektricitet och magnetism. Vissa av experimenten kan vara lite knepiga för barnen att utföra helt på egen hand, men de är ofarliga och säkra. Men en vuxen kan behöva vara med som handledare. Obs! Denna experiment låda kräver att du köper ett separat sånt här 9V batteri.

I lådan ingår delar som handlar om:

 • Statisk elektricitet – 12 spännande undersökningar.
 • Magnetism – 21 undersökningar med bland annat magneter, järnstavar, järnfilspån och kompass.
 • Batterier och celler – 32 experiment med batteri, glödlampa, elmätare (galvanoskop).
 • Elektromagnetism – 11 experiment där du kombinerar elektricitet och magnetism
 • Elektromagneten i tekniken – 18 tekniska byggmoment där du skapar till exempel ringklocka, telegraf med mera.
 • Elmotorer och generatorer – 6 häftiga motorer och generatorer där du kombinerar allt du lärt dig i tidigare experiment.

Alga 101 experiment är en generöst tilltagen låda med fantastiskt mycket att utforska. Det är förmodligen mer givande för barnen att utforska en sådan här låda omkring 10 års ålder. Det är väldigt lärorikt och vissa experiment liknar sådana som förekommer i fysikundervisningen på högstadiet. Men med en vuxens hjälp kan lådan vara intressant även för barn i yngre skolåldern.

Vi gillar verkligen den här lådan och om du har ett barn som är intresserad av till exempel teknik och motorer så är Alga 101 experiment en fantastisk låda för att närmare få undersöka hur sådant fungerar.


Alga GW:s Detektivlåda

Alga GWs Detektivlåda Familjemys.se

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

I den här lådan får barnen leka detektiver och utföra riktigt polisarbete. De får lära sig ta fram fingeravtryck, spåra skoavtryck och göra kemiska experiment av olika vätskor bland annat. Förutom det material som ingår i lådan behöver du vissa hushållsartiklar såsom: bakpulver, vinäger, tuschpenna och lite olika bakningsmått.

I lådan får du göra dessa experiment i ditt detektivarbete:

 • Spärra av brottsplats – Med hjälp av ett medföljande avspärrningsband.
 • Fylla i brottsformulär – Lite gammalt hederligt pappersarbete för att hålla kolla på dina undersökningar.
 • Undersöka fingeravtryck – Här får du lära dig kopiera och granska fingeravtryck.
 • Identifiera skoavtryck – Gör en riktig avgjutning av ett skoavtryck i gips.
 • Simulera DNA-test – Ett kul experiment i provrör som simulerar hur polisen använder DNA för att spåra den misstänkte.
 • Analysera vätskor – Enkelt kemi-experiment för att avgöra om en vätska är neutral, sur eller basisk.

Alga GW:s detektivlåda är en kul variant på en experimentlåda med ett polis- och detektivtema. Det blir både rollspel och olika typer av experiment. Lådan har inte världens längsta livslängd utan kanske är roligast i början. Men det är en bra experimentlåda och alla undersökningar är genomtänkta.

Om du har en liten detektiv som visat intresse för att spåra och undersöka så är Alga GW:S Detektivlåda ett riktigt skoj alternativ.


Beppes Experimentlådor

Programledaren Beppe Singer, känd från bland annat Svt:s Hjärnkontoret, har flera populära experimentlådor. Vi har kollat närmare på dessa:

Kärnan Beppes Favoritexperiment

Kärnan Beppes Favoritexperiment Experimentlåda För Barn

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

I den här experimentlådan får du prova en mängd ganska simpla, men ändå effektfulla experiment. Du får med allt du behöver för att göra experiment med luft, vatten, små detektivuppdrag och göra en egen vulkan.

I lådan får du bland annat med:

 • Vattenhjul
 • Vulkanexperiment
 • Färgsnurra
 • Experiment med vatten och färgtabletter
 • Ett periskop

Många av experimenten är ganska simpla och materialet är mestadels i papp eller trä. Samtidigt är de väldigt enkla att utföra och instruktionerna tydliga. Det är en betydligt enklare experimentlåda för barnen att klara av att använda själva, jämfört med till exempel Algas 101 experiment.

Allt som allt, en ganska simpel men trevlig produkt. Vi rekommenderar Kärnan Beppes Favoritexperiment om du vill ha en lättanvänd experimentlåda som barnen utan problem kan prova sig fram med själva.


Kärnan Beppes Miljölåda

Kärnan Beppes Miljölåda Miljöexperiment

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

En låda helt och hållet på temat miljö, energi och återvinning. Det är en låda med många roliga och lärorika experiment som kan hjälpa till att öppna ögonen för det viktiga arbetet vi behöver göra för vår miljö.

I experimentlådan får barnet undersöka bland annat:

 • Hur energi kan utvinnas genom sol, vind och vatten.
 • Hur papper från gamla tidningar och liknande kan återvinnas.
 • Bygga torn och vattenhjul.
 • Konstruera solcellsmotor.
 • Svampar.

Det här är en experimentlåda som ligger rätt i tiden. Den kommer med ett tydligt och pedagogiskt instruktionshäfte. Experimenten är enkla, men kan ge en stark aha-upplevelse och kännas otroligt vardagsnära. Det här är verkligen lekande och lärande på samma gång, inom ett område som är relevant för de flesta.

Om ni vill prata mer om miljö och göra dessa frågor mer ”hands-on”, är Kärnan Beppes Miljölåda en riktigt trevlig experimentlåda på temat miljö och energi!


Experimentlådor från Clementoni

Vi har provat ett par experimentlådor från Clementoni. Ska vi vara ärliga så tycker vi dessa håller något lägre kvalitet än till exempel Algas lådor. En var ok, den andra kan vi tyvärr inte rekommendera. Läs båda recensioner nedan.

Clementoni 150 Experiment

Clementoni Experiment Set 150 Experiment

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

Ett paket med en rejäl uppsättning verktyg för att laborera med. Här är det fokus på kemi, med olika typer av säkra men intressanta experiment där du får blanda färger, se hur vätskor med olika densitet reagerar på varandra, med mera. Det finns mycket att göra och en hel del att lära i denna experimentlåda.

Lådan är avsedd att vara en introduktion till riktig kemi-lära, med grundämnestabeller och tydliga pedagogiskt förklarande instruktioner. Några experiment som ingår är:

 • Uppdelning av vattnets beståndsdelar.
 • Undersökningar med olja, vatten och färgämnen.
 • Undersökningar med is och vatten.

Vi gillar att lådan kommer med så många olika verktyg och det finns många experiment att utföra. Samtidigt är många av dem ganska lika och det kan snabbt bli repetitivt när du utfört en del experiment.

Vi gillar Clementoni 150 Experiment, men den blev inte direkt någon favorit. Men samtidigt är det en av få lådor med så mycket verktyg och ett så stort fokus på just kemi. Så den har ändå ett värde, särskilt om det är just kemiexperiment och vätskor ni vill jobba med.


Clementoni Crystal Laboratory

Clementoni Big Crystals Lab Gör Kristaller Experimentlåda

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 8+

I den här experimentlådan får du tillverka egna kristaller, genom att blanda kemiska pulver med diverse hushållsingredienser.

Vi måste tyvärr säga att den här experimentlådan var något av en besvikelse. För det första behöver du en stor mängd varor som du antingen har i hemmet, eller behöver gå och köpa enbart för att kunna utföra dessa experiment. Alltifrån citroner och salt, till matolja och bakpulver. Det du får med i lådan är några ganska simpla plastverktyg och olika pulver som du sedan ska blanda ut på olika sätt.

Vissa av experimenten är hyfsat effektfulla och resultatet blir fint. Samtidigt är det alldeles för dyrt, i förhållande till vad du faktiskt får för pengarna. Vår gnagande känsla efter att ha provat denna experimentlåda är tyvärr till stor del besvikelse.

Ett plus för några av de fina kristallerna du faktiskt kan skapa, men överlag kan vi tyvärr inte rekommendera Clementoni Crystal Laboratory. Vill du ha ett experiment där du gör egna kristaller så rekommenderar vi hellre Forskarfabrikens Kristallexperiment. Det är billigare och håller högre kvalitet.


Experimentlådor från Forskarfabriken

Forskarfabriken är en nätbutik helt inriktad på pedagogiska leksaker. Vi har kollat in ett par av deras experimentlådor.

Forskarfabriken – Gör dina egna slemmiga slemdjur

Forskarfabriken Gör Dina Egna Slemmiga Slemdjur Experimentlåda Barn

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 6+

I det här paketet får du allt du behöver för att skapa dina egna slemmiga gele-liknande små djur. Det är ett kul experiment som brukar bli väldigt populärt.

Genom att blanda ihop tillhörande vätskor med vatten, lägga det i formar och välja vilka färger du vill ha, får du till ett resultat som blir riktigt roligt. De små slemdjuren är roliga att känna på och kan ligga i vatten som dina egna små akvariefiskar.

Vi gillar verkligen den här experimentlådan och det är lätt att förstå varför den blivit så populär. Det är lagom lätt för barnen att själva utföra alla delar av experimentet, och resultatet blir något konkret som ger stor glädje.

Samtidigt är det ju värt att förstå att det inte är en experimentlåda men många olika experiment. Det här är något som ger nöje under en begränsad tidsperiod. När ni väl skapat en uppsättning slemmisar, så kommer lådan till slut att ha spelat ut sin roll.

Men slutsatsen är ändå att Forskarfabrikens Slemmiga Slemdjur är en av de roligaste experimentlådorna vi provat. Det är inte många experiment som så snabbt har lett till så mycket nyfikenhet och skratt.


Forskarfabriken – Gör dina egna badbomber

Forskarfabriken Gör Dina Badbomber Experimentlåda Barn

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 6+

En låda med färgsprakande experiment. Här får du tillverka många olika sorters badbomber som ger ifrån sig både färger och olika dofter när de släpps i vatten.

Det sprakar och fräser, bubblar och doftar när du häller i och blandar de olika badbomberna i vatten. I paketet får ni med allt som behövs för att kunna tillverka små häftiga badbomber. Det medföljer dessutom en fin presentförpackning till badbomberna så att du kan ge bort dem till någon släkting eller familjemedlem som skulle uppskatta ett lite mer färgrikt bad.

Självklart är alla ingredienser ofarliga och det är lätt att komma igång. Experimentet är väldigt omtyckt och resultatet blir skoj.

Om du vill ha en experimentlåda där ni får ett tydligt resultat, i en produkt som faktiskt går att använda, så är Forskarfabrikens Badbomber ett riktigt trevligt paket. Det är förstås inte den mest varierade experimentlådan, men den håller riktigt hög kvalitet och ger ett otroligt effektfullt resultat. Vi gillar det!


Forskarfabriken – Gör din egen kristall (bästa experimentlåda med kristaller)

Forskarfabriken Gör Din Egen Kristall Experimentlåda Barn

Kolla priset hos:

Rekommenderad ålder 10+

I det här roliga experimentet får du odla fram kristall och se den växa dag för dag. Det är en utdragen process som ger ett väldigt härligt resultat. En fantastiskt kul upplevelse som brukar bli väldigt populär. Ett stort plus för priset också, detta är ett billigt men effektfullt experiment.

I experimentet får du följa processen från pulver och vätska till en kristall på ungefär 10 centimeter. Tyvärr är instruktionerna bara på engelska så de flesta kommer att behöva lite hjälp från en vuxen. Men det är heller inga krångliga instruktioner, utan större delen av experimentet görs genom att titta och dokumentera processen. Ett kul tips är att knäppa kort på kristallen varje dag för att sedan kunna se hur den växte.

Det här är ett engångsexperiment som ni gör och följer från start till mål. Det är en kul upplevelse som säkert kan bidra till frågor och ett större intresse kring till exempel kemi och geologi. Passar utmärkt att utföra i samband med läsning av böcker om kristaller och ädelstenar med mera.

Vi gillar Forskarfabrikens Kristallexperiment och kan rekommendera det till dig som vill ha något prisvärt och effektfullt att laborera med hemma.


Vanliga frågor om experimentlådor för barn

Här är några av de frågor som konsumenter brukar ställa sig på jakt efter en experimentlåda.

Vilken experimentlåda för barn handlar om fysik?

Alga 101 Experiment är hållet och hållet dedikerad till experiment som handlar om fysik och teknik.

Finns det någon bra experimentlåda för barn inom kemi?

Vår klara favorit när det gäller kemilådor är Alga Science Crazy Chemistry experimentlåda.

Vilken ålder passar en experimentlåda?

De flesta experimentlådorna har en rekommenderad ålder på 8+ år.

Här är en tabell över rekommenderad ålder för de lådor vi kollat närmare på:

ExperimentlådaRekommenderad ålder
Alga Science Crazy Chemistry8+ år
Alga 101 Experiment8+ år
Alga GW:s Detektivlåda8+ år
Kärnan Beppes Favoritexperiment8+ år
Kärnan Beppes Miljölåda8+ år
Clementoni 150 Experiment8+ år
Clementoni Crystal Laboratory8+ år
Forskarfabriken – Gör dina egna slemmiga slemdjur6+ år
Forskarfabriken – Gör dina egna badbomber6+ år
Forskarfabriken – Gör din egen kristall10+ år

Glöm inte att kolla om vi har några särskilda kampanjer eller erbjudanden just nu!