Barn och bad: Guide till badvett och saker att tänka på som förälder

Det är extremt viktigt att vara närvarande och vaksam när barn är i vattnet. Är barnen inte fullt ut simkunniga och över 12 år, ska de aldrig bada ensamma! Här är en guide till badvett, full av viktig information kring barn och badande!

Tre barn med badmössa och simglasögon håller i kanten på simbassäng

Vad ska man tänka på när barn badar?

Att bada är ofta bland det roligaste barn vet, oavsett om det är i badkaret, i simhallen eller utomhus en härlig sommardag. De flesta barn älskar att leka i vatten och som förälder bör man både uppmuntra och ge möjlighet till vattenlek.

Detta för att barnet ska få vattenvana och små småningom kunna lära sig simma på ett säkert sätt. Men att vistas i närheten av vatten innebär alltid en fara, speciellt för barn som ännu inte är simkunniga.

Som vuxen är det viktigt att vara uppmärksam på både väder och vatten när man ska bada. På bevakade badstränder finns det ibland flaggor som ger viss information, men som vuxen badar man alltid på egen risk.

Även om det finns badvakter eller poolvärdar har man som förälder alltid det yttersta ansvaret för sitt barns säkerhet i närheten av vatten. Här kommer en guide till vad man som förälder bör tänka på när barn badar.

Bad med baby

Riktigt små barn ska inte bada längre stunder och aldrig utomhus. Detta eftersom de inte kan reglera sin kroppstemperatur på samma sätt som större barn och vuxna. Samtidigt är det viktigt att börja ge barnet vattenvana redan under spädbarnstiden.

Att ha vattenvana innebär att barnet kan balansera, flyta och orientera sig i vattnet. Detta får barnet genom trygg vattenlek tillsammans med vuxna. Så fort naveln har läkt kan babyn börja bada i en balja eller ett badkar. Bästa tidpunkten för ett bad är när barnet har ätit och sovit. Att bada ett hungrigt eller trött barn brukar inte bli särskilt lyckat.

Badet ska ske på ett tryggt och säkert sätt, oavsett om man badar barnet eller badar tillsammans med barnet. Se till att ha allt som behövs inom räckhåll eftersom du hela tiden måste hålla i barnet så att det inte hamnar under vattnet. Ett tips är att använda badstöd och badstol, för att barnet ska ligga och sitta tryggt under badstunden.

Temperaturen bör vara så nära 37 grader som möjligt. Känns efter ordentligt, gärna med armbågen innan barnet kommer i kontakt med vattnet. Det finns även badtermometrar för babybad, som kan vara värt att skaffa för exakt koll.

I ett badkar bör det alltid finnas halkskydd. De första baden behöver inte vara längre än att man hinner tvätta babyn i lugn och ro. Som förälder bör man vara lugn och hitta ett sätt att förmedla lugnet till barnet.

Detta kan man till exempel göra genom att sjunga eller prata lugnt med barnet medan man tvättar det. På så sätt visar du din baby att vatten varken är farligt eller obehagligt.

Babysim är något som många föräldrar väljer att gå på tillsammans med sitt barn. Babysim rekommenderas vanligtvis från 2-3 månaders ålder men reglerna för att få börja kan se lite olika ut.

Babysim är absolut inget man måste lägga pengar på. Det går lika bra att bada i badkar och i simhallen. Många som går en kurs i babysim väljer att fortsätta med så kallat småbarnssim och så småningom simskola.

Men simundervisning kommer barnet att få i skolan. Simskola på fritiden är med andra ord inget måste.

Barn i åldern 2-3 år

När barnet blivit lite större klarar det av att reglera kroppstemperaturen på ett bättre sätt och kan börja tillbringa längre stunder i vattnet, förutsatt att det inte är för kallt. Något som är bra att tänka på är att allt vatten som har en temperatur under 28 grader upplever kroppen som kallt.

Det är viktigt att anpassa badtiden efter vattentemperaturen och låta barnet värma sig med jämna mellanrum. Barn i den här åldern har inte heller fullt utvecklat balanssinne. Det innebär att de lätt ramlar och ofta har svårt att ta sig upp när de ramlat.

Vattenfyllda diken, större vattenpölar, trädgårdsdammar, fågelbad och badkar utgör alltid en drunkningsrisk.

När det gäller barn i 2-3 års ålder bör man som förälder alltid bada tillsammans med barnet och befinna sig på så kallat gripavstånd. Det innebär att man ska vara tillräckligt nära för att kunna gripa tag i barnet om något skulle inträffa.

Självklart kan man använda hjälpmedel som till exempel en simdyna eller en flytväst vid bad. Det är då viktigt att dessa är anpassade för barnets vikt och storlek samt att barnet själv inte kan ta av sig hjälpmedlet. Men armpuffar, simdyna, flytväst eller badleksaker får aldrig ersätta en vuxen!

Redan i den här åldern är det viktigt att man som förälder pratar med barnet och lär ut badvett, men utan att skrämma barnet. Små barn måste få lära sig att ha respekt för vatten och att de aldrig får vara nära vatten utan en vuxen i närheten.

Det är också viktigt att man fortsätter att leka i och med vatten tillsammans med sitt barn och att man som förälder ger barnet möjlighet att träna på att bada. Alla barn är olika och måste få ta den tid de behöver för att vänja sig vid vatten och känna sig trygga.

Något som är bra att tänka på är fortsätta agera lugnt om barnet får vatten i ansiktet eller hamnar under vattenytan en kort stund. På så sätt visar man barnet att det som hände gick bra och att det inte finns någon anledning att bli rädd.

Se fler saker att tänka på när är på stranden med småbarn!

Barn som börjat simma på egen hand

Pojker med badbyxor, badmössa och simglasögon simmar i en swimmingpool

När ett barn lär sig att simma utan simdyna eller andra hjälpmedel är högst individuellt. Vissa barn lär sig redan vid 3-4 års ålder och andra börjar simma under simundervisningen i skolan.

Barn som badar och leker i vatten ofta utvecklar vattenvana och brukar lära sig simma tidigare än barn som sällan badar. Som förälder finns det alltså ingen anledning till oro om barnet inte lär sig simma samtidigt som kompisarna.

Ett barn som just lärt sig att simma behöver fortfarande hållas under ständig uppsikt i närheten av vatten, oavsett om det rör sig om en trädgårdsdamm, en pool eller på stranden. Likaså är det viktigt att barnet regelbundet får träna på att vistas i vatten och simma.

Detta för att kunskaperna inte ska glömmas bort och för att barnet efterhand ska bli säkrare och tryggare i sin simning. Det är fortfarande lika viktigt att barnet har på sig flytväst när man vistas i närheten av vatten. När ni tränar simträning är det bra med ett par simglasögon, det gör träningen enklare och roligare!

Ett litet barn kan lätt hamna i chock och glömma bort att det kan simma om det plötsligt hamnar i eller under vatten.

Äldre barn och tonåringar

Även för äldre barn, tonåringar och vuxna är det viktigt att underhålla simkunskaperna. När man som förälder kan låta sitt barn bada tillsammans med kompisar utan någon vuxen beror naturligtvis på olika faktorer som till exempel kunskaper och mognad.

År 2013 kom en rekommendation om att barn under 12 år inte bör få bada utan tillsyn av en vuxen. För simhallar och andra badanläggningar är detta endast en riktlinje men de allra flesta anläggningar tillåter inte barn under 12 år att bada ensamma.

Som förälder är det vanligt att man överskattar sitt barns simkunnighet och tillåter barnet att bada utan vuxet sällskap för tidigt. Många barn vill ges friheten att åka och bada med kompisarna och är rädda för att uppfattas som barnsliga om de måste ha en förälder eller annan vuxen med sig.

Ett tips till föräldrar är att prata ihop sig med barnets kompisars föräldrar och tillsammans komma överens om vad som är lämpligt. Förslagsvis kan föräldrarna turas om att skjutsa kompisgänget till stranden eller simhallen och hålla uppsikt. På så sätt kan både föräldrar och barn känna sig trygga utan att alla föräldrar sitter vid poolkanten eller på stranden varje gång.

När barnet blivit tonåring är det fortfarande viktigt att man som förälder uppmanar sitt barn att aldrig bada ensam. Badplatser och stränder är inte platser som barn ska gå till själva, utan någon vuxen som kan ha koll.

Man bör också förklara vikten av att aldrig knuffa i eller hålla fast någon i vattnet, att aldrig dyka eller hoppa på okända platser samt att aldrig simma under hoppställningar, bryggor eller förtöjda båtar eller flottar.

Det bör också tilläggas att det finns äldre barn, ungdomar och vuxna som av olika anledningar inte kan simma. När man befinner sig i närheten av vatten bör man alltid vara uppmärksam på om någon annan kan tänkas behöva hjälp.

När räknas man som simkunnig?

I Sverige är skolan skyldig att se till att barn som går ut årskurs 6 är simkunniga, och bröstsim lärs ut som första simsätt eftersom det anses vara det säkraste sättet att simma på. För att elever ska få godkänt betyg i idrottsämnet krävs det att de är simkunniga.

I andra länder kan det se ut på lite olika sätt. I Storbritannien till exempel undervisas skolbarnen i fyra olika simsätt samtidigt, medan man i USA fokuserar på att lära ut crawl.

Enligt SLS (Svenska Livräddningssällskapet) är definitionen av simkunnighet att man ska klara av:

  • Att ramla i vattnet och få huvudet under vattnet och därifrån kunna ta sig upp till ytan.
  • Därefter ska man kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg, i djupt vatten.

Till definitionen räknas också att veta hur man hjälper någon som hamnat i en drunkningssituation.

Det innebär att man ska kunna larma, fria luftvägar, ge konstgjord andning om det behövs samt lägga den nödställde i stabilt sidoläge.

SLS grundar definitionen på över 100 års kunskap och erfarenhet av vattensäkerhet.


Här hittar du fler artiklar som kan vara till nytta i ditt föräldraskap!