Många har någon gång drabbats av huvudlöss. En hel del har även känt av frustrationen när det är svårt att bli av med dessa irriterande små djur som trivs i hårbotten. Men vad är egentligen huvudlöss och vad kan du göra för att bli av med dem? Här kan du lära dig allt du behöver veta om dem!
Se även vår guide till marknadens bästa lusmedel!
Innehåll
Vad är huvudlöss?
Huvudlöss är små vinglösa insekter som suger blod från människors hårbotten. De lägger också sina ägg nära hårbotten. Äggen fastnar i hårstråna och kan vara väldigt svåra att bli av med. Huvudlöss är 2-3 millimeter långa när de är fullvuxna. Färgen kan skifta beroende på hur längesen det var lusen sög i sig blod, och färgen kan vara röd, svart, brun eller grå.
Det vanligaste är att det är barn som får huvudlöss, men även vuxna kan få det. Lössen är mest aktiva på sommaren och därför är det störst risk att få dem då. För att undvika att lössen sprids är det bra att kolla igenom barnens hår innan skolstarten, så minskar risken att fler drabbas.
Under 2000-talet har huvudlöss blivit vanligare igen, efter att de förekommit i mer begränsad utsträckning under 1900-talet. Man vet inte riktigt varför. Det man vet är att huvudlöss inte är något nytt – människor har drabbats av dem ända sen den tid vi hade päls!
Hur vet man om man har huvudlöss?
För det allra mesta går det att se lössen. Huvudlöss är 2-3 millimeter långa, så det är möjligt att upptäcka dem. Löss som inte är fullvuxna kan vara mindre och därför svårare att se. De trivs bäst nära hårbotten eftersom där är lite varmare och fuktigare. När du letar efter löss kan du titta särskilt noga i nacken eller bakom öronen där de brukar trivas.
Ett annat sätt att upptäcka löss är att det kan bli som ett mörkt puder på kudden efter att du sovit, eller på axlarna. Det är då avföring eller ömsade skinn från huvudlöss som ramlat ner från huvudet.
Det går också att upptäcka löss genom att det kliar i hårbotten, men det är inte alltid det känns. Klådan kommer dessutom inte meddetsamma utan först efter 1-1,5 månad efter att du fått löss. Anledningen till att det kliar är att du fått en överkänslighet mot lössens saliv.
Skulle du få huvudlöss mer än en gång kan kliandet börja snabbare de andra gångerna, det är framför allt första gången det tar tid innan den reaktionen kommer. Eftersom man inte alltid känner att man har löss kan man riskera att sprida lössen vidare till fler personer utan att märka det själv.
Det bästa sättet att kolla om man har löss är att använda en luskam och kamma igenom håret. En luskam har väldigt täta tänder, så att lössen fastnar i den. En ljus kam är bäst att använda eftersom det då blir lättast att se lössen.
Förutom löss kan du upptäcka ägg när du kammar igenom håret. Äggen är ungefär 1 millimeter långa. Du kan kamma med luskammen över ett ljust lakan, så ser du om det faller ner löss eller ägg som inte fastnar i kammen. Kamma från hårbotten och längs med hela hårets längd.
Hur smittar lössen?
Löss smittar genom att de klättrar på hårstrån, från en person till en annan. Därför krävs det nära kontakt med andra människor för att kunna få huvudlöss. Exempel på situationer när löss kan spridas är om barn sitter tillsammans och kollar på samma mobil, eller när barn och föräldrar kramas.
Lössen överlever inte på till exempel handdukar eller i lakan, men det finns en liten risk att de klarar sig på hårstrån som fastnat i mössor, kammar eller hårborstar, och då kan ta sig vidare till en ny person om han eller hon använder hårborsten. Det är dock ovanligt att de sprids på annat sätt än genom direktkontakt mellan två personers huvud.
Huvudlöss har inga vingar så de kan inte flyga. De kan inte heller hoppa, så de behöver att det hårstrå där de befinner sig kommer nära hårstrån från en annan person så att de kan klättra över. De klarar sig bara 2-4 timmar om de inte kan suga nytt blod från hårbotten, så de är beroende av att befinna sig på någons huvud.
Det finns seglivade myter som handlar om att huvudlöss beror på dålig hygien, men de lever varken på smuts eller svett utan på blod. Alla kan få löss hur bra hygienvanor de än har. Det verkar finnas en viss tendens att vissa personer lättare drabbas av huvudlöss.
Till exempel är det vanligare att flickor drabbas än pojkar. En anledning till det är sannolikt att flickor oftare har långt hår, vilket också gör det lättare för lössen att sprida sig till och från huvudet.
Husdjur kan inte få huvudlöss, så det finns ingen risk att de sprids från djur till människa och du behöver inte oroa dig och försöka luskamma dina djur. Det är bara i människors hårbotten de trivs.
Hur blir man av med huvudlöss?
Det är bara om du eller ditt barn har levande löss som du ska behandla, finns det ägg eller skal från lusägg är det inte säkert att det finns levande löss och att behandlingen kommer fungera.
Det finns olika sorters lusmedel att köpa på apotek, de innehåller ämnet dimetikon som lössen inte tål. På paketet finns bruksanvisning där det står precis hur du ska göra. Du behöver upprepa behandlingen efter sju dagar, eftersom det då kan finnas nya löss från ägg som inte påverkades vid det första behandlingstillfället.
Även efter behandlingen är det bra att fortsätta kamma med en luskam. Gör det två gånger i veckan tills det gått två veckor efter den andra behandlingen. Har du inte upptäckt några löss då kan du räkna med att de är borta. Under samma tid är det bra om andra i hushållet också kammar sig med luskam så att de inte fått löss.
Känner du dig osäker på hur du ska göra kan du be om råd på apoteket. Där vet de hur man använder de olika medlen.
Det är också viktigt att informera andra i din eller ditt barns närhet så att de kan vara uppmärksamma och kolla ifall de också fått löss. Finns det personer i närheten som har obehandlade löss kan du lätt få löss igen. Meddela skolan eller förskolan meddetsamma så att risken för spridning kan minska.
Det finns ingen mening med att behandla förebyggande, till exempel att använda lusmedel på alla barn i en familj även om bara ett av barnen faktiskt fått löss. Det finns ett relativt nytt medel som kan fungera så att löss blir avskräckta och inte vill ta sig till den personens hår. Det är bättre att använda den typen av medel om du är rädd att fler personer i familjen ska få löss.
Hur får man bort äggen från lössen?
Ägg från huvudlöss fastnar på hårstråna och både rester från äggen och döda ägg brukar sitta kvar i håret. Det gör att du kan hitta lusägg långt efter att alla löss försvunnit, till exempel när du kammar dig.
Många lusägg går att bli av med om du använder luskam, men det finns inget säkert sätt att bli av med alla ägg. Med tiden kommer många ramla av när du tar hand om ditt hår på vanligt sätt.
Ägg kan sitta så hårt att de inte går att bli av med förrän håret växt ut och du klipper ditt hår. Att det finns rester av ägg betyder inte att du kommer få löss igen, hittar du inga levande löss är det inget problem.
Vad gör man om lössen lever efter en behandling?
Det kan ta några timmar innan lössen dör, så finns det levande löss precis efter en behandling behöver du inte oroa dig. Om ett medel med dimetikon inte hjälper finns det läkemedel du kan testa.
Då är det medel som kan köpas receptfritt och som innehåller bensylbensoat och disulfiram. Det är lite besvärligare att använda eftersom det ska sitta kvar i håret i 24 timmar. Även med det medlet brukar det behövas två behandlingar.
Hittar du levande löss efter behandlingen kan det bero på att du inte följt bruksanvisningen och att det medel du använt inte kunnat få tillräcklig effekt. Det är inte ovanligt att du fortfarande hittar löss någon dag efter en behandling. Den kan då följas upp av ytterligare en behandling.
Det kan också vara att du eller ditt barn fått nya löss. Om barnet till exempel sprider löss till andra i familjen kan lössen sen komma tillbaka till barnet när ni har kontakt. Därför är det viktigt att alla kollar efter löss med en luskam.
En annan sak som ofta sker, är att okläckta ägg finns kvar efter behandling. Dessa kan överleva och kläckas senare. Så det är viktigt att följa upp och kamma med luskam flera gånger dagarna efter genomförd behandling.
Har du svårt att bli av med lössen trots att du använt olika medel och varit noggrann kan du kontakta vården . Du kan få hjälp på en vårdcentral eller BVC. Du kan också ringa sjukvårdsupplysningen på 1177 för att få råd. De kan också säga vart du ska vända dig om du behöver söka vård.
Måste barn vara hemma om de har löss?
Barn behöver inte vara hemma från skolan eller förskolan om de har löss, om de behandlats enligt instruktionerna. Om du hittar levande löss i håret, ska barnen hållas hemma tills ni behandlat.
Fram tills de behandlats med lusmedel är det bra om de stannar hemma, eftersom risken att lössen sprids till fler barn är stor.
Det går bra att lämna dem till förskola eller skola redan första dagen efter den första behandlingen med lusmedel. Däremot är det viktigt att tänka på att undvika kontakt där hår möter hår. Undvik det tills två behandlingar med dimetikon gjorts.
Måste man vara hemma från jobbet om man har löss?
Till skillnad från hur barn umgås i en förskola eller skola är det mer sällsynt att man har kontakt hår mot hår på en arbetsplats med vuxna – men det beror förstås på vad du arbetar med. Generellt finns det inget behov av att du stannar hemma från jobbet för att du fått löss.
Behandla enligt instruktionerna och var extra noga med att hålla avstånd tills du gjort två behandlingar med dimetikon.
Kan lössen försvinna av sig själv?
Nej, huvudlöss försvinner inte av sig själv. För att bli av med dem behöver du behandla med lusmedel och luskam.
Vad händer om man inte behandlar mot löss?
Huvudlöss försvinner inte av att tvätta håret med vanligt schampo, utan det krävs att du använder lusmedel och luskam. Har du löss i håret som du inte behandlar kommer de med största sannolikhet finnas kvar och du kan göra så att löss sprids till många andra människor.
Du kan också plågas av den klåda man med tiden brukar få från löss. Det finns ingen större hälsorisk med att ha löss eftersom de inte sprider bakterier eller virus, men det kan vara obehagligt med klådan.
Det kan också vara svårt att stoppa ett utbrott till exempel på en skola om någon som fått löss inte behandlas. Då kan barn och vuxna som blivit av med sina löss smittas igen, gång på gång.
Förskolor och skolor har ett ansvar för att ha rutiner för att förhindra spridning av huvudlöss, men de blir inte fullt ut verksamma om inte alla följer de rekommendationer som finns för att bli av med lössen.
Se fler tips som är bra att ha koll på, när barn går i förskola eller har börjat skolan!