Bärsele eller bärsjal vad är bäst 2023? En guide som hjälper dig att bära ditt barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att få bära ditt barn nära dig är både mysigt och praktiskt eftersom det ger dig händerna fria samtidigt. Barn mår bra av närhet och vi som föräldrar mår bra över att alltid vara dem till hands, särskilt när de är små. Det blir snabbt tungt att bära även ett litet barn i famnen utan någon hjälp. Därför är en bra bärsjal eller bärsele nästan ett måste som förälder idag.

Men vad är egentligen bäst, bärsjal eller bärsele? Vad är för- och nackdelarna mellan de olika valen? Finns det olika sorters bärsjalar och selar? Vad bör man tänka på när man köper en? I en den här artikeln guidar vi dig i ditt val av bärselar och bärsjalar!

Bärsjalen – När du vill hålla barnet tryggt och nära

Fördelar med bärsjal:

 • Väger lite, lätt att packa och ta med sig.
 • Ger en värme och närhet till ditt barn.
 • Snygga och diskreta, kan matchas till dina vanliga kläder.

Bärsjalen är i all sin enkelhet ett stycke tyg som du sveper runt kroppen och knyter så att ditt barn kan sitt eller ligga emot din kropp. Det går att placera barnet i många olika positioner och bärsjalen är väldigt flexibel och anpassningsbar.

Det kräver lite träning för att kunna knyta sjalen så att barnet sitter bekvämt och säkert. Det är förmodligen den största nackdelen, det kan kännas lite komplicerat om du är ovan. Samtidigt brukar de flesta lära sig ganska snabbt och när du väl har gjort det några gånger går du på rutin.

Många barn gillar att sitta i bärsjal men det händer att vissa barn känner sig instängda och vill komma loss för att kunna röra sig mer fritt. Då kan du prova olika positioner, i de flesta fall finns det någon position som passar barnet bättre än andra. Det enda sättet att ta reda på vad just ditt barn föredrar, är att prova er fram. Vissa barn kan behöva sitta flera gånger, kortare stunder för att bli bekväma med bärsjalen.

Bärsjalen är en modern variant av ett gammalt och väl beprövat sätt att bära barnet. Historiskt, och även i vissa länder än idag, bär kvinnorna sina barn i ett tygstycke, såsom en sarong, för att kunna arbeta samtidigt som de tar hand om sitt barn. De bärsjalar som säljs idag är ofta utformade i elastiska och ergonomiska material för bästa komfort för både dig och din bebis.

Vissa älskar barsjalen och föredrar den framför en bärsele, ofta för att den är mjukare och känns mer naturlig att ha på sig, samt för den fina närheten den ger dig till barnet. Vad som är bäst mellan bärselen och bärsjalen är dock i slutändan en smakfråga. Många föräldrar provar på båda och i vissa situationer är det ena alternativet mer lämpligt än det andra. Om du har möjlighet att prova båda rekommenderar vi det, både för att se vad du föredrar, samt vad som passar ditt barn!

Här kan du se hela utbudet av bärsjalar hos olika nätbutiker: Jollyroom, Babyland, BabyV.

Några olika typer av bärsjalar som finns är:

 • Mei Tai-sjalen – Fungerar i praktiken som en bärsele, men utformad i elastiskt tygmaterial som en bärsjal. Med en Mei Tai-sjal får du det bästa av två världen, närheten som en sjal erbjuder med smidigheten av en bärsele!
 • Ringsjalen – En ringsjal har den extra funktionen att den kan sättas fast via ett par ringar. Tack vare dessa fungerar sjalen lite som en väska du bär över axeln. Många uppskattar denna typ av bärsjal då de besparar dig tid efter som den kan tas av och på utan att du behöver knyta om den.
 • Trikåsjalen – Trikåsjalar är en av de vanligaste sjalsorterna och passar bra att använda redan från början när barnen är små. Den är mjuk och elastisk, vilket dels ger lite utrymme för barnet att röra sig, samt gör det möjligt att byta position eller lyfta ur barnet utan att behöva knyta om sjalen helt.
 • Vävda sjalen – En vävd sjal saknar elasticiteten hos trikåsjalarna, vilket kan vara både bra och dåligt. Det är gynnsamt när barnet är lite större och börjar väga mer, då det sitter mer stabilt i sjalen. Med vävda sjalar finns det många olika sätt att knyta och bära barnet, men samtidigt är det lite svårare att justera sjalen när barnet väl är på plats, och om du ska ta ut barnet behöver du knyta om.

Några populär märken på bärsjalar är:

Det finns många märken att välja på när det gäller bärsjalar. Här är några av de mest populära, som du kan titta närmare på om du vill:

Babylonia – Många underbara bärsjalar i olika färger. Många av dem är trikåsjalar i 100% ekologiskt bomull och vi gillar deras produkter skarpt. De har även några ringsjalar och Mei Tai-varianter.

Ergobaby – Dessa sjalar är oerhört populära. De är snygga och designade i oerhört mjuka och luftiga material. Oerhört bra kvalitet som vi absolut kan rekommendera!

Moby – Har sjalar av flera olika typer. Moby har ringsjalar, så kallade hybridsjalar som är lite åt Mei Tai-hållet, samt flera klassiska bärsjalar. Ett kvalitetsmärke med genomtänkt design och funktionalitet!

Babylonia Tricot Slen
Ergobaby Aura bärsjal
Moby Classic bärsjal

Bärselen – Ett smidigt och praktiskt alternativ

Fördelar med bärsele:

 • Ger en stabil och bra hållning för barnet
 • Smidig och går snabbt att ta på sig
 • Ergonomisk och ger god avlastning för din kropp

Bärselen är ett smart och populärt sätt att bära ditt barn. Det är ergonomiskt och är även populärt hos pappor, även om både bärsjalen och selen går att använda för män. En bärsele tillåter ofta barnet att sitta antingen bakåt eller framåt, antingen på din rygg eller på framsidan.

En av anledningarna till att bärselen är så populär är på grund av enkelheten. Du tar på dig bärselen på ett par sekunder och lyfter i barnet på nolltid. De flesta barn trivs bra att sitta i bärsele, men det finns även där vissa barn som finner det obekvämt. För att få reda på vad ditt barn gillar behöver du prova själv. Testa flera positioner, gärna under korta stunder i början för att låta barnet känna efter och bli bekvämt med bärselen.

En del bärselar har en platta som barnet sitter på, vilket erbjuder lite extra stad och gör åkturen bekväm för barnet. Andra varianter är lite enklare och erbjuder en något närmare upplevelse där barnet sitter tryggt mot din kropp med selen runt sig.

Priserna på bärselarna varierar, men de tenderar att ligga något högre i pris än bärsjalarna.

Några olika typer av bärselar som finns är:

 • Simpla varianter – Tidigare modeller av bärselar var ganska simpla i sin utformning, vilket medförde att barnen inte riktigt hade fullt stöd, utan blev ”hängande” lite grann. Dessa är endast lämpade att använda kortare stunder.
 • Ergonomiska bärselar – Vanligaste modellerna som säljs nu för tiden. Ergonomiskt anpassade så att barnen sitter bekvämt, din rygg avlastas när du bär och du kan tryggt bära barnet en längre stund.
 • Hip Seat – En liten plattform för barnet att sitta på. Kan ibland säljas enskilt, eller som komplett bärsele med plattformen under. Vanliga till exempel i vissa delar av Asien, men används inte lika mycket här i Europa.

Här kan du se hela utbudet av bärselar hos olika nätbutiker: Jollyroom, BabyV, Babyland, Babyshop, BabyBjörn.

Några populära märken på bärselar är:

BabyBjörn – Det går inte att tala om bärselar utan att nämna BabyBjörn. Var en gång i tiden snudd på synonymt med bärselen. Deras produkter har hängt med i utvecklingen bra och de har numera många fina ergonomiskt anpassade bärselar att välja på!

Ergobaby – Extremt populärt varumärke när det kommer till bärselar. De har ett stort utbud av ergonomiskt utformade varianter, i alla möjliga färger och modeller. Populärt kvalitetsmärke!

Tula – Kvalitetsmärke med fina handgjorda bärselar. De är ergonomiska och sticker ut med sin originella med lekfulla mönster och färgkombinationer. Tula är ett spännande märke med snygga produkter!

BabyBjörn One Cotton Mix bärsele
Ergobaby Adapt bärsele
Tula Standard bärsele

Slutsatser

Det finns inget rätt och fel när du väljer mellan en bärsele och en bärsjal. Det varierar mycket mellan individen vilket som passar bäst, både för barnet och för dig som bär. Av oss som skriver för familjemys.se, är det ungefär hälften av oss som föredrar bärsjalar och hälften som hellre använder en bärsele. Prova dig fram och se vad som passar dig och ditt barn!