Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Att sluta med napp kan vara en stor händelse i ett barns liv, och det är inte alltid så lätt att klara av det. Med hjälp av en bok går det att förbereda barnet på avslutet, och också att genomföra det på ett sätt så att det inte blir så besvärligt. Här tipsar vi om bra barnböcker som handlar om att sluta använda napp!
Innehåll
Vilken är den bästa barnboken om att sluta med napp?
En av våra favoriter, som även är en jättefin present, är den personliga barnboken om den magiska nappfen. Du fyller i barnets namn, justerar detaljer som hårfärg med mera, och får en alldeles unik saga att läsa och bevara.
En annan favorit är Alla tre slutar med napp, av Maria Thore. Söta bilder och en mysig berättelse om samspelet mellan barn i förskoleåldern. Den finns även som en digital bok hos Lylli där du får den uppläst med ljud, samtidigt som du kan bläddra i boken med text och bild digitalt. Prova Lylli!
Upplev glädjen i ständigt nya pysselprojekt med Club Creo. Denna tjänst skickar dig varje månad nytt pysseltillbehör, vilket är perfekt för att kontinuerligt utforska din kreativitet!
Introducera barnen till Lylli, en digital ljudbokstjänst som erbjuder en interaktiv och prisvärd läsupplevelse. Här kan de läsa och lyssna på en mångfald av berättelser och böcker.
Se hela listan på barnböcker om att sluta med napp, längre ned i artikeln!
Se även våra boktips för barn som ska lära sig sluta med blöja!
Åtta böcker som motiverar barnet till att sluta med napp
Här listar vi alla boktips som handlar om den stora övergången till ett nappfritt liv. Ett stort steg både för barnet och föräldern, som kan göras lite mindre läskigt med sagornas hjälp.
Personlig barnbok om den magiska nappfén
Letar du efter en bok som faktiskt handlar om just ditt barn kan detta vara ett alternativ som passar. Det är en bok som görs personlig genom att olika uppgifter byts ut så att de stämmer överens med det barn du vill att boken ska handla om.
Du kan till exempel skriva in barnets namn, välja kön, hårfärg, hudfärg, ort och några egenskaper om föräldrarna. Har barnet inte två föräldrar kan du välja att det är en förälder och en annan vuxen. Vad som händer i boken blir detsamma oavsett vilket barn den handlar om.
Berättelsen är en söt historia där en magisk nappfé hjälper barnet att sluta använda napp. Den slutar såklart lyckligt och att barnet lyckas i boken kan fungera som ett stöd för avslutet i verkligheten. Som ett komplement finns det en vägledning som riktar sig till de vuxna, med tips och råd om hur man kan förbereda och göra det lättare för barnet att sluta.
Författare är Ina Victoria Haller, som gjort en rad liknande böcker, där de andra har teman som handlar om att sluta med blöja, att börja skolan och att hitta sömnrutiner. Alla går att anpassa och göra så att de handlar om just ditt barn. Förutom att Haller är författare är hon psykolog. Bilderna i boken är gjorda av Jonas Sonne, en illustratör som bland annat arbetat med flera liknande projekt.
Vera slutar med napp
Kolla priset hos:
Katarina Ekstedt har skrivit boken ”Vera slutar med napp” som handlar om en liten flicka som heter Vera. Hon har massor med nappar och känner det ibland som att hon inte kan leva utan dem. Samtidigt har bästisen Ville slutat använda napp för längesen. Vera bestämmer sig för att hon också ska klara av att sluta, hon ska bli stor!
Det här är en bok där det går lätt att känna igen sig i hur mycket man kan tycka om sin napp, men att det också finns en vilja att bli stor och vara som de större barnen. ”Vera slutar med napp” kan fungera som en förberedelse för ett barn som snart behöver sluta använda nappen. Boken kan visa att det är möjligt att ta ett eget beslut – och att lyckas sluta!
Författaren Katarina Ekstedt har skrivit väldigt många böcker för barn och unga, där serien om Kaj är bland de mest kända. Hon har också skrivit för vuxna och arbetar som förlagschef.
”Vera slutar med napp” tillhör en serie med böcker om Vera och Ville, där små barn lätt kan känna igen sig och dessutom få hjälp med olika situationer som kan dyka upp i deras liv.
Hela serien är illustrerad av Lovisa Blomberg, en illustratör med lång erfarenhet av att skapa bilder, både till böcker och andra sammanhang.
Alla tre slutar med napp
Kolla priset hos:
Ester, Idde och Valle är tre kompisar som går i samma förskola. Boken utspelar sig en dag när Valle slutat använda napp. Ester har aldrig använt napp, men nu när de tänker mycket på det för att Valle slutat tycker hon plötsligt att det ser gott ut. Idde i sin tur har napp.
Ester får till slut låna den, men då upptäcker hon att det inte är så gott som det verkade. Det hela slutar med att alla tre slutar med napp – Ester trots att hon egentligen aldrig började på allvar.
Maria Nilsson Thore har en fin känsla både i bilder och text, och lyckas skildra samspelet mellan barnen på ett bra sätt. Det där att förhålla sig till att använda napp kan ju vara olika för olika barn, och med de tre karaktärerna kommer det fram.
Maria Nilsson Thore är illustratör och barnboksförfattare. Hon illustrerar egna berättelser och har också samarbetat med bland andra Anna Kavén, Annika Thore och Lotta Olsson.
Mest uppmärksamhet har kanske uppdraget att illustrera kortare berättelser från Astrid Lindgrens berättelser om Saltkråkan fått, och nomineringarna till Augustpriset för den egna boken ”Petras prick” och illustrationerna i ”Konstiga djur”. ”Alla tre slutar med napp” är en del av en serie böcker som alla handlar om samma tre små barn.
Nappresan – eller när Ester slutade med napp
Kolla priset hos:
Det här är en lite magisk bok om Ester. Hon vill inte sluta använda sin napp, men hennes pappor tycker att det är dags. När de ska åka hem från sitt landställe slänger Ester alla sina nappar i soptunnan, men när hon är tillbaka hemma ångrar hon sig.
Ester vaknar och det är så väldigt mörkt – hon måste ha sina nappar! Det som händer är något oväntat, hennes tygkänguru vaknar till liv och tillsammans ger de sig iväg för att få tillbaka napparna.
Ylva Karlsson och Katarina Strömgård har lyckats skapa en berättelse där det på djupet går att känna hur svårt det är att bli av med den trygghet napparna stått för.
Många barn kan känna igen sig, och många vuxna kan nog få bättre förståelse för att det inte är så lätt att bara sluta. På det sättet kan den bli till en hjälp och ett stöd när det trots allt är dags att göra sig av med sina nappar.
Författaren Ylva Karlsson har skrivit en lång rad böcker för barn och ungdomar. Redan med sin debutbok ”Tova” fick hon Författarförbundets pris Slangbellan och senare har hon både fått Expressens Heffaklumpen och Augustpriset.
Ylva Karlsson och Katarina Strömgård har samarbetat flera gånger. Katarina Strömgård har även samarbetat med flera andra svenska författare, förutom att hon skriver och illustrerar egna böcker och gör illustrationer för nätet, tidskrifter och andra sammanhang.
Alma slutar med napp
Kolla priset hos:
Boken ”Alma slutar med napp” utspelar sig just den dag när det är dags för Alma att sluta använda napp. Hennes föräldrar säger att hon är stor och att hon kommer klara det. Efter att hon varit på förskolan ska hon få välja något i leksaksaffären som hon kan få istället för nappen.
Men det blir inte så roligt som det lät när föräldrarna beskrev det. Alma hittar ju inget som verkar bättre än nappen. Inte förrän hon ser något särskilt som ligger på en hylla väldigt högt uppe.
”Alma slutar med napp” är en ganska liten bok, men den innehåller stora känslor. Det får vara komplicerat och svårt att klara av att sluta med nappen, och också okej att hitta något som kanske skulle kunna vara bättre. Både vuxna och barn kan känna igen sig i den här boken, och använda den för att prata om hur det kan vara att sluta med napp.
Ellen Karlsson är inte bara barnboksförfattare, utan har också drivit bokförlag 2012-2018. Förlaget Urax gav ut bilderböcker – nya, gamla och översatta. Efter det har hon parallellt med författarskapet arbetat som bilderboksredaktör på ett annat förlag.
I arbetet med den här boken har hon jobbat tillsammans med Laura Di Francesco, en illustratör, digital produktdesigner och animatör som arbetar för bokförlag, och även till exempel UR och SVT Play.
Jag vill ha min napp!
Kolla priset hos:
Den lilla prinsessan står i centrum i den här boken, och hon vill verkligen ha sin napp. Hon älskar den och håller inte med alla vuxna som tycker att hon blivit för stor för att använda napp. Precis som man kan vänta sig blir det inte helt enkelt att få henne att sluta.
”Jag vill ha min napp!” är en väldigt charmig bok, som inte bara är pedagogisk utan där bilder och text kan tala till de allra minsta och skapa igenkänning.
Författaren Tony Ross har också gjort illustrationerna, som spelar en stor roll i berättandet och bokens uttryck. Både barn och vuxna kan tycka om och roas av boken och den kan vara en bra hjälp i att ta hand om känslor som handlar om att behöva sluta använda napp.
Den brittiska författaren och illustratören Tony Ross är mest känd för sina berättelser om den lilla prinsessan.
På svenska har alla böcker i serien titlar som börjar med ”Jag vill”. Några exempel är
- Jag vill ha min potta!
- Jag vill ha SNÖ!
- Jag vill inte tvätta händerna!
- Jag vill höra en saga!
Böckerna har animerats för tv. Han har också illustrerat andra författares böcker, bland annat har han samarbetat med Roald Dahl, Francesca Simons, Paula Danziger, Jeanne Willis och Lynne Reid Banks.
Alla slutar med napp
Kolla priset hos:
Peter Lindqvists bok ”Alla slutar med napp” är lite annorlunda, eftersom det är en osannolik samling figurer som är med i boken. Några av figurerna som dyker upp är Dracula, grodan och rocksångaren.
Det de har gemensamt är att alla använder napp, och ska försöka sluta göra det. När de slutar märker de att de kan göra en massa nya saker, som att skrämmas, sjunga eller fånga flugor. Att det är så olika saker beror på att figurerna ju inte är särskilt lika varandra och därför inte tycker om att göra samma saker.
Boken är ett fint sätt att visa att det kan finnas fördelar med att sluta att använda nappen och bilderna av Linda Adell gör att man lätt dras in i berättelsen. Med den här boken får ditt barn några fiktiva vänner som behöver sluta med napp samtidigt som han eller hon behöver göra det. När man lyckas får man dessutom ett fint diplom!
Peter Lindqvist har även skrivit boken ”Alla kissar och bajsar på pottan” som skapats för att vara ett stöd vid barnets potträning. Illustratören Linda Adell (som numera heter Assarsson) står bakom bilderna även i den boken.
Hon gör också kort och andra illustrationer – ofta i en färgglad och lite barnslig stil. Hon arbetar dessutom som Art Director och är med och utvecklar och designar till exempel böcker, leksaker, pussel och spel.
Lucas ska sluta med napp
Kolla priset hos:
Marianne Matsgård har skrivit boken ”Lucas ska sluta med napp”. Huvudperson i boken är Lucas, en liten kille som verkligen älskar sina nappar. Det räcker inte med en, utan han har helst alltid med sig flera stycken. Föräldrarna tycker att det är dags att sluta med dem, men det tycker inte Lucas.
Boken är skriven till föräldrar eller andra vuxna som finns i barnets närhet. Den handlar om hur man kan hjälpa ett barn att förbereda sig på att sluta med napp. Den kan också användas om barnet till exempel ska sluta suga på tummen eller använda en snuttefilt.
Matsgård förklarar på ett sätt så att den vuxne lättare ska förstå hur man ger utrymme för barnets känslor och upplevelser, och hur man kan underlätta vid avslutet.
Författaren Marianne Matsgård har erfarenhet av att arbeta på BRIS i flera årtionden och är i grunden förskollärare. Som författare har hon också varit med och skrivit boken ”På rätt väg bland kompisar, vuxna och knäppisar”.
Det är en bok som är tänkt att användas i skolan och fungera som en hjälp när lärare vill ta upp svåra situationer som kan uppstå. Precis som ”Lucas ska sluta med napp” är det en pedagogisk bok. I sina böcker använder hon sig både av sina kunskaper som förskollärare och de erfarenheter av barns svårigheter som hon har med sig från arbetet i BRIS.
Se fler barnbokstips!