Badtunna eller spabad 2024: Vad ska man välja?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många drömmer om att komplettera villan med ett spabad, eller en badtunna. Båda är fina alternativ, men med lika olika funktion. De har sina för- och nackdelar och kommer att passa olika personer. Här går vi igenom lite tips på hur du kan tänka när du väljer mellan ett spabad och en badtunna!

Spabad med träram, och en trätrappa

Vad ska man välja – spabad eller badtunna?

Här är några korta tips på hur du kan tänka:

  • En badtunna är oftast mycket enklare att installera, särskilt om den inte är eldriven.
  • Ett spabad är mer komplext men har också fler funktioner som jetstrålar och massage.
  • Priserna varierar för båda, men spabad kan sträcka sig betydligt högre i pris om du vill ha något ännu mer exklusivt.
  • Oftast är en vedeldad badtunna billigare i drift, även om du inte sparar in några större pengar på det i slutändan.
  • Vattnet behöver vanligen bytas ut oftare på en badtunna.
  • Båda varianter är bekväma och bjuder på hälsofördelar och avslappning.
  • Vissa gillar den mysiga gammalmodiga känslan av en badtunna.
  • Andra uppskattar moderniteten hos ett funktionellt spabad.

I slutändan kommer du sannolikt att bli nöjd med vilket du än väljer, men tänk igenom designen och hur du vill att den ska se ut när den väl är på plats. Det gör mycket för känslan och livskvalitén när du väl har ditt alldeles egna bad hemma vid huset!

Vad är skillnaden mellan badtunna och spabad?

Poseidon Blackline Utespa
Exempel på utespa: Poseidon Blackline

Det finns många likheter mellan badtunnor och spabad. De är båda stora, uppvärmda gemensamhetsbad som ofta placeras utomhus på en terrass eller i marken.

Badtunnor är inspirerade av det japanska gemensamhetsbadet och populariserades av amerikanska hippies mot slutet av 60-talet. Dock dröjde det ända tills slutet av 1990 innan badtunnorna började produceras i Skandinavien.

Vid en början var alla badtunnor gjorda i trä, vilket fortfarande är ett vanligt material att producera badtunnor i. Idag även finns badtunnor i glasfiberarmerad plast och rostfritt stål. Badtunnor i trä är dock fortfarande den enklaste formen. De hålls samman av tunnband och vattnet får träet att svälla lätt vilket håller poolen tät.

Badtunnor kommer i flera olika storlekar. Allt som håller mellan två och tolv personer. Den vanligaste formen må vara rund, men det förekommer även ovala och rektangulära badtunnor. Inne i badtunnan brukar även låga bänkar vara placerade, för att enkelt kunna slappna av vid användning.

Många nordiska badtunnor värms upp med specialkonstruerade vedkaminer som oftast monteras på badtunnans insida bakom ett skyddande trälager. Idag finns dock även badtunnor med elektrisk uppvärmning. Utebad med elektrisk- eller gasuppvärmning är vanligare hos spabad med bubbelsystem.

Största skillnaden mellan badtunnor och spabad är dess funktioner. Medan badtunnor endast håller vattnet varmt, har spabad ett inbyggt bubbelsystem. Förutom det förekommer spabad ofta i rektangulära former med elektrisk uppvärmning och konstruktion i plast.

Det går alltså att kalla spabad för en badtunna med bubbelsystem, då de båda är stora badkar – eller små sittbadpooler – med värme. Ett spabad har masserande vattenbubblor och kan även kallas jacuzzi eller bubbelpool. Bubblorna kommer från inbyggda jetstrålar med finfördelad luft.

Ett spabad, förutom funktion och uppvärmning, har ofta mindre vattenmängd än en badtunna och ibland högre temperatur. Vattnet ska även tömmas och bytas ut färre gånger än hos en badtunna.

Det räcker med att byta vattnet på ett spabad två gånger om året om rätt filter och kemikalier används. Medan vattnet i en badtunna behöver bytas ut varannan eller var tredje månad även med god skötsel. Detta eftersom träet i en badtunna kan bli en grogrund för bakterier.

Generellt är ett spabad bättre anpassat för spontana badstunder, än en vedeldad badtunna. Detta eftersom ett spabad är enklare att värma upp, hålla rena och använda oftare.

Utöver dessa två typer av bad, finns även så kallade swimspan. Dessa är generellt sett ännu mer påkostade, både i storlek och funktion, med avsikt att du både ska kunna koppla av samt träna simning.

Vilket kostar mest i drift av badtunna och spabad?

Elektriska bad är betydligt dyrare i drift – vare sig de är badtunnor eller spabad. Eftersom spabad alltid är elektriska, medan badtunnor vanligtvis inte är det, är spabad ofta dyrare i drift. En vedeldad badtunna har mycket låg driftkostnad eftersom det enda som krävs för uppvärmning av vattnet är ved.

För att hålla poolen varm och isolerad, vilket gör att det inte krävs lika mycket energi vid uppvärmning, brukar ett lock införskaffas. Locket bibehåller en del av tunnans värme även avstängd vilket bidrar till effektivare och lägre energikrävande uppvärmning.

De billigaste badtunnorna är de i trä som värms upp av kaminer. Deras driftkostnad är mycket liten till skillnad från de elektriska baden. Dock har de en kortare livstid. Ett spabad å andra sidan, kräver mindre underhåll och håller betydligt längre än en vedeldad badtunna, men har mycket högre driftkostnad.

Genomsnittligt ligger driftkostnaden för ett spabad runt 800–1500 kr per år. Tillsammans med energiförbrukning som uppvärmning, jetstrålar och eventuell belysning kan det röra sig upp mot 3000–4000 kWh per år. Självklart kommer priserna att variera beroende på elpris, inflation och andra svårkontrollerade faktorer.

Vad är svårast att installera badtunna eller spabad?

Installationens plats är mycket viktigt. Det bestämmer hur ofta och mycket poolen används. Optimalt hade varit nära huset, med vacker utsikt, i lä med mera. Ofta sänks både badtunna, men framför allt spabad, ner i marken eller altanen cirka 30–40 centimeter.

Badtunnor går att konstruera och installera själv. För den mest simpla badtunnan är allt som krävs en kamin, extern eller integrerad, samt ett badkar. Den integrerade, eller inbyggda kaminen har sin uppvärmningsenhet installerad inuti tunnans skal medan den externa uppvärmningsenheten placeras på utsidan.

Badtunnor kan placeras och installeras på olika vis. Vanligt är med en fast installation i mark eller terrass. För installationen krävs planering och eventuell nedgrävning. Om yttre uppvärmning ska finnas med, som filter och liknande, sätts de fast i samband med nedgrävningen. Generellt är det simpelt att installera en badtunna och går enkelt att göra på egen hand.

Ett spabad, å andra sidan, är mer komplex i sin installation. Eftersom det handlar om både el och vatten tillsammans krävs extrem varsamhet. Olika spabad kräver olika faser: 1-, 2- eller 3-fas, något som påverkar installationen.

Med mindre spabad räcker endast 1×16 Ampere medan större spabad kan kräva upp mot 3×16 Ampere. Det är essentiellt att en jordfelsbrytare installeras i samband med spabadet, eftersom det handlar om just el och vatten tillsammans.

Det är även viktigt att detta görs av en behörig elektriker för att inga olyckor ska ske. Allmänt är det svårare och dyrare att installera ett spabad eftersom det krävs en professionell elektriker för arbetet.

Fördelar med spabad

Spabad är konstruerade och anpassade för en bekväm användning och avkoppling. Detta på grund av dess jetstrålar och sittplatser med olika masserande installationer. Även dess material gör det möjligt att slappna av och inte behöva oroa sig över regelbunden städning och tömning.

Men spabad är mer än bara avkopplande. Det finns även flera hälsofördelar, exempelvis förbättring av nattsömnen. Varmvatten har länge använts för avslappning och lugnande för kroppen. I ett spabad stiger kroppens temperatur vilket inte bara gör dig sömnig och musklerna lugna utan det frigör kroppens naturliga endorfiner som minskar smärta och förbättrar sömnens kvalitet.

Användning av spabad kan även minska stress, återhämta kroppen och öka blodcirkulationen. Detta på grund av dess masserande jetstrålar. Spabad har beskrivits som ett naturligt hjälpmedel mot sömnlöshet, stelhet och svullnad.

Förutom hälsofördelarna kan ett spabad bidra till stor gemenskap. Eftersom ett spabad är mycket spontant med dess snabba och enkla uppvärmning går den att använda under alla omständigheter och tider. Ett spabad går att använda året runt, både sommar och vinter, och dygnet runt i alla möjliga väder.

Fördelar med badtunna

Även badtunnor har flera hälsofördelar. Du känner direkt när du kliver i det varma vattnet att det är något som kroppen uppskattar. Blodcirkulationen ökar, blodtrycket stiger och blodet strömmar mot den uppvärmda huden.

Även om badtunnor inte har masserande jetstrålar upplever kroppen en lugnande känsla och musklerna kopplar av. Tillsammans med det frigörs endorfiner som är ett naturligt smärtstillande medel.

Badtunnor är ett vanligt alternativ för hälsosamma vattenbehandlingar. Den passar perfekt vid godset eller vid stugan, och bidrar till god gemenskap. Även badtunnan går att använda året runt i alla väder, men tar relativt lång tid att värma upp.

Eftersom badtunnor vanligtvis är vedeldade har de mycket trevlig doft av eld och trä, samtidigt som den är miljövänlig och enkel att använda. Tillsammans med det är den billig och går att bygga på egen hand.

Vad passar dig bäst?

Badtunnor och spabad har mycket gemensamt, speciellt när det kommer till användningsområden, eventuella hälsofördelar och avkoppling.

Om du är ute efter ett billigt alternativ för ditt sommarhus som inte används regelbundet rekommenderas en vedeldad badtunna. Detta eftersom de är billiga i drift och kommer inte dra extra energi under tiden den inte används. Den bidrar även med en mysig känsla och gemenskap i sommarstugan.

För större familjer kan både spabad och badtunnor uppskattas. Stora spabad är betydligt dyrare än stora badtunnor, samt att badtunnor har mer plats för rörelse och gemenskap. Badtunnor håller allmänt fler människor än ett spabad gör. Därför är badtunnor det bästa valet för stora familjer.

Om du söker något som går att använda enkelt och spontant är ett spabad det bästa för dig. Eftersom vattnet snabbt värms upp och inte kräver lika mycket vård som en badtunna går den alltid att använda utan tidigare planering.  

Spabad är den mest avkopplande lösningen, med sina jetstrålar och masserande effekt. Om du är ute efter en lugnande pool med varma bubblor och sittplatser anpassad efter kroppen är spabad det du bör införskaffa.

Eftersom vedeldade badtunnor både är mysiga och endast kräver ved för uppvärmning är det ett mycket bra val om du är ute efter ett miljövänligt alternativ. Badtunnorna går även att bygga på egen hand vilket gör även detta till ett bra val prismässigt.


Här hittar du mer inspiration för dig som älskar att bada!