Bästa barnböckerna med musik 2024: Med ljudmodul och melodier

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Böcker med en inbyggd musikspelare blir allt mer populärt. Kanske beror det på att tekniken utvecklats och gör att det blir enklare att skapa den sortens böcker nu. I vilket fall är det ett roligt inslag att kunna lyssna på ljud som hör till boken, och när det är sångböcker blir det extra bra.

Har du glömt hur en melodi egentligen går, eller har du aldrig kunnat de klassiska barnsångerna? Då kan ljudmodulen ge dig chansen att lyssna, samtidigt som du får sångtexten i boken. Tillsammans med ditt barn kan du ha många fina sångstunder med de här musikböckerna!

Flera barnböcker med musikmodul

12 härliga barnböcker med musik att sjunga med till

Här hittar du hela listan på barnböcker med speldosa / ljudmodul. Du hittar allt ifrån klassiska barnvisor, till sånger kända från filmer och barnprogram.

Club Creo är en fantastisk resurs för alla pysselentusiaster. Med en prenumeration får du hem nya och innovativa pysselmaterial varje månad, vilket gör varje pysselstund unik!

Club Creo Pyssel för barn

Lylli är en idealisk ljudbokstjänst för barn, där de kan fördjupa sig i digitala ljudböcker. Med enkel tillgång till läsning och lyssning, är det ett roligt och prisvärt sätt att uppmuntra till läsning!

Lylli Logo

Se även våra tips på fina barnböcker med ljud! Där får barnen uppleva till exempel djurläten, fågelsång och fordonsljud.

Svenska barnvisor

Svenska barnvisor av Tina Ahlin

Kolla priset hos:

Vill du att ditt barn ska få chans att lära sig några av de mest populära barnvisorna? Här får du ett alternativ som innehåller 50 klassiska visor. Med i boken finns en del som kan passa de minsta, som Var bor du lilla råtta? och Hjulen på bussen. Du hittar också barnvisor som passar lite större barn, som Vem kan segla förutan vind och Idas sommarvisa.

Svenska barnvisor innehåller texter och noter – och dessutom en ljudmodul med inspelat piano. Till vissa av sångerna är det också munspel. Musiken gör att det blir lättare att hitta melodierna och sjunga med.

Det är som en karaokebok med barnvisor, som både barn och vuxna kan uppskatta. Med den här boken kan ni tillsammans njuta av sånger ni redan kan, och lära er några nya.

Författaren till boken är Tina Ahlin. Hon är inte den som skrivit själva sångerna, men hon har gjort urvalet och spelat in musiken.

Tina Ahlin är en uppskattad artist och kompositör som jobbat med flera produktioner hos SVT och TV4, och gjort musik till olika revyer och teaterföreställningar. Hon har också släppt fyra skivor, två av dem har blivit grammisnominerade.

Jessica Kurki står bakom de färgglada bilderna som ger boken sin lättillgängliga och vackra inramning. Hon har bland annat jobbat för SVT Barn med animationer och haft uppdrag som illustratör hos en rad olika tidningar och bokförlag.


Klassiska barnvisor av Alice Tegnér

Klassiska barnvisor av Alice Tegnér

Kolla priset hos:

Alice Tegnér är en av de mest kända skaparna av barnvisor. Hon har också blivit en av de mest älskade kompositörerna av sånger för barn. När hon skrev sina sånger under 1900-talets första hälft var det banbrytande och något helt nytt att ta barnets perspektiv. Det här är en samling med de allra bästa sångerna Alice Tegnér gjorde för barn. En hel del av dem är välkända, men vissa har du förmodligen aldrig hört förr.

Boken gör att du ganska enkelt kan lära dig även de barnvisor du aldrig hört, eftersom det inte bara är texterna som är med. Det finns noter som kan vara ett bra stöd för dig som kan läsa noter eller själv spela. Viktigast ändå är kanske att det finns inspelad musik som du och ditt barn kan använda er av och sjunga med i.

Musiken är inspelad med piano, klarinett, dragspel och fiol. Det är Martin Östergren som står för inspelningarna, och som också är den som valt ut sångerna till boken. Martin Östergren är en svensk pianist och kompositör. Han har bland annat spelat med Helen Sjöholm och Sven-Bertil Taube. Han var med och gjorde skivan Tänk om (What if) av Nina Persson, som fick en Grammis för bästa barnskiva 2016.

Bilderna i boken är gjorda av Elsa Beskow, som under flera årtionden samarbetade med Alice Tegnér. Hon skrev och illustrerade också många egna barnböcker.


Fler svenska barnvisor

Fler svenska barnvisor

Kolla priset hos:

Boken Svenska barnvisor blev en succé, så det är kanske inte så konstigt att det blev en uppföljare. Har du och ditt barn tyckt mycket om Svenska barnvisor är även uppföljaren Fler svenska barnvisor något som kan passa er.

Här hittar ni ännu fler barnlåtar ni kan sjunga tillsammans och ha roligt med. Boken innehåller 39 sånger och det är en blandning av klassiska barnsånger och nyare låtar.

Precis som Svenska barnvisor är Fler svenska barnvisor en bok med inbyggd ljudmodul. Genom att trycka på en knapp kan du få komp till din sång – ett komp som gör det lättare att komma ihåg melodin och sjunga rätt. I boken hittar du också texter och noter, så att ni kan lära er de sånger ni inte redan kan.

Urvalet har gjorts av Martin Östergren, som också är den som spelat in musiken. Instrument som använts är bland annat piano, fiol och dragspel. Martin Östergren är kompositör och pianist, som spelat med flera välkända svenska artister. 2016 var han med på barnskivan Tänk om (What if) som belönades med en Grammis.

Bilderna i boken bidrar till helhetskänslan och gör att boken känns rolig och inspirerande. Det är Jens Magnusson som står för illustrationerna. Han är en svensk illustratör som förutom barnböcker jobbat med grafisk design, spel, PR, bilder till tidningar och en hel del annat.


Och nu så vill jag sjunga : 30 sånger om Pippi, Emil, Madicken och alla de andra

Och nu så vill jag sjunga 30 sånger om Pippi, Emil, Madicken och alla de andra

Kolla priset hos:

Astrid Lindgren har skapat många älskade barnboksfigurer och de flesta berättelserna har också blivit till filmer. Antingen i samband med det eller i andra sammanhang har sagofigurerna fått sina egna sånger. Den här boken ger dig 30 av de bästa sångerna från Astrid Lindgrens sagovärld. Alla favoriter finns med!

Förutom sångtexter har boken noter med ackord, och fina bilder som är hämtade från de olika sagoböckerna. Det finns också en digital spelare som är en del av boken, som ger ett fint komp till melodierna. Med deras hjälp blir det lättare att sjunga med och att komma ihåg hur melodin egentligen går.

Författaren till boken är Klas Widén, som inte är författare i egentlig mening. Det är ju Astrid Lindgren som skrivit texterna, och melodierna är för det mesta gjorda av Georg Riedel. Även andra tonsättares alster finns med i boken, till exempel har Bengt Hallberg, Jan Johansson, och Lillebror Söderlundh också tonsatt några av Lindgrens texter. Klas Widéns roll har varit att göra arrangemang och att spela in den musik som finns med i boken. Klas Widén har lång erfarenhet av att arbeta med musik för barn och för olika teaterproduktioner.

Bilderna i Och nu så vill jag sjunga är de klassiska bilderna som finns med i böckerna om Pippi, Emil, Madicken och de andra. De har gjorts av Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman och Björn Berg.


Sjung med Pippi

Sjung med Pippi

Kolla priset hos:

Är det just Pippi Långstrump som är den stora favoriten för ditt barn, så är det här en sångbok som passar perfekt! Det är en bok som innehåller 11 av de bästa Pippi-sångerna. Några exempel är Sjörövar-Fabbe, Mors lilla lathund och Sommaren är min, och såklart finns också Här kommer Pippi Långstrump med i boken.

Sjung med Pippi är en bok som är skapad för att passa för lite mindre barn. Omslaget är mjukt och vadderat, så det är lätt att hålla i. Att storleken är mindre och att det inte är en särskilt tjock bok gör också att det blir lättare för barn att handskas med den.

I boken finns sångernas texter med. Det går också att trycka igång musik som gör det roligare att sjunga. Att den har ett så behändigt format och uppmuntrar till sång och glädje gör att boken kan bli en fin present till ett Pippi-älskande barn.

Författare är Astrid Lindgren, eftersom det är hon som gjort sångtexterna. Bokens formgivare är Karin Johansson.

I boken finns många av de klassiska Pippi-bilderna med, vilket gör att boken får helt rätt känsla. Bilderna är gjorda av Ingrid Vang Nyman, en illustratör och tecknare som blev känd framför allt för de här Pippi-bilderna. Hon illustrerade även andra böcker, både av Astrid Lindgren och av andra författare.


Första visboken

Första visboken

Kolla priset hos:

Första visboken är en liten bok som är tänkt som en första sångbok för barn upp till 3 år. Den innehåller 12 ganska enkla barnvisor. Några av dem är Ekorr’n satt i granen, Prästens lilla kråka, En elefant balanserade, Bä bä vita lamm och Imse vimse spindel.

Med i boken finns en ljudpanel, så att det går att trycka igång en uppspelning. Musiken som spelas upp går lätt att sjunga med i och kan roa både små barn och deras föräldrar. Kanske kan det passa dig och ditt barn! I boken finns texterna och också söta illustrationer till alla sånger.

Catarina Kruusval är den som anges som författare och illustratör. Egentligen är ju författarna bakom sångtexterna andra personer (även om man inte alltid vet vem som skrivit traditionella sånger). Det Catarina Kruusval gjort är att sätta ihop innehållet och skapa en fin helhet med sina bilder.

Catarina Kruusval är författare och illustratör och har gjort många olika bilderböcker och böcker för små barn. Sagofiguren Ellen tillhör hennes mest kända skapelser.

Hon har också valt att ge gamla berättelser nya illustrationer, till exempel sagan om Bockarna Bruse, Rödluvan och Guldlock. Hon har dessutom gjort vis-pekböcker för de allra minsta med bilder och texter från bland annat Små grodorna, En elefant balanserade och Lilla snigel. Det är då böcker utan ljudmodul.


Barnens julvisor

Barnens julvisor

Kolla priset hos:

Är du själv rätt dålig på julsånger, men vill att ditt barn ska kunna lära sig dem? Med den här boken kan du och ditt barn lära er 15 av de vanligaste julsångerna tillsammans! Boken innehåller bland annat Nu tändas tusen juleljus, Nu är det jul igen, Nej, se det snöar, Lusse Lelle, Luciasången och Staffan Stalledräng.

Den inbyggda musikspelaren gör att ni kan lyssna på melodierna om och om igen, tills ni kan allihop! Inspelningarna är med både sång och komp, och eftersom texterna finns med i boken blir det lätt att sjunga med. Inspelningarna är nya och gjorda för att uppmuntra till sångglädje.

Både sångernas texter och musik har olika ursprung, med olika författare och kompositörer. I vissa fall handlar det om traditionella melodier och texter där man inte vet vem det är som står bakom dem. Sångtexterna har kombinerats med stämningsfulla och söta illustrationer till en fin helhet, vilket formgivaren Jeanette Wigren är ansvarig för.

Bland illustratörerna finns Eva Erikssson, som bland annat är känd för illustrationerna till Barbro Lindgrens böcker om den vilda bebin och till Astrid Lindgrens Räven och Tomten.

Maria Nilsson Thore har tidigare illustrerat  Astrid Lindgrens berättelser om Saltkråkan och även gjort egna böcker.

Illustratören Lena Anderson är kanske mest känd för sina böcker om Maja, till exempel Majas Alfabet. Det finns också med bilder av Cecilia Heikkilä, Catarina Kruusval och Laura Di Francesco i Barnens julvisor.


Den sjungande barnkammarboken

Den sjungande barnkammarboken

Kolla priset hos:

Barnkammarböckerna är gjorda för att passa barn i förskoleåldern och innehåller allt från ramsor och verser till korta berättelser som passar för små barn. Det är en hel serie av böcker där vissa har en särskild inriktning.

Till exempel kan en bok passa extra bra för de allra minsta barnen, en annan kan handla om att sova och en tredje om kroppen. Denna är speciell både eftersom den är fylld av sånger och för att den har en ljudmodul.

Boken rymmer 50 olika sånger, och förutom texterna finns det noter till alla sånger. Det är också gott om illustrationer av olika barnboksillustratörer.

Bland sångerna finns till exempel Björnen sover, Dansa min docka, Ett gammalt fult och elakt troll, Mors lilla Olle, Var bor du lilla råtta och Majas visa. Med en inbyggd musikspelare kan du eller ditt barn enkelt sätta på en inspelning, där både sång och musik finns med.

Har ni inte med er boken, men vill kunna lyssna på någon av sångerna? Inga problem! De finns bland annat på Spotify och YouTube.

Där finns dessutom versioner med sing along- och singback. På det sättet får du möjlighet att bara få komp till ditt och barnets sång. Kanske passar det er bättre än de inspelningar som finns med i boken, där sång också ingår.


Sjung med Mamma Mu och Kråkan

Sjung med Mamma Mu och Kråkan

Kolla priset hos:

Letar du efter en musikbok som kan passa för lite mindre barn? Den här boken med Mamma Mu och Kråkan kan vara ett bra tips då. Inte bara för att sagofigurerna är lätta att tycka om, utan också för hur boken är utformad.

Den har ett mindre format och en mjuk utsida med vadderat omslag. På det sättet går det lättare även för ett mindre barn att handskas med boken och att själv klara av att bläddra i den. Musikspelaren är också lätt att använda.

Mamma Mu och Kråkan har bland annat blivit böcker och barnradio, och de lite konstiga djuren verkar dessutom gilla att sjunga. Med i boken finns favoritsånger som Jag leker träd, Små cyklar, Min lilla kråksång och Klappa händerna så fort man kan.

Jujja och Tomas Wieslander gjorde sångerna och skrev böckerna om Mamma Mu och Kråkan tillsammans. Jujja Wieslander är framför allt författare och också ledamot av Svenska barnboksakademin. Tomas Wieslander var författare, men även kompositör och illustratör.

Böckerna om Mamma Mu och Kråkan gjordes i samarbete med Sven Nordqvist som skapade illustrationerna, och det är också hans bilder som finns med i Sjung med Mamma Mu och Kråkan.

Sven Nordqvist har en speciell stil i sina illustrationer, som många barn tycker väldigt mycket om. Han har bland annat skrivit och illustrerat böckerna om Pettson och Findus och böckerna om Nasse.


Herr Gurka, Krakel Spektakel och alla de andra

Herr Gurka, Krakel Spektakel och alla de andra

Slutsåld i butik. Kan finnas som begagnad.

Bland de klassiska svenska barnsångerna finns en hel del som är gjorda av Lennart Hellsing. Den här boken har samlat 50 av hans sånger, så det är en generös samling som rymmer både de stora favoriterna och sånger som inte är riktigt lika kända. På det här sättet får sångerna en chans att nå ännu en ny generation, och roa och underhålla fler barn med sin underfundighet och humor.

Med musikspelaren blir boken lätt att använda, och sångerna blir också enklare att lära sig. Genom att trycka på en knapp sätter man på ett medryckande komp som är gjort för att man ska sjunga till det. I boken finns också sångernas texter och dessutom innehåller den noter med ackord för den som hellre vill spela själv.

Den egentliga författaren är alltså Lennart Hellsing. Han är mest känd för sina bilderböcker och sånger för barn, som också är det större delen av författarskapet handlade om. Skaparna av just den här boken är Johanna Hellsing och Klas Widén. De har gjort urvalet av sånger, arrangerat musiken och spelat in den. Klas Widén bidrar dessutom med tre nya tonsättningar.

Bilderna i boken är mestadels de bilder du förväntar dig, de illustrationer som alltid använts till Hellsings sånger. Konstnärerna bakom dem är Stig Lindberg, Tord Nygren, Fibben Hald, Charlotte Ramel och Poul Ströyer. Det har dessutom tillkommit några nya bilder av Emma Adbåge och Axel Scheffler.


Sjung med mig! Huvud, axlar, knä och tår

Sjung med mig! Huvud, axlar, knä och tår

Kolla priset hos:

Känns de stora sångsamlingarna lite för ambitiösa? Kanske är ditt barn inte så gammalt än och har svårt att uppskatta den typen av böcker? Då kan Sjung med mig! Huvud, axlar, knä och tår kanske passa bättre.

Det här är en bok som är utformad för att passa barn upp till 3 år. Sidorna är tjockare, bilderna är glada och har mycket färger, och boken innehåller bara en enda sång. På det sättet blir det lättare att förstå både boken och sången. Olika sidor visar vad som händer i olika delar av texten, och bläddrandet blir ett sätt att hänga med i det som sjungs.

Bakom den här boken står Suzi Heal, en bokredaktör som också gjort Sjung med mig! Per Olsson hade en bonnagård, som har samma upplägg men innehåller en annan barnsång.

Bilderna i boken är skapade av Claire Stamper. Claire Stamper är en illustratör som tar frilansuppdrag och som också jobbar med grafisk desgin.

När det kommer till böcker har hon bland annat varit med och gjort andra liknande böcker för barn, där de kan sjunga till en välkänd melodi. Hon har också gjort en serie med böcker som har dinosaurietema och är gjorda för att barn ska kunna träna matte. Dessutom har hon gjort färgläggningsböcker, där man färglägger bilder utifrån sifferkoder.


Sjung med mig! Per Olsson hade en bonnagård

Sjung med mig! Per Olsson hade en bonnagård

Kolla priset hos:

Det här är en bok för de allra minsta barnen, som fokuserar på en enda sång. Per Olsson hade en bonnagård har i sin enkelhet blivit en älskad barnvisa, förmodligen tack vare att den innehåller olika djurläten.

Genom att det inte är en samling med olika visor kan boken erbjuda bilder som visar vad som händer i de olika delarna av sången. Bilderna blir en del av inlärningen, eftersom de kan göra det lättare både att förstå vad som händer i sången och att komma ihåg texten.

Förutom bilder och text har den inspelad musik. Du och ditt barn kan enkelt sätta igång musiken genom att trycka på en knapp. Sen är det bara att sjunga med, samtidigt som ni bläddrar i boken och njuter av de fina bilderna.

Bokredaktören Suzi Heal har tagit fram Sjung med mig! Per Olsson hade en bonnagård. Hon har också gjort bland annat Sjung med mig! Huvud, axlar, knä och tår.

De färgglada och pigga illustrationerna är gjorda av Claire Stamper, en brittisk illustratör och grafisk designer. Som grafisk designer har hon bland annat jobbat för Commify och Touch Design.

Hon har varit med och tagit fram flera böcker som liknar denna, där det är möjligt att sjunga med i en sång. Dessutom har hon utformat flera andra böcker för barn, till exempel en serie böcker gjorda för att träna matte med hjälp av dinosaurier.


Hitta fler tips på bra barnböcker!