Bästa appar för att lära barn programmering 2022: Lära genom spel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Datavetenskap, programmering och problemlösning är viktiga egenskaper nu och sannolikt även i framtiden. Därför finns det många spel och appar som tränar barn i dessa kunskaper. Här kommer några tips på de bästa apparna där barnen kan lära sig programmera!

Bästa spel för att lära barn programmera

Vilket är det bästa spelet för att lära barn programmering?

Ett av de mest moderna spelen för lärande är Albert. Det finns att prova gratis just nu och innehåller både programmering, matematik, svenska, engelska och geografi! Ett väldigt komplett paket för utveckling av skolkunskaper.

De bästa gratisresurserna som finns för att lära sig programmering är Scratch och ScratchJr, samt Hour of Code. Det är fantastiska källor till information och träning inom programmering och datalogiskt tänkande.

Ett riktigt kul spel barn över 10 år är Human Resource Machine. Klurigt pusselspel som tränar i problemlösning för programmerare.

Kolla in alla appar och spel för programmeringsträning nedan! Se även vår artikel om de bästa mattespelen för barn, eller tips på appar för små barn! Vår favoritapp för de yngsta barnen är Jaramba!

Recensioner av 8 olika appar som lär barn att programmera

Här kommer mer information om alla de appar och spel vi tittat närmare på. Kolla gärna in vår artikel om Lego-robotar som går att programmera!

Rabbids Coding – ett gratis programmeringsspel för barn

Rabbids Coding Programmeringsspel för barn

Läs mer och skaffa spelet hos:

 • Passar åldrarna: 7+
 • Finns till: iOS, Android och PC

Hjälp! Rabbiderna har invaderat en rymdstation och håller på att förstöra allt! Nu är det upp till dig att återta kontrollen över situationen. Skynda och bli bäst på programmering, och framför allt — gör dig av med Rabbiderna innan de hunnit ödelägga hela rymdstationen!

Rabbids Coding är ett spel med kaninliknande figurer som lär barn grundläggande programmering. Spelet lämpar sig bäst för barn i 7 års åldern och uppåt. Spelet ägs av ett franskt företag vid namn Ubisoft Entertainment SA och appen är helt och hållet gratis!

Fördelarna med spelet är att inga förkunskaper i programmering krävs. Spelet är till för alla! Nackdelarna (baserat på spelarnas omdömen) är att spelet är alldeles för enkelt och lätt att klara. Spelarna tycker inte att det finns tillräckligt med nivåer och vill ha fler.

Appen undervisar i grundläggande programmering och algoritmisk logik det vill säga metoder för lösande av logiska och matematiska problem. Ge det ett försök och ladda ner Rabbids Coding, vem vet, du kanske kommer älska spelet!


Vi vill även tipsa om spelet Zcooly. Det har matematikträning i huvudfokus. Läs mer om det i vår recension av Zcooly, eller prova spelet gratis!


Human Resource Machine – ett programmeringsbaserat pusselspel

Human Resource Machine Programmeringsspel barn

Spelet finns hos:

 • Passar åldrarna: 10+
 • Finns till: OS X, Wii U, Linux, iOS, Android, Nintendo Switch

Drömmer du om att få jobba på ett kontor? Gillar du när saker och ting är ordning och reda? Vill du vara drivkraften i ett företag genom hederligt kontorsarbete – då ska du testa det här spelet! Genom olika programmeringspuzzel som involverar att posta paket och tillgodose lagringsutrymmen lär du dig allt du behöver veta om kontorsarbete! Klara uppgifterna och framför allt — hindra kontorets maskiner från att ta över ditt jobb!

Human resource machine är ett pusselspel för ’nördar’ enligt Google Play. Din chef ger dig ett uppdrag och klarar du uppdraget blir du befordrad till nästa nivå. Spelet lämpar sig bäst för barn i 10 års åldern och uppåt. Spelet ägs av Tomorrow Corporation (som bland annat skapade ’Word of Goo’ och ’Little Inferno’) där designers som Kyle Gabler, Allan Blomqvist och Kyle Gray ligger bakom spelet.

Spelet är uppfinningsrikt, modernt och har sin egen humor. Instruktionerna är dessutom korta och koncisa. OCH spelet har vunnit ’International Mobile Gaming Awards’! Det måste ju ändå betyda något, eller hur! Nackdelen med spelet är att det kostar 4.99 dollar alltså cirka 50 svenska kronor.

Spelet är till för dig som gillar att tänka logiskt. Ge det ett försök att ladda ner Human recourse machine, vem vet, du kanske kommer älska spelet!


CodeMonkey — ett roligt sätt att lära barn programmering

CodeMonkey spel för barn

Spelet finns hos:

 • Passar åldrarna: 6-14 år
 • Finns till: PC, Webb

Programmera. Fånga bananer. Rädda världen. Kör! CodeMonkey är en pedagogiskt datorspel som används i skolor runt om i världen. Spelet lär eleverna olika programmeringskoncept på olika programmeringsspråk, däribland JavaScript och Ruby. Förutom att eleverna lär sig textbaserad kodning, datorvetenskap och matematik utvecklar de kunskaper inför framtiden — samtidigt som de har kul!

Spelet skapades av bröderna Jonathan och Ido Shor samt Yishai Pinchover. Spelets utvecklare är inga mindre än CodeMonkey team och lanserades år 2014. CodeMonkey är tillgängligt på alla språk och spelas på webben.

För att ta del av CodeMonkey finns olika alternativ. Är man elev och går i skolan köper läraren ett så kallat ’klassrums-certifikat’ som kostar 49 dollar/per år cirka 500 svenska kronor. Vill man däremot ha tillgång till spelet hemma kostar det 39 dollar/per år cirka 400 svenska kronor och är då till för endast 1 spelare. Har man däremot hemskolning (där max 5 st elever deltar) kostar spelet 129 dollar/per år cirka 1300 svenska kronor.

Fördelarna med CodeMonkey är att inga förkunskaper behövs samt att lektionsupplägg och lärarhandledning ingår i priset! CodeMonkey är en prisbelönt lärresurs och har vunnit flera priser som bland annat Credit Suisse Hi-Tech forum 2015. Nackdelarna med spelet är att nybörjare kan behöva mer hjälp än de inkluderade tipsen.

Spelet är till för dig som tar programmering på allvar och vill utveckla seriösa, verkliga färdigheter inom programmering! Vad väntar du på, lek apa, samla bananer och fram för allt — ha kul!


Lightbot Jr — ett kodningspussel för de mindre

Lightbot Jr

Appen finns hos:

 • Passar åldrarna: 4-8 år
 • Finns till: Iphone, iPad, iPod touch, Mac, Android

Det är aldrig försent (eller ska vi säga för tidigt?) för att lära sig programmering! Lightbot Jr är nämligen en lättare version av programeringsspelet Lightbot och skapad för de mindre barnen.

Spelet går ut på att lysa upp och nå alla blå rutor i ett större rutnät.

Du får bland annat lära dig grundläggande begrepp i programmering så som att skriva instruktioner och felsöka problem. Ett plus i kanten är att du får välja om du vill vara en Girlbot eller en Boybot! Spelets utgivare heter SpriteBox LLC och kostar 2.99 dollar alltså cirka 30 svenska kronor. Lighbot Jr finns tillgängligt på över 100 språk däribland engelska, franska, ryska, spanska, kinesiska och svenska — tryck bara på ditt lands flagga när du loggar in och välj språk! Busenkelt!

Fördelen med appen är att den är fri från reklam vilket är bra eftersom kunden betalar pengar för appen — då ska reklam helt enkelt inte ingå i priset. En annan fördel är att spelaren kan avancera och ladda ner företrädaren Lightbot om man tycker Lightbot Jr är för lätt till exempel. Nackdelen med spelet är att det inte finns något barnlås om man skulle vilja nollställa appen.

Lightbot Jr är till för barn mellan 4-8 år och eftersom hjärnor är redo att programmera redan vid 2 års ålder är det ingen idé att vänta! Sätt igång och lär ditt barn programmera nu!


SpriteBox Coding — lär dig kodning på 1 timme

Sprite Box Code Hour barnapp

Läs mer och hämta spelet hos:

 • Passar åldrarna: 6+
 • Finns till: Iphone, iPad, iPod touch, Mac, Android

Spring, hoppa och lär dig kodning som aldrig förr!

Från skaparna bakom Lightbot finns nu SpriteBox tillgänglig. Ett programeringsspel som spelats av över 20 miljoner barn runt om i världen och som används av tusentals lärare i skolan. Skynda och bli en av de 20 miljoner som älskar SpriteBox!

SpriteBox är ett spel som först introducerar kodning med hjälp av symboler och ikoner som sen hjälper dig att koda genom textkommandon. Spelet navigerar dig genom olika äventyr där du bland annat ska felsöka problem, använda enkla till mer komplexa loopar samt lösa matematiska uppgifter. Ett spel där du får lite av varje helt enkelt!

Spelet lämpar sig bäst för barn över 6 år och är helt gratis. En annan fördel är att du som aldrig kodat förut lär dig kodning på mindre än 1 timme, otroligt eller hur?! Nackdelarna med spelet är att det finns för få banor och spelare klagar på att instruktionerna som ges ibland inte är tillräckligt detaljrika.

SpriteBox är ett roligt och inspirerande spel som faktiskt påminner lite om ”The Super Mario Word” från gamla Gameboys. Är du redo att anta utmaningen?


Hour of Code — en hemsida med olika spel

Hour of Code

Besök hemsidan:

 • Passar åldrarna: För alla åldrar
 • Finns till: datorer, smartphones, surfplattor

Varje elev i varje skola har rätt att lära sig datorvetenskap! Varje elev, i sin del av grund- och gymnasieutbildning, ska ha möjlighet att lära sig programmering! Hour of Code är en hemsida som fokuserar på att öka delaktigheten för unga kvinnor och elever som bortprioriteras genom spel som lär och behandlar programmering. Över 15% av alla elever i världen engagerar sig i Hour of Code — bli en del av de 15% du också!

Hour of Code är en hemsida med olika programeringsspel för barn. Hemsidan är till för att skapa en rolig och kreativ miljö där barn introduceras för datorvetenskap. Hemsidan lanserades 2013 som en del av Computer Science Education Week. Skaparna bakom Hour of Code är Hadi Partovi och Ali Partovi med syftet att förbättra amerikansk datorvetenskap.

Det finns en rad olika fördelar med Hour of Code men den mest framträdande anledningen till varför du ska använda hemsidan är att du kan skapa ett eget Hour of Code event! Eventet bygger på självstudier och allt du behöver göra är att välja lektioner du är intresserade av och bestämma en timme du ska spela — sen är det bara att organisera eventet på din skola, i ditt område, eller varför inte som en klubb?

Nackdelen med Hour of Code är att det krävs mycket förarbete och läsning innan du kan starta din timme. Förvisso är verksamheten en ideal organisation där det inte kostar något att delta, men det krävs att man har tid för marknadsföring av projektet om man skulle vilja starta en egen timme det vill säga!

Ge dig in i en värld fylld av kodning och kom ut med ett nytt intresse som du inte trodde att du hade! Lycka till!


Scratch — skapa dina egna spel

Scratch

Besök hemsidan och börja skapa:

 • Passar åldrarna: 8-16
 • Finns till: Microsoft Windows, macOS, Linux, HTLM5, iOS, iPadOS, Android

Har du alltid drömt om att få utveckla ditt eget spel? Sitter du på en idé som du känner att du bara måste få förverkliga? Då kan Scratch vara ett första steg till att uppfylla den drömmen! Scratch är en introduktion till datorprogrammering som hjälper dig att skapa appar som används i den verkliga världen. Välkommen att skapa ditt alldeles egna projekt!

Spelets utvecklare är MIT Media Lab och är ett gratis verktyg som kan användas för att skapa egna berättelser, spel och animationer. Men hjälp av olika videos guidas spelaren genom olika lektioner där varje lektion har som syfte att lära ut en ny teknik för kodning.

Fördelarna med Scratch är att det är en icke vinstdrivande organisation det vill säga helt gratis! Scratch finns tillgängligt på över 70 språk och det bästa av allt? Det går att dela dina skapelser med andra ’Scratchers’ när du är klar med ditt arbete, hur kul?! Nackdelen med spelet är att det inte erbjuder nästa steg i textbaserad kodningsspråk.

Vad finns det mer att säga än att Scratch lockar alla barn av alla slag till kodning och lägger en grund för framtida lärande samtidigt som det inspirerar och kreativiteten får flöda fritt!


ScratchJr — kodning för yngre barn

ScratchJr

Besök hemsidan och hämta appen gratis:

 • Passar åldrarna: 5-7 år
 • Finns till: iPhone, iPad, Android, Windows, Mac

Kodning är den nya läskunnigheten, det påstår i alla fall skaparna till Scratch som nu även lanserat ScratchJr för de yngre barnen. Spelet erbjuder kunskaper i programmering där barnen får hitta på sina egna sagor och spel samtidigt som de lär sig att uttrycka sin kreativitet med hjälp av en dator — perfekt nu när paddan har ersatt böcker inte sant?

Spelets utvecklare är MIT Media Lab och är ett gratis verktyg som kan användas för att skapa egna berättelser, spel och animationer. Men hjälp av olika videos guidas spelaren genom olika lektioner där varje lektion har som syfte att lära ut en ny teknik för kodning.

Fördelen med ScratchJr är att den finns tillgänglig som en gratis app. Nackdelen med spelet är att det inte finns något ’djup’ utan är ganska ytligt. Å andra sidan är spelet till för yngre barn så när spelare klagar på att det inte finns något ’djup’ undrar man vad för djup de menar..?

Med en vuxens hjälp och en liten knuff i rätt riktning är detta en inspirerande, underbar och kreativ plattform och perfekt att starta upp och lära sig programmering på!


Varför ska barn lära sig programmering?

Det finns många bra anledningar till att låta barn tränas i datalogiskt tänkande och programmering. Dels är det förstås en färdighet som kommer att fortsätta vara enormt eftertraktad på arbetsmarknaden, men det är inte den enda anledningen.

Att lära sig programmering, är att lära sig lösa problem. Du har en vision om vad du vill skapa, eller åstadkomma. För att lyckas med detta, måste du använda de verktyg du har, och göra din idé till verklighet. Problemlösningen som du utför inom programmering, kan på många sätt liknas vid problemlösning inom många andra delar av livet. Det är en form av logiskt tänkande som är enormt användbar. Och ju mer du tränar, desto bättre blir du på det!

Det finns förstås en viktig anledning till: nämligen att det är otroligt kul! Känslan av att knäcka en utmaning som du grubblat på, och tragglat med länge, är enormt tillfredsställande. Det är också en viktig träning i tålamod och att kunna kontrollera sina känslor när du stöter på motstånd.

Kort och gott finns det väldigt många bra anledningar att låta barn träna på programmering!


Här hittar du fler artiklar om appar för barn!